Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 22:54, 17 maj 2015

Do góry
Nie, to nie jest materiał do budowy oczka, szybko zniszczą go promienie słoneczne (skruszeje) porobią się dziury. Szkoda pracy.

Kup materiał właściwy do budowy oczek wodnych, tą przykrywa się namiot foliowy, a nie dno stawu.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:34, 17 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No właśnie, dobrze że nie czytam

Pokazuj i nie czytaj.. niech zawistnych szlag trafi

Przecież jak tyle zawiści się pojawia i ktoś zadaje sobie trud by to skomentować.. to znaczy, że jest krok do jakiego zawału czy innej choroby cywilizacji

A my grzebiąc w ogródeczkach mamy w nosie to wszytko.. bo zmieniamy świat wokół siebie i cieszymy się, że inni też zmieniają.. i jest coraz ładniej..

Na przedogródek kupiłam kulę cisowa i trawki nowe PRAIRIE FAIRE.. bo po zimie są brzydkie i część wypadła.. jeszcze nie posadziłam, ale już mam

Ogród u Kasi 19:28, 17 maj 2015

Do góry
do przewożenia donic
albo wózek

Link

albo kółka

Takie coś

to dobre jest
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:30, 17 maj 2015

Do góry
Nie masz już ciąć, bo teraz to one zaczynają puszczać pędzelki, za późno. Następnej wczesnej wiosny, gdy pogoda się ustabilizuje.
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 18:29, 17 maj 2015

Do góry
Kompozycje warte grzechu, śliczne. W donicach powinno być raczej coś wyższego, są bardzo masywne.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:26, 17 maj 2015

Do góry
No właśnie, dobrze że nie czytam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:20, 17 maj 2015

Do góry
Kasiu "Glauca Globosa" to nie świerk biały, tylko kłujący nie będzie regularną kulą, ona się rozłazi na boki, cięcie jest wskazane.
Enklawa w mieście 18:08, 17 maj 2015

Do góry
skarabeusz napisał(a)

Doniczki owinęłam w zaprawę klejową, bo denerwował mnie plastik.

wcześniej:

Na lewej donicy plastik dalej denerwuje, owinięcie powinno być grubsze, teraz nie wygląda to dobrze. Prawa donica ok, lewą bym wywaliła
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:02, 17 maj 2015

Do góry
agatka9022 napisał(a)

Są puste pola jakby nasiona gdzieś spłynęły i 3 tygodnie to już powinny wszystkie gatunki traw wzejść. Ja bym dosypała nasion tu gdzie pusto.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:00, 17 maj 2015

Do góry
Kosisz zgodnie z siłą rośnięcia trawnika. Obserwuj i nie dopuść żeby miał 15 cm, choćby to było 3 dni. Podawałam że najlepiej kosić co 4 dni (ja tak robię) bo trawnik zawsze wygląda na zadbany, poza tym koszenie nie jest uciążliwe, bo koszy mało i szybko się oblatuje. Jak chcesz się pomęczyć bardziej koś co 7 dni, ale pamiętaj - nie rzadziej. Trawnika również nie da się skosić "na zapas" czyli bardzo nisko a potem 14 dni przerwy. Nie tędy droga.

Musi być koszone regularnie, nie rzadziej niż co 7 dni. Taka jest moja rada.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:57, 17 maj 2015

Do góry
umcus napisał(a)

Podwyższ wysokość koszenia, ścinasz piórka i trawnik nie ma jak odrosnąć, robi się rżysko
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:54, 17 maj 2015

Do góry
ewcia2015 napisał(a)
Witam.
Jestem nowa na forum, więc liczę na wyrozumiałość i pomoc forumowiczów.
Trawę posialiśmy ok 3 kwietnia tego roku. Z małymi oporami ale w końcu zaczęła wschodzić. Ziemia pod trawnik może nie była najlepsza, ale trawka rosła i miała piękny, soczyście zielony kolor. Miło było patrzeć.
Kiedy miała ok 5cm przestała rosnąć więc poradzono nam podsypać ją saletrzakiem ale nie więcej niż 6 kg na 600m2 trawnika. Zaczęło padac więc nawóz szybko się rozpuścił. Było to ok 25 tygodnia temu. Trawa powinna rosnąć jak szalona a tu nic. Kilka dni temu zaczęły pojawiać się coraz jaśniejsze plamy aż w końcu żółte. Żdżbła żółkną od góry.
Co robić? Zostawić ją w spokoju? Może jednak to bardzo słaba ziemia, więc dać jej nawozu? Nie była jeszcze koszona bo jakoś do tych 10cm nie może dorosnąć. Załączam zdjęcia tej lepszej części trawnika bo reszta to poprostu masakra. Będę wdzięczna za rady.

Gleba wygląda na uklepaną, to nie jest dobre dla trawnika takie klepisko.

Ja bym posypała cały trawnik i przegrabiła wachlarzem żyzną czarną ziemią, kompostem najlepiej, ale i torf w najgorszym wypadku może być.

Zrób badanie gleby, czy aby nie przenawożone lub za mało skłądników pokarmowych. Dopiero wtedy okaże się czy trzeba nawozić.

Jeśli dasz kompost i podlejesz, powinno pomóc, bo polepszy się struktura gleby.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:52, 17 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Podaj jaka to odmiana świerku białego., bo są różne i różne mają kształty

Picea pungens 'Glauca globosa' - szczepiony na pniu
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:51, 17 maj 2015

Do góry
Czesio napisał(a)
Witajcie,
mój trawnik ma już ponad rok więc już chyba czas by pisać w tym wątku.
W trawniku moją uwagę przykuł jeden rodzaj trawy, który występuje rzadko i zastanawiam się czy jest to pożądany gatunek?
Tworzy on dość grube, twarde łodygi oraz kwitnie i tworzy kępy
Siałem mieszankę Barenburg Shadow gazon.
Wyrywać to, czy zostawiać?

Nie podejrzewam żeby w mieszance któą zakupiłęś w sklepie były te niepożądane nasiona, Podejrzewam groźną chwatsnicę jednostronną. Trudno jej się pozbyć. Prawdopodobnie jej nasiona były w glebie (jeśli nawoziłeś ziemi na uzupełnienie) lub rosły sobie chwasty przed posianiem. Jeśli lałeś herbicydem przed założeniem trawnika, na nasiona to nie działa i wzeszły razem z trawnikiem. Współczuję bardzo, wyrywaj ręcznie i nie dopuszczaj do wysiania tego chwastu.
Ogród u Kasi 17:38, 17 maj 2015

Do góry
Ale napakowane na rabatach, bardzo ślicznie i kolorowo.
Ogród u Kasi 17:37, 17 maj 2015

Do góry
kasia napisał(a)
każda donica ma 100 litrów, nie wiem jak to schowam do garażu na zimę. Na pusto było ja ciężko ruszyć

Kup takie specjalne "coś" na rolkach do przewożenia donic.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 17 maj 2015

Do góry
kasia napisał(a)
Danusiu, mam kilka świerków białych szczepionych na pniu. Mam pytanie czy chcąc aby miały formę kulistą, mam je formować (nie wiem jak). Czy one same rosną kuliście. Dziękuję za odpowiedź.

Podaj jaka to odmiana świerku białego., bo są różne i różne mają kształty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:33, 17 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Danusia jak to nasze CW wymienisz?? Pewnie bedzie jeszcze piekniej ale jak zyc bez CWICZYĆ przy Twoim oczku z lustrem.... To tak jak bez limelight...

Na razie nie wymieniam, ale kiedyś będę musiała. Marzenko, jeśli wymienię, to na to samo, czyli różaneczniki - ogród się uwsteczni
Ogród u Kasi 15:42, 17 maj 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie idź tutaj w powojniki, to najgorsza opcja. Będą krótko ładne, tylko wtedy gdy kwitną, a potem brązowe kołtuny.

Zrób piękne kompozycje, np żółta trzmielina na pniu (całoroczna dekoracja) a ją podsadzaj trawkami, kwitnącymi roślinami sezonowymi, zmienianymi co jakiś czas i zwisającym bluszczem. Ta kompozycja musi być zachwycająca, a z powojników będziesz zniechęcająca

Daj dwie jednakowe duże donice, ściana jest wielka, a więc kompozycje też muszą być okazałe.

Danusiu zrobiłam tak jak mówiłaś, kupiłam donice (prawie zbankrutowałam) wmówiłam sobie, że na urodziny za miesiąc ha ha. Posadziłam w nich trzmielinę i sezonowe. Bluszczu zimozielonego nie było w dwóch szkółkach, więc posadziłam szałwię omszoną (trochę za mało tam słońca ale zobaczymy) oraz cos takiego o małych listkach lekko różowych (dabrówka?) i coś tam jeszcze Bluszcza dosadzę jak kupię

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:53, 17 maj 2015

Do góry
Ale już nie mieszczą się w tym miejscu, przydałyby się zgrabne kule trzy za stawem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies