Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania z Zielonego Wzgórza 21:49, 14 maj 2018

Do góry
C.d.

Gunnera - parzeplin 21:48, 14 maj 2018

Do góry
Jak wasze gunnerki?

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:48, 14 maj 2018

Do góry
Wykopałam z ziemi takie 3 dość duże stwory (w różnych miejscach ogrodu). Długość ok. 1,5-2 cm, dość gruby, ciemnobordowy z poprzecznymi czarnymi kreseczkami. Wygląda jakby miał pancerz.
Co to jest, bo na pewno nic pożytecznego?

Ania z Zielonego Wzgórza 21:47, 14 maj 2018

Do góry
U Kapiasa
Moje marzenie

Pszczelarnia 21:47, 14 maj 2018

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Zachwycam się dziś o poranku wszelakimi rozwiązaniami, zestawieniami i pomysłami w Twoim ogrodzie Ewo, choćby ta kolekcjonerska rabatka piwoniowa przy szklarni, odwieczny z nimi dylemat, kwitną zjawiskowo, a jednak później to tylko liście. Sama mam jedną przy skrzyni warzywnej i dosadziłabym więcej ale brak miejsca.
Ja miałam cebulę siedmiolatkę, wysoka była tak do metra, kwitła na biało, kule dość duże, zawsze się pojawiała przed szczypiorkiem. Liczyłam te lata, a ona była i była, nie jestem pewna czy to było siedem czy mniej. Nie wysiała się.
Nie wiem czy wiesz, że jest też różowy hyzop, mam go od zeszłego roku, za to moja stara kępa niebieskiego odmówiła w tym roku współpracy, muszę koniecznie odzyskać.

Ja chyba się skuszę na siedmiolatkę. Wydaje mi się, że kiedyś nawet wysiewałam dla kwiatów (równocześnie z Aganią) ale coś mi nie wyszło.

Za szklarnią posadziłam hosty niebieskie i na rogu od północy ostrokrzewy na zimowe bryły. Posadzę jeszcze poziomki.

A w donicy rośnie chrzan w celach ozdobnych:

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:47, 14 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

To runianka japońska, świetnie się sprawdza w roli zadarniacza. I jest zimozielona.
Ona tam tworzy nie tylko obwódkę, ale pokrywa większa przestrzeń.

A hortensja bez problemu w niej rośnie, runianka jej nie zagłuszy? I innych roślin też nie, czy ją ograniczasz cięciem?
Bawarka 21:46, 14 maj 2018

Do góry
Co ciekawsze...oddzielony od powiedzmy ,, matki,, ten maly kleszczyk, polozony obok, szybciutko maszerowal z powrotem do matki. Zataczal male kolko i ponownie chowal sie pod brzuch. Sprawdzilam to kilka razy, zawsze ten maly wracal pod brzuch.

Nigdy nie interesowalam sie az tak doglebnie zyciem kleszczy, fuj, boje sie ich Ale ta sytuacja i spostrzezenia mnie zainteresowaly
Swoja rodzine i nasze zwierzaki, staram sie chronic olejem z czarnego kminku. Kleszcze sie nam zdazaja, ale raczej sporadycznie
Ania z Zielonego Wzgórza 21:45, 14 maj 2018

Do góry
C.d.

Ogród Tosi 21:45, 14 maj 2018

Do góry
atena35 napisał(a)
Za to hortensje idą spać

Witam,

jak widac Tosia juz tu dluzej nie pisala, wiec nie wiem czy wogole tu jeszcze zaglada.
Czy mogl by mi ktos powiedziec, co to za pomaranczowe roslinki pod hortensjami?

Ukojenie 21:44, 14 maj 2018

Do góry
Dzis po pracy:

Wykopalam z frontowej zurawki i podzielilam na pol dosadzilam wzdluz dalszej czesci rabaty.
Nie chcialam dzielic bardziej zeby nie stracily mocno na urodzie no i az tak duzo ich nie potrzebuje.
Czesciowo donioslam obrzeze z kostki, ale sil mi zabraklo i rozsadek zwyciezyl.

Jeszcze wiecej kory na rabaty i wysiac trawe na srodku - kiedys

Skosilam trawe na ogrodku a teraz sie podlewa bo zwatpilam w deszczowa noc.
Ania z Zielonego Wzgórza 21:43, 14 maj 2018

Do góry
C.d.

Ania z Zielonego Wzgórza 21:41, 14 maj 2018

Do góry
Witaj Radziu
W końcu zajrzałam, zbierałam się kilka dni, ciągle coś stało na przeszkodzie.
W ten weekend nie byłam zobaczę dopiero w piątek co tam słychać
Ogórki i cukinia podobno wzeszła pomidorki śmigają w górę, a czosnek jak go nie zje poskrzypka, to powinien być duży, teraz wygląda jakby go już trzeba było wykopywać.
Robiliśmy drugi truskawnik, chciałabym posadzić w nim truskawki powtarzające kwitnienie, ale najpierw jeszcze trzeba dodać troszkę kompostu.
Wczoraj byliśmy w Pisarzowicach i W Goczałkowicach. Cudnie było
Pisarzowice

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:41, 14 maj 2018

Do góry
Witam, w okolicy juz mam rozpoznane prawie wszystkie drzewa, tego ni choroby nie jestem w stanie ogarnac, jest to duze drzewo i duzo ich jest. Jest ktos w stanie pomoc?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:40, 14 maj 2018

Do góry
Hogata napisał(a)

Pytam czy się rusza, bo chcę postawi huśtawkę obok altanki i całość nakryć dachem z poliwęglanu. i konstrukcja nie może się w tedy ruszać

To czekam na pomiary

Nie rusza się. Wymiary drewnianych elementów pionowych to około 12 x 12 cm. Są umieszczone w metalowych kotwach, które są zabetonowane w ziemi.
Są rozstawione z boku co 135 cm, a od przodu i tyłu co 240 cm.
Bawarka 21:39, 14 maj 2018

Do góry
Nastepne robale...Kleszcze. W tym roku jest ich zatrzesienie i to nie tylko na polach i w lasach, ale tez w ogrodach.
Przepraszam za kiepska jakosc zdjec, chce Wam cos pokazac, moze dojrzycie

Kilkakrotnie zdazylo mi sie, ze ogladajac kleszcza po wyciagnieciu go z psa, kota lub innych zwierzat, dojrzalam dodatkowego pasazera...
Otoz pod brzuchem osobnika nr 1, kilkakrotnie znalazlam osobnika nr 2, malutkiego, uczepionego podbrzusza nr 1.

Pszczelarnia 21:31, 14 maj 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Kurcze ale u Ciebie wszystko dopieszczone bardzoooo podoba mi się Twoja szklarnia z czego ona jest zrobiona? pięknie

Nie dopieszczone ale nieważne. Będę miała co robić na emeryturze.
To jest szkło hartowane 4mm i aluminium.

Rabarbar dłoniasty - mam go ze względów nie wiem jakich: kwiat śmierdzi, liście zjadają mu jakieś owady, potrzebuje ogrom wody ale zwraca uwagę:

Bawarka 21:30, 14 maj 2018

Do góry
Sprawca tak zjedzonych pakow jest wciorniastek.

Niewielki, brazowawy owad, zerujacy zarowno w pakach rozy jak i w ziemi...

Do raju daleko - u Ewy 21:28, 14 maj 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ratunku! Dziś przy podlewaniu znalazłam taka plagę na jednym małym bukszpanie. Tyle gąsienic z jednego krzaczka. Reszta bukszpanów czysta. Czym popryskać bukszpany? Czym tego zaatakowanego popryskać (podejrzewam, że jeszcze coś na nim się wykluje, bo pełno małych kuleczek na nim - jakby jajeczka)? A czym inne profilaktycznie?

Ewcia a może to ta ćma bukszpanowa? zapytaj Małej Mi, bo Ona z tym walczyła.
Ogród z uśmiechem 21:28, 14 maj 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
w drewutni goście

Jessssuuuuu, w życiu bym nie poszła do drewutni ... moja zeszłoroczna ropucha to Pikuś ale przyznam, że Gościu ma śliczny garniturek
Pszczelarnia 21:26, 14 maj 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U nas tez kwitnie wszystko na raz i już wiem ze nie wszyscy pszczelarze oddziela miód rzepakowy od akacjowego

U nas rzepaków nie sieją. Więc może być akacjowy. Ale akacja miała ogromną konkurencję ze strony azalii i różaneczników.

Miałam Ci coś pokazać w nawiązaniu do naszych ulubionych:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies