Te duże pergole były malowane jakąś farbą akrylową do drewna i metalu ,ale RM nie pamięta dokładnie jaką,jakąś miał w piwnicy...Pomalowane są raz,miały być jeszcze raz,ale zanim znalazł się czas to powojniki ruszyły i tak zostało ...do następnego sezonu ...
Coś tam wykombinuj z z tą swoją pergolą ,bo szkoda żeby stała niewykorzystana Biel fajnie eksponuje wszystkie kolory - według mnie!
Tutaj moja New Dawn na pergolce przy furtce, rozkręca się z kwitnieniem i puszcza coraz dłuższe pędy
...Stefcia dupcią się wykręciła . Nigdy bym nie pomyślałam, że tak się do żaby przywiążę ...
Kasiu,kiedyś dałam imiona dwóm karpiom. Przed Wigilią .... więc taka Stefcia w ogrodzie, to jak swój Dojrzałam U Ciebie białe przetaczniki ??? Tak myślę, z czym je zestawić? Długo kwitną?
Noo z takim tłem z płotem to się nie dziwię Kasiu, że tak zgrabnie wszystko upychasz tworząc płynne przejście z zapłocia do ogrodu - i tym sposobem ogród jest nieograniczony wizualnie
Masz wyjątkowe szczescie, ze krety sie nie zlecialy, chyba, ze masz pod spodem siatme.
Tez tak zrobilam, kompost, obornik jak przyjechałam za tydzien to trawnika nie poznalam.
Dawka piorunujaca, ale trzeba bylo kreta pogonic i ziemie przewalcowac.
Potem był taki wschód
Załapałam się bo mi materiały Góral na donice przywiózł
dzięki temu donica przed warsztatem zrobiona, ale o tym za chwilę
wczoraj tak zachodziło słonko, nadal będzie wiało
a to dzisiejszy
Cześć, czy ktoś wie co dolega tym grabom? W ubiegłym roku zauważyłam że jeden z przydrożnych grabow marnieje ale pomyślałam że może to wynik mokrego lata. W tym roku posadziłam na swojej działce graby na żywopłot i wszystkie zaatakowała mszyca (były białe robaczki i w tydzień graby wszystkie na raz zaczęły się robić zolte). Zastosowalam oprysk abdico 3×co 2 tyg. Mszyce zniknely, graby zaczęły puszczać nowe zielone listki, ale znów zaczęły robić się brązowe. Zauważyłam, że kolejne graby za płotem powoli robią się miejscami suche i żółte. Czy to może być jakiś grzyb i zaatakował tez moje sadzonki?
Moje brązowe graby. Na dole widać zielone nowe listki.
Graby za płotem. Widać który choruje. Obok kolejne ładne graby robią się zlote. W lipcu!
Widok na chore drzewo za płotem i moje sadzonki.
Dzisiaj widziałam cudne cisy fastigiata robusta, wysokie dorodne. Są w moim sklepie osiedlowym ostatnie cztery sztuki po 75 zł. Trochę drogo ale cisy tanie nie są, wiadomo. Zamarzyłam je sobie, może bym je na wjazdową w części różanej dała co? Róże, trawy i cisy a z przodu jest lawenda. Jak myślicie? O tu:
Dzisiaj posadzone w końcu Haconechloa Aureola przy buku, jeżówki i turzyca Prairie Fire w ilości ostatnich 2 szt. uratowana ze sklepu po całe 5 zł./szt. Aha, a u rodziców posadzone bukszpany
A to dzisiejszy pożeracz wiśni, borówek i czarnej porzeczki
Juz kończy buchać bo teraz to jeszcze chyba tylko marcinki i hibiskusy zakwitną i potem trzeba czekać do jesieni na przebarwienia Choć berberys erecta już się przebarwia
susza dała w kość roślinom
teraz pada, a one myślą, że jesień bo się ochłodziło o 20 stopni