Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:49, 03 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, myślę o tym. Najpiękniejsze ogrody Polski albo z Ogrodowiska. Tylko czy ktoś kupi taką książkę?
Oczywiście, że kupi. A najbardziej kupi moim zdaniem, poradnik, taki dla początkujacego. Z zestawem roślin, opryskami, jakie, czym i kiedy. Warzywniak od początku, wraz z opisem gnojówki do podlewania. Jakie tuje posadzić i jaką dokladnie mieszankę dać. W obecnych czasach, ziemia do iglastych, to sam torf. Zywopłoty inne, ile na metr sztuk, jak i kiedy ciąć i czym pryskać. Taka książka, biblia ogrodnika mnie się marzy. Mam koleżanki, które się wybudowały, mają ogród po raz pierwszy. Te dopiero są w histerii, jak dziecko we mgle. Takich osób jest coraz więcej. Te które posługuja sie wprawnie "podziel mi chochlę" radzą sobie, mają ogrodowisko i Ciebie. Reszta leży odłogiem

Jakie trawy, dlaczego i czy je trzeba wyczesywać, kiedy przycinać. Graby, jak krzyżować i po co. Jak kulkujemy róże. Siejemy łubin z nasion, tniemy róże i kiedy. O, rozpędziałam się
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:47, 03 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ja bym też pelerynkę chętnie i te stare narzędzia zobaczyła

Zrobię, mam 100 letni sekator z toporkiem, wiedzieliście taki ?

Baniaki przyjechały bo były lekkie, ale zakupiona rzeźba (głowa) została w Anglii.. szukam możliwości przewozu z miejscowość Hestermonceux (East Sussex).
Czy ktoś ma pomysł na odebranie stamtąd zapłaconej starej rzeźby, waga około 15 kg?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Herstmonceux
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:46, 03 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A jakże!
Danuś, jak już (na)pisałaś o tej pelerynce, to pokaż ją proszę. Przecież to jest równie ważne jak rośliny. B. dziękuję za Twoje spojrzenie na wystawę.

Pelerynkę w róże założę, i zrobię zdjęcie w "Ogrodzie z przydrożnym Aniołem" Taki teraz będę miała na firmowej stronie jak ją zaktualizuję, bo wgrywam zdjęcia, ale w innym formacie i strasznie mi się schodzi Doba jest za krótka, a ja mam za mało czasu na spanie. Już nie daję rady codziennie do 3 nad ranem siedzieć. Wysiadam niestety z głową i myśleniem Usypiam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:44, 03 cze 2015

Do góry
ewellinka napisał(a)
Danusiu, tu na ogrodowisku jest scenariusz do twojej następnej książki, album prezentacja ogrodów z forum ogrodowiska
Każdy z małym opisem ciekawych roślin

Tak, myślę o tym. Najpiękniejsze ogrody Polski albo z Ogrodowiska. Tylko czy ktoś kupi taką książkę?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:42, 03 cze 2015

Do góry
kamasja napisał(a)
Ja już po lekturze Twojego artykułu i nacieszyłam oczy zdjęciami. Magda z nowoczesnego...u siebie tez zamieściła fotki(była pierwsza). Pozdrawiam słonecznie.

Zamieścić fotki to jedno, ale napisać art. to drugiePotrzeba czasu Musiałam zrobić jedno i drugie. Gdybym miała same fotki wrzucić to zrobiłabym to już 20 maja, ale chciałam wysilić się i dać jakieś swoje spostrzeżenia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:52, 03 cze 2015
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wróciłam z artykułem i zdjęciami z Chelsea. Siedziałam do 1 w nocy, żeby wybrać zdjęcia i coś od siebie "nasmarować".

Mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie?

skoro o dinozaurach ludziska nie zapomnieli ...to jest nadzieja
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:49, 03 cze 2015

Do góry
Obfite podlewanie konieczne po nawozie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:47, 03 cze 2015

Do góry
Wróciłam z artykułem i zdjęciami z Chelsea. Siedziałam do 1 w nocy, żeby wybrać zdjęcia i coś od siebie "nasmarować".

Mam nadzieję, że mnie jeszcze pamiętacie?
Problemy techniczne 09:36, 03 cze 2015

Do góry

Nie piszemy dużymi literami (patrz regulamin

Natworzyłeś (natworzyłaś?) w swoim czasie wątków kilka w kilku miejscach na ten sam temat, a ten pozostał do wyjaśnienia. Piszesz dużymi lityerami, co jest niedozwolone w regulaminie.)Obecnie wątek od godziny 8 rano jest otwarty po napisaniu wiadomości.

Zapoznaj się z regulaminem, naucz się proszę w wątku testowym właściwie wklejać zdjęcia, bo w Twoim poście zobacz jak jest ponieważ kursor myszki podczas wklejania zdjęć był w niewłaściwym miejscu, kody zdjęć przez to się poprzestawiały i dwa z zdjęcia są w ogóle niewidoczne a kody poprzerywane i jako tekst

W jednym poście można wkleić max 4 zdjęcia 0 u Ciebie jest ich 18 a byłoby 20.

Napisz 5 postów pustych, przeniosę nadmiar zdjęć.

Trawnik spalony niewłaściwym herbicydem 08:49, 03 cze 2015

Do góry
Dochodzić roszczeń u ekspedientki.

Ważna rada:

zanim cokolwiek zastosujesz - czytaj info na ulotce albo pytaj. Taka decyzja zbyt drogo kosztowała.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:22, 02 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Klon to nie jest na pewno - raczej wiśnia

Prunus cerasifera 'Nigra" a może Prunus serrulata 'Royal Burgundy'

Nie pokazałaś kwiatów ani liści z bliska, po samym pokroju i kolorze nie da się jednoznacznie określić gatunku i odmiany.
Obstawiam to pierwsze a kwiaty zobacz w necie i porównaj.

Pojechalam na kolejny zwiad i oto zdjęcie z bliska:
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 21:45, 01 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla dzieci fajny jest taki duży kamień młyński, bo można po nim chodzić (1,30 średnicy), nie ma też nic co można by było zepsuć

Danusiu

A czy można prosić o więcej zdjęć takiego ciurkadełka? Z dalszej perspektywy jeśli można .. Jak ono i gdzie jest wpasowane. Ja chciałam kulę w okolicy tarasu pod bukiem pendula wśród Żurawek ale to koło mnie zachwyciło. Oczywiście pod buka się nie zmieści...
Zimozielony ogród przy białym domu 18:33, 01 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W jakiej odległości od żywotników są derenie i widoczne na drugim zdjęciu hortensje w oddali?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 31 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Teraz mam już drugą, ma pąki już w kolorze, niedługo wybuchnie.

Danusiu ja przez Ciebie mam już 3
To prawdziwe cudo wśród ciemnych róż

Moja Golden Celebration kolejna Austinka cała w pąkach. W ubiegłym roku nie dała czadu bo była przesadzana.... ale w tym roku na maksa zapąkowana, ma 1,5 m wzrostu, zasłoniła miskanty

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:44, 31 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Foto widziałam i tez lubię kaczki

eMuś już duma co zrobić by kaczki u nas osiadły... chyba go poniosło

Ale zalety też by były, tylko kaczki tłuką ślizgacze i może by wyjadły trochę ryb

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:41, 31 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Iwonka to prawdziwe aksamitne cudo. Danusia polecała ja juz kilka lat temu, rosnie u niej na hidcotowej

Teraz mam już drugą, ma pąki już w kolorze, niedługo wybuchnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:37, 31 maj 2015

Do góry
Foto widziałam i tez lubię kaczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 31 maj 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Danus czy na angielskich migawkach fotkowych , jedno zdjecie jest pokazujace clematisa z grupy montan? Tak mi cos mignelo czy sie myle? Potwor ogromny

Tak, tak to ten)

Choroby klonów, klon - Acer 13:06, 31 maj 2015

Do góry
Lenox

Odpowiedź Gardenarium w wątku wypustki na liściach klonu.

Pozdrawiam
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:02, 31 maj 2015

Do góry
anbu napisał(a)
Piękny ten Bluszcz pospolity Zaczynam mieć na niego ochotę. Czy jeżeli posadzę go pod tym brzydkim betonowym płotem, to nie muszę faktycznie zapewniać mu podpór? Da radę się wspiąć? Jak gęsto sadzić aby uzyskać efekt zielonej ściany?

Sadź co najmniej co metr a nawet gęściej.
Wkręć kilka wkrętów i rozepnij linki stalowe cienkie poziomo, i dowiązuj bluszcz do nich. Jak się ujmie potem utniesz i wyjmiesz albo zarosną. Nie będzie widać na szarym płocie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies