Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:48, 12 maj 2018

Do góry
Witam gdzie doradza mi Panstwo ulokowanie rapaty z trawami i jakimiś kolorowymi kwiatami. Myślałam o ulokowaniu podluznej rabaty po lewej stronie wejścia domu wzdłuż opaski z chodnika wokół domu tam gdzie są te długie okna aż do początku tarasu ponieważ taras z frontu i po prawej jest tak niski i ma stopień na całości ze nie bardzo logiczne byłoby go zastawiać rabata .
Skarbonkowy ogródek 09:47, 12 maj 2018

Do góry
Dziewuszki, Wariatki jesteście

Uśmiałam się ze hej. Na szczęście sąsiadów mam daleko wiec mogę zakopywać po nocach co mi się żywnie podoba

Kasiu, mi tez coraz bardziej podoba się rabata Nawet eM wczoraj stwierdził ze fajnie zaczyna to wyglądać a przypominam ze on sceptyczny mocno na wszelkie rabaty
Magnolie sama uformowałam/przycięłam. Jak się wprowadziliśmy to magnolia rosła jak krzaczor. Galezie od samego dołu rosły.

Mam jedno kiepskie zdjęcie jak ta magnolia wyglądała na początku ale trochę widać.

Jeszcze w tym roku podcinałam gałęzie które mnie wkurzały

Z tym przekopywaniem to masz racje, najlepiej jak nic nie rośnie. Wtedy idzie jak po maśle. Problem mam tylko bo mi sie obornik skonczyl a nie moge znalezc nigdzie starego.

Toszko czy obornik koński z lutego br. nadaje się na ta rabatę na której chce sadzić czy za świeży?
Sprawdziłam tego linka i wygląda na to ze te moje IH to maja. Dziwne , bo wydawało mi się ze rabata starannie przekopana z dobrociami. Czy florowit pomoże czy muszę coś innego zastosować żeby uzupełnić niedobory?

Podziałałam wczoraj dalej. Podzieliłam i posadziłam miskanty, przesunęłam lekko kulki i wzięłam się za dzielenie carexa.

Jak ten carex przeżyje to będzie dobrze Czy jest szansa ze z tego czegoś

odbije? Korzenie zostawiałam ale kępa była tak duza ( 5 letnia nigdy nie dzielona ) ze przy dzieleniu takie właśnie kawałki mi powstawały. Zostało mi jeszcze kilka sztuk do podzielenia wiec proszę o opinie czy ja to w ogóle dobrze robię. Nie chciałabym wszystkich uśmiercić.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:44, 12 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jakie fajne kolory na tych zdjęciach, niekoniecznie musi być słońce, aby ogród zachwycał Co to za białe kwiaty? Obłędnie mi się podobają!
Mam trochę zaległości w waszym wątku. Przez dwa dni byli u mnie koledzy męża i z resztek kamienia układaliśmy murek. Wreszcie coś się u mnie dzieje Tylko jak to ja, zapomniałam zrobić zdjęć przed. Zrobię chociaż po
Popadało u was? U mnie chyba we wtorek wieczorem przeszedł taki fajny deszcz, nie za mocny, ale długi. Burza dzień później postraszyła i na szczęście przeszła bokiem. U Anitki widziałam, że grad niestety wtedy ich dopadł. Wczoraj w okolicach Gdowa była wieczorem taka piękna ulewa a w Wieliczce sucho.
Ukojenie 09:36, 12 maj 2018

Do góry
Ciagle zachwycam sie tymi pierwiosnkami/zakwitly ostatnie/
Obok pierwszy kwiat irysa syberyjskiego
Ukojenie 09:34, 12 maj 2018

Do góry
A teraz kilka fotek z ogrodka:
Tunel

I zakwitl powojnik jan pawel 2:

Oczywiscie wysoko i skierowany do slonca.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 09:33, 12 maj 2018

Do góry
kasiek napisał(a)

O matulu, jaki piękny ten placyk Ta zielona ściana jest obłędna!!! Właśnie takich miejsc u mnie brakuje. Główkuję już drugi rok i nic nie mogę wymyślić. Będę cię męczyć, jak mnie kiedyś odwiedzisz, gdzie coś podobnego zrobić
Zakochałam się też w twoich białych kwiatach azalii i rododendrona. Są takie lekkie i w sumie rzadko spotykane. Ja tez mam tylko te mocno kolorowe i już mnie nudzą.
Ukojenie 09:31, 12 maj 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)

..no właśnie, jak to robisz moje ręce w okresie ogródkowoaktywnym trzymam pod stołem..

Tak --> ZAWSZE stosuje rekawiczki
- do podstawowych prac i lekkiego grzebania w ziemi:

- do wiekszych:

Tak wiem powoecie, ze dlon sie poci w tych niebiedkich. Owszem ale ja jestem w stanie to zniesc.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 09:07, 12 maj 2018

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Witajcie,

Przesadzałem tydzień temu mały bukszpan do większej, docelowej donicy i dość sowicie podlałem. Nie jestem pewien czy to po tym fakcie nastąpiło czy już przed ale zauważyłem wczoraj na liściach jakby biały meszek, który po potrząśnięciu sypie się z krzaczka.

Czy to jakaś pleśń, pasożyt, choroba?
Co z tym zrobić?

Pozwolę sobie odpowiedzieć bo to akurat niezaprzeczalnie jest miodówka bukszpanowa. Mogę Cię pocieszyć , że u mnie co roku pojawia sie w maju i szybko można sobie z nia poradzić. Ja stosuję oprysk mospilanu jednorazowo lub dwukrotnie.
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:03, 12 maj 2018

Do góry

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:02, 12 maj 2018

Do góry
A tu czego nie kupiłam

Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:02, 12 maj 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Śliczny klon palmowy. Pamiętasz jaka to odmiana?

Klon shirosavanum autumn moon
Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 09:01, 12 maj 2018

Do góry
Mireczko, kupowałam już wcześniej. Małe. Ale szybko rosną j pełna zgodność odmianowa. Nie wiem czy warto, jak masz gdzie to lepiej kupić rośliny w doniczce.
Ja nie mam gdzie, chyba że na allegro szukać? Kupiłam z myślą o posadzeniu i pozwoleniu by rosły. Po 5 sztuk z odmiany. Oczywiście pokażę jak przyjdą, we wtorek.

Tu moje zakupy z giełdy kwiatowej w Tychach. Właśnie wróciłam.

Głównie domowe kwiatki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:58, 12 maj 2018

Do góry
moje poranne widoki na skalniak

milego dnia
my wylewamy beton na podloge w owczarnii wiec zapracowana jestem
Cis - Taxus 08:55, 12 maj 2018

Do góry
Atomek44 napisał(a)
Nie wymagaj, aby cisy rosły bujnie zaraz po posadzeniu. Ta roślina musi mieć czas na zaaklimatyzowanie się w nowym miejscu. Trwa to nawet 2lata.
Pytanie odnośnie ziemi. Czy aby nie jest zbyt ciężka (glina)? Jeżeli tak, czym prędzej posadź na nowo wcześniej ją znacznie rozluźniając. Moze się mylę, ale ta gleba wygląda na suchą i ubogą. W takiej cis nie będzie dobrze rósł. Poza tym nawet jeżeli podlewasz, ostatnio były dośc wysokie temperatury, sucho i słońce ostre. Czy one przypadkiej mimo wszystko nie podsychają? Brak ściółki przyspiesza parowanie.
Dla pewności możesz też spryskać raz np. polysect ochojnik (może są tam jakieś insekty).

Cierpliwości mi nie brakuje
Ziemia nie jest ciężka, raczej słaba i dość sucha ale podsypywałem zarówno kompostem jak i dodawałem trochę ziemi uniwersalnej i przekompostowanej pod i wokół każdego krzaczka. Do tego dolomit i mączka.
Przez pierwsze dwa tygodnie podlewane niemal codziennie, teraz co 2, 3 dzień.
Fakt, wygląda jakby podsychał ale dlaczego krzaczki tóż obok są w dużo lepszej kondycji?

Bardziej boję się właśnie jakichś insektów, a może wyjąć i wsadzić raz jeszcze, dodając jeszcze ziemi uniwersalnej?

Ściółka będzie ale czekam aż będę miał większą pewność co do przyjęcia.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:52, 12 maj 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zraziłam się do odmianowych jeżówek. Eksperymentalnie kupiłam jedna i po zimie nie daje znaku życia. Bardzo mi się podoba Twój powojnik.
Uśmiałam się bardzo Z Anulkowych "krokusów" na fejsie i Twojej zwiędniętej "trawki".
Udanych siewów trawnikowych! "D

Z moich jeżówek odmianowych zdechła tylko jedna. Wypuściła listki po czym zdechła. Reszta ma się nieźle.

A to mój ostatni powojnik .
Ogród z wilkiem zamkn. 08:49, 12 maj 2018

Do góry
No i nadrobilam! jakoś nie chce mi się wierzyć, ze teraz będziesz tylko patrzeć jak roślinki rosną.. zawsze coś się znajdzie, co będziesz chciała jeszcze zmodyfikować, bo same prace pielęgnacyjne Ci nie wystarczą

Wiesz co bym jeszcze zrobiła? Chyba, że wilczyca i tak rozrzuci to bez sensu.. sprobowalabym zasłonić korą podstawy lamp

Bardzo mnie to foto ujęło! Świetne odcięcia kolorów

Za drzwiami do ogrodu... 08:46, 12 maj 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Śliczne mebelki, super wyszło, tak niewiele nieraz trzeba, żeby super efekt uzyskać. Malujesz farbami kredowymi?
Podziwiam azalie, bo nie mam.
Wiesz, ja też zostawiłam niektóre słupki tulipanów, maja coś w sobie niesamowitego.

Przeważnie maluję farbami kredowymi ,bo nie trzeba matowić nawet lakierowanych powierzchni
Pozdrawiam sobotnio! i zmykam do ogródka
Za drzwiami do ogrodu... 08:34, 12 maj 2018

Do góry

Zobaczyłam że jest taki dział na Ogr. Drugie hobby,jak się komuś podobają moje metamorfozy różnych rzeczy to może tam coś wrzucę żeby nie zaśmiecać wątku.
A tak się prezentuje teraz ta zwyczajna wcześniej szafka:
Podwórkowa rehabilitacja 08:12, 12 maj 2018

Do góry

Miłej soboty
Podwórkowa rehabilitacja 08:08, 12 maj 2018

Do góry
Przedogródek
Jesienią usunęłam trawę z przedpłocia, posadziłam krokusy i płożące jałowce.
Krokusy zakwitały falowo, nie stworzyły fajnego efektu. Może za rok jak się rozrosną.
Jałowce notorycznie niszczone przez różne pieski, mają żółte przebarwienia. Codziennie sprzątam kupki i pety.
Fajnie rozrosły się hakonechloa Aureola, mogłabym je podzielić i dać na przedpłocie ale w tej sytuacji degradacji to jakoś mi szkoda.
Chyba znów wrócę do trawnika. A tak chciałam uzyskać efekt przenikania się przedogródka z przedpłociem.

Hortensje ogrodowe w tym roku szaleją

Tak było w zeszłym roku w maju.

I inne tym razem z dołu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies