Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Sprzątanie liści 08:38, 15 wrz 2015

Do góry
Najważniejsze narzędzie na jesienne sprzątanie - miotła.

Sprzątanie liści 08:27, 15 wrz 2015

Do góry
Podstawowe narzędzia do sprzątania liści

Grabie typu "wachlarz"

W Anglii mają takie "łapy" do zbierania i pakowania liści, niedawno je jeszcze sprzedawałam w naszym sklepie

A do stawu kup siatkę na kiju. Możesz jeszcze zamontować pływający skimmer, ale przy dużej ilości liści się zapycha.

Rozpoznawanie bylin 08:16, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to za pnącze? - rozpoznawanie

Ja swoich nie zabezpieczam i przezimowały a nawet się wysiały. Pasują do żółtego bo są sinawe.
Rozpoznawanie bylin 08:15, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Co to za pnącze? - rozpoznawanie

To może być wilczomlecz, mnie pasuje bo mam, to są siewki wilczomlecza. Sprawdź czy leci mleko z pędu po nacięciu?
Brązowienie iglaków 08:08, 15 wrz 2015

Do góry
Jaro napisał(a)

Zasilane 2 razy nawozem do iglaków: początek maja i początek lipca. Zdjęcie 3 przedstawia odmianę Martin rosnącą od strony północno-wschodniej.

3 tyg.temu opryskałem preparatem p.grzybicznym Substral Saprol (mam wrażenie, że jest jeszcze gorzej niż przed). Producent tego specyfiku zaleca powtórzyć oprysk co mam zamiar niebawem zrobić. Mam również zamiar zasilić nawozem jesiennym. Szukałem również przędziorka, ale albo nie ma albo taki mały, że nie dostrzegłem. Już nie wiem co robić. Czekam na podpowiedzi mądrzejszych.

Nie szukaj dziury w całym i przędziorków, bo tuja to nie jest roślina szczególnie ulubiona przez przędziorki, gdybyś kasę zamiast na nawozy wydał na wodę do podlewania, efekt byłby o wiele lepszy, a tak jak Mazan pisze - załatwiłeś swoje tuje niewłaściwymi zabiegami.

Tym bardziej nie myśl o nawożeniu teraz, gdy już się nie nawozi roślin, bo przygotowują się do zimy. Potrzebna jest im woda, bo to rośliny zimozielone, transpirują również zimą. Trawa zabiera im wodę. Wyrwij trawę spod tui, chociaż kółka im zrób, a jak nie kółka to najlepiej cały pas. Wolny od trawy, wyściółkowany korą, broń boże szmatą-matą przeciw chwastom.

Poczytaj trochę ogrodowiska, popatrz jak ludzie mają w ogrodach zadbane i nauczysz się o co chodzi w pielęgnacji ogrodu na tyle, że będziesz miał pięknie, a nie tak zabiedzone.

Przykład

ogród zaniedbany, zarośnięte tuje trawą

PRZED

PO

Pielenie, przekopywanie trawy

równanie tui górą, aby estetycznie wyglądało

Efekt końcowy. To skromna część ogrodu z tyłu domu, nikt tu nie zagląda a jednak jest porządek. Kanciki, tuje wypielone, kora nasypana a szmaty na ziemi nie ma. I mozna.

Skarpa w ogrodzie 07:46, 15 wrz 2015

Do góry
anaveronika napisał(a)
witajcie,
W jaki sposob zabezpieczyc górkę zeby sie nie osypywała i zeby dobrze rosła tam trawa? Wymysliłam sobie w całkiem płaskim ogrodzie górke dla dziecka, do zjeżdzania na pupie zima Górka powstała z ziemi kiepskiej, zmieszanej z piaskiem i gliną. Jest nieduza, tyle co sie miesci na wywrotce czteroosiowej. Została uklepana troche koparką, z jednej strony jest dosc łagodna, i lezy tak ok 2 mies. Ogólnie jakos sie trzyma, ale po duzej ulewie porobiły sie w zboczach rowki, dokładnie widac, którędy spływała woda. Mysle, ze moze byc na niej tylko trawa (nawet nie bede chyba jej kosic) bo synek ma dopiero 4 lata.
Moze sa jakies siatki, żeby ją obłozyc i na wierzch nasypac dobrej ziemi?

Posiać trawę, korzenie zwiążą glebę.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 07:44, 15 wrz 2015

Do góry
Najlepszą ściółką dla iglaków jest przekompostowana kora lub własne, opadające igły. Ale takie dzielenie będzie głupio wyglądało, to już chyba lepiej zostaw kamyczki.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 07:40, 15 wrz 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Problem z ogródkiem

Bukszpany przyciąć w kule, pnącze wykarczować z korzeniami. usunąć chwasty, przekopać glebę i wygrabić, wyrównać. Dopiero pytac co dalej, jeśli będzie ponownie wyrastać.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 07:40, 15 wrz 2015

Do góry
rafal_sedek napisał(a)
Witam,
po prostu zapytam, co mam z tym kurczę zrobić? Pomóżcie.
Chciałbym pozbyć się pnącej się winorośli na brzegach ogródka (nie wiem dokładnie co to jest, ale wydaje mi się że winobluszcz pięciolistny z czymś jeszcze). Strasznie ciężko się tego pozbyć.
Macie dla mnie pomoc?
Sprzątanie liści 07:31, 15 wrz 2015

Do góry
Jedyne wyjście- codziennie grabić! Pakować do worków, przedziurawić, na wiosnę będzie próchnica liściowa.

Nad oczkiem nie mam nic rozciągnięte bo siatka szpeci. Wstaję codziennie i widzę, żę pływają liście. Mam za donicą siatkę na kijku i wyławiam. Wrzucam do śmieci zielonych.

Z trawnika w większości zbieram, a nie grabię bo mam tulipanowca, więc liście są wielkie. Nie mam potrzeby grabienia.
Tylko pod bukiem grabię, albo zbieram.

Te liście co przywieje od sąsiadów zamiatam z chodników i podjazdu, a ulica takie ma ustawienie, że wszystko zaciąga do mnie przez furtkę i obcych liści mam dużo więcej niż swoich.

Jesień to okres bardzo wytężonego sprzątania i zamiatania. Zwłaszcza, że za podjazdem są spore brzozy, które śmiecą cały rok.

Z drugiej strony mam modrzew, klony - ulica jest ciągle zasypana. Zamiatam i zamiatam, a tu ciągle zasypane. Gdybym nie zagrabiała i nie zamiatała, byłby straszny bałagan.

No cóż, ogród ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca. Na szczęście uwielbiam taką pracę.

Jeśli sam nie masz czasu, daj zarobić komuś, kto potrzebuje. Student, dziecko, sąsiad, albo po prostu ogrodnicy, którzy z tego się utrzymują Obok mnie jest sąsiad, który tak właśnie sobie dorabia do pensji.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:23, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Danusiu na prive wysłama info o szkółce, w ktorej kupowałam Munstead Wood
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 14 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Margaret napisze na prive. Anglicy polecaja posadzic nowa roze w miejsce chorej w kartonie wypelnionym ziemia. Karton z czasem sie rozłoży a przez dłuzszy czas bedzie stanowic zaporę dla bakterii i grzybow.

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0
Nóż zapasowy do cięcia żywopłotów Gardena 22:13, 14 wrz 2015

Do góry
Nie są kompatybilne, bo Gardena tak sprytnie produkuje, żeby w żadnym wypadku coś nie pasowało do innej firmy, a pasuje wyłącznie do Gardeny.
Może ogłosisz się na portalu ogłoszeniowym?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:48, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią

to co będziesz robić z tych cebul z tej góry jakieś dżemy ?
Bonsai i niwaki 20:10, 14 wrz 2015

Do góry
Polecam wyłącznie cisa. Będzie żył wiecznie. I jest piękny.

Tutaj pokazujemy jak się to robi z zaniedbanego egz.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,11,1,0/zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,1253499.html
Czym wyłożyć taras i balkon? 20:07, 14 wrz 2015

Do góry
Bardziej praktyczna i trwałą jest kostka granitowa, drewno płowiej, pęka, odkształca się i trzeba go ciągle konserwować. kostkę umyjesz i po robocie, albo zamieciesz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 14 wrz 2015

Do góry
Nom, na ulicy, mam tam rabatę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:43, 14 wrz 2015

Do góry
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 14 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, rewelacyjne: zdjęcia, strona, Twój wygląd, wyprawa i to ciągłe twórcze poszukiwanie. Ściskam.

Dzięki Pszczółko, masz na myśli te 16 kg mniej??? hehehe

Twórcze poszukiwania były w rozkwicie wielkim, na rzeźby trafiłam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies