Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Klon szczepiony- czy ma jeszcze szanse? 21:48, 25 kwi 2018

Do góry
Dzień dobry,

mam problem z klonami żółtymi. po zimie jeden z czterech nie wypuścił na koronie liści (jedynie z pnia u dołu), jeden na części gałęzi, a dwa pozostałe pięknie się rozwinęły. wszystkie rosną u mnie od dwóch lat i nie było wcześniej z nimi problemu. Może przemarzły?

Ziemia nie jest ani przesadnie sucha, ani mokra- lekko gliniasta.

Dodam, że po nacięciu nożem gałęzi na koronie- są zielone pod korą- pąki również są zielone (od ciemnych do jasnych)

czy jest sens dać szansę takiemu drzewu, czy spisać na straty?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:47, 25 kwi 2018

Do góry
Iza, u mnie trzmieliny rosną dobrze, Robię też eksperyment z wykorzystaniem ich do okrywania opaski i betonowych fragmentów. W sezonie ich nie widać, a wiosną mają energetyczne działanie na oczęta. Ten żywopłocik potraktuje jak bukszpanowy. Przytnę w czerwcu.

Słoneczny Ogród 21:47, 25 kwi 2018

Do góry
Rozkwitły Queeny , ale jeszcze nie wszystkie.
Myślałam, że one ciemniejsze będą, bardzo popularne na O, najpopularniejsze.
Na zdjęciach wyglądały na prawie czarne i były błyszczące.
No to kupiłam 170 cebul i je tu wsadziłam,przy drodze za stożkami.
Szczerze? Nie zachwycają mnie.
Kupowałam z B i z L, fakt faktem są identyczne czyli sądzę , że te same nie pomylone.
Może się mylę, może się zmienią.
Za to urzekły mnie Exotici, ale ich kupiłam tylko 40 szt.

Dwa ogrody 21:45, 25 kwi 2018

Do góry
Milka napisał(a)
I ja chłonę narcyzy, bardzo je polubiłam, mam sporo odmian, ale jeszcze się nie namnożyły

Irenko, niektóre z pokazywanych to nowe cebulki, zobaczymy w przyszłym sezonie, czy przetrwają
te są napakowane
Przedziwny Ogród 21:45, 25 kwi 2018

Do góry
Chciałam Wam pokazać początki mojego ogrodu. Zdjęcia są z 2006 roku, ale nasadzenia były dużo wcześniej zrobione. Nie rozczarujcie się....

Klon pospolity " Princeton Gold" 21:42, 25 kwi 2018

Do góry
Dzień dobry,

mam problem z klonami żółtymi. po zimie jeden z czterech nie wypuścił na koronie liści (jedynie z pnia u dołu), jeden na części gałęzi, a dwa pozostałe pięknie się rozwinęły. wszystkie rosną u mnie od dwóch lat i nie było wcześniej z nimi problemu. Może przemarzły?

Ziemia nie jest ani przesadnie sucha, ani mokra- lekko gliniasta.

Dodam, że po nacięciu nożem gałęzi na koronie- są zielone pod korą- pąki również są zielone (od ciemnych do jasnych)

czy jest sens dać szansę takiemu drzewu, czy spisać na straty?

Dwa ogrody 21:41, 25 kwi 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Kamasja już ci zakwita. Moja jeszcze pąków nie wypuściła.
piękne narcyzki.
Clemki też .Mój niebieski też zaczyna kwitnienie.a różowy chyba po zimie padł.
tiarelki piękne, bo i spore kępy.Suuper wyglądają

Kamasja zakwitła ponieważ rośnie pod południe w osłoniętym miejscu. Inne jeszcze nie kwitną, ale pąki mają. Przesadzałam je w ubiegłym roku i nie mają wielkiej masy liściowej, za to prawie każda kępka ( a sadziłam po 2 - 3 cebule) ma pąki. Czekam na białą, nowy zakup jesienny, u niej pączków nie widać.
dla Ciebie taki pączek, też na niego czekam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:41, 25 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Czyli to jest normalny wygląd turzyc o tej porze roku? Dobrze wiedzieć, bo myślałam, że moje jakieś wyjątkowo chorowite

A skoro o turzycach mowa: nikt (oprócz Toszki, jak mi dawała Sliver Sceptre) nie mówił, że one okropne odrosty dają! W zeszłym roku sadzone pojedyncze sztuki - w tym mam już całe poletka nowych sadzonek! A co będzie dalej?

Ten wygląd to nie chorowitość. Taka ich uroda. Ta turzyca Silver Sceptre jest po prostu delikatniejsza niż Evergold i Ice Dance.
Nie mam ich w ogrodzie długo. Raptem trzeci sezon. I będę się upierała przy stwierdzeniu, że one zdecydowanie nie nadają się do monotematycznych nasadzeń na frontowych rabatach. Pisałam nawet o tym u Johanki. Koniecznie wymagają czegoś, co je zamaskuje, odwróci od nich uwagę wiosną. Piękne są od końca maja do późnej jesieni, a jeśli zima jest lekka, to trochę dłużej. Puszczają rozłogi, a jakże. W sezonie są tak urocze, że pazurkami podważam te kępki odrostów i przenoszę w inne miejsca ogrodu. Szybciej dochodzi do siebie ID

SS i ID

Bardzo szybko zbiera się po zimie turzyca pagórkowata Montana. Swoje sadzonki mocno dzieliłam, więc jeszcze nie są okazałe. Na suchych , słonecznych stanowiskach świetnie sobie radzi turzyca Frosted Curls. Trzyma zwartą kępę. Ma delikatny pastelowy kolor. Wiosną udaje zaschniętą, ale u mnie to nie przeszkadza. Jakoś tak mi wychodzi, że ona nie bardzo lubi cięcie, nawet delikatne.

Najlepiej o każdej porze roku wygląda Evergold, ale ze względu na dość jaskrawy kolor nie wszędzie pasuje. Ptasie łapki mnie rozczarowały. Coś im u mnie nie pasuje. Żyją, ale jakieś to życie bez wzlotów jest.
Słoneczny Ogród 21:34, 25 kwi 2018

Do góry
Azalie lada moment zakwitną.

Tulipany z Niemiec, które dostałam z 10 lat temu, te drugie 3 kolorowe wyglądają jak virchic.

Dwa ogrody 21:33, 25 kwi 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
W czasie deszczu, Hanusia w podróży po ogrodach forumowych. Twój zdecydowanie preferuję. Za konsekwencję w działaniu, której mi brak, .yza urodę kompozycji, i w ogóle za ogrom pracy dokonanej.
Narcyzy powoli i u mnie się odnawiają, ale z 10 lat musiało minąć przerwy, żeby znów
im pasowało pobyć w moim ogrodzie.

POdglądam Twoje rabaty i coś tam dla siebie odgapiam. Dziękuję za inspiracje.

Hanuś, ja nie wiem, czy Ty o mnie piszesz
dla Ciebie również moje ulubione, trochę na nie poczekałam, aż się u mnie zadomowiły

Margaretko - Gosiu, jest u nas kilka siedmiokropek, będę na te cebule polować Sadzonki to baptysja Tymczasem po powrocie z pracy pobiegłam zobaczyć jak wygląda pomyłka i powiem, że śliczny jest, bielszy po rozwinięciu, pachnie delikatnie. I tak myślę, że może ich nie będę przesadzać? Uzupełnię jeszcze braki najstarszą kępką i będzie dobrze

na dokładkę

Migawki z ogródka 21:33, 25 kwi 2018

Do góry
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:33, 25 kwi 2018

Do góry
Tak na szybko dzisiaj zrobiłam fotki tulipków tych co sadziłam w tych koszach na jesieni, część kwitnie, inne mają same liściory, więc w przyszłym roku będzie więcej

W ogródku Iwony 21:32, 25 kwi 2018

Do góry
W tym roku wisteria ma sporo pąków

Mahonia i tulipan Princess Irene

Klon Shirasawy puszcza listki

Druga, jeszcze młodziutka serduszka - dzięki Ewa

Ogród bacowej 21:32, 25 kwi 2018

Do góry
bacowa napisał(a)
Przyszedł do domu się przywitać i powiedzieć że żyje

Do mnie też przyszedł do domu ten nieproszony gość
Sporo już ubiłam takich na elewacji....wrrr
W kamiennym kręgu od początku 21:32, 25 kwi 2018

Do góry
Tu obiecane okienka w żywopłocie u sąsiadów. Latem w koszyczkach są kwiatki.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:30, 25 kwi 2018

Do góry
Nasza czerwona porzeczka w tym roku całkiem nieźle obrodzi

Purple pion i casablanca

Wierzba już całkiem nabiera kształtu - niedługo będzie można znów ciąć do uzyskania planowanego kształtu na ten sezon

Tu mam przykład rabaty w tle połowicznie ogarniętej (albo nawet nie w połowie ). ALe widać już róże LO i Cinderellę, że już jako tako wypełniają swoje miejsce - od połowy w prawo mam jeszcze pole do popisu (choć rośnie tam już Artemis, tylko młodziutki)

Doll's minuet - w tym sezonie bardziej je jakoś doceniam

Ostróżka, agastache i jeżówka ładnie już zazielenione

A teraz sieweczki - czyżby werbena ?

Tu podejrzewam liatrę, bo rośnie tuż tuż, a zawsze zostawiam te suche miotełki
Słoneczny Ogród 21:29, 25 kwi 2018

Do góry
Orliki moje też zawiązują pąki

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:29, 25 kwi 2018

Do góry
to modele modelki nie maja rogow

takie okurzone kwiatki mam (na tych fioletowych platkach widac)

orliki tez okurzone

Nie pada ciagle, wszystko pyli. Drogi sa zlte a moje auto mimo, ze je przedwczoraj mylam tez

i montana juz nie moge sie doczekac

Ogrodowe szaleństwo ... 21:29, 25 kwi 2018

Do góry

Myślałam że jak zamelduję w ogrodzie gigant ślimaka to te mniejsze poczują respekt i nie przyjdą. A tu figa z makiem. Lezą jak do siebie - paskudy. Znów wszystko będzie nadgryzione
Słoneczny Ogród 21:27, 25 kwi 2018

Do góry
A po burzy wychodzi słońce...
Moje ulubione żaróweczki

Liście niemalże świecą kiedy robi się ciemno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies