U nas wczoraj popadało i było bardzo zimno ale dziś słonecznie Musze ponawozić rodki i inne bo jutro ma padać
Ten różowy rodek kwitnie ostatni ale kwiaty ma jak głowy Lubie też tego w kolorze biskupim bo "świeci" jak żarówa
Po obu stronach garażu mam rabaty, z prawej, północnej strony od godz.12 jest cień. Posadziłam tam hosty + ściółka, na razie mało, ale będę dzielić i rozsadzać.
Po drugiej stronie rabata prowadzi do drzwi wejściowych, gdzie do tej pory sadziłam jednoroczne kwiaty + rozsiewały się kosmosy.
Problem mam z utrzymaniem wilgoci, bo rabata jest częściowo pod okapem, a poza tym od rana do 17 na słońcu i jeszcze bliskość ściany z płytek klinkierowych. Z powyższych przyczyn kwiaty czasami nie dają rady do końca sezonu, uroda nadto rozbujałego kosmosa też jest wątpliwa. Dlatego zastanawiam sie czy nadal sadzić kwiaty czy może podsypać korą - wygląda estetyczniej.
Dzisiaj to u nas tylko pochmurne a wczoraj owszem popadalo ale tak mało że ojjjj dobre i tyle mam nadzieję że trawa szybko się zregeneruje zwłaszcza na szmbie bo wygląda masakrycznie to znaczy ona nie wygląda bo jej tam już nie ma hahahhaha,,
Tu sama skręciłam sobie ramkę na rabatkę ogórkową. Przekopałam, i już rosną cukinie, ziarenka ogórków kiełkują, a 10 centymetrowe sadzonki sadzonki pewnie dzisiaj lub jutro posadzę z prawej strony.
A tu kolejne etapy moich zmagań z naturą - po przemyśleniach wykombinowałam, że trawa plus hortensja limelight. Mam nadzieję, że będzie całkiem dobrze. Wiem, że wszystko się rozrośnie wszerz, stąd takie odległości między roślinami.
Zdejmowanie darni:
Przymiarka czy rośliny pasują:
Wykopanie i wywiezienie 5 taczek piachu, zabezpieczenie folią żeby do piwnicy nie przeciekało:
Efekt końcowy - ziemia odpowiednia pomieszana z kompostem, no i kora:
I w tym kierunku będę szła. Tylko powoli, w swoim tempie.
Na razie dojrzałam do wywalenia śmiałka, kostrzewy, bylicy.
Pomału dojrzewam chyba do wywalenia floksa.
Problem techniczny jest taki, że nie chcę dziur, a na dzielenie i przesadzanie nie jest teraz dobry moment.
No i nie zdecydowałam się jeszcze, czy iść w kierunku "sucho" czy "przeciętnie"
Viva a gdzie jest ta nowa rabatka ? Czy może na lewo od bramy. Jakoś kojarzę jakby w tym miejscu były kukliki w dużej ilości.
Vivo a w jakim celu są w tej rabatce te patyki z doniczkami ? Pytam bo mi sie podobają a gdzieś mam specjalnie kupione takie małe doniczki ceramiczne to może podobnie zrobię. Chyba że one są w jakimś celu np. do podwiązywania.?
Czy mogłabyś mi napisać odmiany kuklików te najładniejsze. Jeżeli znasz oczywiście. I czy kukliki po kwitnieniu też wygladaja ładnie bo chciałabym na obwódkę a nie wiem czy się nadają.
Buziaki