Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

makadamia 09:10, 24 cze 2018

Asiu, nikt nie pisze, bo słabo widać. Nie dałoby się zrobić zdjęcia z pięterka? Tak, żeby objąć większą część ogrodu?

Na razie wydaje mi się, że w obu wersjach trawnik jest za bardzo wyciągnięty w kierunku sadu - ja bym wcześniej wykręciła rabatą.

W drugiej wersji tą rabatę od placyku chyba bym nieco zmniejszyła ale że słabo widać to pewności nie mam
Roocika 09:17, 24 cze 2018

makadamia napisał(a)
Asiu, nikt nie pisze, bo słabo widać. Nie dałoby się zrobić zdjęcia z pięterka? Tak, żeby objąć większą część ogrodu?

Na razie wydaje mi się, że w obu wersjach trawnik jest za bardzo wyciągnięty w kierunku sadu - ja bym wcześniej wykręciła rabatą.

W drugiej wersji tą rabatę od placyku chyba bym nieco zmniejszyła ale że słabo widać to pewności nie mam

Hej Asiu. Z piętra mogę zrobić tą część w stronę oczyszczalni Drugą stronę spróbuję objąć jeszcze raz. Może coś poprawię.Tez mi się wydaje, że przy placyku jest za duża ta rabata.
Szkoda,że zdjęcia tak przekłamują perspektywę
Roocika 09:27, 24 cze 2018

To może takie? Została ostatnia wersja rabat.

I z narożnika tarasu
Roocika 09:28, 24 cze 2018

Niebieskie worki leżą na wysokości oczyszczalni, przed nimi jest jeszcze studzienka.
Roocika 10:22, 24 cze 2018

Kopiuję sobie z wątku jak to wszytko ogarnąć wpis Gruszki Hani
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Hmm... mam u siebie żywopłot nieformowany.
Bardzo go lubię. Sadziłam krzewy liściaste i niewielkie drzewka i przetykałam iglastymi. Wielkie krzewy sadziłam jako pojedyncze egzemplarze, a mniejsze w grupach. Z iglaków mam świerki serbskie i daglezje (w narożnikach), choinę kanadyjską, jodłę koreańską punktowo, ogniki, pęcherznice czerwonolistne i żółtolistne,derenie w odmianach, lilaki węgierskie, irgi błyszczące i omszone, tawuły wczesne i nippońskie, krzewuszki Purpurea nana, forsycje, kaliny roseum i hordowinę, bzy czarne Black lace i Aurea, hortensje, klony Ginnala, śliwy wiśniowe,jarząby pospolite, klony strzępiastokore, berberys Ottawski, Erecta, Green carpet, bzy palibin. W tym wszystkim rosną astry marcinki, funkie, irysy syberyjskie, kosaćce, jeżówki, rudbekie, rozplenice, miskanty. Na rabatach z tymi nasadzeniami mam robote tylko wiosną, kiedy ścinam byliny i trawy. Jesienią mam tam orgię kolorów.
Na stronach związku szkółkarzy polskich możesz znaleźć informacje o wielkości roślin.
Osobiście mam dziwne zboczenie i zawsze szukam związku ogrodu z okolicą. Żywopłoty z cisa mi u Ciebie nie grają. To w końcu dom w szczerym polu. Ale to moja opinia i nie trzeba się z nią zgadzać.
Na przegrody wewnątrz tak, w granicach działki nie.
Cisy wyglądają dobrze tylko pod warunkiem, że kupi się okazałe egzemplarze. Tak samo jest z bukszpanami. Czekanie na efekt w strategicznym miejscu kilku lat, moim zdaniem mija się z celem. (Sprawdziłam to osobiście

Roocika 21:27, 24 cze 2018

Nie wiem ile razy przekładaliśmy węża ogorodowego, aż sąsiadka przyszła zapytać, co my właściwie robimy, że tak latamy po tej działce

Chciałam poprawić te linie, żeby było lepiej widać, ale moja ręka mnie nie słucha.

Z góry większość linii wygląda podobnie. To chyba za duża odległość na robienie zdjęć. Z dołu są już inne efekty, zmiany widać wyraźnie.
Zamieszczam jeszcze ostatnią wersję- tutaj cofnięta jest linia przy zakolu (tam gdzie ma być placyk), a wysunięta przy rzeczce- przy oczyszczalni. W ten sposób tworzą się jakby dwa odrębne- przesunięte przestrzenie.
Jeżeli ktokolwiek coś może doradzić to byłabym wdzięczna

Gosialuk 23:22, 24 cze 2018

W projektowaniu niestety nie doradzę. Ale pogrubiłam nieco linię, bo słabo było widać.

Roocika 09:15, 25 cze 2018

Gosialuk napisał(a)
W projektowaniu niestety nie doradzę. Ale pogrubiłam nieco linię, bo słabo było widać.

Dziękuję, próbowałam to zrobić ale jakoś mi nie wychodziło
Roocika 09:25, 25 cze 2018

Pada Wczoraj popadało i dziś pada
Będzie można coś podziałać- mam nadzieję
Wani 12:35, 25 cze 2018

Asia na pewno Ci ktoś doradzi, ja raczej pomacham i przekażę słowa wsparcia bo sama mam ogromny problem z planowaniem, poczynając od linii rabat po obsadzanie Fajnie ta rabata wygląda na pierwszym zdjęciu, na kolejnych (widok z tarasu) rzeczywiście linie wyglądają na proste. Ale ja mam to samo u siebie , z boku rabata mi się podoba a z tarasu jakoś tak dziwnie wygląda. Liczę na to że po obsadzeniu będzie ok