Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:34, 14 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

WRESZCIE !!!
Jest nowa rabatka i jakoś mało kto komentował ten fakt, a ty Ana po prostu przemyciłaś kilka fotek, niby takie tam. A to fajnie wygląda. Czekam na widok z góry. Zabrakło mi tylko instrukcji obsługi tych nasadzeń. Pozdrawiam.

instrukcja jest prosta ustawiasz wkopujesZ a jak nie gra wykopujesz i wkopujesZ raz jeszcze. Mój M się śmiał ostatnio, gdy widział jak targam bukszpany że te 10cm na pewno poprawiło koncepcje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 06:42, 14 cze 2014

Do góry
Danusiu. Pytałam się ciebie, jak można zrobić takie oczko, jak jest u ciebie. Nie wiem, czy mi odpowiedziałaś, bo jakoś mi to umknęło. Może jest gdzieś instrukcja, to wstaw link. Pozdrawiam i milej soboty życzę.
Ogródek Iwony 21:51, 13 cze 2014

Do góry
Witaj Kasiu. Ogród z lustrem jest moją inspiracją i ogród Any-art. Oba wątki przeczytałam od deski do deski. To istna instrukcja obsługi ogrodu. Oba ogrody sącudowne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:06, 13 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Oh, ah, oh, cuuuuuuuuuuuuuudo. Czemu mój M nie lubi białego?

Kochana, przekonaj go pokazując zdjęcia Na pewno ulegnie, bo mam wielką siłę sugestii
Ogródek Iwony 16:45, 13 cze 2014

Do góry
Agatan24 napisał(a)
Ślicznie jest u Ciebie.
Miejsce z ławeczką cudne, chce się tam posiedzieć i odpocząć.

Hortensje też fajne kupiłaś, moje to takie mizerne i nie wiem właśnie czy słońce je przypaliło czy to jakiś grzyb?

Pozdrawiam i będę zaglądać.

Witaj Agatko. Dzięki za wizytę. Chwilowo przerabiam rabatke za ławeczka. Będą tam chortensje limlight. Jeszcze nie wymyśliłam całej kompozycji. Nie wiem, czy ławeczka będzie tam pasować. Mój M nie zgadza się na przerobienie wysepki, a tak, jak jest mi nie pasuje. Zajrzę do Twoich hortensji.
Zakątek z fioletową ławeczką 02:10, 13 cze 2014

Do góry
Dobranoc, pieknych, kolorowych snow
Ogródek Agam 01:01, 13 cze 2014

Do góry
Ładną obwódkę dadzą te bukszpany, ale chyba planowałaś dalej przy tarasie. Mi się podoba takie wejście w prostokąt tarasu. Danusia tak zrobiła w ogrodzie z lustrem:https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=210 - ostatnie zdjęcie na tej stronie, a tu (nie mogę znaleźć wśród setek stron) Danusia pokazała kawałek projektu, który mi się bardzo podoba - linia bukszpanów przecina jakby taras:
Twój pomysł jest podobny, powinno wyjść fajnie. Tylko u ciebie jest jakby odbicie lustrzane.
Nadzieja na piękny ogród 00:37, 13 cze 2014

Do góry
Witaj Agatko, skoro podobają ci się róże, to może zrób całą rabatę różaną? Kilka róż w jednym miejscu, dosadź tam lawendę. Zobacz propozycje Danusi tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata. Mi się bardzo podoba rabatka z różami i lawendą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:19, 13 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oh, ah, oh, cuuuuuuuuuuuuuudo. Czemu mój M nie lubi białego?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:13, 13 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu mam pytanie: Czy takie oczko - źródełko, czy jak tam zwał można zrobić jakoś taniej, sposobem gospodarczym? Kocham wodę w ogrodzie, a ciągle mam z nią pod górkę: za pierwszym razem sadzawka za blisko tarasu i zbyt głęboko - topiła się w niej córcia (miała 4 lata), potem druga - wysłana folią, dzieci grabiami (sąsiadów dzieci) łowiły piłkę, woda zeszła. Za trzecim razem wymurowałam z cegły, wyłożyłam folią, kaskada, kamienie na zewnątrz, podwyższone - w murek przy źródełku wjechał samochód, woda zeszła i koniec. Może by wykorzystać plastikowe korytka, takie do murowania i obłozyć je cegłami? Podpowiesz Danusiu, jak sobie mam z tym poradzić?
Ogródek Iwony 23:54, 12 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Piwonie bylinowe rozmnaża się w lipcu/sierpniu z korzeni - kłączy, sadzi się płytko. Piwonia posadzona za głęboko może nigdy nie zakwitnąć. Poniżej masz link, poczytaj sobie o piwoniach.

http://www.nastrojowyogrod.pl/2009/08/piwonie-co-robic-aby-pieknie-kwitly-przez-nastepne-50-lat/

Agnieszko, dziękuję za linka, poczytałam i sporo się dowiedziałam. Potem jeszcze wrócę do tego artykułu. Prawdopodobnie moja piwonia została posadzona za głęboko, dlatego nie kwitnie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:48, 12 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

WRESZCIE !!!
Jest nowa rabatka i jakoś mało kto komentował ten fakt, a ty Ana po prostu przemyciłaś kilka fotek, niby takie tam. A to fajnie wygląda. Czekam na widok z góry. Zabrakło mi tylko instrukcji obsługi tych nasadzeń. Pozdrawiam.
Ogródek Agam 18:41, 12 cze 2014

Do góry
agam napisał(a)
Pociachał wczoraj wieczorem swoje buksiki. Teraz widzę jak kretyńsko je posadziłam i te duże przerwy, trzeba coś dosadzić, albo poprzesuwać, ale na to akurat ochoty nie mam Resztki nie zebrane, zasypię korą .

Buksiki pięknie pociachane i wcale nie są za rzadko. Jak wysypiesz korą, rabatka się zapełni. Sama się zdziwiłam, jak to działa i nabrałam ochoty na korę na innych grządkach.
Ogródek Agam 18:23, 12 cze 2014

Do góry
agam napisał(a)

Rh przesadzam sprzed wykuszu, 2 szt. "Nova Zembla" i dodaję do 4 różnych rosnących pod oknami. Chcę taki szpaler zrobić.
Wojtki są fajne, ale cienkie. Planuje wsadzić pomiędzy miskanty variegatusy. Widziałam gdzieś w realizacjach Danusi takie połączenie i bardzo ładnie to wygląda. Syla też ma coś takiego u siebie.

Na froncie rh nadal rosną. Dużo lepiej wyglądają. Planuje zmienić im ziemię, bo w glinie siedzą i przy większych opadach listki więdną. Tak zaobserwowałam.
Jeden przesadzony z stamtąd na jesieni pięknie rośnie, liście podniosły się i kolor się zmienił z jasno na ciemno zielony.

Witaj Aga. Jak przeczytałam, że masz Novą Zemblę i że chcesz zrobić szpaler, to zaraz ci muszę pokazać, jak ona urosła u Bodzi (rododendronowy ogród). Jak to zobaczyłam, zaraz rozsadzałam moje, póki młode, aby później nie mieć kłopotu.

A tu masz link do oryginału: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=2630
Ogródek Iwony 18:10, 12 cze 2014

Do góry
Dzisiaj moja córcia przywiozła mi od znajomych bukiet piwonii. Mogę dostać rozsadę. Tylko kiedy się je rozmnaża? I jak je sadzić? Ktoś wie? Mam wprawdzie w ogródku jeden krzaczek, ale od kilku lat jeszcze nie kwitła. Nie wiem dlaczego.
Jurajski Ogród 16:35, 12 cze 2014

Do góry
A i zapomniałam napisać, że że zamawiam te naparstnice ze śmietnika.
Jurajski Ogród 16:34, 12 cze 2014

Do góry
Wpadłam na chwilkę zobaczyć kilka fotek. Jest pięknie. Zaznaczam i muszę poczytać sobie wszystko od początku. Gratuluję takiego ogrodu. I zazdraszczam. Ja bym chciała tu być choć na chwilkę.
Ogródek Iwony 16:28, 12 cze 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Iwka, przyszłam do ciebie z poradą w sprawie fotek, bo slyszałam, że masz problem z nimi w slońcu. Zasada pierwsza: fotki robimy albo rano, albo po południu, kiedy jest łagodne światło. W ostrym słoncu w południe fotka robiona zwykłym aparatem (taki jak mam np, ja) raczej nie wyjdzie. Druga zasada: spróbuj fotkę robić pod późnopopołudniowe słońce, jak ono prześwietla pięknie liście roślin, ale wtedy trzeba stanąć w cieniu (tzn na obiektyw nie powinno padać ostre słońce). Fotki najładniej wychodzą z niskiej pozycji, trzeba to 'wyczuć". To są porady amatora, którym jestem i doszłam do tego metodą prób i błędów. Może doradzi ci jeszcze ktoś bardziej profesjonalny ode mnie. Jeśli choć któraś rada się przydała, daj znać

Witaj Agnieszko w moich skromnych progach. Bardzo ci dziękuję za cenne wskazówki. Faktycznie, zdjęcia robione w ostrym słońcu są do niczego. A nie brakowało takich chwil w ostatnich dniach, gdzie czuł się człowiek, jak na pustyni, hi, hi.
Trawa wypalona, a roślinki ledwo dyszą. 35 stopni było wczoraj w cieniu u mnie. Dziś już tylko 27 i jest wiatr. Chyba coś przygna. A fotki z niskiej pozycji, z pułapu roslin są ciekawsze - tu masz rację. Chciałam tylko ująć całość mojego ogrodu, aby zobrazować problem. Dzięki jeszcze raz za dobre rady.
I jeszcze - wpadnę do ciebie później, bo teraz muszę mykać do Koścółka - dziś jest 1 rocznica śmierci mojej koleżanki z pracy, która nagle odeszła w zeszłym roku. Więc lecę, zajrzę później ...
Ogródek Iwony 16:13, 12 cze 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Iwonko witaj bo nie wiem czy u Ciebie byłam i dobrze zrobiłaś że się przeniosłaś masz piękny już ogród abędzie jeszcze piękniejszy bo oboje o to dbacie . Kupiłaś piękne hortki i teraz je rozmnazaj a będziesz miała swoje .Ja tak robię kupuję jedno i rozmnażam .Terza to można zrobić Kup ukorzeniacz do gałazek twardych .Utnij gałązki z dołu krzaczka muszą być 7 9 cm namocz w wodzie i ukorzeniaczu końcówkę i do ziemi .Miejsce wybierz cieniste i podlewaj Zobaczysz na przyszły rok masz piękne sadzonki Tak też robię z bukszpanem Pozdrawiam Was oboje

Zawitko, dziękuję za dobre rady. Na pewno tak zrobię i z bukszpanami też. Na 4 stronie pokazałam, jak ukorzeniłam hortki ogrodowe, ale tez z młodych sadzonek, jak moja siostra podcinała niepotrzebne gałązki i chciała ten materiał wyrzucić. Mam je w doniczkach i jeszcze nie wiem, kiedy wsadzić do ogrodu.
Rozumiem, że ty ukorzeniasz bezpośrednio do gruntu, czy może do skrzyneczki?
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 22:33, 11 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czekam z niecierpliwością na projekt Danusi. Może uchylisz rombka tajemnicy? Choć jedną rabatkę ...

A myślałam, że to ja czekam tyle, że ja cierpliwie (w miarę, hihi)

Na razie mam wersję roboczą, którą będziemy dogrywać po 20.06. Pewnie coś uchylę, nie będę taki wołoduch.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies