Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Moja "przyziemna" :) pasja 23:32, 04 lip 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)

Wszystko pięknie - ale co to za trawka przed hortensjami?

A ta kwitnąca lawenda to ta tegoroczna?

Rozplenica Hameln. Lawenda tegoroczna w przechowalni, pospieszyłam się z zakupem, a raczej upały opóźniły prace... Najgorsze ze opanował ją przędziorek! i walczę już drugim opryskiem...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:01, 04 lip 2016

Do góry
beta, rzeczywiście główkowate w niemal każdym towarzystwie dobrze się czują. Gdzie nie spojrzę tam je mam

ivo, to rozplenica Hameln i rozchodnik Matrona.

malkul, ja jestem fanką twojego i Magnolii ogrodu, ale to wiesz...

w ogóle podoba mi sie to, że tak wiele ogrodów na forum nam (myśle o ogóle) sie podoba , często w róznych całkowicie stylach, a mimo tego czujemy się dobrze w swoim
Życie w wiejskim ogrodzie 16:57, 04 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Przemku, Twoja jednoroczna rozplenica u mnie malutka, ale czytam, ze u Ciebie też nie za wielka, więc jest jeszcze szansa, że urośnie?

Piękny masz kolor tych hortensji ogrodowych

Ewo nie martw się o rozplenicę Ona w drugiej połowie lata idzie jak burza i kwitnie najwcześniej z całej rodziny Będziesz z niej bardzo zadowolona Nie zapomnij zebrać nasion z pierwszych kwiatostanów bo te najwartościowsze pod względem kiełkowania
Życie w wiejskim ogrodzie 23:17, 03 lip 2016

Do góry
Przemku, Twoja jednoroczna rozplenica u mnie malutka, ale czytam, ze u Ciebie też nie za wielka, więc jest jeszcze szansa, że urośnie?

Piękny masz kolor tych hortensji ogrodowych
Mała Eleczka 15:05, 03 lip 2016

Do góry
Tle sie dzieje na ogrodku... pokidory czerwone, guzikowiec rosnie, roza jednak uraczyla mnie pakiem, a tymianek fajnie komponuje sie z rozplenica.

Hortki mam cale pozarte przez opuchlaki. Coraz wiecej ich w ogrodzie.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:25, 02 lip 2016

Do góry
Moja rozplenica - ogromna- pożera w fazie rozwoju wszystko co koło niej
Ale jest lekka i magnolka która przy niej jest kwitnie kiedy ona jest jeszcze szczoteczką, to na razie nie przeszkadzają. Bukszpan trochę cierpi, ale życie to cierpienie.

I krwawnica- ubiegłoroczny zakup z Pęchcina- szkoda, że tylko jedna.

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 23:19, 01 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Masz podobne warunki glebowe jak u mnie (glina) Hameln i Moudry tego samego wzrostu czyli do 0.5 m dorasta z kwiatostanem ok 0.7 m

Co do bylin można poszaleć, wybór ogromny Ja uwielbiam szałwie omszone, mogą być też jeżówki, astry itp. ... na Marchołta mają dobrą ofertę

Hmm rozplenica i szałwia omszona Na zmianę ?
Czy w szpalerze te szałwie ?
To miejsce trzeba kochać 08:27, 01 lip 2016

Do góry
Tu rozplenica z rozchodnikiem trochę łyso wygląda. Może bliżej jesieni ucieszy oko. Zastanawiam się co bym mogła tu jeszcze dosadzić, żeby wiosną i latem było ciekawiej, bo teraz szczególnie z daleka tak szaro jest. Myślałam, żeby rozchodnika o jaśniejszych liściach tam dosadzić, ale żeby jeszcze coś kwitło?
Ogród pod sosnami 15:13, 30 cze 2016

Do góry
Tak to rozplenica hameln Starałam się wykorzystać rośliny które już posiadam stąd też znalazł się w projekcie jałowiec limeglow bo mam i szkoda wyrzucić a kolorystycznie mi tam pasuje.
Chociaż wiem że nie polecasz to najwyżej przesadzę jak zacznie się robić brzydki.
A czym ewentualnie zastąpić rozplenice? Co zniesie cały dzień w słońcu i będzie ładnie wyglądać pomiędzy kulami?
Ogród pod sosnami 14:45, 30 cze 2016

Do góry
jesli rozplenica hameln ma być to kule zostaną pożarte, bo rozplenica do małych nie należy.

Ale na sezon, dwa mozesz dać. Najwyżej wysadzisz gdzieś indziej
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:59, 29 cze 2016

Do góry
malkul napisał(a)

ten powojnik w tym roku mam tylko w donicy z rozplenica bo przy małym gabionku mi nie przezył zimy
ja czasem tak co 2 tyg. podlewam powojniki nawozem dedykowanym
a zdradzisz jakim?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:56, 29 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
[b]Gosiudajesz coś hakuree ze takie wypasione? mój ma jakieś 30 cm i trzy kwiatki...może ma za dużo cienia? a Twój w jakim miejscu rośnie? - w pełnej patelni co bo obok rozplenic w donicy prawda?

ten powojnik w tym roku mam tylko w donicy z rozplenica bo przy małym gabionku mi nie przezył zimy
ja czasem tak co 2 tyg. podlewam powojniki nawozem dedykowanym
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:10, 29 cze 2016

Do góry
KINDZIA
zaraz i u ciebie będą
u mnie zaczęły
a rozplenica Samba na razie mizerna..susza

BLEEBLA
zerknę...dzięki
KASJA83
Kasiu, aktualnie nie jest ładnie, ciut zaniedbane i o tej porze zawsze widzę, co trzeba zmienić...znowu, ufff
JULA
ja mam te czosnki pierwszy raz
też zmienię im miejsce..
może i u ciebie trzeba
jeżówki będę przenosić, oby siewki nie padły
JUSTYŚ
jesteś, czyli ok
u ciebie rok temu stały
ASIAK_Z
moje chyba w B. kupione, wylazły wszystkie.
ANNA_G
Aniu, ja i tak cię podziwiam, że je sama wyhodowałaś, one szybko rosną, ale tak w 3 roku to widać.
Marikena teraz raczej bym nie cięła, ale jeśli cię wnerwia, to ciachnij
jednak rok nie ruszana roślina, ma czas na dobre zakorzenienie się.

a to z patyków tegorocznych anabelki w donicy
ona mnie się najlepiej udaje

a to róża od Ewy, jednak po pąkach widzę, ze nie Leonardo, ciekawa jestem, co?
Wszystkiego po trochu 17:57, 28 cze 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mireczko, róże piękne. Podoba mi się Elfe, Ewa też ma , ale jakoś u mnie jej nie widzę. A szkoda ...
Dzięki za fotkę całej rabaty z różami, lubię takie fotki z perspektywy
Co to za rozplenica od Przemka? To jednoroczna? ładnie wygląda

Mirko, czy twoje hortensje ogrodowe kwitną co roku? Masz takie wypasione egzemplarze

Elfe warto mieć, pomyśl gdzie byś ją mogła wsadzić, może rosnąć przy murze ale i na rabacie, dobrze komponuje się z fioletami ale i niebieskimi kolorami.
Rozplenica jednoroczna, dostałam nasionka od Przemka i jeśli moja zakwitnie to mogę Ci podarować
Moje hortensje ogrodowe kwitną co roku, to jakieś stare odmiany, nie okrywam ich na zimę. Nie pamiętam czy w zimę chyba 2011-12 tę bardzo mroźną były okryte, chyba nie i kwitły.Skłaniam nawet się do identyfikacji tej jasnej że to Otaksa, bo jako jedyna zawiązuje również pąki na tegorocznych pędach, co prawda nie na wszystkich ale jednak.
Wszystkiego po trochu 21:22, 27 cze 2016

Do góry
Mireczko, róże piękne. Podoba mi się Elfe, Ewa też ma , ale jakoś u mnie jej nie widzę. A szkoda ...
Dzięki za fotkę całej rabaty z różami, lubię takie fotki z perspektywy
Co to za rozplenica od Przemka? To jednoroczna? ładnie wygląda

Mirko, czy twoje hortensje ogrodowe kwitną co roku? Masz takie wypasione egzemplarze
Życie w wiejskim ogrodzie 21:04, 27 cze 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Czasu jak na lekarstwo niestety bo inne sprawy mnie absorbują ale zawsze wracam do Was z nową porcją zdjęć W ogrodzie tak wiele się dzieje że ciężko mi na bieżąco uchwycić te zmiany ale staram się w miarę możliwości
Aniu coś czułem że Ci się warzywnik spodoba W tym sezonie postawiłem na mocny akcent kolorystyczny w postaci szałwii, powtarzają kwitnienie wiec myślę że będzie ok. Oczywiście rośnie też tam rozplenica Pegasus ale obecnie to niewidoczne maleństwo Wcisnąłem tam jeszcze stipy i dmuszka jajowatego Jestem bardzo zadowolon z warzyw w tym roku Pomimo suszy wszystko rośnie jak na drożdżach ... wkrótce pierwsze zbiory

Przemku, pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie Twojego warzywnika, to pomyślałam, że to jakaś inspirka. I nie mogłam uwierzyć, że to najprawdziwszy w świecie warzywnik, realny, u nas w Polsce. No zszokowało mnie! O i dmuszków jak najbardziej brakuje, ale będzie. Szałwia świetnie tam wygląda
Życie w wiejskim ogrodzie 18:27, 27 cze 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale masz tego dobra, wszystko bujne, zdrowe, aż kipi na rabatach. W tym roku widzę warzywnik obsadzony szałwiami, fiolety szałwii i lawendy, kwiaty żurawek, zachwycam się każdym zdjęciem.
Przemek rozplenica od Ciebie rośnie, ale jeszcze nie kwitnie, wstawiłam jej zdjęcia str 206.

W ogrodnika bawię się od przeszło 10 lat Ogród w tym czasie dojrzał i wyszlachetniał Rabaty zawierają kolekcję roślin pozyskiwanych w różny sposób Wiekszość własnoręcznie (głównie bylin) wyhodowanych z nasionek, część pochodzi od znajomych a reszta zakupiona w szkółkach i centrach ogrodniczych
W warzywniku postawiłem w tym sezonie na szałwie omszone bo to jedne z moich ulubionych bylin Rośnie tam przeszło 70 sadzonek samosiejek zebranych z różnych części ogrodu
Moje rozplenice to maleństwa ale one później dostają kopa i szybko rosną Widziałem Twoje na zdjęciu, większe od moich
Życie w wiejskim ogrodzie 17:14, 27 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Przemuś jak Cię nie ma, to Cię nie ma, ale jak już wracasz na O. to w takim stylu, że szoking całkowity. Cudownie, nawet nie wiem co zacytować. Twój warzywnik powinieneś do jakiegoś konkursu zgłosić. Jest najpiękniejszym warzywnikiem jaki kiedykolwiek widziałam. Cudo wszystko

Czasu jak na lekarstwo niestety bo inne sprawy mnie absorbują ale zawsze wracam do Was z nową porcją zdjęć W ogrodzie tak wiele się dzieje że ciężko mi na bieżąco uchwycić te zmiany ale staram się w miarę możliwości
Aniu coś czułem że Ci się warzywnik spodoba W tym sezonie postawiłem na mocny akcent kolorystyczny w postaci szałwii, powtarzają kwitnienie wiec myślę że będzie ok. Oczywiście rośnie też tam rozplenica Pegasus ale obecnie to niewidoczne maleństwo Wcisnąłem tam jeszcze stipy i dmuszka jajowatego Jestem bardzo zadowolon z warzyw w tym roku Pomimo suszy wszystko rośnie jak na drożdżach ... wkrótce pierwsze zbiory
Ogród w Otrębusach 11:21, 27 cze 2016

Do góry
Przed hortensjami to rozplenica japońska Hammeln. Ale może być kłopotliwa. Ta na zdjęciu po zimie idealnie ruszyła. Mieliśmy ją też przed domem i z 40 sztuk przetrwały może ze 2-3. Więc ze złości je wywaliłem do reszty. Może to kwestia zimy. Te co widać na zdjęciu są osłonięte z jednej strony przez tujki a z drugiej przez bukszpany. Tamte były trochę na "wygwizdówku". W przyszłym roku przed dom trafi hortensja drzewiasta, bo jest i efektowna i w miarę mało wymagająca w uprawie.
Życie w wiejskim ogrodzie 07:35, 27 cze 2016

Do góry
Ale masz tego dobra, wszystko bujne, zdrowe, aż kipi na rabatach. W tym roku widzę warzywnik obsadzony szałwiami, fiolety szałwii i lawendy, kwiaty żurawek, zachwycam się każdym zdjęciem.
Przemek rozplenica od Ciebie rośnie, ale jeszcze nie kwitnie, wstawiłam jej zdjęcia str 206.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies