Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:47, 07 cze 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Dziękuję, że przyjechałyście do mnie, bo nie było to wcześniej planowane, tylko tak na spontanie. Ale nie miałam czasu, że by się stresować waszym przyjazdem i robić przygotowań
Fajnie, że podoba wam się atmosfera tego naszego miejsca.
Piesio chyba oszalał wczoraj na tych polowaniach, bo trzy dziury wykopał, a już od dawna mu się do nie przytrafiało, ale wczoraj ta jaszczurka którą wyczaił obudziła u niego instynkt myśliwski

Czekam na relacje z lawendowego pola, bo ja przed wyjazdem baterie nowe do aparatu kupiłam, a karty pamięci z laptopa nie zabrałam I może kilka fotek u mnie, bo ja nie zrobiłam ani jednej
Chciałaś, żebym pokazała ci opuchlaka wczoraj i może nie za bardzo szukałam, ale dzisiaj rano dwa od razu spotkałam. Chyba się przestraszyły gości i skubańce pospadały i umarlaki udawały, bo to im świetnie wychodzi
A tu w pełnym słońcu. Drakiew podziwia Ciekawe czy mu przypadnie do gustu i do jadłospisu wrzuci

Skubaniec wczoraj się nie chciał pokazać
Fotki już mam w laptopie, w nocy mi synuś zrzucił, jak wezmę się za gary to zapodam. Wszystkich pewnie przed wyjazdem nie zdążę, ale po powrocie nadrobimy
Muszę bo za tydzień będą świeżynki od Madzi znowu
Moja bajka 10:43, 07 cze 2018

Do góry

Kasiek extra wyszło
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:35, 07 cze 2018

Do góry
Ewelinko, mam podstawowe pytanie
Jak duże (średnica) mają być te półkule? Zastanawiałaś się nad tym? Celowo piszę półkule, bo cis baccata w naturalny sposób ma szeroką podstawę i uporczywe cięcie a kulkę a la bukszpan to cięcie wbrew pokrojowi i zawsze od dołu będą dziury zwłaszcza jeśli boczne rośliny dotykają (i zacieniają) młode przyrosty - bez dostępu słońca śpiące pączki nie zostaną pobudzone.

Tłumaczę to jak blondynce, bo bez uświadomionej tej wiedzy nie odniesiesz oczekiwanych efektów jako fryzjer
Cis baccata to drzewo i nawet cięte mocno zawsze będzie mieć chęć na silny wzrost. A na pewno z wiekiem, w miarę doskonałego ukorzenienia się będzie mieć co raz dłuższe i mocniejsze młode przyrosty. Optymalna/docelowa szerokość starszych poduch, wymagająca co jakiś czas mocnego cięcia (dla utrzymania pożądanego kształtu/wielkości) to 70-90cm.

nicol21 napisał(a)
Rozpoczełam cięcie cisów. Chyba to dobry już czas.
Toszko - jak powinnam cięcie poprawić?

klient nr 1 u fryzjera przed i po. strałam się je lekko spłaszczyć od góry.
mam też wrażenie że z nowych przyrostów to naprawdę nie wiele zostało
Kiedys pisałaś żeby przycinać co 2-3tygodnie, tylko zastanawiam się jak to przycinać co 2-3 tygodnie? dosłownie koncóweczki tylko przyciąć jakimś małym obcinaczem czy może przycinać też na starych gałęziach też?
Musisz zrozumieć różnicę pomiędzy słowem "cięcie" (formujące) a "przycięcie" (dla nadania kształtu i zagęszczenia) - pierwsze robimy mocno (tak jak to zrobiłaś), a drugie wyjatkowo starannie i same końcówki.

Potraktujmy to edukacyjnie I od razu uprzedzam, że nie krytykuję, a staram się wyjaśnić na przyszłość jak to się robi...jedziemy...:
Tak, tu starannie, ostrymi, czystymi nożyczkami powinnaś każdy przyrost starannie skrócić kawałeczek nadając precyzyjny kształt poduchy/półkuli. Wcześniej dobrze by było, abyś przemyślała rozmiar jaki chcesz na tym etapie otrzymać.

nicol21 napisał(a)

W efekcie finalnym widzę pospiech i brak precyzji. Dużo młodych przyrostów zostało uciętych, a dużo zostało nietkniętych. Po każdym cięciu dobrze jest lekko otrzepać krzaczek, palcami rozwichrzyć gałązki niczym czuprynę, tak, by powstały niedocięte końcówki. Teraz, tam gdzie zdrewniałe patyczki dostały słońce zapączkują śpiące oczka.

nicol21 napisał(a)

klient nr 2 po

Znowu pospiech widzę...
Każde pięterko gałązek powinno być starannie, precyzyjnie obcięte "schodkowo".
Nie spiesz się tak. Weź nozyczki. Weź taborecik i kieliszek wina. Celebruj to cięcie młodych poduszek, bo to jak teraz uformujesz na start zaowocuje w przyszłości ładnym pokrojem zdrewniałych (w środku) gałązek.

Widzę z tyłu przyszłe lizaki...sucho mają i ciasno pod starszymi cisami i ich korzeniami.

Lubię go :) 10:35, 07 cze 2018

Do góry

Warzywniak
Lubię go :) 10:31, 07 cze 2018

Do góry
Rzut na moje róże

Do raju daleko - u Ewy 10:26, 07 cze 2018

Do góry
Rabaty bylinowe jeszcze smutne. Sama zieleń. Przekwitły tu tulipany i czosnki. Teraz kwitną jarzmianki i zaczynają róże.

Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 10:24, 07 cze 2018

Do góry
Witam, na mojej magnolii pojawiły się plamki.
Czy może to być reakcja po podlewaniu (córcia pomagała )
Czy może coś poważniejszego?

Dzisiaj dodatkowo znalazłam takie dwa listki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:20, 07 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
U mnie ciągle to samo, brak nowych, ciekawych roślin, ale co tam .

śliczna biała róża, jak zakwitnie lawenda obok to będzie śliczna kompozycja.

Czytam, że wymyśliłaś nowe miejsce dla Overdamów.
Mój mały ogródeczek :) 10:12, 07 cze 2018

Do góry
Hortensje już cieszą

I już niedługo niebieska
Moja działka na Dębowym Lesie 10:12, 07 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Już już.
Na poprzednich stronach trochę ich więcej pokazałam

Jagody kamczackie - mniamuś Mam 3 rożne odmiany .

A u mnie na krzaczku dosłownie kilka owocków i to już drugi rok z rzędu, za to krzak zrobił się już całkiem pokaźnych rozmiarów.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:11, 07 cze 2018

Do góry
Pogoda w tym rok zwariowana, rośliny też oszalały i chyba upały mojej parce gołębi zaszkodziły. Całą zimę się stołują, ale nigdy nie weszły do karmnika. Czekały na dole i ochłapy zjadały, to co im z karmnika stado wróbli i sikorek zrzuciło. A dzisiaj rano patrzę dwa się wcisnęły. Chyba schudły
A tam w garach pusto
Mirkowy ogród (początki) 10:03, 07 cze 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Pięknie Mireczko ci się wszystko rozrasta, a te trawiszcza robią wrażenie buźka
Dzięki Moni Trawy lubię i mam sporo odmian. Tylko Stipa u mnie jakoś nie rośnie. Buziaki
Te też lubię za kwiaty i kolor liści.
Podwórkowa rehabilitacja 10:02, 07 cze 2018

Do góry
Do przesadzenia.

A mi się to połączenie białego płotu i delikatnego różu powojników szalenie podoba.
Na zielonej... trawce :) 10:02, 07 cze 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
No to lecimy dalej z fioletami

Lawendowa

Bajeczny widok, te anabelki masz wielkie.
Kiedy zabierasz się za cięcie cisów?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:54, 07 cze 2018

Do góry
Miejsce zwabia mnóstwo owadów.

I zbiory, koniecznie z sierpem, wiec można nabyć lawendę jeszcze "gorącą".
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:50, 07 cze 2018

Do góry
Obok długie pole jest już częściowo przygotowane pod nowe nasadzenia. Nawet serduszka będą. Można tam robić sesje ślubne i inne.
Na razie śmiałam się, że to miejsce może być używane teraz do sesji pt. " Po 30 latach małżeństwa". Ale oczywiście nie każdego

A nas też na sesje wzięło. Ja mam zdjęcia z daleka, bo telefonem.
Który rządek wybrać

Może na stojąco.

Może w klęczkach.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:42, 07 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Serce mocniej bije na takie widoki.

A ten żylistek jest cudowny!
Działeczka Asi :) 09:40, 07 cze 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Pilgrim, nie wiem czemu jest biała

Fakt, powinna być chyba cytrynowa A może jeszcze młodziutka jest i dlatego Rośnie w pełnym słońcu?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:40, 07 cze 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:36, 07 cze 2018

Do góry
Łany lawendy są również mieszane z innymi roślinami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies