Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "wianek"

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:21, 23 cze 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jutro Jana, a dziś Noc Świętojańska. Hanusia oczywiście ma wianek na Kupalnockę!

no rzeczywiscie !
ale to znaczy ze juz teraz do zimy z gorki będzie

a wianek fajny
Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 19:19, 23 cze 2016

Do góry
Jutro Jana, a dziś Noc Świętojańska. Hanusia oczywiście ma wianek na Kupalnockę!
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:23, 20 cze 2016

Do góry
Mateusz, Jazzy, Beatko, Juzinek, Konieczki bardzo ale naprawdę bardzo się cieszę z tego że wam się podoba ta moja "twórczość" Szczerze się przyznam, że nie do końca byłam przekonana co do tego dzieła, bałam się że trochę kiczem trąci Fajnie was mieć

A ja właśnie wróciłam z polowania. Z jeżówek butterfly kisses (4 krzaczki) codziennie zbieram około 20 małych ślimaków. Liście już jak durszlak mają podziórkowane :/ A w okolicach kompostu znajduję setki rudych kluch, bleee .... Ale co się dziwić, pogoda sprzyja. Codziennie pada i ciepło. Z tego też powodu nie mogę buksów ciachać bo albo deszcz albo słońce pali.

Edit: Beatko, pytałaś o wianek. Tak, skleciłam go z gałązek wierzby mandżurskiej. Trochę niechlujnie mi wyszedł ale zrobiłam jak umiałam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:57, 20 cze 2016

Do góry
babka napisał(a)
Dziś miała być niedziela bez dłubania w ogrodzie, miała być laba przez cały dzień.
Ale nie wytrzymałam, ściągnęłąm z okna te okropne firany i poczyniłam coś takiego:

rewelacja!!...czochy do góry nogami jak koronkowe śnieżynki...ślicznie..a wianek to z czego?...to wierzba?...o ten wianek na przedostatnim zdjęciu chodzi
Typografia ogrodu 23:32, 17 cze 2016

Do góry
Zdążyłaś wykleić ten wianek i jeszcze ciasto zrobić???
Typografia ogrodu 07:24, 17 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Coby nie wybierać mam Vivę i Hidcote
Piekny i aromatyczny wianek n
dzieki Marzeno.Vive masz na przedplociu a hidcote pod wisniami prawda?
Typografia ogrodu 23:49, 16 cze 2016

Do góry
Coby nie wybierać mam Vivę i Hidcote
Piekny i aromatyczny wianek n
Typografia ogrodu 23:00, 16 cze 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Ekstra wianek
dziekuje
Typografia ogrodu 22:37, 16 cze 2016

Do góry
Ekstra wianek
Typografia ogrodu 16:12, 16 cze 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)
Świetny wianek. I to tak każde ziarenko oddzielnie przyklejałaś, czy po prostu go w nich obtoczyłaś?
obtaczanie w goracym klju moglo by sie skonczyc zle kazde ziarenko osobno.a i tak mozna sie poparzyc.wymaga to kilku dobrych godzin pracy ale daje najlepszy efekt.
Typografia ogrodu 16:11, 16 cze 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
wianek z kawy bomba ! właśnie kawę piję
smacznego zatem.prototyp tego wianka jest nawet w ogrodowiskowym posiadaniu chcialam kiedys zrobic dla siebie ale jakos mi nie wychodzi
Typografia ogrodu 15:20, 16 cze 2016

Do góry
Świetny wianek. I to tak każde ziarenko oddzielnie przyklejałaś, czy po prostu go w nich obtoczyłaś?
Typografia ogrodu 14:44, 16 cze 2016

Do góry
wianek z kawy bomba ! właśnie kawę piję
Typografia ogrodu 13:50, 16 cze 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Super wianek A kawkę uwielbiam
tez ueielbiam ale musialam na wianek troche poswieic
Typografia ogrodu 13:42, 16 cze 2016

Do góry
Super wianek A kawkę uwielbiam
Ogród Cioci cz. 3 23:49, 10 cze 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia chodź na spacer w łące

Byłam i pozostaję w zachwycieAż mam ochotę wianek upleść
Tu ma być ogród :) 17:21, 06 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Piękny bukiet czochów! Świetny pomysł!

Dzięki, nie umiałabym ich wywalić - można jeszcze zasuszyć, albo wianek zrobić...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:10, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zacytuję post Toszki na temat czosnków, który pod koniec maja u mnie popełniła:

"Już teraz trzeba ścinać łodygi z przekwitniętymi główkami.
Jesli zostawisz dłużej przekwitnięte kwiatostany to cebula zmuszona będzie na wysiłek karmienia i wiązania nasion. To bardzo osłabi kwitnienie w przyszłym roku. Można zostawić po jednym kwiatostanie z każdej odmiany i albo pozwolić się wysiać, albo celowo wysiać. Takie siane kwitną w trzecim roku. Na początku te skiełkowane czosnki do złudzenia przypominają trawkę, niemal wschodzącą stipę. Łatwo wypielić, zdeptać lub zalać. Stanowisko bardziej piaszczyste. Suche.
Można też część ściętych kwiatostanów wstawić do wody, w þółcień i zaczekać, bo tak też nasiona potrafią dojrzeć. W zeszłym roku z ściętych kwiatostanów zaplotłam wianek i tak też nasiona dojrzały. Z wysiewu można uzyskać kilkadziesiąt cebulek. Ale trzeba cierpliwie zaczekać. Tak wysiały mi się limonkowe czosnki - Obliquum i mam ich cały, już kwitnący las

Jeszcze jedno - jeśli jest nawadnianie, to trzeba odsunąć, bo wszelkie cebulowe naszym latem wchodzą w stan spoczynku i preferują raczej suche stanowisko. Inaczej mogą wygniwać."

Hmmm, co kraj to obyczaj Ja swoje chyba jednak znów zostawię A co tam - po 3 latach mam ich dwa razy więcej
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:41, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jesli zostawisz dłużej przekwitnięte kwiatostany to cebula zmuszona będzie na wysiłek karmienia i wiązania nasion. To bardzo osłabi kwitnienie w przyszłym roku. Można zostawić po jednym kwiatostanie z każdej odmiany i albo pozwolić się wysiać, albo celowo wysiać. Takie siane kwitną w trzecim roku. Na początku te skiełkowane czosnki do złudzenia przypominają trawkę, niemal wschodzącą stipę. Łatwo wypielić, zdeptać lub zalać. Stanowisko bardziej piaszczyste. Suche.
Można też część ściętych kwiatostanów wstawić do wody, w þółcień i zaczekać, bo tak też nasiona potrafią dojrzeć. W zeszłym roku z ściętych kwiatostanów zaplotłam wianek i tak też nasiona dojrzały. Z wysiewu można uzyskać kilkadziesiąt cebulek. Ale trzeba cierpliwie zaczekać. Tak wysiały mi się limonkowe czosnki - Obliquum i mam ich cały, już kwitnący las

Jeszcze jedno - jeśli jest nawadnianie, to trzeba odsunąć, bo wszelkie cebulowe naszym latem wchodzą w stan spoczynku i preferują raczej suche stanowisko. Inaczej mogą wygniwać."

Cenne rady
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:07, 06 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

mhm...no dobrze to wytne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies