Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:57, 11 maj 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Gosia.. patrz mam, przeżył, pachnie

A ja do kompletu mam różowego To też z cyklu "nowości"

Do góry
ivo napisał(a)
Jestem ciekawa ile Ty tam masz tego areału do obrobienia bo mi się zdaje że to hektary są.

Iwonko, znacznie mniej niż Ty. Aż sprawdziłam, ile Ty masz. Mam 10 arów mniej.

Z cyklu "nowości"...
Koniczyna ozdobna zakwitła, na zdjęciu nie wygląda tak ładnie jak w realu, trudny kolor do oddania na zdjęciu.

Do góry
kasja83 napisał(a)

Jak cudnie ujęłaś nową robatę...szczęście na metry kwadratowe

Kasiu

Ten orlik tez ma świetny kolor. Mocny niebieski.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Jedynym ratunkiem jest podlanie 2-3 wiadrami roztworu Decisu lub Mospilanu. Lać trzeba pomalutku, naokoło tak by woda ze środkiem wsiąkła głęboko w glebę i nasączyła ją preparatem. Procedurę trzeba powtarzać np.raz na miesiąc. Rozchodniki mają dość szeroki i w miarę płytki system korzeniowy w kształcie pająka. promień podlania zależy od wielkości kępy.
Niestety, rozchodniki to przysmak opuchlaków, bo korzenie są grube i mięsiste. Śmiem twierdzić, że rozchodniki wręcz wabią opuchlaki. Podobnie jak łubin.

Toszko, jesteś niezastąpiona.
Śmiem twierdzić, że łubin bardziej W moim ogrodzie

Nie wiedziałam, że te tiarelki pięknie pachną, dopóki nie zaczęłam odchwaszczać w pobliżu

Słoneczny Ogród 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Ultraviolet 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Podglądam i podziwiam
Co posadziłaś na tej nowej rabacie?

Jolu, napisałam w odpowiedzi dla Hani Gruszki

Ten orlik ma ciekawy kolor... lawendowy

Z nowości... Mam tojeść ciemnopurpurową

Do góry
abiko napisał(a)
No Gosia jak niezłe mieszkankota rabata.
Rozchodniki od ciebie zjadają mi opuchlaki, wczoraj przesadziłam w nową miejscówkę, no załamka. Twoje cudne kępy a u mnie bida.

Mi zjadają łubiny. Rozchodników nie ruszają. Największa kępa ma teraz ponad 45 cm średnicy... gdzie ja ją przesadzę...?

Patrzę, co tak dziwnie kwitnie mi łubin... podchodzę bliżej, a tu dziewanna jednoroczna. Miałam je dwa lata temu w tym miejscu...

Podmiejski ogródek 11:56, 11 maj 2018

Do góry
Tak sobie w przerwie na kawkę pogryzmoliłam... Ale części z tych roślin nie poznałam osobiście, więc nie do końca znam ich wysokość. A latem ta rabatka wygląda całkiem fajnie
To tylko tak w ramach "rozrywki", bo kompletnie nie potrafię zestawiać roślin. No i też trochę wątpię, czy aż tyle się tam zmieści

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Informuję, że czytelnik nie otrzymał informacji, czym tam tak mieszałaś. Z racji podeszłego wieku brakuje mi w oku ostrości i czuję niedosyt informacji.
Rabata słusznej wielkości. Takie lubię, choć jestem szczęśliwa, że już nie muszę takich obsadzać.
Miłego tygodnia Gosiu.

Mój drogi Czytelniku, słuszna uwaga Na razie pomieszałam brzozy wielopniowe, trzcinnik krótkowłosy, molinię, czyściec Hummelo, psiząb kwitnący na biało oraz derenia Kelsey'a. Dojdzie jeszcze czyściec wielokwiatowy, bodziszki i pewnie coś jeszcze, ale z racji niedzielnej uroczystości nie mam czasu o tym myśleć.

Szerszy kadr na bylinówkę można zarzucić, bo wyrównałam wreszcie ścieżkę.

I truskawki opatulone.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:55, 11 maj 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
......ale podziałane .....fajna rabata się tworzy
na razie tylko fotki oglądam ,ale obiecuję się wczytać bardziej
buziaki
ps . Będziesz u Sylwii ?

Na nowej rabacie nastąpiła przerwa. Musiałam ogarnąć resztę ogrodu, żeby to jakoś wyglądało...

Dalea ruszyła po zimie.

Żeleżniak poszedł w liście, tylko trzy pędy kwiatowe wypuścił.

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Podziwiam, zwłaszcza za całą tą wstępną część mozolną i pracochłonną.
Dopiero dojechałem. Wysłałam priv.

Właśnie tę wstępną część to ja bardzo lubię. Serio.
A na nowej rabacie było jest sporo. Tam był obniżony teren i wysoki poziom wód gruntowych, więc musiałam nawieźć sporo ziemi.

Bylinówka zmienia swoje kolorowe oblicze każdego dnia. Zdjęcia sprzed 5 dni są już mocno nieaktualne...

Do góry
sierika napisał(a)
Nowe szczęścia, no tak, powierzchnia spora więc bedzie sensowna rabata.
Gdyby jeszcze padało co jakis czas odpoczęłoby się od dźwigania konewek, swoją droga to masz zapał nieustajacy do twórczej pracy, zazdroszczę zapału.

Mam taką nadzieję, Ewo... że sensowna...
Na szczęście popadał dwa dni temu tak, że do dziś jeszcze to widać.Ale zanim to nastąpiło poprzykrywałam warzywniak włókniną, nic nie chciało kiełkować, marchew chyba nadal nie skiełkowała. Po niedzieli posieję jeszcze raz.

Zapał jeszcze jest, o dziwo
Słoneczny Ogród 11:54, 11 maj 2018

Do góry
Orliki z zeszłorocznej wymiany ogrodowiskowej akurat w najmodniejszym kolorze

Słoneczny Ogród 11:53, 11 maj 2018

Do góry
Aurelia , teraz jest ich czas, mają swoje 5 minut, pogoda póki co im sprzyja
Podmiejski ogródek 11:52, 11 maj 2018

Do góry
Jak doczytałam co Ty tam masz to pobiłaś nawet mnie ilością ;p
może takie trójkątami grupowanie?
makadamia napisał(a)

Widzę, że mój balkon szczególnie Ci zapadł w serce, bo napisałam o nim JEDEN post w zeszłym roku, a Ty go do tej pory wspominasz

Piwonie są chyba dość tolerancyjne, ale czy wolą więcej słońca czy mniej to Ci nie powiem. Chyba więcej, bo choć w półcieniu mi kwitła, to niezbyt obficie. Po lepsze informacje lepiej iść do dziewczyn, które mają z nimi więcej doświadczenia.

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......
o matko!
to nie rabata! to ekstremalne poletko doświadczalne
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:50, 11 maj 2018

Do góry
Makusia napisał(a)

A dlaczego ja nigdy nie widziałam tego uroczego zakątka???
Ptasi gaj 11:46, 11 maj 2018

Do góry
Trawiasta na żwirze rośnie wczoraj usuwałam z niej kepe prosa przeszkadzala mi. Proso ma bardzo wiotkie źdźbła i przy opadach deszczyk ciężkie kłosy się pokładaja przesadzila w inne miejsce.
Ile się natargalam, ręce mnie bolą musiałam korzenie siekierą potraktować.

Tutaj za Kalina. Wsadze dla kontrastu trawę z białym pióropuszem obok z bordowym pióropuszem zamówiłam w albamarze porządna szkółka przesyłki i produkty jak trzeba.

W piaskownicy 11:45, 11 maj 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 11:44, 11 maj 2018

Do góry
Ewuś, poradzisz mi coś w sprawie edenki? Ewidentnie zamiera....
W piaskownicy 11:40, 11 maj 2018

Do góry
Wiąz holenderski wredei

Buk pendula purpurowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies