Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:30, 14 lip 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
mnie teraz w domku nie ma, to z deszczu się cieszę, bo się samo podlewa gdzie te anabelki planujesz, nie pisałaś czy nie doczytałam?

Myślę, że ładnie Ci podlało
Na anabelki znalazłam piękne miejsce na małej rabacie, na której rośnie bordowa pęcherznica a w zasadzie dwie, bo dosadziłam tam drugą. Po prawej stronie, jak się wchodzi do ogrodu za domem, obok podokiennej.
Tu ją widać w głębi:

Czy zamiast tych dwóch jałowców nie wyglądałyby pięknie anabelki?
Ogródek Iwony II 21:29, 14 lip 2018

Do góry
Aniu, jak pięknie napisałaś. Dziękuję.

Minęły cztery lata, jak jestem na forum. W tym roku jakoś mniej czasu było, praca pochłonęła mnie na amen. Teraz inne sprawy wołają.
Ale kiedy mam czas, uciekam do ogrodu. Poleżeć na leżaczku, wypielić zielsko, przesiać kompost, podwiązać pomidorki, zwyczajnie wypić kawę w cieniu na ławeczce i podumać.

Trochę mnie mniej było na forum, taka kolej rzeczy.
Nie miałam czasu na udzielanie się u młodszych ogrodniczek, czasami z telefonu czytałam, co nowego na wątkach, nie mniej zaległości są. Ale też chyba innych stałych bywalców było mniej.
Kiedy tu trafiłam, powstawało kilka nowych ogrodów, razem się wspieraliśmy i uczyliśmy od starszych stażem. To było dla mnie bardzo ważne doświadczenie. Teraz jest sporo nowych wątków, mało osób tu do mnie zagląda, a kilka osób, które ceniłam za dobre rady rzadziej teraz bywa na O...
Aniu, zawsze lubię twoje wpisy i zdjęcia zarówno w twoim wątku, jak i u innych. Tak ciepło się robi w sercu ...
Ogródek Iwony II 21:26, 14 lip 2018

Do góry
Moja lawenda już przekwitła... A u ciebie jeszcze taka piękna
W ogóle nie widać suszy. Wszystko takie bujne...
I leżaczek doszukałam - faktycznie niemal identyczny. Mi udaje się czasami poleżeć

I pytanie mam - czy ten trawniczek pomiędzy rabatami pełni też rolę użytkową? Tzn, czy chodzicie po nim?
Iwk4 napisał(a)

Wśród brzóz i dębów 21:21, 14 lip 2018

Do góry

Basiu wypatrzyłam to cudo,co to za hortka?
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:13, 14 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dorotka ja to twoje fotki powiekszam i duzo widze. Widze piekne maki czerwone na 1 fotce zrob fotki jutro w zblizeniu.
Masz tez piekne cynie tez mam takie.
Co tu pisac wszystko piekne.
U nas przeszly dzisiaj 3 ulewki krotkie ale rzesiste.

Maki kończą już kwitnienie, te zdjęcia są zrobione kilka dni temu. Dobrze, że i do Was dotarł deszczyk, bo ziemia i roślinki bardzo spragnione.

Ogródek Iwony II 21:07, 14 lip 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)

Ładna ta lawenda
Wiesz jaka to odmiana?
Ja mam raczej tę drugą ale ta mi się bardziej podoba, kwiecie ma od samego dołu, chyba, że to kwestia cięcia.?

Reniu, ja ją kupiłam w Obi jako lawendę Viva. Ale to była pomyłka, bo kolejnego roku też kupiłam sześciopak Vivy i jest brzydsza. Taka wyciągnięta ...
Obie fotki z dzisiaj.

Tą pomyłkę lubię, Niestety po zimie byłą w kiepskiej kondycji. Dwie nie mogly się zebrać ...

W kwietniu myslałąm, ze nic z niej nie będzie po zimie. Dwie najgorsze wykopałam.

W maju już wypuszczała młode listki

A teraz taka ładna. niedługo będę ją cięła.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:05, 14 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota ty masz jakies ciemne bordowe roze. Co ty na to gdzie je sadzic, bo u mnie na otwartym słoncu zaczynaja platki sie smażyć.
Mam ten sam problem, też mi przypala bordową różę, zauważyłam, że jak ją więcej podlewam to jest w stanie się obronić.

Ta petunia to prawdziwa terminatorka, sama wysiała się w kostce. Podlewana sporadycznie i wygląda na prawdę dobrze. W przyszłym roku sypnę tam nasionek białych drobnych surfinii zobaczymy, czy będą rosły.
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:56, 14 lip 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Dorcia kocham ten Twój świat. Jest tak piękny i przytulny, że człowiek najchętniej by od Ciebie nie wychodził . Nieustannie podziwiam .
O jak miło Ja praktycznie cały czas w domu i w ogródku. Jesteś zawsze mile widziana w tym moim świecie.

Babciowanie
Ogród kwiatowy 20:52, 14 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Ania, te żółte to też maki. Akurat te są bylinami. Tych niebieskich to miałam w tym roku nasiona, ale jak pisałam wyżej maczki padły. Fakt, że były ostatnimi wysiewami i mi się już nie chciało przy nich skakać. Siejąc je, nie miałam pojęcia jak wyglądają w realu. Gdybym je widziała wcześniej na żywo na pewno bym o nie zadbała lepiej.

W życiu takich maczków ani niebieskich, ani zółtych nie widziałam.
Są cuuudne
A one wysokie są ?I jak długo kwitną ??
a nasiona gdzie kupowałaś ??
Ogród w remoncie 20:50, 14 lip 2018

Do góry
Maleńkie jeszcze liriope spicata wypuściły kwiatuszki

Miśkiewicz polarne na rondzie ładnie zaczynają,niektóre kwiatostany są naprawdę wielkie

Seslerię kocham
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:43, 14 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Szaleję za biało- cytrynowymi liliowcami ale ten ciemny burgund przecudny
Czysto białych liliowców podobno nie ma, ale czasem trafiają się takie. Ten burgundowy jest piękny, muszę go bardziej wyeksponować, bo taki trochę schowany.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:36, 14 lip 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)

To mi się podoba - baaaaardzo
Jeżówkami zaraziła mnie Ewa z Skompana w słońcu, staram się powiększać moją kolekcję. Czasem coś dokupię, to znowu po zimie jakieś wylecą. Najsilniejsze są te co sama wysieję, tylko że muszę na nie długo czekać. W ubiegłym roku kupiłam 3 i nie ma żadnej.

Te są z mojego wysiewu, nasionka zabrane z czerwonej jeżówki, a jest to co jest.

Blaski i cienie nowego życia 20:28, 14 lip 2018

Do góry
Pod bukszpanami narazie aranżacja z kamieni bo mi pies podsikuje te miejsca

Zostało mi przesadzenie buka, jakiś 2 miskantów i nowo ukorzenionej hortensji oraz rozplenic. Jak trochę przekwitną jeżówki to też tam pójdą. Niestety na trawy przyjdzie czekać do jesieni a potem byle dotrwać do wiosennej metamorfozy tego miejsca

I właściwie to będzie szkielet rabaty. Przydałoby się jakieś kwiecie bo z kwitnących roślin jest tylko magnolia, żurawki i potem hortensja z jeżówką.a wśród trawek mogłoby jeszcze coś niskiego kwitnąć. To dość słoneczna część, popołudniu dopiero cień.

Blaski i cienie nowego życia 20:21, 14 lip 2018

Do góry
Nie przypuszczałam nawet że dziś taki obrót u mnie w ogrodzie będzie. Miałam tylko pojechać po obornik kompostowany. I rzeczywiście w 3 kursach przywiozłam 12 wiader. Rozsypałam i przekopałam z tą lichą ziemią. Zaplanowałam że jak sie ziemia ułoży to za miesiąc między klone Garnet z lewej strony a magnolią z prawej posadzę buka kolumnowego bo się męczy w aktualnym miejscu i jeszcze obok zmieści się wysoka hortensja.

Tak więc było przed południem.

Potem sobie poszłam plewić warzywnik gdzie narazie spędzam mało czasu. Wygonił mnie do domu przelotny deszcz i myślałam że to koniec prac na dziś. Nawet zagrzałam wodę do kąpieli

Ale o 17 zrobiło się tak fajnie że postanowiłam narysować plan rabaty w jakimś ogólnym zarysie. I zaczęło się.... Od Red Barona, potem dalej....i w efekcie końcowym rozsadziłam niższe piętro roślin.

I tak na teraz to wygląda

A w zbliżeniach może lepiej

Red Baron pod jednym żywotnikiem z żurawką Marmolade

Turzyca palmowa dalej. Tam jest też cis a za nim sadzonki tawuły która ma utworzyć półokrąg i będzie rozświetlać.

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 20:18, 14 lip 2018

Do góry
Dałam lawędę po całości... wiem, odradzalyscie.
Ale wymienię na hakone, jak znajdę chwilę.

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 20:14, 14 lip 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 20:11, 14 lip 2018

Do góry
Wyszło jednak faliscie
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:10, 14 lip 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Lało dwa dni. Rano też.
A że dziś grill i bogracz z teściami, to i słonko wyszło.
Pozdrawiam znad gara

Pyszka u nas lało 3 dni. Dziś już chyba koniec deszczu.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:08, 14 lip 2018

Do góry
Powiem Wam że można bardzo się cieszyć z rzeczy tak małej, jak mały traktor i kosiareczka do trawy

po rozeznaniu na google maps, po odwiedzeniu 2 rolników, po rozmowie z jednym i odesłaniem do gościa bez nóg oraz parę eurasów i 40min później - jest! trawa w pachy lubego [ a kurduplem nie jest] została skoszona. choć miałam chwilę wątpliwości jak zobaczyłam że traktorek jes tak mały że kłosy traw wystawały ponad jego duże koła. Ale pan super - wszystko ładnie ściął. Umówiliśmy się na kolejne razy, pewnie 1-2 razy w roku będzie kosił dopóki nic tam nie zaczniemy działać. w dodatku jego kosiarka tnie na małe kawałki więc super.

Pan twierdził że nie zna nikogo kto by mógł zorać, nawieźć obornika etc.. no ale choć jest ktoś do koszenia trawy.

tak było:

w trakcie

i prawie po

Pytanie do osób mających mini-sady. Jak szerokie macie rozstawy między rzędami owoców? i jak duże odległości od drzew?
bo już mogę zaczynać planować i marzyć
Ogrod stewardessy 19:58, 14 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Kamilko, czy można Ciebie prosić o krótki instruktaż ukorzeniania hortensji? Będę miała sadzonki hortensji (podobnej do Twojej) i nie chciałabym zmarnować.
Pozdrówka

Można

Najlepszym okresem do rozszczepiania hortensji z łodygi zielonej jest okres od maja do końca lipca.
Moje sadzonki hortensji Vanilla Fraise ukorzenilam dokladnie 31 lipca zeszłego roku I wszystkie się przyjęły.

Ważne, by były to zdrowe, nieprzesuszone łodygi, które nie mają pakow kwiatowych. Chodzi zapewne o to, by po włożeniu do ziemi roslina nie tracila energi na kwitnienie ale na wypuszczanie korzonkow. To taka moja teoria. Podobno najlepiej ukorzeniaja się łodygi 10 cm. Moje właśnie tyle miały.

Takie łodygi nadają się do rozszczepienia:

Oto 4 sadzonki Little Lime:

I 7 sadzonek Diamond Rough:

Najpierw delikatnie obrywam im te największe listki a te na samej górze skracam o połowę:

Następnie zamaczam koniec łodygi w wodzie:

....potem w ukorzeniaczu:

....a na koniec wkładam głęboko w ziemię. Ważne by docisnąć ziemię dookoła sadzonki.

Et Voila:

Doniczke najlepiej postawić w cieniu i nie dopuścić do przesuszenia ziemi.

Powodzenia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies