Carrexy ice dance i evergold oraz inne były do kupienia u naszego pana trawkowego. Najlepiej rozmawiać z właścicielem bo pracownicy - ukraińcy nie do końca w trawkach są zorientowani. Ja tam kupowałam wiele swoich carrexów i inne trawki. Nie wiem co ma w ofercie teraz, jak chcesz to ci w tygodniu podjade i sprawdze ?
Ale super widoki masz! Wszystko bardzo soczyste jest! i ta przestrzeń, super!
PS. a chciałabyś małe sadzonki ice dance - jak tam kiedyś będę do PL jechać [jeśli nie zapomnę ] bo mam tyle rozłóg że hoho, rodziców obdaruję ale parę spokojnie zostanie. Ostrzegam - to się rozłazi.
a jak coś to jeszcze będę mieć małe sadzonki werbeny - rozsiało się tego sporo.
ML jest na "rozgrzewkę"... w przyszłym tygodniu powinnam zakupić sporą ilość traw żeby obsadzić donice przy tarasie i we wgłębniku. Nie wiem tylko gdzie się wybrać na takie zakupy.. ? W okolicznych CO nie ma zbyt wielkiego wyboru traw... Podoba mi się carex Ice Dance, carex Elata Aurea i Bowles' Golden Sedge, Sesleria... ... ale nie mam sprawdzonego źródła... żeby zrobić takie duże zakupy
Namierzyłam I-sztorm kilka lat temu, oni są w Choroszczy, ale nie przy głównej trasie, trochę w głębi miejscowości. Mają bardzo dużo bylin, są na all.. i można osobiście odbierać.
Natomiast ja w tym roku odkryłam szklarnie w Hryniewiczach, tam kupowałam stipę, ale już im "wyszła", mają carexy, rozplenice. Niestety, jest jeden minus, nikt tam nie wie, co tak naprawdę sprzedaje. Trawki tam dzielą się na "byliny" i "jednoroczne".
Postaram się sama zebrać nasiona stipy, kiedy to się robi? Pewnie wtedy jak już są Ale na mojej już się robią takie jakby kłoski. Mam pilnować?
Stipa bywała co roku na Sokolej. Ja mam swoją z siewu. Tam tez mają kilka gatunków innych traw.
Carexy SIlver Scerpte sa chocby w Auc... Ice Dance tez mają. I w LM - o dziwo przyzwoite sadzonki w sensownej cenie.
Ale generalnie jak sie przejedzie po sklepach ogrodniczych to w kazdym właściwie coś się trafi. Narobiło sie ich w ostatnim roku całkiem duzo i juz ich nie ogarniam jak wczesniej.
Nietypowe jak na nasz region trawy mozna trafic w kwiaciarni na Gajowej.
Ktora to szkółka I-sztorm? Między droga na W-wę i droga na Ełk o ile wiem są 4 szkółki. Odwiedzam własciwie jedną (tą w Fastach na zakręcie). Mają ładne byliny i włascicielka zawsze obniza cene (pracownicy nie). Traw tez mają tam sporo - własnie mistakntów (zapomniałam ze u nich kupowałam to i owo )
Cieszę się. Zgapiaj ile chesz Pisałam już u Ciebie ale jeszcze napiszę tu...
Ta moja turzyca to Carex ornithopoda 'Variegata' - spokojnie poradzi sobie w cieniu. Do cienia mogę zaproponowac ci jeszcze trochę wyższą turzycę Carex morrowii 'Ice Dance', ale jej akurat nie mam.
Trawy nadaja niesamowitej lekkości rabatom i są naprawdę bezproblemmowe. Większośc kocha miejsce słoneczne i jest dekoracyjna tylko jesienią. Ale są też trawy zimozielone...
Ta turzyca u mnie to Carex ornithopoda 'Variegata' - spokojnie poradzi sobie w cieniu. Do cienia mogę zaproponowac ci jeszcze trochę wyższą turzycę Carex morrowii 'Ice Dance', ale jej akurat nie mam.