Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:49, 02 kwi 2024

Do góry
Judith napisał(a)
No pięknie jest dziś na świecie

Fajny, uporządkowany widoczek Ale świecą te berberysowe kulki. Pewnie już 100 razy pisałaś co to za odmiana ale nie interesowałam się do tej pory berberysami. Dopóki nie zobaczyłam tej ich wiosennej odsłony
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:19, 02 kwi 2024

Do góry
Dla pociechy pospacerowałam w deszczu po ogrodzie. Pada, ale jest ciekawe światło i zdjęcia wychodzą lepsze niż w słoneczny dzień

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 13:15, 02 kwi 2024

Do góry
Cześć i czołem
Nie było mnie ostatnio na forum ale w ostatnim czasie czuje się jakbym pracowałam na dwa etaty lub nawet trzy . Prace ziemno-budowlane trwają nadal i nie wiem kiedy się skończą, z racji tego, iż każdą czynność wykonujemy sami i to po pracy. Również i pogoda w dużym stopniu detereminuje, kiedy możemy wykonać pewne prace ogrodowe. Ale do rzeczy. W ostatnim czasie udało nam się podłączyć pobór wody, wykopać rowy pod instalację elektryczną oraz ją wykonać z sukcesem. Wykopaliśmy trawę pod rabaty oraz ja osuszyliśmy z ziemi w celu wywiezienia jej na
pszok. Było około 240kg suchej trawy (na późniejszym etapie okazało się, że jest tego więcej). Czułam się jak Kopciuszek oddzielający ryż, groch od fasoli. Kolejnym krokiem było przewiezienie 7 ton ziemi ogrodowej na taczce oraz piachu, wymieszanie, zagrabienie wraz z niwelacją podłoża. Po drodze zmieniła mi się trochę koncepcja ogrodu i postanowiłam dać na stałe obrzeża. O ile deszcz nam nie przeszkadzał zwalcowaliśmy cały teren, w części gdzie będzie trawa - a trawy będzie niewiele bo aż 30m.

Wyznaczyliśmy rabaty, placyk i chodnik, by w kolejnym kroku zburzyć to co wywalcowaliśmy. Przygotowaliśmy miejsca na obrzeża.

Finalnie udało nam się ułożyć obrzeża na podsypce jeszcze przed deszczem.

Teraz czekamy na trawę . Może w tym tygodniu przyjdzie lub w przyszłym. Kiedy trawa będzie się ukorzeniać w planie mamy zrobić chodnik czyli ścieżkę ogrodową, przekopać rabaty z korą przekompostowaną oraz przygotować placyk. Na placyku będą dwie ławeczki oraz być może w późniejszym czasie konstrukcja na huśtawkę lub hamak. w tym miejscu tez będzie grill/ palenisko. Póki co, tylko tyle udało nam się zrobić lub aż tyle . Pomysł jest ale zobaczymy jak będzie z jego realizacją .O roślinach nawet nie myślę.
Jedynie taki skrawek zieleni pozostał po pracach ziemnych
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 13:07, 02 kwi 2024

Do góry
Zakwitły magnolie

Ptasi gaj 12:57, 02 kwi 2024

Do góry
Rumianka napisał(a)
Ten gatunek powojnika potrzebuje spoooro miejsca, rozrasta się rewelacyjnie...mam takie dwa, jeden kupiony, a drugi ze złamanej gałązki udało mi się ukorzenić i już dogonił tego pierwszego.

Eliska to prawda kupiłam takie maleństwo ostatnie powojnik Montana. Nie za bardzo mi podchodził bo 2 lata temu też kupiłam pod tą samą nazwą i okazało się, że to nie Montana a jakieś inne na szczęście kwitną 2 razy do roku i burza kwiatów.
Posadziłam przy ledwo zipiacej róży. Zaczęłam podlewać mikstura "bananowka" róża i i clematis nabrały wigoru. Róża przekwita a clematis dalej kwitnie.

Tam też z.boku podadzony Montana. Skieruje go w lewą stronę.

Przy ścieżce 12:45, 02 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)
Mój agapant, który zimował w widnym pomieszczeniu i nie stracił liści. Druga fotka to nasada korzeni, jak pędy są grubości pora, to rokują kwitnienie

Przejrzałam wszystkie rarytasy sprawdzałam w necie są piękne. Obuwik formomosa... Ale on drogi ale piękny. Jak zakwitnie takie poletko to uczta dla oczu.

U mnie agapanty chyba nigdy nie zakwitną mecze się z nimi ok 5 lat i nic liście długie
daleko im do nasady jak u pora posadzone w donicy.Nie wiem co z tym zrobić. Może przesadze do jeszcze większej donicy.

Sangwinaria kanadyjska też ładna podobna do zawilców.
Oszaleć można z tymi kwiatami wszystko ładne.
Pozdrawiam

Ogródek Gosi 12:43, 02 kwi 2024

Do góry
Margo2 napisał(a)

Cudna ta cieszynianka, szkoda że to takie pipki małe Nie mogłyby większe rosnąć?
A te listki na drugiej foci to od czego?

Ja też się zryłam w poniedziałek w ogrodzie. Sadziłam zakupy z Sadzawki, dzieliłam miodunki- trochę za późno, zaraz zakwitną. I dzieliłam epimedium. Niby nie tak wiele a na czterech do domu wróciłam
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:38, 02 kwi 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Ułudka wiosenna mnie zachwyca
Buziak April!

Zaraz dołącza niezapominajki
Podoba mi się ten dywanik pod magnolią

Super jej miejsce znalazłaś
Ja mam jeszcze białą pod brzozami. Mega fajnie wygląda.
Tak cudny masz trawiasty dywan, że po robocie zaraz łapię za nawóz, żeby moją bidę trochę podkarmić bo wstyd zdjęcie cyknąć, przy tym twoim wymuskanym
Szkoda że tego wczoraj nie zrobiłam, bo dziś pada... Ech, zawsze na coś doba za krótka
Wilczy ogród 12:19, 02 kwi 2024

Do góry
Magleska napisał(a)

O kurcze. To u mnie dopiero pąki pękają.
U mnie chwasty też widoczne. Wczoraj pół dnia mlecz usuwałam z trawnika. Koszmar.
Blaski i cienie nowego życia 12:08, 02 kwi 2024

Do góry
Pierwiosnki zdecydowanie lubią mokry teren

Madzia, w zeszłym roku już brałam od Ciebie sadzonkę pełnego, zakwitła pięknie. To teraz mam dwie
Blaski i cienie nowego życia 12:05, 02 kwi 2024

Do góry
Szafirki jasnoniebieskie chyba wyginęły, jakieś szczątkowe przetrwały. Trochę dziwne bo miałam zawsze ich dużo.

Blaski i cienie nowego życia 11:58, 02 kwi 2024

Do góry
Po walce przedświątecznej na rabacie liliowcowej chwilowo nie ma chwastów, więc rośliny nie mają konkurencji. Z lewej strony wykopałam Red Barona i zdecydowałam się żeby posadzić irysy fioletowe.

Dębolistna już przed świętami ruszyła

Magnolia była i jest
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:48, 02 kwi 2024

Do góry
Nieaktualne zdjęcie, ale dobrze widoczny zarys obu części rabaty z góry. Mam dość długą rabatę od wschodu. Składa się z części A (na wysokości okien i domu) oraz z części B już za domem.
Część A zaplanowana jest jako bordowo-biała. Będą na niej 3 szt. wiśni piłkowanej Royal Burgundy, 4 berberysy Summer Chocolate, hortensje kwitnące na biało podsadzone żurawkami Obsydian i seslerią. Wiosenne uzupełnienie to zapewne jakieś bordowe tulipany lub inne bordowe i białe cebulowe.
Proszę o poradę co dać na części B rabaty. Rosną tam obecnie 2 sztuki kaliny koralowej Roseum wsadzone jesienią (dzięki Olciamanolcia za polecenie). Zamysł jest taki, aby były to krzewy liściaste sadzone w rzędzie (niemal jak żywopłot) samotne lub podsadzone czymś u podnóży. Najchętniej coś co rośnie i nie wymaga zachodu z nawożeniem, cięciem, rozsadzaniem jak to mają miskanty, czy hortensje. Na nie mam miejsce w innych częściach ogrodu. Krzewy chyba najbardziej spełnią to zadanie jako niemal bezobsługowe.
Ogród Basi 11:45, 02 kwi 2024

Do góry

Asiu, to zdjęcie z dzisiaj. To ten krzew w środku. Ma czerwone pędy.
W tym roku zrobiłam dereniowi cięcie starszych gałęzi więc jest on teraz taki delikatny. Najgrubsze gałęzie zostały wycięte.

Na stronie 790, zdjęcie drugie od góry, jest ten dereń z jesieni. Jeszcze ma te starsze pędy, które ostatnio wycięłam.
Pozdrawiam Asiu.
Blaski i cienie nowego życia 11:36, 02 kwi 2024

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Też mam niewielkie ilości podagrycznika. Przyniosłam sobie z piwonią i teraz co rok wydłubuję go. Żałuję, że jak sadziłam piwonię. to nie wyczyściłam jej korzeni.
Wiosenne oznaki są już w ogrodzie, a one tak bardzo cieszą. Ten pierwiosnek masz śliczny.

Co roku robi dobrą robotę i długo zdobią wiosennie nawet po przesadzaniu i dzieleniu nie padły całkowicie, wisiały łebki.
Ja go wszystkim rozdaję, mogę dla Ciebie zostawić przez Sylwię.

Podwórkowa rehabilitacja 11:27, 02 kwi 2024

Do góry
Sezon ogniskowy rozpoczęliśmy

Z prac wiosennych zostało mi tylko sprzątanie oczka.
A dziś pikuję pomidory. Wysiewałam 22 marca.

Podwórkowa rehabilitacja 11:21, 02 kwi 2024

Do góry
Powojnik Ruby

A tu w oczekiwaniu na powojnik Polish Spirit ślimaki.

Serduszka coraz większe choć białą chyba przymroziło.

Podwórkowa rehabilitacja 11:17, 02 kwi 2024

Do góry
Tulipany w marcu. Nowość
Podwórkowa rehabilitacja 11:05, 02 kwi 2024

Do góry
Wiosna galopuje W niedzielę jeszcze nie było szachownic a w poniedziałek tadam.
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:45, 02 kwi 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wczoraj mieliśmy z Emem pracowitą sobotę w ogrodzie
Aż mnie noc zastała

Trawnik skoszony, zwertykulowany, zagrabiony, przycięte wąsy trawnika, nawieziony i podlany
Uff, dobrze , że mam tylko 80 M2 tego dywanu

Trawnik był ładny, eM go zmasakrował wertykulatorem ale będzie piękny

Trawnik będzie piękny, wąsy super przycięte, czym to eM zrobił? Zwykłym nożem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies