Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:45, 17 kwi 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

tez zawsze przy cieciu wiossennym sobie powtarzam ...juz róz wiecej nie chce ...po czym znowu cos mnie skusi ...zwłasza że bedzie kilka w tym roku które wyeksmituje bo nic z nich nie ma w ciagu sezonu ....a ja chce tylko takie co nie kaprysza i kwitna jak oszalałe

duzo kupiłaś i duzo takich których nie znam

Justynko też mam trzy takie beznadziejne róże, które prawie nie kwitną. Mają ostatnią szansę w tym roku, jeśli się nie postarają, wylecą jesienią z rabatek bo tylko miejsce zajmują a nowe już czekają na miejscówkę. Przy wyborze róż kierowałam się opinią, bądź widziałam je u ogrodniczek w ogródkach.

Pod bosymi stopami 13:45, 17 kwi 2018

Do góry
Makadamia teraz od razu ciąć czy czekać do lipca?

Anbu nie przyszło mi do głowy żeby zostawiać juty...Można w nich sadzić? Chyba lepiej bez?

Rozstawiłam cisy tak jak mają rosnąć. Są spore przerwy. Liczyłam na trochę lepszy efekt

Tak by wyglądało gdybym dorzuciła po jednym na przęsło. Nie wiem czy finansowo to udźwigniemy i nie wiem czy jest sens. Jak radzicie?

Oczywiście korci mnie żeby dokupić.
Ogród w remoncie 13:44, 17 kwi 2018

Do góry
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:40, 17 kwi 2018

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale masz kwiecia, no i te Twoje żonkile cudne, róz nakupiłaś, patrzac na Twoje zdjęcia z Sandomierza powspominałam sobie troche te piękne miejsca Pozdrawiam
U mnie w ogródku już kolorowo, żonkile pięknie się postarały. Róże już zaczynają rosnąć Wycieczki bardzo lubię, tylko choroba pozbawia mnie sił, ale chociaż te lokalne trasy mogę czasem odwiedzić. Fajnie, że za sprawą moich zdjęć wróciły Twoje wspomnienia. Pozdrawiam

Ogród w remoncie 13:39, 17 kwi 2018

Do góry
A tam, robota nie zając. Macie kilka obrazków.
Skarbonkowy ogródek 13:37, 17 kwi 2018

Do góry

Jeszcze wracając do tematu żółtych rabat tak przy okazji

makadamia napisał(a)
Po latach 90-tych, chorych na "pastelozę", kiedy to malowało się pokoje na "przytulne" morelki, brzoskwinki i inne pomarańcze, a w ogrodach rosły czerwone i żółte tulipany - ciepłe kolory zostały na wiele lat wyklęte. Wszyscy lubili bile, róże i fiolety, nikt nie znosił pomarańczy, żółci, czerwieni (ale, rzecz jasna, kogokolwiek by się zapytać, to on nie podąża za modą, co to, to nie).
Teraz dopiero trend się odwraca i te kolory wracają do łask, choć już w trochę innym wydaniu

ŻÓłto-biała rabata może świetnie wyglądać.

To był pierwszy pin ktory wyswietlil mi sie jak szukalam zolto- bialych rabat

Ja bym nie chciała jednak iść aż tak mocno w bylinowki.

makadamia napisał(a)
Przemkowa rabata może być świetną inspiracją. Tylko bordowe żurawki zabrać i gotowe.
Te białe kwiatki to chyba margerytki (złocienie), do tego białe lilie, jak Toszka proponuje, hortensje limelight by mi tu bardzo pasowały,
a z żółtego - hosty aureola, kulki z trzmieliny emerald gold, przywrotniki?

te tawuły to przemyślałam, że trzeba by im kwiaty obcinać, bo różowy nie będzie tu konweniował

Zdecydowanie na tak A w szczególności te kule zatopione w żółtych trawach (hacone) wyglądają cudnie.

mrokasia napisał(a)
Aaaa, doznałam olśnienia . Z mojej frontowej rabaty, na której mam żółte tawuły, kosodrzewinę i rozplenice, wywalę kwitnące na czerwono rozchodniki a dosadzę fioletową liatrę i białe jeżówki plus brązowe trawy. Jak dobrze, że tu zajrzałam i poczytałam o żółto- białych rabatach .

Zaglądaj do woli

anbu napisał(a)

Kurcze a za mną od jakiegoś czasu chodzi żółto-biało-fioletowa

No widzisz Rob i ciesz się z koloru. Choć Ty już masz zaczątki żółtego.

UrsaMaior napisał(a)
Hej Mam biało żółtą rabatę, bardxo fajnie i świeżo to wyglada. Białe są jeżówki, a żółte liliowce Stella d'Oro.

Hej hej, do Ciebie zaglądam regularnie choć po tajniacku Zawsze patrzyłam na całokształt ale żółto biała rabata mi umknęła. Idę zaraz szukać do Cie

Margerytka40 napisał(a)
Podglądam z zaciekawieniem planowanie

Ogród wśród pól i wiatrów 13:33, 17 kwi 2018

Do góry
jolka napisał(a)
Jeszcze na koniec porzeczki wrzucam - moja duma normalnie Wyglądają jak las, hehe
To zasługa eMa, bo je obornikiem podkarmia i rozmawia z nimi

Całe są zapączkowane ma maxa. Ale jak to mówią ... masz nie ciesz się, nie masz nie smuć się Nie wiadomo czy ich jakiś mróz nie sieknie, albo inne dziadostwo nie zje

Cudne zagony, będziesz je przetwarzać?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:28, 17 kwi 2018

Do góry
Witam społeczność Ogrodowiskową.
Przeglądając ten wątek myślałam, że sama zdiagnozuję problemy dotyczące moich bukszpanów, ale im więcej czytam i oglądam tym coraz mniej wiem.
Wczoraj robiąc obchód ogródka przyjrzałam się moim bukszpanom. Dziwne, bo rosną całkiem blisko siebie, a wydaje mi się, że cierpią z zupełnie innych powodów.
Proszę więc o pomoc w diagnozie.
I informację czy najpierw trzeba zajmować się chorobami grzybowymi, a później dopiero szkodnikami? Jeśli każdy z bukszpanów cierpi z innego powodu to powinno się wszystkie rosnące obok siebie popryskać prewencyjnie i na jedno i na drugie?

Pierwszy wygląda tak:

W sumie nie zrobiłam zdjęcia spodniej strony liścia, więc nie wiem czy tylko takie zdjęcie wystarczy. Czy to są te roztocza Eurytetranychus buxi ze strony 16 wątku i pryskać Talstarem?

Drugi bukszpan:

Czyje to jajka? Miodówki? Na nowo otwartych pączkach widać również z powiększeniu biały nalot.
Jest jeszcze jedno zdjęcie, ale niestety nieostre

Uprzejmie proszę o pomoc.
Jutro ma być idealna pogoda, żebym mogła rozpocząć wojenkę z przeciwnikiem.
Pozdrawiam
Lobelka
Ogród wśród pól i wiatrów 13:26, 17 kwi 2018

Do góry
jolka napisał(a)

na dole siewek aż grubo! aż żal wywalać
Jola, nie wyrzucaj! Zaadoptuję chętnie
Cudne masz te kępy
Ależ u Ciebie owocowe szaleją! Jednak masz zdecydowanie cieplej (tak jak na wzgórzach Toskanii )
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:26, 17 kwi 2018

Do góry

śnieżniki

Ogrodowe skarby 13:25, 17 kwi 2018

Do góry
Żonkile kwitną jakoś skromnie no ale są
Skarbonkowy ogródek 13:25, 17 kwi 2018

Do góry
Niestety nigdzie nie znalazłam Azali Adonis

Z jasnych tylko coś takiego udało mi się wyszperać

A taki wybór traw

cdn.

Ogrodowe skarby 13:24, 17 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj obfocilam ogród więc pokaże jeszcze co u mnie słychać
Lilak już ma pąki kwiatowe

A pod drzewami wiosna także daje się we znaki

Kiedyś będzie tu ogród 13:21, 17 kwi 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Aniu jak Twoje derenie wodne?

Gosiu całkiem niexle. Szkoda tylko, że na tyle mokro że nie mam jak wejść i ich przyciąć. No i kora kolorek pomału gubi.

O dziwo te zalanie przeżyła i kalina i brzoza karłowa.

Kasya napisał(a)
U mnie Montany tez na pełnym słońcu i są ładne poukładane kępki
To ogólnie cudna, niewymagająca roślina.
Piwonia od Mariusza i u mnie będzie kwitła.

roma2 napisał(a)
Pięknie wiosenka wygląda. U mnie nornice wyżarły mnóstwo. Astry, te ładne ciemne wyżarte, rozchodnik wyżarty, clematis wyżarty, szafirki wyżarte, dziurska pod dwoma trzcinnikami i trzcinniki wyjęłam bez korzeni. Masakra. I chyba karczownik skasował jabłonkę "Golden Hornet". Za to derenie żyją. Pokaż swoje . Ja mieszkam (obecnie ) blisko tzw. kamionki, czyli zalanego terenu po cementowni. I tam derenie (te zwykłe) stoją w wodzie czasem po pachy i nic im nie jest.
Romciu u mnie poza nornicami piesek destrukcję robi. Za to co wczoraj odwalił miałam ochotę go zatłuc. Tyle roślin co straciłam przez jedną noc to nawet zające nie dały rady wykończyć.
Derenie mają się dobrze, inne zalane też. Czekam tylko czy odbiją paprocie. fotka dereni wyżej...

Skarbonkowy ogródek 13:19, 17 kwi 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
No właśnie - z żółtych tawuły żółte - golden Princess i im podobne odmiany. Strzyzone moga być w walec lub kule. Do tego niski liliowiec Stella de'Oro. Rudbekie - albo wysokie, albo niskie do 45cm (i Stella i rudbekie kwitna do mrozów). Mozna wprowadzić zółte jezówki, żółte cisy i bukszpany... Kochane, co jeszcze na żółto kwitnie, bom ja nie kfiutkowa....? (edit, wiem kogo pytać - Małej Mi, ona na pewno będzie wiedzieć!)

Do tego hosty z zółtym dodatkiem, albo koniecznie z białymi kwiatami

A z białych kwiatów na kwaśne stanowisku to lilie orintalne (nie trzeba cebul kopać), białe złocienie o żółtych środkach, może wrotycz udający krwawnik ? (p/opuchlakom działają i złocienie i wrotycz), agapanty, kamasja...ważne by miały rózny termin kwitnienia i aby zółty był dodatkiem do białego.

Pogoglalam trochę to co wypisałaś i wyszło co następuje

tawuły, Stella de'Oro, złocienie, agapanty,cisy, bukszpany jak najbardziej na tak

Rudbekie, wrotycz chyba niekoniecznie

Jak pisałam wczoraj, zaliczyłam rundkę po ogrodniczych przy okazji zwracając uwagę na żółte rośliny.

To mi wpadło w oko:

cdn.
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:02, 17 kwi 2018

Do góry
iwka napisał(a)
Mam ale nie umiem im zdjęcia zrobić

Kilka gałązek ucierpialo w trakcie jazdy

Jednak źródło porządne ŚŚ maja już dorodne pnie
Ogrodowe skarby 13:00, 17 kwi 2018

Do góry
Anulajda w raju 12:53, 17 kwi 2018

Do góry
Łucjo, to też miałaś niemiłe przygody,wkurza mnie to ostatnio bo z Ros...( co nigdy mi się jeszcze u nich nie zdażyło) też miałam Williama Sz.w doniczce marnego bo po ścięciu suchych pędów zostało mi to:
Migawki z ogródka 12:36, 17 kwi 2018

Do góry
W trakcie... Na zdjęciu nie widać, ale to są brzegi zaokrąglone

Bukszpanów będzie trochę mało, w przerwach będą niskie byliny i trawy...

Zła jestem, bo tyłkiem oberwałam 3 pędy młode na Wilusiu Szekspirze. Tak się kończy wizyta słonia w składzie porcelany.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:34, 17 kwi 2018

Do góry
malkul napisał(a)
Pan Kot zadowolny

Pieknie u Ciebie jak zwykle Nawet kot pasuje Ci do ogólnej kolorystyki tarasu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies