Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród bacowej 06:48, 23 mar 2018

Do góry
Miałam wkleić fotki śmiałka. Najpierw się naszukałam jakie mam odmiany. Wychodzi że mam 2 odmiany Pixie Fountain -niższa i Goldsschlieier -wyższa.

Zdjęcie z 1 czerwca, niższa odmiana zaczyna kwitnąć.

6 czerwiec

Tu po lewej stronie za różą widać drugą odmianę Golgsschleier , też zaczyna kwitnąć.

24 czerwiec widać kwitnące obie odmiany ( za Kleine Fontane). Iwona. przy okazji widać na tej fotce że głowkowkowate jeszcze nie kwitną.

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 05:27, 23 mar 2018

Do góry
Rench napisał(a)
Przyjechały moje lilie pełne. Z jednej strony radocha,bo piękne wielkie cebule.

A z drugiej dylemat,kiedy najwcześniej mogę je posadzić,żeby nie zmarnowała je aura?

Faktycznie dorodne, może do donic wsadz i w slonecznym miejscu postaw
Ogrodowy spektakl trwa ... 01:29, 23 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)

Białe niech ucieka, ale fota śliczna.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:47, 23 mar 2018

Do góry
Dubelek,to coś na przywołanie wiosny zapodam
Moje "fijołki" różniaste, kropkowane i cieniowane i żółte

Dwa ogrody 00:20, 23 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
pomidory jeszcze nie wszystkie przepikowane

jeżówka blada wypuszcza listki

i karpy dalii w dużych doniczkach

No no no i kto tu jest mistrzem wysiewów Piękne wysiewy.Co to za trawka?.Czy masz może jeszcze nasionka Jeżówki Bladej?
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:11, 23 mar 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Łał
Wianek przepiękny.
Dwa ogrody 23:08, 22 mar 2018

Do góry
pomidory jeszcze nie wszystkie przepikowane

jeżówka blada wypuszcza listki

i karpy dalii w dużych doniczkach

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:08, 22 mar 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Białego za oknem nie mam, z lubością biel obejrzałam

a ja mam i ze smutkiem zobaczyłam że moje nowe azalie japońskie choć były całe pod śniegiem niestety mogą mieć trudny start albo gorzej

to masz białe, jutro już go ubędzie

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:06, 22 mar 2018

Do góry
Wszyscy wokół raportują w odpowiedzi na hasło "Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... gdzie ta wiosna?
Meteorologiczna, kalendarzowa i astronomiczna jest ale... Stan faktyczny na dzień 21 marca 2018 (godz. 9:00) mówił zupełnie coś zupełnie innego

Temperatura -5 stopni, zachmurzenie całkowite, zimny porywisty wiatr i prószył śnieg!
W nocy -12
Dwa ogrody 23:04, 22 mar 2018

Do góry
Ula, pracy jeszcze trochę zostało, ale to dalszy temat, dopóki budowa trwa. A i tak w niektórych rabatach ciągle coś zmieniam. Trawy w donicach bardzo ładnie wyglądają, jeszcze tylko troszkę koloru im dołożyć

Jankosiu, będziemy kopać

wschodzi rudbekia Sherry Brandy, wysiana kilka dni temu, chyba tegoroczny hit forum

trawy

fenkuł bordowy, widać, że część wypadła, ale ta reszta już się trzyma dobrze

przepikowana stipa

Blaski i cienie nowego życia 22:50, 22 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dla Bogdzi zostawiam

z przyjemnością oglądam - będziemy w lecie porównywać
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:38, 22 mar 2018

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Widziałem Twoją zimę i cudne kwiaty z ubiegłego roku. Zima a kysz! Chcemy już wiosny.

no a kysz a kysz

dzisiaj się ucieszyłam jak zobaczyłam co spod śniegu wyłazi

Mirkowy ogród (początki) 22:33, 22 mar 2018

Do góry
Patrzcie jak ładnie kiełkuje Sesleria.

Jeżówka.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:31, 22 mar 2018

Do góry

Ciekawe czy jutro też będzieMoże gdzieś bliżej postuka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:29, 22 mar 2018

Do góry
Bardzo wysoko na orzechu sąsiada był i malutki, a mnie się ręce trzęsą i na dużym zoomie to niestety widać Do tego obiekt bardzo ruchliwy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:25, 22 mar 2018

Do góry
Miałam dzisiaj w ogrodzie nowego dzięcioła. Od kilku dni słyszałam, że coś stuka, ale tak bardzo delikatnie , a szybko. I dzisiaj robiąc zdjęcia zobaczyłam sprawcę i pomyślałam, że to sikorka bo mniej więcej tej wielkości. Dopiero jak sobie wrzuciłam w komputer okazało się, że to dzięciołek( chyba, muszę jeszcze Bogdzię zapytać)

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:13, 22 mar 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Mireczko u mnie taka sama ilość śniegu. Wyszłam ptaki nakarmić i śnieg do butów mi się nasypał .

No trudno już się pogodziłam, że przedwiośnie połączyło się z dodatkową zimą - zaczyna topnieć

Zakładanie "zaczarowanego ogrodu" 21:41, 22 mar 2018

Do góry
Witam wszystkich, jestem tu nowa i przepraszam, jeżeli źle przypisałam temat.

Przechodząc do konkretu: po zmianach m. in. związanych z ułożeniem kostki powstały w moim ogrodzie miejsca, których nie potrafię zaplanować tzn. pomysły mam, ale chyba są one nie do zrealizowania, dlatego proszę o poradę. Ponadto chcę założyć ogród w stylu zaczarowanego ogrodu tzn ukryte zakątki z ławeczka, hamakiem, przejścia, nieregularne kształty, gęsta roślinność sadzona warstwowo, kolory głównie: fiolet, błękit, biel, róż i dużo zieleni raczej w soczystych odcieniach. Ulubione rośliny: hosty ale raczej w jednolitym kolorze, hortensje, clemantis, piwonie typu Shirley Temple, bukszpan, klon zielony kulisty, drzewka szczepione na pniu, kształty kuliste, kwitnące byliny - tak w skrócie sobie go wyobrażam.

Teraz najbardziej palący problem to obsadzenie wąskich pasków jak na zdjęciach. Na pozostałą część mam jako taki pomysł, ale te paski nie dają mi spokoju. Pasek wzdłuż płotu (nie ma stałej szerokości) w płocie jest bramka w przejściu, na której planuję pergolę którą chciałbym obsadzić clemantisem. Większość tego paska wzdłuż domu w południe jest zacieniona tzn rano i przy zachodzie dociera tam słońce. Widziałabym tam jakieś 3 wysokie drzewka szepione na pniu, ale.... Jest tam bardzo wąsko i boję się że pod rozwojem korzeni kostka się opuści,zniszczy(choć brzegi są betonem ograniczone) myślałam, aby jakoś może w ziemię wpuścić np kawałek blachy (zaraz przy brzegu kostki) może plastiku aby korzenie rosły w inne strony.

Widziałabym tam między drzewkami szałwię omszoną albo kocimiętkę dodatkowo ewentualnie małe kulki z bukszpanu. Czy taki pomysł by się przyjął? Jeżeli tak to jakie drzewka proponujecie? Ozdobne kuliste wiśnie szczepione na pniu byłyby ok? Ogólnie chciałbym coś wysokiego liściastego może buk? Tylko on pewnie ma zbyt rozbudowany system korzeniowy jak na tak wąski pasek i obecność kostki:/.Jakby ktoś pytał, sąsiad wyraża zgodę na tego typu nasadzenia. Myślałam kiedyś o wysokiej trawie ale pewnie przechodziłaby za bardzo za płot...

No i drugi pasek od rynny do rynny, pasek ma długość około 14 m i około 40/45 cm szerokości jest szerszy niż ten przy płocie. Myślałam aby posadzić tam hortensje różowe aby ładnie odbijały od elewacji, poniżej hortensji jakieś niższe roślinki np płożące, albo hosty pomiędzy (co raczej bardziej by mi odpowiadało). Tylko czy warunki na to pozwolą?

Kwiaty we włosach 21:23, 22 mar 2018

Do góry
Viola to ta róża o której u Ciebie pisałam

Ukojenie 21:21, 22 mar 2018

Do góry
Kurcze u ciebie krokusy widać.
Śniegu masz minimalnie.W mnie pierzyna.Roślin jeszcze nie widać.
zoja napisał(a)
W sobote sadzilam ususzone cebulki iryskow zoltych. Nie wierzylam ze cos z nich bedzie, a tu prosze:
i patyczkach

Fajne iryski.
Ale te po prawej to ?? Hortkowe patyczki ??
Teraz cięte ?? Ja jeszcze nic nie cięłam .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies