Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:40, 22 maj 2018

Do góry
LO coraz intensywniej kwitnie

Już trochę ciemno się zrobiło, ale obiecane szersze kadry wstawiam
Lawendowa

Różanka główna

Widok z kanapy w domu - koniecznie trzeba coś kwitnącego tam dać, bo jest "za zielono" - dobrze, że jest chociaż peonia

I prawa strona ogródka

I kooooniec!

Ogród Małej Mi 2017 22:38, 22 maj 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Aniu fanaberie nasze to lek na całe zło Też nie potrzebuję psychiatry dzięki chabaziom i ryciu Dzieci moje też lubią tylko posiedzieć w ogrodzie a syn to stwierdził jak go zmuszałam parę lat temu do koszenia że powinnam wszystko zaasfaltować i kfiotki w doniczkach se postawić.Nie zmuszam więc i robię sama bo to moja odskoczniaCieszę się tylko że mam mały ogród a nie jak chciałam kiedyś 30 po wejściu na O arów

Pasja pomaga..... obowiązek i mus zabija..

I piękna Hilary... jakie piękne krzaczki z tych itohów, niewysokie, zwarta kopułka.. miód malina.. tylko dlaczego takie drogie

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:35, 22 maj 2018

Do góry
Kwartecikowata Aniu, o tak- hamaczek świetnie się wpisuje w klimat, jaki stworzyły rośliny, owady i ptaki.
Choć za bardzo nie można odpłynąć. Dzisiaj biegałam z konewką. Dokarmiałam roślinki gnojówką z pokrzywy. Taka nutka prozy, żeby nie było nazbyt romantycznie.

Piwonie i róże maskują kompostownik.

W cienistych zakątkach rodgersja kasztanowcolistna (kiepsko przyrasta) i funkie.

Przerwa na kawę... 22:34, 22 maj 2018

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:34, 22 maj 2018

Do góry
I troszkę szerszych kadrów wieczornych - u mnie zwykle rzadko pokazywane, więc trzeba nadrobić
Rabata z Heidi klum, rośnie szpaler lawendy, agastache, ostróżki, werbena.. o ile wyrośnie No i żywotniki wschodnie

Krzyśki

Drugi z rodków - też coś mu nie pasuje - trochę posklejane kwiatostany ma, hmmm.. no i dużo mniejsze są niż w zeszłym roku
Co by tu posadzic.....? 22:33, 22 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Sa kwiaty niewymagające aż takiej uwagi. Ja ogólnie kwiatowa nie jestem, ale ogrodu bez kwiatów nie wyobrażam sobie. dla mnie są dodatkiem i symbolem pór roku.
Myślę, że na razie możesz zacząć wprowadzać wypełniacze. Pomału, od domu w głąb ogrodu. Jak zaczniesz mieć niemal kompletne sektory to łatwiej ci będzie resztę robić. Wiem sama po sobie, że często wiem doskonale czego nie chcę, ale nie wiem co by mi gdzieś-tam pasowało. Mam taki żart, że "rodzę" rabaty 9 miesięcy, bo faktycznie tyle czasu potrzebuję na ułożenie sobie w głowie plam kolorystycznych i dobranie faktur. Ja lubię bawić się odcieniami zieleni i wielkością liści. Łączyć formy rozłozyste ze strzelistymi. Pewnego dnia wkradł mi się żółty do ogrodu, choć nie jestem jego fanką to ogrodu bez żółci sobie nie wyobrażam. Moja druga połówka,na starcie okresliła jasno, że mają być mocne kolory -czerwień, fiolet, zółć. Sama za różem nie przepadam. I te kolory staram się wykorzystywać w zalezności od pory roku. I staram się dobierać lisciaste rosliny pod względem zmienności barw

Nie krytykuję, a poddaję przemyśleniu. Po całej rabacie mamy rozrzucone iglaki. Ciężko coś pomiędzy nie wpasować, bo iglaki źle znoszą dotyk, łysieją. Nie mam podglądu na cała rabatę i nie do końca widzę co rośnie - prosze o rozszyfrowanie. A na zachetę podpowiem, że żurawki mozna posadzić by było w wachlarz - od pojedynczej lewej, przy trawniku, następny rządek na mijankę z pierwszym.I trzeci pod nogą wiśni. Bez tych idących do tarasu. Plamy tworzymy

Toszko to jest ta rabata z drugiej strony. Hortensje, bukszpany, miskant i świerk którego odmiany nie pamietam (mały pokrój płaczący, dorasta do 3 m wysokości) dalej żurawki, umbra i cis, ale jego przesadzę.

Przerwa na kawę... 22:31, 22 maj 2018

Do góry
Kasiu na ostatnim MW. Baronesse nie zdążyłam zrobić zdjęcia ale jest podobnej wielkości. Kupowałam ją dziś w ten deszcz i sadziłam po nocy.

Daria - komunię robię w domu więc trochę go trzeba dopieścić. Miałam dziś tuje ciąć ale leje. Wczoraj buksy cięłam. Zbyt dobrze to nie rokuje. Muszę je nawieźć i nie ma kiedy

Pozostałe widoki

Rododendronowy ogród II. 22:30, 22 maj 2018

Do góry
Luki napisał(a)

Cudowny widok z okna. Co roku się nim zachwycam na fotkach i mam nadzieję, że kiedyś zobaczę go na żywo. Bogdziu, masz cudowny ogród. Pozdrawiam serdecznie
Sosnowe zacisze 22:28, 22 maj 2018

Do góry
A jeszcze jedno zapomniałem przedstawić częstego gościa BASIA szara.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:27, 22 maj 2018

Do góry
Bedzie Cinderelka

Szałwia z sesleria - Love

Moja pierwsza lawenda - może w przyszłym roku ją ciachnę ciut mniej intensywnie, to będzie wreszcie konretnych rozmiarów

Lepnica nadmorska - wędruje u mnie co roku na nowe miejsce
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:22, 22 maj 2018

Do góry
Oj dziś duży ruch na forum, zdjęcia się wolniutko ładują...
Peonie

Stefka

Munstead wood - dzień kolejny

Heidi Klum - czekam na pierwsze kwiaty, bo to nowość u mnie

Różowa szałwia z Pastelką w tle

Można sobie wyobrazić co niedługo pokaże New dawn
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:22, 22 maj 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

Poszłabym tam, za ten zakręt, z wielką przyjemnością, muskając palcami liście i kwiaty. Pozdrawiam.

O tak- dobrze wybrałaś! Na zakręcie jest sporo róż. Jeszcze nie kwitną, ale jest ławeczka. Można z niej omiatać to i owo.

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:21, 22 maj 2018

Do góry
Mój własnoręcznie skręcony kompostownik

Migawki z ogródka 22:18, 22 maj 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Kasiu mam i ja

No widzisz...
Ciekawe kiedy będą dojrzałe
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:16, 22 maj 2018

Do góry
A teraz co nieco ode mnie

Mój rodek słabizna, ale zawsze tych kilka kwiatuszków się pojawiło - reszta pąków pójdzie w liście..

Troszkę popadało, od razu jakoś tak przyjemniej i roślinki się cieszą
Fire island

Guacamole

No i hosta, z której Guacamole się ponoć wywodzi - ma odwrócone kolorki - Fragrant bouquet

Pieris w dalszy, ciągu w donicy po wykopaniu z miejsca, gdzie trafiła świdośliwa.. jeszcze nie wiem gdzie go "wtyknąć"

Sosnowe zacisze 22:15, 22 maj 2018

Do góry
Ech życie zdjęcia powyższe były robione w sobotę, a w niedzielę na krótko zawitałem do sosnowego zacisza, gdzie gajowiec żółty się panoszy i pomyśleć że rozchodowałem go z trzech sadzonek, które uszczknąłem w Traczu na retkini...

Krzewuszka posadzona w półcieniu zaczyna pokazywać że chyba mnie lubi.

Może moja kochana żonka zrobi odrobinkę pigwówki z własnych owocków.

Jedyny rd który zakwitł w tym roku pokazuje na co go stać.

A teraz widzę ile jeszcze pracy przede mną.

pozdrawiam czytających.
Ogród Małej Mi 2017 22:13, 22 maj 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

Genialnie! Piękne słowa , bardzo mądre - aż mojemu eMowi pokazałam!

Uwielbiam czytać Twój wątek - od zawsze! I ta szczerość jest taka naturalna, niesamowita jesteś...

Ja tylko głośno myślę

Moje ulubione piwonie... chociaż Itohy zaczynają wybijać się na pierwsze miejsce...

I moje Coral Sanset (ręka dla pokazania wielkości ) i jak zmieniają kolor..

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:13, 22 maj 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 22:13, 22 maj 2018

Do góry
A teraz troche fotek
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:13, 22 maj 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Morderstwa w/w istot dokonuję z premedytacją. Przed uśmiechem powstrzymuje mnie jedynie odruch obrzydzenia. Bo inaczej czyniłabym to na dodatek śmiejąc się w/w w twarz
P.S. Czekam na Twoje róże. Ciekawa jestem, jakich wyborów dokonałaś z tylu polecanych odmian

Tylko jak dojrzeć twarz mszycy, kiedy z wyraźnym widzeniem własnej facjaty człowiek ma czasem problem?

Róż nie pokochałam miłością dozgonną. Są trudnym partnerem. Wymagającym i chimerycznym. Próbowałam. Gwoździem trumiennym moich ciepłych uczuć względem róż było zeszłoroczne wiosenne cięcie i plaga chorób, która dotknęła róże w trakcie sezonu. Pozbyłam się 8 sztuk. Na moje nieszczęście 3 strategiczne róże przemarzły i wbrew swoim uczuciom musiałam dokupić.
Moimi ulubienicami są nieznane mi z imienia odmianowe rosy rugosy. Pachną nieziemsko. Z ich płatków można robić wodę różaną i konfitury.
Z rasowych na pierwszym miejscu stawiam Mary Rose. Za zapach, wielką żywotność mimo trzykrotnego przesadzania i brak chorób.

Za zapach, nieoczywisty kolor, miłe skojarzenia muzyczne i długie kwitnienie lubię Rhapsody in blue. Dokupiłam drugi egzemplarz.

Dobrze się u mnie sprawuje Rose de resht. Mocno pachnie. Aparat niestety przekłamuje jej kolor.

Najbardziej nie lubię New Dawn, ale już nie mogę ich wykopać (mam dwie!), bo to potwory. Najbardziej chorowite w ogrodzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies