Bardzo, bardzo dziękuję Danusiu
Zaraz będę czytać. Chyba założę sobie taki dzienniczek ogrodnika i będę tam wpisywała ważne informacje, żebym mogła je szybko odnajdować.
Pozdrawiam
Hania
Mam już kilka, ale nie takie wysokie, mam wątpliwość co, do trawy którą mam, ale nie pamiętam co kupowałam i mam wątpliwość co do odmiany i gatunku, ale z niecierpliwością czekam na kolejne zdjęcia
Danusiu,pisz spokojnie artykuł..nie zawracaj sobie głowy moim ogrodem
Znajdziesz chwilę to zajrzysz i będzie mi miło.Zaznaczę wejście do ogrodu a ten romb to część rabaty z huśtawą i żwirkiem..;Danusiu rewolucji nie przewiduję a każda rada nawet ta najmniejsza będzie dla mnie drogowskazem do lepszego ogrodu
pozdrawiam
czarna linia to wejście do ogrodu.Dom znajduje się przed rabatą gdzie niwaki..dzieli go od ogrodu wąskie przejście.
Wiem, że wstawiłaś plan, ale niejasne jest, gdzie jest wejście do tej części ogrodu, inne szczegóły, rabatę z lewej jest za duża a ja nie mam czasu pytać o wszystko dokładnie, bo mam pracę. Mam na dziś napisać art. do Werandy, a nie napisałam.
Opisz jasno i wyraźnie, bo po prostu nie będę strzelać kulą w płot
Wydrukowałam plan, popatrzyłam i na tym się skończyło. Za mało danych.
Dlaczego coś jest narysowane w kształcie rombu? ma taki kształt? Gdzie jest dom, przejście na ogród.
Trawniki podlewane systemem nie mają żadnych oznak suszy. Takie zalecam wertykulować. Trawniki osłabione mają szansę dopiero się odbudowywać, więc poczekajmy do wiosny.
Ponadto jest strona główna z artykułami, które są grupowane pod tagami (chumra tagów jest po prawej stronie). Szukasz informacji o trawniku, klikasz trawnik
Agania:
Dziękuję za miłe słowa
Postaram się w takim razie w najbliższym czasie wrzucić coś jeszcze
Twój ogród też jest cudny, uwielbiam naturalność! Gratuluję dobrego gustu
Gardenarium:
Te szyszeczki to moja ukochana 'Koreanka'. Po niej najbardziej widać upływ czasu
Dzisiaj działamy i może uda się uzyskać koło..Jaki Danusiu proponujesz ekranik bo pomysł z hortensją bardzo fajny tym bardziej,że rosną wzdłuż iglaków i będzie to dopełnienie..teraz pierwszoroczne i mało widoczne przypaleńcejedna sztuka Pinky-Winky czeka w donicy i będzie jak znalazł w te okolice.
Danusiu i jeszcze w sprawie żywopłotu bukowego...okazało się po dobraniu kawałka na byliny,że część warzywna to szer.1,5m(tylko)..i pytanie:czy żywopłot nie zabierze dodatkowo centymetrów i czy jednak iść w to?? nie zamierzam tam sadzić nie wiadomo czego..tylko takie podstawowe:marchew,pietruszka,ogórki,pomidorki etc.
Mogę już dziś zamówić drzewka i się waham..
I na dokładkę moje próby:
Święta prawda Bezmyślnie wrzuciliśmy resztki po arbuzie (skóry i pestki) i po miesiącu mieliśmy wiele sadzonek arbuza
Możliwe, że wrzucone jesienią, przy dobrym termoobiegu w kompostowniku by zginęły ale nie ma 100% pewności.
Niektórzy celowo wiosną sieją kilka nasion dyni lub cukini, by przystroić kompostownik. Jednak w tym przypadku nie można już przekopywać i zarazem napowietrzać kompostu.
Istnieje odmiana Muchlenbergii już wytrzymała na mróz Z-5 Muchlenbergia Reverchonii,Undaunted' kwitnienie sier.paż.wys. 50cm. ta nie wymaga już zabezpieczania na zimę.
Sama bym chciała wiedzieć gdzie dzisiaj są takie świerki serbskie, kto mi powie na pw? Tego nie ma w jednej i tej samej szkółce, towar zmienia się jak w kalejdoskopie
Nie mieszaj jedna taka druga taka, mają różną siłę wzrostu a poza tym będzie misz masz jako tło i wtedy kiepsko z tym co ma być z przodu, bo jak na takiej pstrokaciźnie coś dobrać. Urok tkwi w prostocie, więc nie kombinuj z mieszaniem.
Najwyżej jedna ściana tak a druga taka, albo fragmentami mieszaj. ale nie na przemian.
Zaopatrz się w tą książkę, a zobaczysz na czym polega planowanie ogrodu