Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mokradło... i mój ogród 07:35, 23 sie 2018

Do góry
Tu za tulipanami mikrusie patyczki hortensji. Miała być Bobo

Dziś ta sama hortensja

Fajna pomyłka
Ogród Muszelki 07:31, 23 sie 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne widoki z podróży pokazujesz, uwielbiam takie miejsca.

Miło, że do mnie zajrzałaś

Spojrzenie z Klein Matterhorn na Matterhorn (pierwszy z lewej).
Mokradło... i mój ogród 07:30, 23 sie 2018

Do góry
Dawno temu wiosną

Sierpień 2018r. Fale z kostki granitowej znikły Tu na rabacie będą zmiany na jesieni. Mam w planie wymienić kule z tui na bukszpany

Mokradło... i mój ogród 07:24, 23 sie 2018

Do góry
Kolejna porcja zdjęć, tym razem próba stworzenia "czegoś" przy wejściu na działkę

Fale z kostki granitowej to moja osobista twórczość Trzy razy w roku poprawiane, bo kostki ciągle się zapadały Kilka lat temu:

Czerwiec 2018r.
Mój 4 arowy azyl... 01:56, 23 sie 2018

Do góry

Mój 4 arowy azyl... 01:51, 23 sie 2018

Do góry
Wczoraj odwiedziłam działkę.
Gałąź brzoskwinii mimo podparcia złamała się pod ciężarem owoców. Na szczęście na drugiej też urodzaj.

Charles Austin

Rosarium Uetersen - na północ i na południe

Kwitną pierwsze zimowity

Za drzwiami do ogrodu... 01:45, 23 sie 2018

Do góry
Ponownie kwitnie tawuła i tojeść oraz klematis po krótkiej przerwie...

Za drzwiami do ogrodu... 00:54, 23 sie 2018

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 00:48, 23 sie 2018

Do góry
Taki mix!
Dwa ogrody 00:48, 23 sie 2018

Do góry
Zanim zajrzę do Was choć na chwilę, zostawię "Dom pod Czarnymi Bzami". Jeszcze ogródka mu brakuje ale to pewnie już zimą dokończę

Dwa ogrody 00:36, 23 sie 2018

Do góry
Jolanko, buziam
Małgosiu... nie będę się powtarzać, ale Ty wiesz jak to było na początku
Kasya, serdeczności przesyłam, cieszy mnie każde Twoje słowo
Za drzwiami do ogrodu... 00:36, 23 sie 2018

Do góry
Moje młodziutkie rozplenice...
Dwa ogrody 00:27, 23 sie 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
Mariola, Ty chyba cały pchli targ wykupiłaś
Pomysł z konewką - bomba

Ewo, to, co pokazałam i czego nie pokazałam to efekt długoletniego zbieractwa różnych przedmiotów, niekoniecznie tylko trafień giełdowych. Ogród od zawsze, czyli od 30 lat miał swoje "ozdobniki". Raz były drewniane kwietniki, stare beczki, gliniane garnki, innym razem wiklina, ceramika czy ocynk. Dodam, że nie mam plastikowych konewek, zawsze używam swojej starej metalowej, wysłużonej, takiej "do ręki". Cóż, kwestia gustu to rzecz względna.
Podoba mi się połączenie hortensji z aminkiem i fenkułem
Okno na ogród 00:17, 23 sie 2018

Do góry
Może tak zrobić?

Może trawy zostawić i dołożyć te trzmieliny dwie, powtórzyć rośliny z lewej, wymienić hortensję na Lilight ( jaka jest z lewej strony? )

Dosadzić białe tulipany albo żonkile. Rok temu żonkile u mnie kwitły miesiąc Zanim puszczą trawki, będą żonkile,ale koniecznie te kremowe. Były teraz w B. Albo tulipany Exotic Emperor. Też są w B.
Okno na ogród 00:06, 23 sie 2018

Do góry
HannaR napisał(a)
Tak wyglądają obie rabaty. Nie wiem dlaczego, ale ta po prawej nie pasuje mi do tej po lewej. Hortensje na 100 % wyrzucam stąd na wiosnę. Co zostawić? Co dosadzić? Nie wiem.

Haniu, to zdjęcie bardzo dobre do analizy. Dziewczyny mają rację, aby powtórzyć hakone, bergenię - ta twoja ma piękne okrągłe liście. Do tego trawki niskie, wysokie mogą być też.
Problem w tym, ze to co ci się podoba - ma kształt nieregularny i chyba w tym jest siłą, a rabata lewej już nie. Obie rabaty tematycznie powinny mieć te same nasadzenia, powtórzone roślinki i tą nieregularność, która sprawia, że przenikające się faktury wzorów liści i różne odcienie zieleni zachwycają. A jak nieregularność, to na rabacie podokiennej koniecznie ją powtórzyć. I nie może być symetrycznie względem rabaty garażowej, bo to by było zbyt oczywiste.

Pomysł magnolii niby ok. Ale powiedz mi, ile ty masz tam miejsca?
Czytam, ze Magnolia Gold Star osiąga 2-3 metry wysokości, nie wiem, coz jej szerokością, ale ze zdjęć wygląda, ze podobnie i ma płytki system korzeniowy, nie lubi grzebania w korzeniach... A na tej rabacie, jak podsadzisz np. trawkami, to za 3 lata będziesz tam grzebać. I czy ona już jest posadzona? Bo nie lubi przesadzania. A tak swoją drogą, dziękuję za jej nazwę, spodobała mi się. Tylko kurcze z tym miejscem problem Może trzmieliny na pniu dać? Np. dwie na różnej wysokości, potem dopełnić innymi nasadzeniami w masie, ale nieregularnie. Pomysł Toszki z zakończeniem rabaty fajny

Ps. Zazdroszczę ci rabaty garażowej
Dwa ogrody 00:05, 23 sie 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pani Przyrodo, rano przeczytałam twój wpis. I on mi pomógł w decyzji. I określeniu nowych celów, dla których powinnam TU być.

Dziękuję za twój poranny wpis. I życzę Tobie, sobie i nam wszystkim, byśmy miały dużo sił i wiele radości w tworzeniu i dbaniu o otaczające nas piękno

Niech się nam wszystkim spełniają marzenia i życzenia ogrodowe i nie tylko

Dwa ogrody 23:59, 22 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Rownież się cieszę, że TU jesteś, że ja TU jestem i jest to TU

Dwa ogrody 23:58, 22 sie 2018

Do góry
anpi-Aniu, gosika97-Goniu, Ula, Kasya, Sylwia, Iwonko - fajnie, że Wam się podobają domki. Ula, te ciemnofioletowe kwiatki to szałwia jednoroczna. Koraliki jak najbardziej pasmanteryjne, mogłyby być nieco mniejsze.

Powtarza Pashmina

herbaciane wypuściły długie baty

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 23:51, 22 sie 2018

Do góry
sierotka napisał(a)

Tobie Aniu wiele zawdzięczam i koleżankom z O

O gdzie ja ją mam z netem mam problem ogromny brrr

Oj, ja ją mam jeszcze.

Twoje piękne dalijki
Moja działka na Dębowym Lesie 23:46, 22 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Ta nie do końca zidentyfikowana trawka zaczyna Ci kwitnienie?To może łatwiej będzie ją rozpoznać...czy już wiesz?
Ale piękniusi ten hibiskus,pewnie i ja się jeszcze na inne skuszę.
Przyszły dla Ciebie Aniu rozchodniki, ale powiem Ci szczerze -szału nie ma, myślałam, że będą ładniejsze sadzonki.Ale cóż ... w przyszłym roku się rozrosnąJeżówka- sadzonka ładna ale kwiatka-niet! Kurcze, jednak w doniczkach to się te kwiatuchy męczą Gdyby były na wiosnę wysadzone pewnie by kwitły.Albo one z jakiegoś późniejszego siewu?
Moje zamówione trawki selseri też rachityczne...reszta taka sobie...pewnie już towar przebrany...

Jeszcze dalej została nie zidentyfikowana ta trawka.
Też myślę,ze po kłoskach będzie łatwiej komuś ją rozpoznać.
Ten bialawy hibiskus jest cudny, kwitnąć zaąl pod koniec lipca.
Kwiatów ma bardzo dużo.Ale odmiany nie znam.$ lata temu przywiozłam go z urlopu na Węgrzech.Byl na ryneczku.To kupiłam.Taka pamiątką
O fajnie,że rozchodniki są.
Trudno na drugi rok będą piękniejsze.
Jeżówka będzie dodana do drugiej malej rachitycznej Maroladki.
O i twoje trawki bidki.
Trudno, miejmy nadzieję,że na drugi rok nas ucieszą
To masz rację, towar już przebrany.Coś późno się zdecydowałyśmy ?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies