Kamila, moja rozplenica też padła, odbija bokiem ale to już nie to samo.
Wiosną ją wykopię i posadzę na nowo, tylko tą część co odbija.
A młode posadzę do gruntu i to już niedługo by zdążyły się ukorzenić na nowym miejscu.
Tylko niech pani uważa, bo to ekspansywna trawa - poinformowała mnie pani z centrum ogrodniczego. O to mi własnie chodzi, bo mam taki skrawek, gdzie nie chce mi się kosiarką jeździć - odpowiedziałam.
Jak widzicie trawka wcale się nie rozszalała (piszę tu o tej zielonej w paski). Jedna padła, druga ledwie zipie po zimie, tylko ta trzecia trzyma fason (jako tako).
Do kąta postawiłam budleję Dawida z kwiatami, które miały kwitnąć na biało. Budleja po zimie nie dawała żadnych oznak życia (czekałam do maja) więc jej miejsce zajęła bordowa rozplenica Rubrum - właśnie się dowiedziałam, że nie zimuje w naszym klimacie .
Mam więc materiał do rozmyślań, pod tytułem co wsadzić następne.
O pracusiu,,, czytam jak ciężo pracujesz.
Ech te masze ogrody.!!
Ile naszych sił i zdrowia kosztują.Tylko my wiemy.Ale i satysfakcję później mamy
rozplenica Hameln i turzyca Evergold ładniuchne, duże sadzonki. Suuper.
Od razu efekt większy w ogrodzie
I dobrze zrobiłaś, potwory ciężko ciąć.
Fajna ta trawka, lecz jednoroczna, a jak wiesz, ja nawet juz kwiatów sezonowych prawie nie kupuję, aby ograniczać robotę, stawiam na wieloletnie, bo nie wyrabiam się, a też chcę, jak inni mieć zadbane, a nie chwasty i wąsy przy kantach
i z drugiej strony powtórka, tylko biały ma byc inny, na razie zero kwiecia
a w środku montany po każdej stronie łuku, może za 2 lata efekt będzie
a tu pokaz siewek rozplenicy Black Beuty, były takie, jakie wysyłałam innym
moje takiej wielkości
zbliżenie i obok kolejna, psy ją podjadają i czuby zjedzone
w tle rozplenica Samba
jednak jakieć cynie będą
czekałam na te fioletowe
Zdjęcia są w drodze
HA HA HA.....to z powodu wyobrażenia mojego eM z motyczką i doniczkami....hahahaha....może za 20 lat....ale teraz to niewyobrażalne
Muszę przeczekać...jak zwykle...a potem i tak zrobię po swojemu
A to ten fragment ziemi na której toczy się wojna
Po lewej istniejąca rabata, też bardzo kłótliwa....a teraz linia kamieni ma wywędrować tam gdzie pierwsze po lewej patyki i podniesiona do góry.
W osobnym kółeczku ma zabłysnąć moja hołubiona Pampasowa (bo się podobno rozłazi niemiłosiernie), tu gdzie dwie doniczki - miskanty, poza tym jeszcze rozplenica, perowskia i inne.
Ja przygodę z trawami dopiero zaczynam ,zobaczyny jak będą rosly...dwa miskanty posadzone w uub roku nie przetrzymały....Red Baron i Ptasie Lapki przezyly ładnie ...mieszam w tej najzimniejszej strefie i do tego na wygwizdowie
15 zł ,cena wydaje mi się przystępna ....70 dych to przesadzili i to grubo
Wielka rozplenica i już kwitnie
Cena bardzo dobra jak na tak dużą kępę.
W zeszłym roku w CO widziałam w fazie kwitnienia duże po 70,00 złotych, ale przesadzili z ceną.
Wszystkie Evergoldy po zimie musiałam wymienić, no ale one u mnie kiepsko rosną.