Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:02, 19 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki podlewane systemem nie mają żadnych oznak suszy. Takie zalecam wertykulować. Trawniki osłabione mają szansę dopiero się odbudowywać, więc poczekajmy do wiosny.

Mój trawnik podlewany systematycznie przetrwał najgorsze upały i jest ok,więc będę wertykulować. Danusiu wrzesień to dobry czas czy październik?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:53, 19 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=co+robimy+w+ogrodzie+w

Co miesiąc jest taki art, w polecanych po prawej stronie pod moją książką.

teraz jest https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/21-co-robimy-w-ogrodzie-we-wrzesniu

Bardzo, bardzo dziękuję Danusiu
Zaraz będę czytać. Chyba założę sobie taki dzienniczek ogrodnika i będę tam wpisywała ważne informacje, żebym mogła je szybko odnajdować.
Pozdrawiam
Hania
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 22:55, 18 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Są też niższe molinie, wybierz sobie właściwą.

Mam już kilka, ale nie takie wysokie, mam wątpliwość co, do trawy którą mam, ale nie pamiętam co kupowałam i mam wątpliwość co do odmiany i gatunku, ale z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:42, 18 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Najwięcej problemu jest z okrywaniem hortensji ogrodowej (H. macrophylla), ponieważ powinny one być właściwie sadzone tylko w tych rejonach, gdzie nie przemarzają. W chłodniejszych z reguły nie kwitną. W zasadzie wtedy żadne okrycie nie pomaga.

Stosowałam nawet okręcenie krzewu agrowłókniną, kopczyk z kory na bryłę korzeniową i dodatkowo matę słomianą. Potem zdejmowałam je stopniowe w miarę ocieplania. Jednak po całkowitym odkryciu krzewów, nawet już w maju, następowały przymrozki i delikatne pączki wymarzały. Hortensja oczywiście nie zakwitła.

Dlatego wydaje się, że najlepszą ochroną jest dużo śniegu i gwarancja wiosny bez późnych przymrozków, ale to się zdarza bardzo rzadko. Pozostaje traktowanie tych hortensji jako kwiaty sezonowe i uprawa w donicach. Można je wtedy przechować w chłodnym pomieszczeniu, a na wiosną „podpędzić” np. w szklarni. Gatunki hortensji poza H. macrophylla, H. aspera i H. quercifolia nie muszą być okrywane, ewentualnie korzystne jest nasypanie małego kopczyka z kory lub liści.

Na szczęscie ostatnie trzy zimy były łaskawe i moje hortensje ogrodowe rosna bez okrywania i kwitna jak szalone
Ogrodowy song 20:59, 18 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiem, że wstawiłaś plan, ale niejasne jest, gdzie jest wejście do tej części ogrodu, inne szczegóły, rabatę z lewej jest za duża a ja nie mam czasu pytać o wszystko dokładnie, bo mam pracę. Mam na dziś napisać art. do Werandy, a nie napisałam.

Opisz jasno i wyraźnie, bo po prostu nie będę strzelać kulą w płot

Wydrukowałam plan, popatrzyłam i na tym się skończyło. Za mało danych.

Dlaczego coś jest narysowane w kształcie rombu? ma taki kształt? Gdzie jest dom, przejście na ogród.

Danusiu,pisz spokojnie artykuł..nie zawracaj sobie głowy moim ogrodem

Znajdziesz chwilę to zajrzysz i będzie mi miło.Zaznaczę wejście do ogrodu a ten romb to część rabaty z huśtawą i żwirkiem..;Danusiu rewolucji nie przewiduję a każda rada nawet ta najmniejsza będzie dla mnie drogowskazem do lepszego ogrodu
pozdrawiam

czarna linia to wejście do ogrodu.Dom znajduje się przed rabatą gdzie niwaki..dzieli go od ogrodu wąskie przejście.

Ogrodowy song 19:34, 18 wrz 2015

Do góry
Wiem, że wstawiłaś plan, ale niejasne jest, gdzie jest wejście do tej części ogrodu, inne szczegóły, rabatę z lewej jest za duża a ja nie mam czasu pytać o wszystko dokładnie, bo mam pracę. Mam na dziś napisać art. do Werandy, a nie napisałam.

Opisz jasno i wyraźnie, bo po prostu nie będę strzelać kulą w płot

Wydrukowałam plan, popatrzyłam i na tym się skończyło. Za mało danych.

Dlaczego coś jest narysowane w kształcie rombu? ma taki kształt? Gdzie jest dom, przejście na ogród.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:32, 18 wrz 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)
Śledzę wątek Danusi, bo dużo się tu dzieje. Nie dostałam odpowiedzi w wątku o brzozie, a ciekawi mnie czy brzoza pożyteczna Doorenbos śmieci? W sensie czy latają takie paprochy, bo mam zamiar sadzić. Proszę o odpowiedz jak to jest z tą piękną brzozą?

Ma większe liście i tak nie śmieci, polecam i sadzę. co widac.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 18 wrz 2015

Do góry
Trawniki podlewane systemem nie mają żadnych oznak suszy. Takie zalecam wertykulować. Trawniki osłabione mają szansę dopiero się odbudowywać, więc poczekajmy do wiosny.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:35, 18 wrz 2015

Do góry
Ponadto jest strona główna z artykułami, które są grupowane pod tagami (chumra tagów jest po prawej stronie). Szukasz informacji o trawniku, klikasz trawnik

Popularne słowa kluczowe (w skrócie tagi) https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:32, 18 wrz 2015

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=co+robimy+w+ogrodzie+w

Co miesiąc jest taki art, w polecanych po prawej stronie pod moją książką.

teraz jest https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/21-co-robimy-w-ogrodzie-we-wrzesniu
Brązowienie iglaków 18:14, 18 wrz 2015

Do góry
To normalny objaw, że sosny zrzucają stare igły, w lesie masz to samo.
Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" 18:11, 18 wrz 2015

Do góry
Lubię po prostu złociste, ożywiają ogród. ale zielone też mi się podobają. Trawa miskant 'Variegatus'
Żywopłot mieszany 18:05, 18 wrz 2015

Do góry
Wsadź patyki do ziemi. Można spróbować.
Małymi kroczkami :) 17:09, 18 wrz 2015

Do góry
To może zmień tytuł, chociaż nie taki sam w całości, ale może się mylić. Ja mogę zmienić tylko podaj jaki ma być
Ogród w górach 11:01, 18 wrz 2015

Do góry
Agania:
Dziękuję za miłe słowa
Postaram się w takim razie w najbliższym czasie wrzucić coś jeszcze
Twój ogród też jest cudny, uwielbiam naturalność! Gratuluję dobrego gustu

Gardenarium:
Te szyszeczki to moja ukochana 'Koreanka'. Po niej najbardziej widać upływ czasu

Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodowy song 09:48, 18 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zielona kreska to poszerzenie placyku o co najmniej pół metra a nawet metr, Wtedy ławkę wtopisz w rośliny, a tak golce będą siedzieć jak na patelni

Musisz ją wtulić w zieleń, a nawet ekranik dać z lewej trochę, do połowy albo hortensje bukietowe, One pachną delikatnie i kłaniają się w pas, jak będziesz kontemplować na ławce.

Pomarańczowa linia to zarys rabaty.

Dzisiaj działamy i może uda się uzyskać koło..Jaki Danusiu proponujesz ekranik bo pomysł z hortensją bardzo fajny tym bardziej,że rosną wzdłuż iglaków i będzie to dopełnienie..teraz pierwszoroczne i mało widoczne przypaleńcejedna sztuka Pinky-Winky czeka w donicy i będzie jak znalazł w te okolice.

Danusiu i jeszcze w sprawie żywopłotu bukowego...okazało się po dobraniu kawałka na byliny,że część warzywna to szer.1,5m(tylko)..i pytanie:czy żywopłot nie zabierze dodatkowo centymetrów i czy jednak iść w to?? nie zamierzam tam sadzić nie wiadomo czego..tylko takie podstawowe:marchew,pietruszka,ogórki,pomidorki etc.
Mogę już dziś zamówić drzewka i się waham..
I na dokładkę moje próby:

Wkleić łatwo..tylko jak to wdrożyć??
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:38, 17 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, bo na kompoście wyrośnie wiele dyń.

Święta prawda Bezmyślnie wrzuciliśmy resztki po arbuzie (skóry i pestki) i po miesiącu mieliśmy wiele sadzonek arbuza
Możliwe, że wrzucone jesienią, przy dobrym termoobiegu w kompostowniku by zginęły ale nie ma 100% pewności.
Niektórzy celowo wiosną sieją kilka nasion dyni lub cukini, by przystroić kompostownik. Jednak w tym przypadku nie można już przekopywać i zarazem napowietrzać kompostu.
Muhlenbergia capillaris - trawa włosowata różowa 21:24, 17 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie sadziłam nigdy tej trawy, może ktoś się

odezwie.
Istnieje odmiana Muchlenbergii już wytrzymała na mróz Z-5 Muchlenbergia Reverchonii,Undaunted' kwitnienie sier.paż.wys. 50cm. ta nie wymaga już zabezpieczania na zimę.
Świerk serbski - Picea omorika 21:01, 17 wrz 2015

Do góry
Sama bym chciała wiedzieć gdzie dzisiaj są takie świerki serbskie, kto mi powie na pw? Tego nie ma w jednej i tej samej szkółce, towar zmienia się jak w kalejdoskopie
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 21:00, 17 wrz 2015

Do góry
Nie mieszaj jedna taka druga taka, mają różną siłę wzrostu a poza tym będzie misz masz jako tło i wtedy kiepsko z tym co ma być z przodu, bo jak na takiej pstrokaciźnie coś dobrać. Urok tkwi w prostocie, więc nie kombinuj z mieszaniem.

Najwyżej jedna ściana tak a druga taka, albo fragmentami mieszaj. ale nie na przemian.

Zaopatrz się w tą książkę, a zobaczysz na czym polega planowanie ogrodu

http://www.multicobooks.pl/hobby/ogrod/jak-zaprojektowac-ogrod-marzen_9140.html

A tutaj o ogrodzie wiejskim

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/449-ogrod-rustykalny-wiejski
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies