dzień dobry Wszystkim
Mam nowy trawnik 3 tygodnie temu wysiany. Teraz pojawiły się dziwne plamy i chyba grzyb/pleśń na trawniku. Plamy mają 20-30 cm, są rozłożone nierównomiernie, więcej jest ich od strony północnej. Zauważyłem je kilka dni temu - podczas wysiewania azofoski, było ich kilka a teraz jest już naprawdę dużo wszędzie. Pierwsze koszenie mam już za sobą - 4 dni temu w sobotę. Na trawniku jest zamontowane nawadnianie (codziennie o 3 rano uruchamia się).
Możecie podpowiedzieć co go atakuje? I jak z tym walczyć?
pozdrawiam,
Robert
Haniu przystopuj trochę...dzieci dorosle niech same zadbają o zapasy zimowe
ten floks jest bardzo energetyczny nie tyko pod względem koloru ale zdrowotności i przyrostu..moje tez nie przycięte so jeszcze w pełni kwitnienia... ale susza już je wykańczy
Witaj Danusiu. Jak miło że piszesz Danusiu na rabacie słoneczko jest od godziny 14. Cyprysik jest złocisty. Danusiu tuje, hortensje przy rogu domku są nie na tą rabatę.
Mam 5 kulek małych bukszpanu. Zastanawiałam się czy pod nóżki cyprysikowi nie dołożyć. Myślałam o tujach Miriam - mają ładny kolor - wydaje mi się że pasowałby do cyprysika. Myślałam o żurawkach bordowych, myślałam o wrzosach, myślałam o cebulowych - mętlik mam ogólny w głowie.
Mąż chce rabatę wysypać jasnym kamieniem - mnie się jasny nie podoba. Najlepsza by była kora.
Danusiu reasumując chciałam mieć jedną piękną rabatę i tyle niewiadomych w głowie.
Zrobiłam zdjęcie szerszych kadr, może się przydadzą...
Dorotko,tu masz selserie posadzone przed różami?, czy one maja jeszcze jakąś nazwę odmiany?Bo ja w trawach to jeszcze trochę zielona jestemJaka jest szerokość jednej kępy?
No właśnie. Mnie się zamarzył głóg dwuszyjkowy. Kupiłam i posadziłam 2 lata temu na wiosnę. Zakwitł w tym roku na starych gałązkach (od zeszłego roku mam nowe przyrosty które poszły w górę). Kwiatki były na nim może 2 tygodnie. Potem pojawiły się plamki brązowo/czarne na listkach. Myslałam, ze moze ma za mokro, podlewałam go razem z innymi roślinami w czasie suszy, ale niedużo. Teraz wróciłam z wakacji i.... głóg nie ma liści na tych starych gałązkach...
Dwa pytania:
-co zrobić?
-Co ewentualnie posadzić w tym miejscu, aby nie zmieniać za bardzo. Jakieś drzewko.. Słońce tu dociera głównie do południa.
Elu, dawno tu nie zaglądałam, tak sobie zerknęłam na ten plan i poczytałam, że nie chcesz mieć ścieżki okalającej placyk. Skoro tak, to można przecież ścieżkę przesunąć nieco, z przodu na okrągłym placyku postawić ze trzy okrągłe donice z kwiatami sezonowymi, a ścieżka mogłaby przecinać placyk w 1/3, a z tyłu leżaki (na pozostałych 2/3 placyku) lub ławeczka... "Plecy" placyku, od strony rabaty, można obsadzić ulubionymi roślinami...wrzucam poglądową fotkę robioną na szybko