Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Żywopłotki cisowe. 01:21, 17 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Haniu, miałam jeszcze niedawno pod opieką kotkę wolnobytującą. Też szylkretową, jak Twoja.
Mieszkała gdzieś w mojej okolicy, najczęściej przebywała w moim ogródku no i codziennie przychodziła do miski. Wybrała sobie mnie na opiekunkę. A może to ja wybrałam się sama na opiekunke, kiedy zaczełam ją karmić?

Ale nigdy nie dała mi się pogłaskać. Nigdy też nie weszła do zamykanego pomieszczenia, choć na wołanie przychodziła. W tę strasznie śnieżną i mroźną zimę co to była kilka lat temu tak mi jej było żal, że uchyliłam jej okienko do garażu. Problem w tym, że ono musiało być otwarte cały czas, bo kotka panicznie bała się zamkniętych pomieszczeń.
Mąż mnie wówczas mało nie zabił (wzrokiem), bo od silnego mrozu pękł kaloryfer.
Ale wówczas wymyśliliśmy, że zrobimy jej budkę. Taką jak dla psa, tylko odpowiednio mniejszą.
Budka miała ocieplane styropianem ściany i podłogę. Kluska (bo tak na kotkę wołaliśmy) spędzała w niej całe dnie, odchodziła tylko pod najbliższy krzaczek załatwić fizjologiczne potrzeby. Tak przeżyła zimę.

Więc jeśli Twoja kotka chce wyjść - wypuść ją. Poradzi sobie - znajdzie jakiś zaciszny kącik.
Jeśli się obawiasz, że nie ma gdzie się schronić, postaw gdzieś w zacisznym miejscu kartonowe pudło z otworem (albo kilka jedno w drugim, żeby było cieplejsze). Tak robią moi sąsiedzi, którzy mają dwa kocie "włóczykije". Kiedy wracają zbyt późno, a ich właściciele już spią, czekają do rana w domku z kartonów.
Nie mam już naszej kociej budki, bo bym ci dla koteczki dała. Oddałam siostrze dla jej małego pieska.

Haniu - wszelkiej pomyślności na ten 2016 rok Niech Ci się wszystko udaje, a zdrowie służy

Teresko!
Tymczasowe schronienie to mają nową budkę na zewnątrz a w mnożarce lubią wylegiwać się w słońcu na zagonach podwyższanych.
leżą woki fizeliny rozrzuciłam ją, tam się też wtulają.
Czarna była przyzwyczajona w piwnicy, teraz jest gaz to muszę zamykać.

Przyjdzie mi jeszcze spawacz i ma zrobić w drzwiach piwnicy wejścia na klapkę.
To co piszesz o uchylonych drzwiach, to w pierwszy dzień mrozu otworzyła sobie sama dwoje drzwi schowała się do piwnicy i podmarzła rura od ciepłej wody. eM rano odkręcał kran i woda nie leci, dobrze że poleciał do piwnicy, podgrzał rurę i nic więcej się nie stało.
Tess dziękuję za życzenia.
Żywopłotki cisowe. 18:19, 16 sty 2016

Do góry
Haniu, miałam jeszcze niedawno pod opieką kotkę wolnobytującą. Też szylkretową, jak Twoja.
Mieszkała gdzieś w mojej okolicy, najczęściej przebywała w moim ogródku no i codziennie przychodziła do miski. Wybrała sobie mnie na opiekunkę. A może to ja wybrałam się sama na opiekunke, kiedy zaczełam ją karmić?

Ale nigdy nie dała mi się pogłaskać. Nigdy też nie weszła do zamykanego pomieszczenia, choć na wołanie przychodziła. W tę strasznie śnieżną i mroźną zimę co to była kilka lat temu tak mi jej było żal, że uchyliłam jej okienko do garażu. Problem w tym, że ono musiało być otwarte cały czas, bo kotka panicznie bała się zamkniętych pomieszczeń.
Mąż mnie wówczas mało nie zabił (wzrokiem), bo od silnego mrozu pękł kaloryfer.
Ale wówczas wymyśliliśmy, że zrobimy jej budkę. Taką jak dla psa, tylko odpowiednio mniejszą.
Budka miała ocieplane styropianem ściany i podłogę. Kluska (bo tak na kotkę wołaliśmy) spędzała w niej całe dnie, odchodziła tylko pod najbliższy krzaczek załatwić fizjologiczne potrzeby. Tak przeżyła zimę.

Więc jeśli Twoja kotka chce wyjść - wypuść ją. Poradzi sobie - znajdzie jakiś zaciszny kącik.
Jeśli się obawiasz, że nie ma gdzie się schronić, postaw gdzieś w zacisznym miejscu kartonowe pudło z otworem (albo kilka jedno w drugim, żeby było cieplejsze). Tak robią moi sąsiedzi, którzy mają dwa kocie "włóczykije". Kiedy wracają zbyt późno, a ich właściciele już spią, czekają do rana w domku z kartonów.
Nie mam już naszej kociej budki, bo bym ci dla koteczki dała. Oddałam siostrze dla jej małego pieska.

Haniu - wszelkiej pomyślności na ten 2016 rok Niech Ci się wszystko udaje, a zdrowie służy
Chaos oswajany 23:10, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Widzę Cię! Masz ujmujący, szczery uśmiech.

Na wiosnę to nie wiem, czy Weronika przy dwóch małych budrysach da radę wiele w ogrodzie podziałać.

Ha! Oto jestem

Oj, możesz mieć rację. W tym tygodniu z nadwyrężonymi plecami i pękniętym żebrem faktycznie optymizmu mam jakby trochę mniej. Trzeba wziąć się za siebie, zacząć coś ćwiczyć, żeby na wiosnę była siła nie tylko na noszenie dzieciaków
Ogród Mirelli 20:39, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Mirelko wydaje mi się, że teraz to raczej nic nie rób. Co ma być, to będzie. O każdej innej porze roku doradziłabym je podnieść do góry (czyli albo posadzić od nowa - wyżej, albo widłami podważyć i podnieść do góry). Ale teraz zima, raczej nie da się nic zrobić. Lepiej korzeni nie ruszać.

Tessiu no też tak myślę, zresztą ziemia u mnie zmarznięta i tak bym nie dała rady nic zrobić. Na wiosnę powycinam te zgniłe liście i zobaczę czy wypuści nowe rozłogi, a jak nie to trudno, wykopię i kupie nowe, to nie majątek

Ale wiesz co Ty to masz jednak dobre oko
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:46, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Fajnie, że będziesz miała warzywnik.

I ja się cieszę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:39, 15 sty 2016

Do góry
Fajnie, że będziesz miała warzywnik.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:37, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Powiększyłas ogród o prostokąt 2,40x3,20? Jakim sposobem?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:35, 15 sty 2016

Do góry
Powiększyłas ogród o prostokąt 2,40x3,20? Jakim sposobem?
Ogród Mirelli 18:31, 15 sty 2016

Do góry

Mirelko wydaje mi się, że teraz to raczej nic nie rób. Co ma być, to będzie. O każdej innej porze roku doradziłabym je podnieść do góry (czyli albo posadzić od nowa - wyżej, albo widłami podważyć i podnieść do góry). Ale teraz zima, raczej nie da się nic zrobić. Lepiej korzeni nie ruszać.
W Gąszczu u Tess 18:29, 15 sty 2016

Do góry
Dziewczyny kochane, dziękuję za miłe słowa o moich dzieciskach

U mnie sypie śnieg! Nawet nie wiecie, jak bardzo się cieszę. Nie będę musiała mojego ogrodu znowu (przed nadejściem kolejnej zapowiadanej fali mrozów) zamieniać w obozowisko bezdomnych

Mirelko wydaje mi się, że teraz to raczej nic nie rób. Co ma być, to będzie. O każdej innej porze roku doradziłabym je podnieść do góry, ale teraz zima, raczej nie da się nic zrobić. Idę do Ciebie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:44, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Mnie możesz śmiało powiedzieć, bo ja mam mały ogródek cieszyły by mnie każde nowe metry.

Na siatkę nieustająco polecam powojnik Summer Snow.

A jakież to tajemnicze "pewne sprawy" przyspieszyły działania w pozyskaniu metrów?

Tessiu tajemnicze sprawy to tęsknota za ogródkiem warzywnym W poprzednim ogrodzie miałam fajny, duży warzywnik a tutaj z racji małej powierzchni nie miałam gdzie zrobić. Teraz nareszcie mam kawałek na zieleninkę
Wstawię zaraz plan to zobaczysz ile przybyło
Na siatkę znalazłam jeżynę bezkolcową.
W Kruklandii 15:36, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Ale lista! Wow!

W Gąszczu u Tess 13:01, 15 sty 2016

Do góry
Tess mam wrażenie, że moje Carexy ID zaczynają gnić. Ty od samego początku mi pisałaś, że za głęboko wsadziłam ehhhhh. Co mam zrobić? Poradzisz?
W Kruklandii 11:43, 15 sty 2016

Do góry
Ale lista! Wow!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:12, 15 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Tessiu, kilka metrów Nie piszę ile bo widzę już spojrzenia właścicieli dużych ogrodów

Mnie możesz śmiało powiedzieć, bo ja mam mały ogródek cieszyły by mnie każde nowe metry.

Na siatkę nieustająco polecam powojnik Summer Snow.

A jakież to tajemnicze "pewne sprawy" przyspieszyły działania w pozyskaniu metrów?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:57, 13 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Super! Dużo?

Tessiu, kilka metrów Nie piszę ile bo widzę już spojrzenia właścicieli dużych ogrodów
Ogród Mirelli 09:12, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Co do Gosi rysunku. Na środku w nogach kuli nie może być Rh. Urośnie za duży. Wystarczą trawki.
Wtedy dwie hortensje w plecach kulek. Kulki mogą być cięte z żywotnika. Kiedyś Tess pokazywała, jak swoje robiła. Wiosną bywają w sprzedaży. Ja w tym roku dwie różnej wysokości sobie kupię. Bardzo mi się podobają. Tylko trzeba je ciąć, by zachowały ładną formę.

U mnie w szkółkach dużo jest tych kulek różnych.
Iwonko chyba hortensja za kulkami to dziwnie nie sądzisz?
Na hortensjowej mam kulki,które stanowią tło dla hortensji.
Ogród Mirelli 05:52, 13 sty 2016

Do góry
Co do Gosi rysunku. Na środku w nogach kuli nie może być Rh. Urośnie za duży. Wystarczą trawki.
Wtedy dwie hortensje w plecach kulek. Kulki mogą być cięte z żywotnika. Kiedyś Tess pokazywała, jak swoje robiła. Wiosną bywają w sprzedaży. Ja w tym roku dwie różnej wysokości sobie kupię. Bardzo mi się podobają. Tylko trzeba je ciąć, by zachowały ładną formę.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:19, 12 sty 2016

Do góry
Metrów oczywiście
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:19, 12 sty 2016

Do góry
Super! Dużo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies