Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Problemy z tujami 16:18, 08 maj 2018

Do góry
Witam, mam problem z moimi tujami.
Po zimie bardzo marnie wyglądają, nie wiem czego to kwestia.
Wyczytałem, że może miały za mało wody przed zimą.
Ostatnio podlałem je dosyć obficie, ale nie wiem czy to pomoże.
Zamieszczam zdjęcia.
Bardzo proszę o pomoc.
Proszę o pomoc i radę rabaty przy skromnym domu 16:14, 08 maj 2018

Do góry
Zdjecia

Nieśmiałe pierwsze kroki 15:58, 08 maj 2018

Do góry
Elka napisał(a)
Sylwia
A to moje pierwsze w życiu czosnki

Piękne u mnie nie chcą w tym roku rosnąć,muszę im zmienić miejsce !
Rozpoznawanie traw 15:57, 08 maj 2018

Do góry

Czy ktoś rozpoznaje jaki to gatunek? Trawa niezwykle ekspansywna, błyskawicznie porosła prawie całą skarpę, inne rośliny trzeba było eksmitować. Rozłogi tak gęste, że nie da się wbić szpadla, ręczne wyrywanie nic nie daje. Czekam na koparkę i wyrzucę razem z całą ziemią, innej możliwości nie widzę. Wrzucam zdjęcie jako ostrzeżenie i przestrogę przed zagadkowymi prezentami
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 15:54, 08 maj 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Sylwia, jeśli to ma być szczelny , ładny żywopłot, to niestety trzeba go drastycznie przyciąć 30-35 cm od ziemi. Tylko wtedy zagęści się od dołu i nie będzie miał łysej nogi i czupryny na górze (czasem w zieleni osiedlowej się takie spotyka). Jeśli na tej wysokości będą boczne odgałęzienia, to zetnij im delikatnie końcówki.

Popatrz jak zagęścił się mój żywopłot bukowy po ostrym cięciu. Ma 3 lata i dopiero w tym roku puszczę go w górę.

Haniu bardzo dziękuję twój bukowy dobrze znam i z zimy i z wiosny...tak żal obcinać tyle zielonych gałązek ale jak mus to mus !
Plamy na trawniku 15:42, 08 maj 2018

Do góry
Mija ponad tydzień od ostatniego postu, zrobiłem kolejne zdjęcia. Plamy na pewno się nie wyrównały, ale też chyba nie są gorsze (różnica w nasłonecznieniu też swoje robi. W takim razie wydrapywać wszystko to co jasne? To nie lepiej cały trawnik zaorać i założyć od nowa? Podobne plamy miałem w tym czasie, choć chyba trochę mniej żółte https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-problemy-z-trawnikiem?page=199
Obecny stan trawnika. Na drugim zdjęciu po prawej stronie jest fragment trawnika, który jest zielony a na większości zdjęcia ta żółta plama.

Zbliża mi się nawożenie i nie wiem czy nadal czekać i podlewać, no bo ile można czekać i liczyć aż się poprawi.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 15:36, 08 maj 2018

Do góry
chwilowo jestem
To kuklik 'mai tai'.
Ogród pod lasem 15:33, 08 maj 2018

Do góry
Jak tam dziewczyny? Co robicie w ten piękny dzień? Ja dziś zrobiłam wypad na starocie, ale przy okazji kupiłam też kilka kuklików i stewarcję. Taki jej kącik zaciszny znalazłam.

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:14, 08 maj 2018

Do góry
Białobok początek

Ogród na piasku i z wielkim murem 14:51, 08 maj 2018

Do góry
Heliotropy obskubałam z tych suchych (chorych?) liści i daje im drugą szansę, jak będzie przyrastać tych chorych liści to wywalę, trudno
Popryskałam rano Polisectem na czerwone paskudztwo na liliach. Jedna poskrzypka siedziała na lilii i właśnie obserwowałam jak reaguje na specyfik (okrutne?)
Kilka sekund i po niej
Dla pamięci: Klona też popryskałam polisectem, owada żerującego nie widać ale coraz więcej pogryzionych liści. Nie mam pojęcia co go żre. w ub. roku taka piękna gąsienica na nim siedziała, być może to to samo>
Właśnie znalazłam: ujawnił się w ubiegłym roku 9.sierpnia , czyli znacznie później, teraz pewnie jest w trakcie....no właśnie w jakiej teraz może być formie, gdzie go szukać?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:46, 08 maj 2018

Do góry
Pobawilam się chwilkę, trochę wyrównałam górki i doliny na rabacie, bo już mnie wkurzalo to wszystko.. poza tym ziemia pył z wierzchu a dalej zbita-i tu przydały mi sie te rękawiczki z pazurkami choc głęboko nimi nie wejdę w ziemię-ale zawsze coś. Do mojej gleby to z widłami chyba trzeba

I dosypana drobna kora, od razu mi się buzia śmieje

Ale to tylko kawałek rabaty-ten mniej zarośnięty, reszta czeka na tulipanowe wykopki.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 14:17, 08 maj 2018

Do góry
No wreszcie jestes

co to za roslinka?
Agcia napisał(a)
Kilka wiosennych fotek z ogrodu i okolic.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 14:01, 08 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Zeszłoroczna hosta od Toszki z gratisem - siewki ciemiernika

Uwielbiam młode przyrosty na buksach, są takie soczyste

Hosta Fire Island

Jaka boska hosta ta Fire Island, musze ja zakupic koniecznie!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:59, 08 maj 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obiecałam dziewczynom dać namiar na preparat przeciw kleszczom w ogrodzie, dziś w sklepie cyknęłam fotkę

To ja taki sam wczoraj w Casto oglądałam ale cena 39zł.
Muszę u siebie też prysnąc bo kleszcze są. W niedzielę syn do mnie z psem przyjechał to tak go atakowały jak biegał że aż się wystraszyłam ile tego dziadostwa mam.
Ps. Sylwia a ty u siebie tym pryskałaś, działa?
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:53, 08 maj 2018

Do góry

Purple Fountajn senior i młodziak kupiony 3 lata temu za 6zł

Maigold i prof. Byczkowski, ten drugi po jesiennym przesadzeniu nabiera sił

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:45, 08 maj 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj podziękowania dla Kasi z ogrodu złudzeń i niespodzianek oraz dla Mai Popielarskiej, które to dziewczyny oddały mi stare niepotrzebne, betonowe płyty, aby oto mógł powstać wokół domku taras z prawdziwego odzysku, bowiem wszystkie materiały, zbierane latami, tutaj zebrane w jedną nawierzchnię, dały pożądany efekt.

Jaki? Myślę, że znakomity, bo nam się podoba ogromnie.
Witek wykonał pod moim "okiem" wszystkie autorskie detale zdobnicze.

Kilka pomysłów:

I tak ogród Babci Jasi wrócił Myślałam, myślałam ... gdzieś już to widziałam ... No przecież u Babci Jasi! Sir Geoff Hamilton się kłania Zasadziłam w tym roku różę jego imienia, ciekawe jak będzie się sprawować. Mam pokuszenie na takie ozdoby. Jest pięknie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:44, 08 maj 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Wiesz co, ona teraz taka żółtawa, ale wydaje mi się, ze później będzie bardziej w limonkę, bo ile dobrze pamiętam-tu widać ją na fotce-bardzo rzuca się w oczy

Kasia, a co to za drzewa masz takie ładne, jakoś mi umknęło, a piękny odcień zieleni mają??
P.S. Trzymam za Ciebie kciuki, bo to coraz bliżej... Fajnie jak się dzieci rodzą...
Mała działka - wielkie nadzieje 13:42, 08 maj 2018

Do góry
Ja tam wolałabym poszerzyć i zakończyć skosem rabatę, żeby było miejsce na dojście do komórki i swobodne otwieranie drzwi

Coś w ten deseń - oczwyiście skos dopasowany do łuku np jak drzwi się otwierają
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:41, 08 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Lecę sobie od dołu i patrze co u Ciebie, dotarłam do zdjęcia, hmm to chyba grab formowny fajnie wygląda, przesuwam dalej, i szok to jest tuja. Super to wyszło.
Mój zakątek - początki 13:36, 08 maj 2018

Do góry
O takim rozstawie myślałam, ale czy to ma sens?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies