Dziewczyny, na resztę odpiszę jutro.
Potrzebuję ciut czasu, aby rozwinąć temat, bo się lekki bałagan zrobił, a zwad tutaj nie chcę.
Teraz pora spać. Miłych, pięknych snów. Dobranoc.
Zakwitną, ale tak mało wzeszło? Chociaż i u mnie nadmiaru to nie ma, bo liczyłam na siewki, a wysiewane wiosną doniczkowe to pomyłka zamiast orlai, zastanawiałam się, czy w ogóle je sadzić
Aga mam obawy, że może to być zaraza ziemniaczana https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaraza_ziemniaka
Jak będziesz worek targać postaraj się by ziemniaczki nie dotknęły części nadziemnych to będą zdrowiutkie, a liście i łodygi spakuj od razu do wora ze śmieciami, żeby Ci na pomidory nie przeszło.
Ewo, Ewo i Ewo Dotychczas bardzo mało widziałam takich ogrodów. Wrażenia niesamowite. Może dobrze, że nie byliśmy autem, bo musiałam się mocno ograniczyć w wyborze chciejstw. Reszta zakupów już u Pana Bylinowego była, na miejscu w Rzeszowie.
Wacku i Grześku. Szczeliniec zwiedzałam kilka lat temu. W tym roku chodziliśmy po Rudawach Janowickich. Trasy łatwe i niedługie, bo dłuuuga przerwa w takim chodzeniu była.
Ruiny zamku Bolczów
Potężne lipy przy schronisku Szwajcarka
Widok z Sokolika
Muzeum Miniatur Zabytków Dolnego Śląska w Kowarach
Patrząc z perspektywy (dla mnie też nowej ) przypomniała mi się dewiza Andżeli. Trawy nadają rabatom lekkości.
Wysoką trawę bym tam dała.
Nie wiem, co u Ciebie dobrze rośnie, ale u mnie w rogu brzozowej rośnie miskant giganteus i teraz bardzo ładnie góruje nad całością.
Ja nie jetem zwolennikiem bordowych drzew na zielonych rabatach. A takze wciskaniu drzew w róg tuji. ALe to tylko mój gust i nie chcę narzucać.
Inną opcją może być duża biała hortensja. Bo ta obok to chyba niska.
Generalnie nie myślałaś o rozjaśnieniu tej rabaty?
O, dzięki, trochę na tej rabacie zmian będzie ( zmieniły się warunki świetlne) balia host miniaturowych i średnich czeka na wysadzenie jesienią do gruntu. U Ciebie kompozycja z host jest niezwykła
Od jutra ma być ładnie. Rabatka to za dużo powiedziane - obwódka na żurawki. To jest przed tymi buksami - nie mam zdjęcia tego fragmentu rabaty z frontu bo mnie drażni i ciągle coś brakuje.
Zrobie, jak radzisz.Nasionka zbiorę
Ogród masz piękny I ataki bogaty w rożne rośliny.
Aż trudno wszystkie wymieniać.Ale z przyjemnością po nin pospacerowałam po nim, pooglądam ciekawe zestawienia.
Jestem, nie da się ukryć
Ta dalia jest najciemniejsza z wszystkich ciemnych, które mam, kolor trudny do uchwycenia, w ub. roku rosła w jeżówkach ( s. 448) i gdzieś tam dalej usiłowałam złapać jej właścwy odcień Piękne ma liście, ciemne z metalicznym nalotem.
dla odmiany
Dziękuję i również pozdrawiam
To takie miłe spotkania,żywe,I rozmowy
Ummm w pamięci bardzo zapisane.I zupełnie inaczej już odbiera sie tą osobę, watek, ogród