instrukcja jest prosta ustawiasz wkopujesZ a jak nie gra wykopujesz i wkopujesZ raz jeszcze. Mój M się śmiał ostatnio, gdy widział jak targam bukszpany że te 10cm na pewno poprawiło koncepcje
Danusiu. Pytałam się ciebie, jak można zrobić takie oczko, jak jest u ciebie. Nie wiem, czy mi odpowiedziałaś, bo jakoś mi to umknęło. Może jest gdzieś instrukcja, to wstaw link. Pozdrawiam i milej soboty życzę.
Witaj Kasiu. Ogród z lustrem jest moją inspiracją i ogród Any-art. Oba wątki przeczytałam od deski do deski. To istna instrukcja obsługi ogrodu. Oba ogrody sącudowne.
Witaj Agatko. Dzięki za wizytę. Chwilowo przerabiam rabatke za ławeczka. Będą tam chortensje limlight. Jeszcze nie wymyśliłam całej kompozycji. Nie wiem, czy ławeczka będzie tam pasować. Mój M nie zgadza się na przerobienie wysepki, a tak, jak jest mi nie pasuje. Zajrzę do Twoich hortensji.
Ładną obwódkę dadzą te bukszpany, ale chyba planowałaś dalej przy tarasie. Mi się podoba takie wejście w prostokąt tarasu. Danusia tak zrobiła w ogrodzie z lustrem:https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=210 - ostatnie zdjęcie na tej stronie, a tu (nie mogę znaleźć wśród setek stron) Danusia pokazała kawałek projektu, który mi się bardzo podoba - linia bukszpanów przecina jakby taras:
Twój pomysł jest podobny, powinno wyjść fajnie. Tylko u ciebie jest jakby odbicie lustrzane.
Witaj Agatko, skoro podobają ci się róże, to może zrób całą rabatę różaną? Kilka róż w jednym miejscu, dosadź tam lawendę. Zobacz propozycje Danusi tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata. Mi się bardzo podoba rabatka z różami i lawendą.
Danusiu mam pytanie: Czy takie oczko - źródełko, czy jak tam zwał można zrobić jakoś taniej, sposobem gospodarczym? Kocham wodę w ogrodzie, a ciągle mam z nią pod górkę: za pierwszym razem sadzawka za blisko tarasu i zbyt głęboko - topiła się w niej córcia (miała 4 lata), potem druga - wysłana folią, dzieci grabiami (sąsiadów dzieci) łowiły piłkę, woda zeszła. Za trzecim razem wymurowałam z cegły, wyłożyłam folią, kaskada, kamienie na zewnątrz, podwyższone - w murek przy źródełku wjechał samochód, woda zeszła i koniec. Może by wykorzystać plastikowe korytka, takie do murowania i obłozyć je cegłami? Podpowiesz Danusiu, jak sobie mam z tym poradzić?
Agnieszko, dziękuję za linka, poczytałam i sporo się dowiedziałam. Potem jeszcze wrócę do tego artykułu. Prawdopodobnie moja piwonia została posadzona za głęboko, dlatego nie kwitnie.
WRESZCIE !!!
Jest nowa rabatka i jakoś mało kto komentował ten fakt, a ty Ana po prostu przemyciłaś kilka fotek, niby takie tam. A to fajnie wygląda. Czekam na widok z góry. Zabrakło mi tylko instrukcji obsługi tych nasadzeń. Pozdrawiam.
Buksiki pięknie pociachane i wcale nie są za rzadko. Jak wysypiesz korą, rabatka się zapełni. Sama się zdziwiłam, jak to działa i nabrałam ochoty na korę na innych grządkach.
Witaj Aga. Jak przeczytałam, że masz Novą Zemblę i że chcesz zrobić szpaler, to zaraz ci muszę pokazać, jak ona urosła u Bodzi (rododendronowy ogród). Jak to zobaczyłam, zaraz rozsadzałam moje, póki młode, aby później nie mieć kłopotu.
A tu masz link do oryginału: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii?page=2630
Dzisiaj moja córcia przywiozła mi od znajomych bukiet piwonii. Mogę dostać rozsadę. Tylko kiedy się je rozmnaża? I jak je sadzić? Ktoś wie? Mam wprawdzie w ogródku jeden krzaczek, ale od kilku lat jeszcze nie kwitła. Nie wiem dlaczego.
Wpadłam na chwilkę zobaczyć kilka fotek. Jest pięknie. Zaznaczam i muszę poczytać sobie wszystko od początku. Gratuluję takiego ogrodu. I zazdraszczam. Ja bym chciała tu być choć na chwilkę.
Witaj Agnieszko w moich skromnych progach. Bardzo ci dziękuję za cenne wskazówki. Faktycznie, zdjęcia robione w ostrym słońcu są do niczego. A nie brakowało takich chwil w ostatnich dniach, gdzie czuł się człowiek, jak na pustyni, hi, hi.
Trawa wypalona, a roślinki ledwo dyszą. 35 stopni było wczoraj w cieniu u mnie. Dziś już tylko 27 i jest wiatr. Chyba coś przygna. A fotki z niskiej pozycji, z pułapu roslin są ciekawsze - tu masz rację. Chciałam tylko ująć całość mojego ogrodu, aby zobrazować problem. Dzięki jeszcze raz za dobre rady.
I jeszcze - wpadnę do ciebie później, bo teraz muszę mykać do Koścółka - dziś jest 1 rocznica śmierci mojej koleżanki z pracy, która nagle odeszła w zeszłym roku. Więc lecę, zajrzę później ...
Zawitko, dziękuję za dobre rady. Na pewno tak zrobię i z bukszpanami też. Na 4 stronie pokazałam, jak ukorzeniłam hortki ogrodowe, ale tez z młodych sadzonek, jak moja siostra podcinała niepotrzebne gałązki i chciała ten materiał wyrzucić. Mam je w doniczkach i jeszcze nie wiem, kiedy wsadzić do ogrodu.
Rozumiem, że ty ukorzeniasz bezpośrednio do gruntu, czy może do skrzyneczki?