Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 07:40, 15 wrz 2015

Do góry
rafal_sedek napisał(a)
Witam,
po prostu zapytam, co mam z tym kurczę zrobić? Pomóżcie.
Chciałbym pozbyć się pnącej się winorośli na brzegach ogródka (nie wiem dokładnie co to jest, ale wydaje mi się że winobluszcz pięciolistny z czymś jeszcze). Strasznie ciężko się tego pozbyć.
Macie dla mnie pomoc?
Sprzątanie liści 07:31, 15 wrz 2015

Do góry
Jedyne wyjście- codziennie grabić! Pakować do worków, przedziurawić, na wiosnę będzie próchnica liściowa.

Nad oczkiem nie mam nic rozciągnięte bo siatka szpeci. Wstaję codziennie i widzę, żę pływają liście. Mam za donicą siatkę na kijku i wyławiam. Wrzucam do śmieci zielonych.

Z trawnika w większości zbieram, a nie grabię bo mam tulipanowca, więc liście są wielkie. Nie mam potrzeby grabienia.
Tylko pod bukiem grabię, albo zbieram.

Te liście co przywieje od sąsiadów zamiatam z chodników i podjazdu, a ulica takie ma ustawienie, że wszystko zaciąga do mnie przez furtkę i obcych liści mam dużo więcej niż swoich.

Jesień to okres bardzo wytężonego sprzątania i zamiatania. Zwłaszcza, że za podjazdem są spore brzozy, które śmiecą cały rok.

Z drugiej strony mam modrzew, klony - ulica jest ciągle zasypana. Zamiatam i zamiatam, a tu ciągle zasypane. Gdybym nie zagrabiała i nie zamiatała, byłby straszny bałagan.

No cóż, ogród ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca. Na szczęście uwielbiam taką pracę.

Jeśli sam nie masz czasu, daj zarobić komuś, kto potrzebuje. Student, dziecko, sąsiad, albo po prostu ogrodnicy, którzy z tego się utrzymują Obok mnie jest sąsiad, który tak właśnie sobie dorabia do pensji.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:23, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0

Danusiu na prive wysłama info o szkółce, w ktorej kupowałam Munstead Wood
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 14 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Margaret napisze na prive. Anglicy polecaja posadzic nowa roze w miejsce chorej w kartonie wypelnionym ziemia. Karton z czasem sie rozłoży a przez dłuzszy czas bedzie stanowic zaporę dla bakterii i grzybow.

Nie musi na prive, ja to samo pokazywałam na zdjęciach Cała instrukcja była tutaj

Krok po kroku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2007-sadzenie-roz-w-miejscu-po-chorych-rozach-sposob-angielski?page=1#post_0
Nóż zapasowy do cięcia żywopłotów Gardena 22:13, 14 wrz 2015

Do góry
Nie są kompatybilne, bo Gardena tak sprytnie produkuje, żeby w żadnym wypadku coś nie pasowało do innej firmy, a pasuje wyłącznie do Gardeny.
Może ogłosisz się na portalu ogłoszeniowym?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:48, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią

to co będziesz robić z tych cebul z tej góry jakieś dżemy ?
Bonsai i niwaki 20:10, 14 wrz 2015

Do góry
Polecam wyłącznie cisa. Będzie żył wiecznie. I jest piękny.

Tutaj pokazujemy jak się to robi z zaniedbanego egz.

http://tvnmeteo.tvn24.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13/odcinki-online,1,11,1,0/zimozielony-uporzadkowany-ogrod-z-lustrem-odc-487,1253499.html
Czym wyłożyć taras i balkon? 20:07, 14 wrz 2015

Do góry
Bardziej praktyczna i trwałą jest kostka granitowa, drewno płowiej, pęka, odkształca się i trzeba go ciągle konserwować. kostkę umyjesz i po robocie, albo zamieciesz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:01, 14 wrz 2015

Do góry
Nom, na ulicy, mam tam rabatę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:43, 14 wrz 2015

Do góry
Zapomniałam dodać, że mam górę cebul, ale zrobienie fotek było dziś niewykonalne Jutro nadrobię, a dziś już ciemnooo, jak ja nie lubię o tej porze ciemno

Góra cebul leży w przejściu między drzwiami a kuchnią
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:42, 14 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, rewelacyjne: zdjęcia, strona, Twój wygląd, wyprawa i to ciągłe twórcze poszukiwanie. Ściskam.

Dzięki Pszczółko, masz na myśli te 16 kg mniej??? hehehe

Twórcze poszukiwania były w rozkwicie wielkim, na rzeźby trafiłam...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:40, 14 wrz 2015

Do góry
chojna napisał(a)

Danus buźka!
Nie ma jak ulice zamiatać ☺☺☺☺

A wieczorem po pracy zdążyłam uciąć kanciki od strony roślin. No i mam pozamiatane, że wymiata
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 15:42, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z dzisiaj

Pięknie tu Danusiu wyszłaś. Jak dziewczyna w raju
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:58, 14 wrz 2015

Do góry
Szałwię tniesz po przekwitnięciu, wycinasz wszystko i odbija, albo pojedynczo środkowe "kłosy". Nie ma jedynego terminu cięcia. To bylina która jeśli zbrzydnie przycinasz i wyrasta na nowo
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:53, 14 wrz 2015

Do góry
To o czym innym rozmawiamy wklej jeszcze raz zdjęcie o które ci chodzi

Ja myślę że o to, zacytowane i trzecie i pomarańczowa kępka

Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:18, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To właśnie rozchodnik

Przecież Frezja pytała o bordową piękność a nie pomarańczową, sama odpowiedziałaś, że to rozchodnik, ja tylko sprecyzowałam odmianę
Angielskie ogrody i kwiatowe inspiracje - wrzesień 13:09, 14 wrz 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Danusiu, ten krzaczek na trzecim zdjeciu to róża, żółta ketmia czy jeszcze coś innego?
I na tym samym zdjęciu, w pierwszym rzędzie pomarańczowa kępka?

Nie, to pomarańczowe to może być jednoroczne cosik, np. nemezja nawet. Albo Diascia.

Coś takiego, ale sprawdzę na zdjęciach
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 12:52, 14 wrz 2015

Do góry
Cyprysik tępołuskowy jest wrażliwy, Karol ma rację.

Osłoń go od wiatrów wysuszających. Przed zimą iglaki dobrze podlej, żeby zgromadziły zapas wody.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:08, 14 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pewnie, że szkoda,boję się tylko że po prostu są szybsze sposoby w postaci cebulek, a nie nasion, ale jak nie spróbujesz to się nie dowiesz.

Ja dzisiaj z samego ranka, skoro świt zamiotłam ulicę i przycięłam brody trawnika ulicznego. Zaczęłam dzień od ulicy.

Danus buźka!
Nie ma jak ulice zamiatać ☺☺☺☺
Nawożenie, zasilanie trawnika 11:48, 14 wrz 2015

Do góry
Lepiej odpowiednio ukształtować opaskę i beton połozyć pod kątem. Styropian się wykruszy, odradzam ten pomysł.

Po co komplikować skoro jest bardzo prosty sposób, czyli prawidłowo położony krawężnik?

Żaden tam styropian

Skoro tego już nie możesz zmienić bo opaska jest, dosiej żyznej ziemi w pobliżu krawężnika i podlewaj.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies