Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Trawnik spalony niewłaściwym herbicydem 08:49, 03 cze 2015

Do góry
Dochodzić roszczeń u ekspedientki.

Ważna rada:

zanim cokolwiek zastosujesz - czytaj info na ulotce albo pytaj. Taka decyzja zbyt drogo kosztowała.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 19:22, 02 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Klon to nie jest na pewno - raczej wiśnia

Prunus cerasifera 'Nigra" a może Prunus serrulata 'Royal Burgundy'

Nie pokazałaś kwiatów ani liści z bliska, po samym pokroju i kolorze nie da się jednoznacznie określić gatunku i odmiany.
Obstawiam to pierwsze a kwiaty zobacz w necie i porównaj.

Pojechalam na kolejny zwiad i oto zdjęcie z bliska:
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 21:45, 01 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla dzieci fajny jest taki duży kamień młyński, bo można po nim chodzić (1,30 średnicy), nie ma też nic co można by było zepsuć

Danusiu

A czy można prosić o więcej zdjęć takiego ciurkadełka? Z dalszej perspektywy jeśli można .. Jak ono i gdzie jest wpasowane. Ja chciałam kulę w okolicy tarasu pod bukiem pendula wśród Żurawek ale to koło mnie zachwyciło. Oczywiście pod buka się nie zmieści...
Zimozielony ogród przy białym domu 18:33, 01 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W jakiej odległości od żywotników są derenie i widoczne na drugim zdjęciu hortensje w oddali?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 31 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Teraz mam już drugą, ma pąki już w kolorze, niedługo wybuchnie.

Danusiu ja przez Ciebie mam już 3
To prawdziwe cudo wśród ciemnych róż

Moja Golden Celebration kolejna Austinka cała w pąkach. W ubiegłym roku nie dała czadu bo była przesadzana.... ale w tym roku na maksa zapąkowana, ma 1,5 m wzrostu, zasłoniła miskanty

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:44, 31 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Foto widziałam i tez lubię kaczki

eMuś już duma co zrobić by kaczki u nas osiadły... chyba go poniosło

Ale zalety też by były, tylko kaczki tłuką ślizgacze i może by wyjadły trochę ryb

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:41, 31 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Iwonka to prawdziwe aksamitne cudo. Danusia polecała ja juz kilka lat temu, rosnie u niej na hidcotowej

Teraz mam już drugą, ma pąki już w kolorze, niedługo wybuchnie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:37, 31 maj 2015

Do góry
Foto widziałam i tez lubię kaczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:36, 31 maj 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
Danus czy na angielskich migawkach fotkowych , jedno zdjecie jest pokazujace clematisa z grupy montan? Tak mi cos mignelo czy sie myle? Potwor ogromny

Tak, tak to ten)

Choroby klonów, klon - Acer 13:06, 31 maj 2015

Do góry
Lenox

Odpowiedź Gardenarium w wątku wypustki na liściach klonu.

Pozdrawiam
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:02, 31 maj 2015

Do góry
anbu napisał(a)
Piękny ten Bluszcz pospolity Zaczynam mieć na niego ochotę. Czy jeżeli posadzę go pod tym brzydkim betonowym płotem, to nie muszę faktycznie zapewniać mu podpór? Da radę się wspiąć? Jak gęsto sadzić aby uzyskać efekt zielonej ściany?

Sadź co najmniej co metr a nawet gęściej.
Wkręć kilka wkrętów i rozepnij linki stalowe cienkie poziomo, i dowiązuj bluszcz do nich. Jak się ujmie potem utniesz i wyjmiesz albo zarosną. Nie będzie widać na szarym płocie.
Bluszcz pospolity - Hedera helix 13:00, 31 maj 2015

Do góry
Fama napisał(a)
Chciałabym osłonić jakoś płot przy domu. Obecnie stoi za nim drewno, natomiast tego lata drewno dostanie drewutnię, a pod płotem zostanie sam polbruk.

Myślałam o posadzeniu na nim hedera helix po uprzednim postawieniu takiej kratki

Kratka jest drewniana, więc mam nadzieję, że problem przemarzania bluszczu na metalu byłby rozwiązany. Zastanawiam sie jednak nad wyglądem bluszczu na takiej kratce. Czy nie rósłby tak, że wszystkie liście puszczałby tylko na bardziej słoneczną stronę, zamiast porastać kratkę równomiernie z obydwu stron? Chciałabym, aby utworzył zieloną ścianę z obydwu stron, także od strony garażu. Czy macie doświadczenia z takim nasadzeniem hedery?

Kratką [popsujesz wszystko, albo bluszcz na płot, albo nie sadź bluszczu a zrób po prostu strzyżony ekran żywopłotowy z dowolnej rośliny co się dobrze ją przycina. Kratka wniesie zamęt w tym miejscu i będzie zbytnio zwracała uwagę.
Konwalnik - Ophipogon 12:58, 31 maj 2015

Do góry
Popraw mu glebę, na pewno to jest przyczyną, albo za mokro. Pokaż jak jest wsadzony i co ma jako ściółkę, czy nie za głęboko wsadzony?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:52, 31 maj 2015

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
dlaczego trzeba ściąć przywrotnik ??? ... że się tak głupio wyrwę ... hmmmm ??? ...

Anek dziękuję za wgląd w Aleje ... i nie tylko ...

całusy dla najcudniejszego Muminka na śffiecie

Bo jak nie zetniesz będzie brzydki, brązowy, zestarzały. Uwali się na rabacie. A gdy zetniesz, szybciuteńko odbije i będzie młodziutki jak ta lala

Przy okazji coś odezwałam się chociaż u Ani.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:54, 31 maj 2015

Do góry
Na razie tylko tyle zdążyłam zrobić

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1161235457235875.1073742041.140025996023498&type=1

https://www.facebook.com/ogrodowisko
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:22, 31 maj 2015

Do góry
yenni napisał(a)
Ja z kolei tym razem chciałabym zidentyfikować to drzewko:

Z góry dziękuję za pomoc!

yenni napisał(a)
Ja się skromnie przypomnę z moim postem na 19 stronie - 3 od góry. Ktoś ma chociażby podejrzenia co do tego drzewa? Czy to jakiś klon czy śliwa/wiśnia?

Klon to nie jest na pewno - raczej wiśnia

Prunus cerasifera 'Nigra" a może Prunus serrulata 'Royal Burgundy'

Nie pokazałaś kwiatów ani liści z bliska, po samym pokroju i kolorze nie da się jednoznacznie określić gatunku i odmiany.
Obstawiam to pierwsze a kwiaty zobacz w necie i porównaj.
Cis - Taxus 09:18, 31 maj 2015

Do góry
Marysia_251

Po posadzeniu niczym się nie nawozi, nie "podsypuje" bo możesz tylko zaszkodzić. Ucięte korzenie nie są przygotoowane na pobieranie nadmiaru skłądników pokarmowych, muszą się najpierw zakorzenić w glebie, dopiero wtedy będziesz o tym mysleć. Okazy są dorodne, wielkie i teraz jedynie potrzebna jest im stała wilgotność podłoża ale nie zalewanie i stanie w wodzie

Następnie co dwa trzy dni zroś krzewy z góry. To tyle.

W czerwcu wylęgają się larwy miseczników a więc opryskaj profilaktycznie w środku Mospilanem np. nie wiem co teraz jest dostępne, pytaj o oprysk na misecznika cisowca.

Żółtym igłom pozwól opaść i tym się nie przejmuj i nie trzęś się tak nad tymi cisami. Wyściółkuj glebę, aby chroniła korzenie przed nadmiernym przegrzaniem i wysychaniem.

Cisy w rzędzie są krzywo posadzone nie w linii i dodam jeszcze, że błędem jest zakładanie ogrodu, sadzenie roślin gdy trwa budowa, szkoda pieniędzy. Zarośnie, palety rusztowania się przwrócą albo poprzerastają chwastami.

Nigdy nie zakładam ogrodu, gdy trwają prace budowlane, dla dobra wszystkich, i roślin i właścicieli i ich portmonetki
Cis - Taxus 09:12, 31 maj 2015

Do góry
Aneta123 napisał(a)
Witam.Właśnie trafiłam na Waszą stronkę i proszę o poradę.Mam cis a tak mi bynajmniej powiedziano.Muszę coś z nim zrobić bo już urósł i za bardzo się rozpycha a do tego źle wygląda.Pomóżcie proszę co mogę z nim zrobić nie mam doświadczenia dodam tylko.

Pokaż zdjęcie tego cisa a doradzę co z nim zrobić, bo nawet nie wiem, jaki ma pokrój
Studnia w ogrodzie 09:09, 31 maj 2015

Do góry
Pokrywa powinna być pomalowana na neutralny, mało widoczny kolor np szary lub nawet czarny. Obsadzona roślinami zimozielonymi a nie irysami, które są za niskie a w dodatku liście giną na zimę a po przekwitnięciu robią się brzydkie. Obsadź ekranem z cisa, gęsto, jeden przy drugim, zrób dojście od strony niewidocznej.

Kamiuszczki zabierz bo dodatkowo jeszcze zwracają uwagę, a nie powinny.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/556-zywoploty-strzyzone-z-cisa
Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:03, 31 maj 2015

Do góry
ilia1985_2010 napisał(a)

Ogrodnik zrobił tak:

Po budowie wyczyścił cała działke - właściwie koparka zorała cały teren. W działce było strasznie dużo kamieni wiec przekopanie tego samemu nie byłoby możliwe.
Potem wyrównał cała działke- w miare możliwości
Polozył akrowłóknine
Na agrowłókninie wysypał całkiem nowa ziemie

Dopiero posiał trawe.

Podobno metoda z Agrowłóknina jest dobra żeby nie przerastały chwasty i na krecie kopce

Akurat chwasty nasiały się z działki sąsiada który podczas prac nad moim trawnikiem ogródek miał zarosniety jak las wiec to może dodatkowo osłabiać trawnik. Walcze i wyrywam chwastnice

pozdrawiam

Podstawowy błąd i zastosowanie jakiego jeszcze nie widziałam w życiu Cóż za pomysłowość
Zamiast agro - powinna być siatka p. kretom, korzenie przerastają i woda wsiąka bez przeszkód.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies