Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Księżycowy... 09:05, 11 maj 2018

Do góry
To jest część koło domu od południa, nad którą teraz pracujemy. Pod ogrodzenie zaraz trafi żywopłot z cisu, a pod ścianę chciałabym szpaler z miskantów. Nie mogę podjąć decyzji: Morning Light czy Gracilimus?
To tutaj nic nie mogliśmy zrobić, bo była taka glina w ubiegłym roku. Przekopana na jesień z piachem, korą, pokosem traw, zmieniła całkiem swoje oblicze - nie do uwierzenia.

Księżycowy... 09:00, 11 maj 2018

Do góry

Cisy ładnie przyrastają, w końcu się zadomowiły

Podobnie jak moje młodziutkie piwonie, które po kwitnieniu będę musiałam przesadzić. Ukochane irysy również...

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:57, 11 maj 2018

Do góry
Krakus napisał(a)
u mnie też niestety grad wczoraj nas nawiedził...aż się boję dzisiaj iść na truskawki ;/ a tak ładnie pozawiązywały owoce...nic zobaczymy...
tulipany też scięło ale niedużo miałem...
Z tymi burzemi to dziwne bo do Sylwi mam dość blisko a u niej gradu nie było....

Ja w tą burze wracałam z pracy do domu i nigdzie grad mnie nie dopadł. Dopiero jak do domu dojechał to już na mojej uliczce osiedlowej mnie przywitał.
Najgorzej oberwało się warzywnikowi u mnie. Dymka połamana, grad nas wyręczył, nie wiem tylko czy nie za wcześnie.

Pietruszka, marchewka leżały przybite do ziemi, ale się podniosły. Ogórki i cukinie mają gorzej.

Księżycowy... 08:56, 11 maj 2018

Do góry
Cudownie wczoraj popadało. Ziemia w ogrodzie mokra. O plewieniu mogę zapomnieć dzisiaj, więc skupię się na przygotowaniu w końcu rabaty w warzywnym pod późne kapustne, sadzeniu roślin ( w tym żywopłotu) i przesadzaniu.

Różanki niemal pełne.

Wśród rzeczki bodziszków (których docelowo jednak tu nie będzie ), zapączkowane róże.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:56, 11 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:56, 11 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:55, 11 maj 2018

Do góry
Ogród z łezką II 08:55, 11 maj 2018

Do góry
Dubelek.

To szałwie jeszcze z tamtego roku

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:54, 11 maj 2018

Do góry
Ogród z rzeźbą 08:54, 11 maj 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Kochani, a teraz potrzebuję pomocy!!!

Wiele razy pisałam, że mam pod płotem od strony drogi niezagospodarowany teren, tzn. jest tam przechowalnik i grupa rododendronów. Nadchodzi czas, żeby się rozpocząć na tym odcinku bardziej konkretne działania.

Poniżej zdjęcie, jedyne jakie udało mi się wygrzebać, na którym jest cały odcinek, o który mi chodzi. Całkiem po lewej stronie widać pień starej brzozy, na lewo od niej jest wjazd na działkę i brama. Ujęcie kończy się w miejscu, w którym rośnie wielki niebieski świerk, pod którym stoi ławka. Całość ma długość ok. 30 m długości.

O co chodzi? Chodzi o jakieś pomysły na nasadzenia drzew. Mam jak wiecie kupione trzy serby, one pójdą właśnie na tę stronę. Planuję je posadzić na długości tego brązowego domu, aby go zasłonić. Moją pierwszą opcją było posadzić je w trójkącie, dwa z tyłu i jeden wysunięty do przodu. Z kolei eM sugeruje, żeby posadzić rzędem trzy obok siebie, bo zabiorą za dużo miejsca. Rabatę w tym miejscu mogę zrobić głęboką na ok. 6 metrów.

No więc pierwsza kwestia: jak posadzić te serby?

Druga kwestia to inne drzewa.
Chodzą mi po głowie: klon strzępiastokory (tego chciałabym koniecznie), klon ściętolistny, klony czerwone Acer rubrum, jarząby (mączny, Dodong), glediczje Sunburst dla przełamania zieleni. Mam też malutkiego jeszcze buka Purple Fountain, którego gdzieś chciałabym wkomponować. Może jakieś inne propozycje?

Mam swoją pewną koncepcję, ale nie będę jej na razie opisywać, żeby nie zaburzyć sugestią świeżości Waszych pomysłów, na które nie ukrywam bardzo liczę.

Rysunki mile widziane.

Aha, kompletnie nie sugerujemy się tym co tam rośnie

Dokopalam sie do poczatku dyskusji i prawde powiedziawszy nie za wiele z tej dyskusji przeczytalam, tak wiec spojrzenie mam pewnie inne od pozostalych.

Wspolczuje Ci Anulko, bo rzeczywiscie jest to trudna decyzja.

Wg mnie trzy serby obok siebie to dobry pomysl, bo po latach beda rzeczywiscie szerokie, ok. 4m. Nie jestem pewna, czy tak jak Danusia bedziesz je zawsze mogla ciac. Posadzilabym dwa obok siebie, a jeden troche dalej, a w ta dziure, ale troche wysunieta do przodu, moznaby dosadzic jakas lisciasta fastigiate, dla rozluznienia.

Klona strzepiastokorego moglabys posadzic przed ta dwojka serbow obok siebie, aby go bardziej wyroznic ze wzgl. na kore. Jednak wiazaloby sie to z mocnym wysunieciem klona przed rabate, bo rosnie on po latach dosc szeroko, nawet do 8-9m. Wg mnie fajnie by to wygladalo, dosc nieregularnie, a to na takiej dzialce pasuje bardziej niz sadzenie regularne.

Klon scietolistny piekny i po latach szeroki do ok. 8m. Na jednym pniu to nie bedzie przeszkadzac, bo korona bedzie przeciez wysoko.

Nie jestem pewna, jak usytuowac tam klony czerwone, bo one rowniez rosna duze i szerokie. Jesli posadzilabys przy ogrodzeniu jakies ladne krzewy, np. derenie, to na ich tle ladnie prezentowalyby sie pnie tychze klonow czerwonych. Podsadzenia moglyby byc wtedy dosc niskie juz pod samymi klonami.

Zasugeruje do rozpatrzenia jeszcze inne drzewa, ktore nie maja az takiej duzej objetosci jak klony.
Glediczja piekne drzewo, a Gleditsia triacanthos 'Elegantissima' jest troche mniejsza od pozostalych tego gatunku. 'Sunburst' jest wieksza i troche szersza. Poza tym bardzo ladny i niewymagajacy jest Roztrzeplin (Koelreuteria), zwlaszcza Fastigiata. Bardzo ladne jest tez Heptacodium miconioides. Rosnie juz u Kamili Kawy i Kasi Katel.

Pewnie namieszalam Ci jeszcze bardziej, ale moze tez troche pomoglam, nie wiem. Trzymam Ci w kazdym razie mocno kciuki za podjecie decyzji, z ktorej bedziesz zadowolona

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:54, 11 maj 2018

Do góry
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:53, 11 maj 2018

Do góry
Kilka fociszy z dzisiaj z 6 rano

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:53, 11 maj 2018

Do góry
Magda, Gosia- porównanie niearystokratycznej dla Was (i dla Ewy Andy )

Lipiec 2016

maj 2018

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:49, 11 maj 2018

Do góry
koliber napisał(a)

Anitko, u mnie nie było gradu, a po większości tulipanach też już śladu nie ma
Ostały się jeszcze jedynie 'Queen of Night', ale i one wydają już ostatnie tchnienia

A ja jeszcze rano przed pracą robiłam im zdjęcia. No cóż, i tam długo ich era trwał w ogrodzie. Teraz muszę część wykopać, a części wyciąć słupki i zostawić.
Pora na inne kwiatki
A wiesz, że jeszcze kwitną mi w korycie te ciemierniki co kupiłam w Jesionce.

Zakręcony ogród 08:47, 11 maj 2018

Do góry
macie doświadczenie z heliotropem ? wsadziłam w tym roku na tarasie i póki co bardzo mi się podoba
Ogródek Iwony II 08:42, 11 maj 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, to dobry pomysł, by nie tracić całego czasu w Internecie. Ale jak wracam z pracy - zwyczajnie piję kawę na tarasie, słucham ptaszków, siedzę padnięta i nic nie robię. Ostatnio praca umysłowa mnie wykańcza.
Potem coś na ząb i idę odreagować w ogrodzie. Wczoraj wróciłam po podlewaniu o 21.00 z ogrodu. I już mi się nie chciało nic czytać... Godzinę później marzyłam o śnie.
W środku remontu mój dom obleczony kurzem. Dobija mnie to i nawet nie mam motywacji sprzątać tego, bo za chwilę znowu kurz A nawet nie wiem jeszcze, kiedy pan przyjdzie wykończyć, na razie podłogi schną tydzień. Pewnie jeszcze ze dwa będą schły... I dopiero podłogę położymy... Na razie wczoraj zagruntowaliśmy, by można było chodzić ...
Ławeczka rankiem

Piękny zakątek
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:41, 11 maj 2018

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Nowy nabytek. Nie mam jeszcze żadnego klona, ciekawa jestem sama jak mu u mnie będzie...

super okaz...mi tez się marzą ale u mnie za wietrznie...
Kolorowy ogród na piasku 08:40, 11 maj 2018

Do góry
viva napisał(a)

Tak mi się wydawało, że co nieco wiem o Tobie

Tak, to egzotyczna sałata - mustard "Red Giant". Uwielbiamy wszystko co zielone i sieję mnóstwo i nowości też.

mizuna

mizuna red

dwie odmiany cykorii

sałata, która ma być łodygowa,

duże ilości sałaty masłowej - skiełkowała w niej z ubiegłego roku komatsuna

Inne jeszcze będą

Smakowite zieloności u Ciebie, a jaka sałata najbardziej Wam smakuje?

Ogród podziwiam jak zawsze, Twoje klony też

Oj brakuje tego deszczu bardzo...niech w koncu solidnie popada
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:39, 11 maj 2018

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 08:38, 11 maj 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies