Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anpi 00:15, 15 sie 2024

A skoro już przechwałki...to wytłumaczę przy okazji swoją dłuższą tu nieobecność!
Pisałam, że miałam w tym sezonie wielkie tyły w ogrodzie. I nie wiem, czy bym je nadrobiła, gdyby nie prawie przymusowa mobilizacja! Oczywiście planowałam na urlopie zająć się dokładniej ogrodem, ale upały i ogrodowe wojaże oraz nie najlepsza zdrowotna forma jakoś nie sprzyjały tym ambitnym planom. Ale po powrocie z krótkich wakacji dostałam tydzień na przygotowanie ogrodu do nagrania "Rok w Ogrodzie". Tylko dzięki usilnym namowom koleżanek i ich pomocy w końcu zgodziłam się wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Nie bardzo chciałam, bo wolałabym by ogród kręcony byłby w różanym okresie, a był przed drugim kwitnieniem róż i trochę w trakcie przeróbek, bo odpuściłam bukszpanowe kulki i ćma wygrała oraz miałam rozpoczęte przeróbki w jednej z rabat. Po za tym nie czułam się na siłach w tak krótkim czasie ogarnąć "po mojemu" ogrodu po mojej dłuższej w nim nieobecności. Ale ogólnie cieszę się, że będę miała pamiątkę w postaci nagrania, choć stresujące to było dla mnie okropnie. Aniu -Anabuko i Agnieszko- Agapant- bez Was nie byłoby to możliwe- Wielkie dzięki!!! Oczywiście wdzięczna też jestem za pomoc mężowi i synowi oraz dwóm znajomym Małgorzatom Córci za pyszne deserki dla uświetnienia wydarzenia i mamie za pomoc w kuchni w tym dniu
Ciekawa jestem jak wyszło, bo było upalnie i trudne warunki świetlne, ale efekty zobaczymy dopiero zimą.

anpi 00:42, 15 sie 2024

Kordina napisał(a)
Świetne!! Ale to ostatnie zdjęcie takie malownicze Aniu jak to możliwe, ze masz takie zdrowe rzodkiewki? U mnie już 2 rok z rzędu są pożerane przez "niewiadomoco", aż się zniechęciłam (podobnie do kapustnych) traktujesz je w jakiś specjalny sposób?
Widzę, że Twój eksperyment z ziemniakami pod 30 cm ściółką zakończył się sukcesem a jak i czy podlewałaś?

Ziemniaki podlane były tylko raz niedługo po posadzeniu. Potem już tylko deszcz. Ale u nas w tym sezonie nie mogę narzekać na opady, bo były bardzo obfite, a słoma bardzo trzymała wilgoć , dodatkowo w tym miejscu, ponieważ tam piaszczyste podłoże, to stosowałam w poprzednim sezonie hydrożel, ipod ziemniaki dałam grubą warstwę podłoża popieczarkowego, które też dobrze chłonie i trzyma wilgoć. Tak więc do tej pory jest mokro. Już pisałam, że nać ziemniaków pobujała na ponad 1,5m i bulwy dość późno zaczęły się wiązać.Ale są i ładnie rosną I do tej pory nadziemne pędy mają jeszcze dość dużo zielonego więc jeszcze ziemniaczki urosną
Rzodkiewki z wiosennego siewu też mi często coś"dziurawi". Ale nie zawsze i nie każdy wysiew (sieję w różnych miejscach w odstępach czasowych). Te z letniego siewu są na razie ładne. Ostatnio lepiej udaje mi się ta z nasion na taśmie. Leję w podłużny dołek konewkę wody i jak wsiąknie układam taśmę i przysypuję cienko ziemią, przyklepując. Podlewam jeszcze konewką ze zraszaczem. Można przykryć włókniną( pasek), by szybciej wzeszła.Potem jak mocno sucho to podlewam kilka razy.
Basieksp 01:01, 15 sie 2024

Gratuluję to kolejny ogród z Ogrodowiska, który w ostatnim czasie był nagrywany dla "Rok w ogrodzie" super Sezon zimowy zapowiada się bardzo ciekawie
Kordina 09:55, 15 sie 2024

Dzięki Aniu za wyczerpującą odpowiedź, dzisiaj szukam przepisu na tytoń, bo fajnie się rozsiał i pomyślałam, że chyba coś z jego liści można zrobić do ogrodu. Głównie chodzi o te szkodniki co siedzą w ziemi i zgryzają
Urszulla 11:15, 15 sie 2024

Aniu, mam nadzieję, że będzie świetny odcinek z Tobą, jesteś taka energetyczna ogród w tydzień ogarnięty, niesamowite ile się zrealizowało po urlopie fantastycznie
anpi 11:55, 15 sie 2024

Basieksp napisał(a)
Gratuluję to kolejny ogród z Ogrodowiska, który w ostatnim czasie był nagrywany dla "Rok w ogrodzie" super Sezon zimowy zapowiada się bardzo ciekawie

Tak, zimą zapowiadają się "wschodnie ogrody" Jeszcze podobno dwa inne mają być niedługo nagrywane w mojej okolicy, oprócz nagranego naszej koleżanki Iwony( troszkę dalszej sąsiadki), która czasami się tu odzywa, ale nie ma swojego wątku.
anpi 11:57, 15 sie 2024

Kordina napisał(a)
Dzięki Aniu za wyczerpującą odpowiedź, dzisiaj szukam przepisu na tytoń, bo fajnie się rozsiał i pomyślałam, że chyba coś z jego liści można zrobić do ogrodu. Głównie chodzi o te szkodniki co siedzą w ziemi i zgryzają

Z liści tytoniu ozdobnego???
anpi 12:13, 15 sie 2024

Urszulla napisał(a)
Aniu, mam nadzieję, że będzie świetny odcinek z Tobą, jesteś taka energetyczna ogród w tydzień ogarnięty, niesamowite ile się zrealizowało po urlopie fantastycznie

Ula, racze mojej energii na nagraniu się nie spodziewaj, jakoś mnie zblokowało i pustka w głowie Nawet nie bardzo pamiętam co tam mówiłam Chyba się nie nadaję do takich wystąpień. Poza kamerą swobodnie rozmawiałam, a świadomość jej obecności mnie stresowała.
Mam tylko nadzieję ,że ogród się jakoś obroni Oczywiście zaciekawił ich warzywnik i będą ujęcia z tej części.

Patrycja_KG_Lu 12:20, 15 sie 2024

Gratulacje! Pewnie było to ciekawe doświadczenie, a jednocześnie jaka pamiątka zostanie Warzywnik cudowny. Przez niego mam wielką ochotę na więcej kwiatów w przyszłym sezonie w swoim.
anpi 14:59, 15 sie 2024

Nagrania u mnie były w środę 07.08, a 10-11.00 znów wyruszyłam na objazd ogródkowy z Agapant. Tym razem okolice Wa- wy. Zwiedziłyśmy piękny ogród p.Szmitów w Pęchcinie, nie pominęłyśmy szkółki w Skubiance by docelowo dotrzeć do Aprilka i jej cudnego leśnego ogrodu z "królem lwem"i niedostępną dostojną kicią Dziękujemy za unikalne leśne widoczki i wykwintną ucztę z rąk EMa ! Kolejnego dnia gościłyśmy u przesympatycznej Mrokasi w jej Ogrodowym Marzeniu oraz u szalonej( w pozytywnym znaczeniu)Ursy i jej zmyślnie zaaranżowanych leśnych rabatach Dziękujemy za miłe towarzystwo w tym dniu Łucji, która zadbała także by nam cukier nie spadł w tym upalnym dniu Naładowane pozytywną energią, cudnymi widoczkami i jak zwykle z pełnym zielska bagażnikiem wróciłyśmy z Agą w nasze strony ...by jeszcze niespodziewanie odwiedzić przepiękny kwiecisty ogród p. Grażynki, który mam nadzieję również obejrzymy w TV.
Relacje myślę,że pomału wstawię u właścicielek ogrodów, którym bardzo dziękuję za podzielenie się swoim kawałkiem zielonego świata Jak fajnie, że mamy te ogrody tak różne , mimo,że roślinność niejednokrotnie się powtarza! Ale możemy też podziwiać unikalne egzemplarze, które u nas nie chcą rosnąć, bądź zwyczajnie nie ma przecież na wszystko miejsca.