Coś mi kopie dołki w warzywniaku w skrzyniach w nocy. Ale i tak mądra bestia, bo pomiędzy grządkami Czyżby znowu kuna dała znać o sobie, bo jeże tam nie wejdą.
Wiśnia przekwitała i śmieci na około.
Mam problem, podejrzewam kędzierzawosc na brzoskwini. Czy cos mozna teraz pomic? Ma pierwszy rok owoce i nie wiem, bedzie cos z tego?
Obok rosnie wegierka i jablon, moga sie zarazic? Wszystko pryskalam wiosna miedzianem ale najwyrazniej nue pomoglo
Te kuleczki bez cięcia szybko stracą fason i będą się koładały.
One rzeczywiście po cięciu nie wyglądają najlepiej, więc ja je tnę co drugi rok sekatorem ręcznym. Te suche gałązki wytnij całkowicie. U siebie wrzuciłam ci co ja z nimi jeszcze robię oprócz cięcia,żeby miały ładny fason. Zwiąż je od środka przed cięciem i tak pozostaw na zawsze. Zrobią się bardziej zwarte, nie takie "lelowate". Fotki u mnie.
One nie lubią jak co do nich przylega. Łysieją w tych miejscach. Ta trzmielina jak się rozrośnie to im mocno zaszkodzi. Masz je tu blisko posadzone i już prawie się stykają. Zawsze możesz zrobić z nich zamiast kulek żywopłocik.
Tnę je sekatorem ręcznym nie elektrycznym. Ważne,że by nie słońcu, bo wyglądają wówczas gorzej. Zaczyna od góry, później skosy górne, boki i od dołu na koniec. Te kulki nie lubią jak coś do nich przylega. Łysieją w tych miejscach. Od dołu nie podsadzaj niczym, bo wyłysieją.
Tak wyglądają czupurki, które w zeszłym roku fryzjera nie widziały. W tym roku ich kolej.
Dla porównanie cięte w zeszłym roku. Więc podsumowując - tnij, bo bez tego będą wyglądały gorzej.
Dziewczyny, dzięki za odwiedziny. Śledzę Wasze wątki, ale nie robię wpisów, bo myślę, że przepadnę. Pracy w ogrodzie mam tyle, że zrobiło się mało czasu na O. U mnie o tej porze ogród jest mało kolorowy. Trochę obrazków z wiosny.
Te kulki wymagają cięcia, bo bez tego tracą formę i się pokładają. Ja je tnę mocno co drugi rok. Po cięciu wyglądają niefajnie, ale po pewnym czasie się odbudowują.
Stosuję jeszcze w ich przypadku taki patent z wiązaniem wewnątrz, którego nie widać Powoduje to, że się nie pokładają, bardzo to w zimie pomaga, gdy śnieg pada.
Takim czymś je związuje, tym grubszym:
Tak to w środku po odchyleniu wygląda.
A tak ta kulka wygląda z zewnątrz.