Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:51, 03 maj 2018

Do góry
Ależ dziś gorąco!!!
Pogrzebałam dziś w ziemi do 11 i odpuściłam, czekam na wieczór .
Ale posadziłam kupione wczoraj hortki, przesadziłam tawułkę spod garażu, przeniosłam pod garaż runiankę spod bonsajopodobnego jałowca i wykopałam stamtąd silvery a posadziłam tam ID. Silvery muszę gdzieś upchnąć.
A teraz po obiedzie relaksuję się na leżaczku .
A co u Was?
Miejski ogród w wersji mini 16:16, 03 maj 2018

Do góry
Dziewczyny szukam pomysłu na małą rabatę przy tarasie. Wg planu miało tam być ciurkadło, ale chyba z niego zrezygnuję. Po pierwsze przerabiając taras panowie ucieli mi kabel z prądem . A po drugie chodzi mi po głowie jego zabudowa. Jeśli wprowadzę mój pomysł w czyn miejsce to stanie się zupełnie niewidoczne z tarasu. Chcę się osłonić zarówno od frontu jak i od sasiada, co go mam na wprost tarasu.
Poniżej obrazki aby można się było zorientować o czym mowa. To to miejsce obok cisa. Obecnie mam tam konwalnik (niestety połowa po zimie nie żyje ) i ptasie łapki (też wątpliwej urody ).

Co mogę tam posadzić, żeby komponowało się z resztą?
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:15, 03 maj 2018

Do góry

Platany jeszcze nie wykopane

Koniec
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:07, 03 maj 2018

Do góry
Rabata bukowa i leżaczki tymczasowo na przyszłym placyku

Ostatnie tchnienie tulipanków...

Czochy się szykują...

Kwiatowo 16:00, 03 maj 2018

Do góry
tomkoc napisał(a)
Angelique z dwóch różnych źrodeł

Co to za piękność ? To piwonia ?
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:57, 03 maj 2018

Do góry
Red baron puścił się za daleko...

Ostatni buczek się obudził , uwielbiam tą żarówiastą hakonkę

Susanka jeszcze kwitnie

Sezon 2017 u Hanusi 15:53, 03 maj 2018

Do góry
Dziękuję, Miłe Panie, żeście o mnie nie zapomniały. Już jestem, ale w domu mam pobojowisko, malują mi kuchnię. Szafki poodsuwane od ścian, cały sprzęt w salonie. No i mnie odsunięto od wszelkich prac. Jak tu żyć?

Byłam rano w ogrodzie, ale po nocnej burzy z opadami to tylko kilka roślin wysadziłam ze szklarni na rabaty, miejsce do pomidorów muszę zrobić. Połowę swoich mam, ale jeszcze muszę dokupić. Ale to w niedzielę. Dzisiaj po wojażach i imprezkach idę się zdrzemnąć.

Tulipany przekwitły, żonkile też, aby te najstarsze babcine jeszcze w rozkwicie. Szafirki i pierwiosnki na słonecznej stronie zakończyły działania upiększające, na zacienionej dopiero w kwiat poszły.

Rh Cunningham White w rozkwicie, inne jeszcze śpią, a azalie też się ociągają. Za kilka dni orliki dadzą popis.

Małymi krokami-Ogród Wioli 15:46, 03 maj 2018

Do góry
Parę fotek lata tej wiosny

Różanecznik Ann Lindsay w tym roku zachwyca

Czosnki Purple sensation szykują się...
Anulajda w raju 15:45, 03 maj 2018

Do góry
anulajda napisał(a)
Wczoraj miałam akcję wykopywania tulipanów dwuletnich i powiem wam że to jest masakra bo tak głęboko poszły że bieda było je wyciągnąć, oczywiście część niechcący została w ziemi ale i tak sporo udało mi się wydobyć.
ja to się zawsze zastanawiam jak one się tak głęboko potrafią zakopać. To nie jest normalne. Rąk nie mają a są ze 2 razy głębiej )
Na huśtawce miło płynie czas... 15:29, 03 maj 2018

Do góry
Kwiaty Rh CW jakoś szybko marnieją w tym roku. Ledwo rozwiną się z pąka i już przekwitają.

Sesleria Heufleriana jeszcze ładna.

A co się tu nam schowało wśród liści?

Dzisiaj ścięłam już prawie wszystkie tulipany. Zostały Burgundy Lace i Sapporo.
Lawenda w kwadracie basenowym jest bardzo marna. Chyba będzie do wymiany. Myślałam, że to przez zbyt wczesne cięcie, ale w innym miejscu jest już całkiem zielona i zaczyna roztaczać piękny zapach. Wczoraj pierwszy raz piłam herbatę lawendową, ale jakoś średnio mi podchodzi.
Ogród jest mocno zmoczony nocnymi ulewami, ale dzisiaj znowu upał. Tylko wieje bardzo.
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:24, 03 maj 2018

Do góry
mira napisał(a)
Chciałam napisać że każdą wolną chwilkę spędzam w ogrodzie. Tak nie jest. Naprawdę jest w południe tak gorąco że nie ma możliwości pracowania w ogrodzie - w kwietniu!!! więc nawet jak mam czas zmykam do domu. Z tego gorąca miałam wyjęty tydzień bo się rozchorowałam.

Róże mają pączki i chyba im się taka pogoda podoba. Róże podlewam konewką i jednorazowo wlewam 5 litrów mało ? z węża nie wiem nigdy ile wody wlałałam

narcyzy Thalie posadziłam chyba w złym towarzystwie bo zostały zjedzone przez chabry
a może chabry za szybko urosły

za to posadzone tulipany w floksach /wczesne/ to dobre połączenie - floksy pochłaniają już ogłowione tulipany.

Mój żywopłot z pięciornika do wymiany czyli remontu

z jałowcami żegnam się po kolei - aż trudno mi w to uwierzyć przecież kiedyś tylko je kupowałam bo takie ładne i tanie były - kiedy Danusia stwierdziła że wcześniej czy później wszystkie wywalę bardzo mnie to zaskoczyło

Pieciorniki zetni na wys 30 cm a w miejscu najbardziej wysuszonym na 20 cm musisz je odmlodzic. Szkoda ich sa piekne chyba biale o ile pamietam. Pamietasz, ze juz kiedyscpisalam u ciebie, ze co roku moje obcinam i trzymaja sie u mnie bardzo dobrze.

Teraz odnosnie jalowcow ktore najbardziej uszkodzone wytnij i opryskaj topsinem bedzie dibrze.

To u ciebie taki porzadek staly czy ustawiany do foty na poleczkach? U mnie ciagly bajzel potem sprzatam.
Na huśtawce miło płynie czas... 15:21, 03 maj 2018

Do góry
Coś mi podgryza Heritage, chyba jakiś pajączek robi dziurki w liściach.
No i jest mszyca w kilku miejscach, ale na razie zbieram.

Na pąkach piwonii ciągle biegają mrówki. Czy one mogą zaszkodzić? W ogóle obie piwonie zrobiły mi niespodziankę. Są dopiero drugi rok u mnie i nie spodziewałam się kwiatów jeszcze w tym roku.

Kalinka się rozpędza

Bardzo lubię ją w zestawieniu z tym ciemnym lilakiem.

A pod kalinką ułudka wiosenna. Przy przesadzaniu podzieliłam ją na kilka mniejszych i proszę jak ładnie się rozrasta

Ogród Małej Mi 2017 15:16, 03 maj 2018

Do góry
Azalia pontyjska nigdy nie była taka ładna.. a jak pachnie.... dziś dostała całą sesję zdjęciową

Szkoda że zapachów nie da się przesyłać
Ogród Małej Mi 2017 15:10, 03 maj 2018

Do góry
Ale i tak największe piwonie są od Mariusza.. za rok będą większe ode mnie .. a kwiaty będę oglądać z drabiny

Sezon 2017 u Hanusi 15:08, 03 maj 2018

Do góry
Hanuś, nie zebrałam ci nasionek kanutii, ale pilnuję siewek (pamiętam o obietnicy)... jest ich kilka ładnych.. jak się wzmocnią i się ochłodzi to pojadą do Ciebie

A moje już zaczęły kwitnąć.. czyli tłoczą cały sezon

Ogród Małej Mi 2017 15:04, 03 maj 2018

Do góry
Zaczyna się najpiękniejszy chyba czas w ogrodzie, gdyby niewypalona trawa i zieleń z upałów wyblakła to byłoby jak w raju..
Zakwitła Piwonia Wittmaniana Le Printemps .... stara wysoka odmiana..

Piwonia od Pani co wysłała list bez adresu (po programie Maja w ogrodzie) i doszedł. Darowana szczerze... jest coraz większa i ma dużo kwiatów.. piękna

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:03, 03 maj 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Nowy rok, nowe pomysly. Ogrod ten sam ale jak zmieniony dzieki Ogrodowisku

Iza u nas bardzo cieplo upał wiec przywoluje sniezek dla ochlody.
Na huśtawce miło płynie czas... 14:50, 03 maj 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Symetrycznie
do tych co tu już są.
Bo niby taka formalna trochę rabatka powstaje...

No niby tak na początku myślałam, ale jakoś mi ta trzecia kulka nie daje się wkomponować. Myślałam o czymś takim:

Te kolorowe kropki to róże, choć kolorów jeszcze w sumie nie wybrałam, ale pewnie będę wierna tej notacji Z tyłu miskant ML, żeby korespondował z ML, które wsadzę na rabacie obok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies