Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 12:36, 28 cze 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Ach, jaka szkoda, ja chętnie bym te sadzonki przygarnęła. Mamy też coś wspólnego, też nie piję kawy i lubię kolorowy świat kwiatów. Właśnie dziś siedziałam w altance w czasie deszczu i doszłam do wniosku, że mam mało kolorów w ogrodzie i już planuję zmiany/ jeszcze nie mam konkretnej koncepcji/.

Planuj, planuj....Widzisz jak Ogrodowisko, na nas wpływa? Zaraz chce się wszystko zmieniać. Na spokojnie przemyśl i stwórz swoją wizję ogrodu z tym co już masz. Może za miesiąc kolory się Tobie już znudzą ?
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 12:28, 28 cze 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
A co tam słychać w Przedziwnym ogrodzie - widzę przepiękne kwiaty

Co słuchać?.... Różę prawie wszystkie przekwitły, więc przycięłam. Już wypuszczają nowe zawiązki. Bedę obcinać ostróżki i orliki. Może wreszcie przytnę moje kulki, bo się ochłodziło i nie będą przysychać. Rosną cynie, pojawiają się pierwsze kwiaty. Czekam na kwitnienie dalii. Hortensje na razie rosną
Pozdrawiam

Przedziwny Ogród 12:20, 28 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Takie różne kolory, odmiany roślin, kształty, faktury roślin to ja lubię.
Jezowki masz śliczne.

Aniu, ja też lubię różnorodność kwiatów w ogrodzie
Za jeżówki dziekuję

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 12:17, 28 cze 2018

Do góry
pawel_snopek napisał(a)

Dziękuję za to że kibicujesz, mam pod górę życiowo jak i ogrodowo ale jakoś trzeba sobie z tym dać radę.

Dasz radę i za jakiś czas będziesz dumny z domu i ogrodu.
Ty masz piękny jarmuż, a ja w tym roku obłędne bakłażany. Szkoda, że mamy za daleko na wymianę sąsiedzką.
Bakłażany już zawiązały owoce.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:12, 28 cze 2018

Do góry
MagdiCZ napisał(a)

Wiec i ja chcialabym sie podpytac. Za kazda rade dziekuje stokrotnie. Posadzilam kulki bukszpanowe z lawenda, rabata przed wejsciem. Wyglada ladnie, ale jednak czekos brakuje, jakiegos zakaczenia. Pozatym czy lawenda nie jest posadzona za gesto badz za blisko tych kulek? Przegladam zdjecia w internecie i czesto gesto jest odwrotnie - pierw kulki a za nimi lawenda. Czy wedlug Ciebie w rog (tam gdzie lampa) pasowal by jakis wysoki bonsai, iglak szczepiony?

Zapomnialam dodac - jestem poczatkujaca ogrodniczka na poczatkujacym etapie prob i bledow i kupowania bez opamietania roznych zielonych pieknosci, nieraz zupelnie bez sensu (ale takie ladne w sklepie. hmm).

Witaj.
Rzeczywście lawenda jak wyrośnie będzie wyższa sporo od kulek, chyba lepiej by było odwrotnie, najpierw kule a za nimi lawenda. Przed kulki możesz dać jakieś niskie trawki lub żurawki, nie wiem co ci się podoba.
Nie kombinowałabym już z niczym szczepionym, taki minimalizm przy wjeściu jest sprawdzony. Ewentualnie żeby łyso nie było wiosną, wsadź cebule czosnków jesienią. Będą fajnie górować nad kulkami.
Załóż swój wątek i tam wklejaj zdjęcia ogrodu, będziemy kombinować
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:05, 28 cze 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ewcia niema za co kochanienka do usług co wiem to powiem

Wiec i ja chcialabym sie podpytac. Za kazda rade dziekuje stokrotnie. Posadzilam kulki bukszpanowe z lawenda, rabata przed wejsciem. Wyglada ladnie, ale jednak czekos brakuje, jakiegos zakaczenia. Pozatym czy lawenda nie jest posadzona za gesto badz za blisko tych kulek? Przegladam zdjecia w internecie i czesto gesto jest odwrotnie - pierw kulki a za nimi lawenda. Czy wedlug Ciebie w rog (tam gdzie lampa) pasowal by jakis wysoki bonsai, iglak szczepiony?

Zapomnialam dodac - jestem poczatkujaca ogrodniczka na poczatkujacym etapie prob i bledow i kupowania bez opamietania roznych zielonych pieknosci, nieraz zupelnie bez sensu (ale takie ladne w sklepie. hmm).

Działeczka Asi :) 12:03, 28 cze 2018

Do góry

Piękne te żurawki, można wiedzieć jaka to odmiana? Czy one w słońcu dadzą radę?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:56, 28 cze 2018

Do góry
sierika napisał(a)
Tak, myślałam o ratybidzie a napisałam dalea, może dlatego, że kiedyś miałam nasiona, ale w czasach gdy kupowałam je i nie wysiewałam, cóż były i takie czasy w moim ogrodniczym życiu. Mam nadzieję, że trafię na pallidę, sadzonki, jeśli nie pobawię się z wysiewem, wtedy poproszę o nasionka.
Nieustająco zachwycam się kompozycjami.

Ooo, wgrało się kolejne zdjęcie.
Już wiem, że dorwałaś pallidę

Bylinówka skąpana w deszczu. Kolejna, trzecia już chyba, zmiana jej kwiatowego wdzianka.
LeŚnicZaNka 11:43, 28 cze 2018

Do góry
ELFE
LeŚnicZaNka 11:42, 28 cze 2018

Do góry
GIARDINIA
Działeczka Asi :) 11:41, 28 cze 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Znalazłam takie bajkowe,piękne widoki ogrodowe
Lilie piękne. Widzę kilka takich samych mamy.
Czytam o planowaniach nasadzenisch nowych roślin.
Człowiek to ciągłe coś tylko kombinuje.
Ja już też pewne rzeczy planuję Ale czasu na razie brak.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:26, 28 cze 2018

Do góry
Makao_J napisał(a)
Oo jaki słodziak ten tytoń. Fajny kolorek.

Mam fazę na seledyn w ogrodzie

Głowaczek się w to wpisuje.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:25, 28 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta fioletowa z przodu to ożanka czy szałwia?

Ożanka.

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ty masz ten seledynowy tytoń! Jaki on wysoki? Będą nasionka?

A mam! Teraz ok. 40 cm. Będą.

A za chwilę rozkwitnie pierwszy kwiat trojeści okazałej.

Do góry
eee_taam napisał(a)

no nie znam

tylko pisze o obawach szerokich kadrów ...bo takich osiłków robotnych na maxa przez kilka dni by cie wybawiło z obaw przed aparatem

u mnie tez by sie przydali bo akurat popadało i jutro ma padac wiec pt i sobota i rewolucje bym skończyła głosno marze o takich chetnych osiłkach)) ...nawet byłabym skłonna dwie kwitnace roze teraz poswiecic i przesadzic ))

no to pomarzyłam i ide wyzywac sie na chwastach i wyrabiac biceps )

Pada, rewolucje można kończyć (albo kontynuować). Deszcz był potrzebny, a ja zaczynam się martwić o pomidorki. Komunikat o zarazie ziemniaczanej w mojej gminie jest już aktywny od kilkunastu dni.

Tutaj możecie sprawdzić swoje okolice:
https://piorin.gov.pl/sygn/start.php

Firletka chalcedońska w kolorze morelowego różu.
Po nitce do kłębka ;) 11:25, 28 cze 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Tam agrowłóknina nie potrzebna tylko dobrze przekopane dno i wzbogacone dobrociami, do tego można trochę piaskiem rozluźnić, by odpływ wody był lepszy.

W donicy trzeba dobrej ziemi przygotować -kompost, obornik przekompostowany i kora drobna (na dnie mozna dac tej grubszej) i mączka bazaltowa.

Żadne tujowe niwaki w tak wąskiej donicy nie będą dobrze rosły, bo mają płytkie i szerokie korzenie.

Proponuję iśc w klasykę, czyli trzy na pniu np. trzmieliny. Jesli zółte to dół obsadzenia powinien być zielony, albo kolorem pasujący do żółci.

Jesli to będa trzmieliny zielono-białe, to z dołem mozna poszaleć i dać np. róże, trawy, lawendę ale bez misz-maszu. Raczej monolitycznie, elegancko.

Opcja bardziej bogata to dwa lizaki cisowe. Trzy tam się nie zmieszczą.

Równie dobrze w donicy można dać tylko strzyżony żywopłot np. cisowy, albo bukszpanowy. Bez zadęcia. Skromnie i elegancko.

bardzo podoba mi się opcja 3 trzmieliny zielono białe i lawendy dołem podsypane jakimś ładnym kamyczkiem bo w pierwszej wersji właśnie o lawendach myślałam żeby tam były )) i chyba na to się zdecyduję
na tym moim maziaju nawet podobny klimat chciałam uzyskać bo też tam upakowałam lawendy i coś bialo zielonego ;-D tylko oczywiście bez ładu i składu Toszka baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję za wszystkie cenne rady <3 oczywiście przygotuję donicę według zaleceń mam mieć jeszcze 2 takie donice przy schodach na tarasie
myślisz Toszka że taką samą kompozycję mogłabym tam dać ( bo wiem że powinno się powtarzać rośliny i kompozycje tylko czy to będzie tam pasować ?

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Poezja Twojego ogrodu: Justyna pisze "jak zwiewne rabaty tworzysz" - tak zwiewne jak Twoje piękne letnie sukienki, dodam.

Ach, uwielbiam sukienki. Chętnie kupiłabym nową.

Tu ma być ogród :) 11:19, 28 cze 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zarosłam po uszy, kilka tygodni bez wychodzenia do ogrodu się zemściło, dlatego tylko kilka portretów roślin dziś zostawię.

to jezowki takie ciemne ? jakie to ?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 11:17, 28 cze 2018

Do góry
effka napisał(a)
Moje złoto, mozolnie rozwożone po wjazdowej - kompost. Milion taczek już poszło.

to prawdziwa kopalnia ;-D
Ogród kwiatowy 11:09, 28 cze 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Bailando

Viola, co to za różowa szałwia? Znasz nazwę? Cudna gra kolorów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies