Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wertykulatory 19:41, 20 cze 2015

Do góry
Lepiej kup wertykulator.
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 19:39, 20 cze 2015

Do góry
Możesz po prostu dosadzić coś, co ubarwi i ożywi smutasy

na ten przykład proste trzmieliny na pniu 'Emerald.n Gold' i do tego te same trzmieliny żeby zwisały. Tniesz je żeby nie wlazły w żurawki. Żurawkom możesz dodać jeżówki ciemnokarminowe.

Grunt to wybrnąc z sytuacji i wiedziec co tutaj pasuje, nie trzeba zaraz wywalac.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 20 cze 2015

Do góry
Tribiotic.

Ogród Tosi 19:28, 20 cze 2015

Do góry
atena35 napisał(a)
Sylwia, czy tniemy już Serby?

Ja co prawda nie Sylwia, ale świerki serbskie tniemy w marcu i nigdy więcej.
Moje małe poletko... 17:58, 20 cze 2015

Do góry
Niskie rośliny cieszące kolorami cały sezon to półzimozielone azalie japońskie, wrzosy i wrzośce, z których możesz stworzyć w połączeniu z jałowcami kolorowe wrzosowisko.

Do tego różaneczniki. może jakieś drzewko gdzieś?

Ale wrzosów trzeba sadzić polami po kilkadziesiąt sztuk, inaczej zrobi się przysłowiowy misz-masz. czyli pomieszanie z poplątaniem.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:19, 20 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, Twój ogród ma zupełnie inny styl Ładowanie się w to co teraz robisz ni pasuje moim skromnym zdaniem. Popsujesz czarodziejski klimat ogrodu

Wyróżniał się a idziesz w złym kierunku.

Nadrobiłam zaległosci ale pogubiłam sie przy tej wypowiedzi?
Czy chodzi o rabatę przy pergoli? Cały ogród Irenki to bukszpany I trawy uzupełnione kwitnącymi roslinami, więc ta rabata chyba idzie w tym samym kierunku?

Irenko napisz co robisz Astrid, ze taka piekna. Moja w drugim sezonie szkoda gadac, zakwitła dwoma marnymi kwitami i teraz mam czekac na kolejne tłoczeniem? Chyba dostanie eksmisję, bo zajmuje zbyt wazne miejsce na rozance.
Pamietam Twoje ubiegłoroczne nasadzenie tej rozy z vertigo i nerwa mam na moja.....
System automatycznego nawadniania 02:44, 20 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zraszacze mają dolewać do siebie, tylko wtedy masz dobre pokrycie trawnika.

Zraszacz nie wylewa wody tak samo po całej powierzchni, dlatego ten co dolewa ma to uzupełnić.

Jeśli się nie znasz, słuchaj dobrych rad, a będziesz miał dobrze, lepiej od sąsiada.

Nie mów, że tam leją cztery zraszacze bo tak mają lać. Idź na dobry kurs wtedy dowiesz się tego samego. Z ulotek w markecie nie korzystaj bo tam same błędy.To materiały dla naiwnych, żeby kupili towar i myśleli że tanio będą mieli nawadnianie.

Tylko dobry projekt i/lub dobre wykonawstwo zapewni dobre podlewanie ogrodu. Kto mysli, że opędzi ogród 4 zraszaczami jest w dużym błędzie. Szkoda, że te błedy robią także wykonawcy, chcący złapać klienta na tanią usługę, niekoniecznie profesjonalną.

Ogród ma się podlewać dobrze, a nie masz nawadnianie niby, a musisz podlewać bo wszedzie sucha trawa. Szkoda rycia w trawniku.

Witam
Nie napisałem że dałaś za duzo w jedno miejsce bo sie na tym nie znam.
Sąsiadowi robiła firma jakas tak i przyglądając sie na jego zraszanie jeden drugiego nie zalewa, a ja juz mam dość chodzenia z wężem i tez bym se takie cos sprawił dlatego wrzuciłem mój rysunek żeby ktoś ewentualnie dorysował i doradził

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:55, 19 cze 2015

Do góry
Filemon24 napisał(a)
Danusiu pisałaś że kupiłaś jaśminowce w Pęchcinie jeśli mogę zapytać ile kosztuje sadzonka?

Nie pamiętam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:55, 19 cze 2015

Do góry
asiek napisał(a)
Z tą próchnicą jest problem. Gdziekolwiek pytam to sprzedawcy są zdziwieni, że coś takiego istnieje. Nawet na giełdzie kwiatowej w Tychach jak pytałam to oferowano mi ziemię kwiatową albo kompost

Bierz kompost, to w sumie to samo działanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:54, 19 cze 2015

Do góry
m_pryska napisał(a)
Danusiu chcę założyć ścieżkę żwirową. Przeczytałam Twój artykuł , który mi bardzo pomógł. Kocham angielskie ogrody!!!! Mam pytanie o ograniczenie rabaty:
Czy można użyć desek? czy lepsze jest obrzeże plastikowe na szpilki?
Pozdrawiam Gosia

Można użyć desek, Anglicy często tak robią.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:53, 19 cze 2015

Do góry
Melduję, że próchnicy nie ma, wczoraj nie dostałam niestety do ogrodu który robię.
Strzeliłam sobie samobója
System automatycznego nawadniania 20:22, 19 cze 2015

Do góry
marcin544 napisał(a)

Ciśnienie mamy tu słabe 1,5 bara więc też z tego względu nie moge dac duzo zraszaczy ale czekam na dalsze podpowiedzi aby to zrobić dobrze
Pozdrawiam

Jeśli słabe ciśnienie, to robisz więcej sekcji, nawet po 2 zraszacze w jednej... wtedy jedynie sterownik musi być większy, więcej elektrozaworów itd. i koszt na m2 wyjdzie drożej.

Wszystkie zraszacze nie podlewają naraz ogrodu, dzielisz je.
System automatycznego nawadniania 20:16, 19 cze 2015

Do góry
Zraszacze mają dolewać do siebie, tylko wtedy masz dobre pokrycie trawnika.

Zraszacz nie wylewa wody tak samo po całej powierzchni, dlatego ten co dolewa ma to uzupełnić.

Jeśli się nie znasz, słuchaj dobrych rad, a będziesz miał dobrze, lepiej od sąsiada.

Nie mów, że tam leją cztery zraszacze bo tak mają lać. Idź na dobry kurs wtedy dowiesz się tego samego. Z ulotek w markecie nie korzystaj bo tam same błędy.To materiały dla naiwnych, żeby kupili towar i myśleli że tanio będą mieli nawadnianie.

Tylko dobry projekt i/lub dobre wykonawstwo zapewni dobre podlewanie ogrodu. Kto mysli, że opędzi ogród 4 zraszaczami jest w dużym błędzie. Szkoda, że te błedy robią także wykonawcy, chcący złapać klienta na tanią usługę, niekoniecznie profesjonalną.

Ogród ma się podlewać dobrze, a nie masz nawadnianie niby, a musisz podlewać bo wszedzie sucha trawa. Szkoda rycia w trawniku.

Zieleń na daszkach słupków balkonowych 19:52, 19 cze 2015

Do góry
W takim układzie nie da się pokryć tych słupków, trzeba budować system zielonego dachu, ale na takiej powierzchni się nie opłaca. Wszystko uschnie, minimalna warstwa podłoża powinna mieć co najmniej 10 cm.
Plac zabaw w ogródku 19:50, 19 cze 2015

Do góry
W ogrodzie z lustrem mamy taki komplet, najlepiej kupować markowe produkty, poczytać nieco o nich w ofertach internetowych

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 19:42, 19 cze 2015

Do góry
LaurittaS napisał(a)
Witam wszystkich! Potrzebuje porady w sprawie trawnika. W tamtym roku we wrzesniu zostala posiana calkiem nowa trawa. W tym roku w maju zostala zrobiona wertykulacja trawnika, od tego okresu rowniez podlewalam trawe i mawozilam. Obawiam sie, ze moglam przesadzic z nawozeniem. Trawnik na poczatku byl piekny, az sama nie moglam wyjsc z podziwu. Niestety ostatnio zauwazylam, ze pojawily sie plamy, tak jakby w tym miejscu trawa zgnila, albo jakby sie wypalila, bo najpierw byla zolta, potem brunatna a ostatnio po wygrabieniu widac tylko ziemie. Prosze o porade, co ewentualnie moge zrobic, jesli faktycznie dalam zbyt duzo nawozu?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 23:34, 18 cze 2015

Do góry
Mam żółtą odmianę na ulicy chyba to jest to - tawuła van Houtte'a 'Gold Fountain' albo tawułę 'Goldmund'.
A tuż ponad strugą, co wije się kręta... 20:44, 18 cze 2015

Do góry
Na cytowanych zdjęciach które wkleiłam, nie ma betonu, to cudny ogród w Anglii, gdzie wykorzystano bloki kamienne

Popatrz na zdjęcia a nie na kamienne bloki i zobaczysz że jest tam także inne rozwiązanie.

No to inaczej ukształtuj złagodź brzeg i poszerz nurt.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:22, 18 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Daniusiu, cudownie u Ciebie, oczu oderwać nie można
Chciałam zapytać o tę trawkę żółtą zwisającą? Co to jest? Pozdrawiam.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:10, 18 cze 2015

Do góry
Żeby dobrze rozpoznać potrzbne sa kwiaty niestetey. Powiedz jak kwitnie, czy nie kwitnie - wklej jeszcze jakieś zdjęcie.

Czy liście zielne, ginące na zimę,e czy sztywne i zimozielone..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies