No właśnie, Aniu. Przeczytałam ponownie naszą wcześniejszą korespondencję nt. host i chyba mam problem Otóż ta odchwaszczona, przygotowana na hosty rabata przy tujach ma w całości szerokość 1,5 m. Tuje nie są szerokie i rozłożyste, co widać, ale te 1,5 m to może być mało??? jak myślisz? Jeśli mało to ile musiałabym ją jeszcze poszerzyć? Dużo nie dam rady, bo na końcu tego szpaleru tujowego weszłabym w drzwi komórki i pewnie to wiązałoby się ze skróceniem tam hostowych nasadzeń
I tak planuję zakończyć nasadzenia równo z pniem ostatniej tui. Na zdjęciu widać kawałek szopy, której drzwi otwierają się na ostatnią tuję
Na prawo i lewo od pergoli dać jakiś żywopłocik, albo krzewy, albo niskie drzewka...jak myślisz?
a taki żywopłot z buka na przykład piękny by był cały sezon , bo wiosna zieloniutki(lub czerwoniutki, zależnie od odmiany, lub dwukolorowy naprzemiennie)jesienia pieknie się buki przebarwiają, a zimą zachowują liście, aż do wiosny( przynajmniej u mnie odmiana zielona tak ma). Bardzo by tu pasował
z takich innych to dąb sie przyjął
nie próżnowałem przez weekend też bo huśtawka odrestaurowana...
wszędobylskie mlecze mnie wkurzają i się ząłamałem po przyjeździe..."trawa" wypalona a wszędzie pełno mleczy... posadzone hibiskusy od Taty koło placu zabaw +_ laweczka z dęba+ orzecha przycinka drzew czasem fajna jest... jak widać trampolinę tez juz poskładałem
dzięki wszystkim za odiwedziny...
juz po tulipanach...
na razie królują rodki mimo że za dobry dla nich nie jestem...widać po stanie liści...nie wiem co z nimi zrobić za bardzo...jakbyś Toszko zobaczyła przypadkiem tego posta i podpowiedziała co robić... ale pewnie dostanę burę jak w wątku o rhodkach że złą glebę przygotowałem....
mam trochę przekompostowaych lisci z dęba...może pomieszam liście z ziemią + kupię siarkę + ziemia rodzima i taka pryzmę ułożę..polezy chwilę przesadzę ale pytanie kiedy na to najlepsza pora?
drzew można dosadzić, żeby przegroda była szczelniejsza.
kierunek zmian placykowych bardzo słuszny. nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale w pewnym wieku dzieci wchodzą w opcję "im wyżej, tym lepiej".
mój starszy, z braku innych możliwości, wchodzi na wiekową tuję
Dla Agaty magnolia Galaxy, na nowo tworzonej rabacie w lasku, a właściwie już nie lasku bo były same świerki, wycięte, teraz sadzę tam Rh, z własnych ukorzenionych pędów, ale też Nowa Zembla kupiona, zdobyczny NN uratowany przed zagładą
Galaxy
NN
to ta rabata Za kilka lat będzie już co pokazywać, na razie b skromnie