Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 13:20, 18 mar 2018

Do góry
Nikitko, zdrowia przede wszystkim

Różyczka ode mnie

Liliowo i kolorowo:) 13:14, 18 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Myślę, że krogulec to może być, też miałam. Jak zaczął przylatywać do nas to teraz jest prawie codziennie. Ale tak chętnie jak Twój nie pozuje. Świetnie go upolowałaś

Chyba masz racje, bo ze zdjęc w necie to by pasował Muszę jeszcze Bodzie zapytać. Też się cieszyłam, że tak mi pozowałLubie czyże bo są takie żólciutke

Liliowo i kolorowo:) 13:09, 18 mar 2018

Do góry
AgataM napisał(a)
Dla mnie szpaki mogą nie istnieć. Niszczą całe plantacje nasadzeń jagodowych i pestkowych

Dokładnie, też ich nie lubie, musze siatki zakładać na borówki i nie lubie ich skrzeczenia. Tak jak sroki i sójki bo niszczą gniazda ptaków.
Ale kosy chociaż robaczki wyjadają i pięknie śpiewają
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:06, 18 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Gobasiu, chyba ten na górze mnie słuchał i dał ten śnieg bo jak wiesz, u mnie naprawdę bardzo zaawansowana była wiosna.
Mróz i wiatr, to chyba najgorsze dla ogrodu, najwięcej niszczy, trzymam kciuki za twój ogród
...a najbardziej jestem zaskoczona, jak te prognozy ostatnio się sprawdzają

chciałam ławkę złożyć, ale zamarzła i ani rusz

Te niebieskie okienka fajnie się odbijają na tle śniegu. Wzdycham do nich u ciebie Irenko cały rok. Dumam gdzie u siebie podobne przemycić jeśli pozwolisz

Też się dziwę, że tym razem się sprawdziły prognozy.
Liliowo i kolorowo:) 13:04, 18 mar 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Przyleciałam od Uli zobaczyć ptaszysko, piękny drapieżnik, ale czuje się respekt...spylać maluchy

No dokładnie, dzwonce są piękne a jak pięknie śpiewają
Zakątek z fioletową ławeczką 13:04, 18 mar 2018

Do góry

Mam marzenie 13:03, 18 mar 2018

Do góry
18.02.2018 Zasiałam w domu do pojemników pieruszkę i seler naciowe, pomirory i paprykę.

Testuję odmiany pomidorów:
Aussie,
Black Cherry,
Bycze Rogi,
Black Krim,
San Marzano,
Śliwkowy
oraz Koralik i koktajlowy karłowy na taras.
Z papryk - czeska Hamilk i Rubinowa.

18.03.2018 Po miesiącu efekty: size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/158/1588729/original.JPG[/img]

Pierwotnie multipalety z wysiewami stały na parapecie okna. Po 2 tygodniach gdy nie wykiełkowały przeniosłam je do łazienki na ogrzewaną podłogę. Pięknie wykiełkowały w ciągu kilku dni. Wyjątkiem papryka Hamilk – wykiełkowało tylko 1 nasionko z 10 (pozostałe wcześniej zmarzły?). Multupalety z siewkami z powrotem przeniosłam na okno. Za tydzień mam zamiar zrobić pierwsze pikowanie do większych doniczek.
Liliowo i kolorowo:) 13:00, 18 mar 2018

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Wydaje mi się że to jastrząb,widziałam takiego często jak polował na gołębie u sąsiada i zawsze osiągał swój cel.Może gniazdo będzie miał na tym świerku?
Pozdrawiam Danusiu

Miło Bogusiu, że jesteś, ani mi nie mów żeby tam gniazdo miały, to akurat jest na trasie wiewiórek może by były zagrożone tak jak i inne ptaszki co w tych świerkach gniazda mają. Zięby też są piękne i całe stada u nas ich jest

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:57, 18 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)

powtórzę nasadzenie z heliotropem, długo kwitł i jak pachniał

Heliotrope miała wcześniej co roku na balkonie w skrzynkach i rzeczywiście bardzo długo kwitł. Nie pomyślałam, żeby mieć go w ogrodzie. Musze do niego powrocić, a to zestawienie mnie urzekło.
Liliowo i kolorowo:) 12:56, 18 mar 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

To dobrze

A ten drapieżnik robi wrażenie. W zeszłym roku podobnego mieliśmy nad nami. Chyba polował na kury sąsiadki. Ale nie umiałam ustalić czy sokół. Po łapaniu zdobyczy można ocenić bo któryś poluje w locie. Ale chyba do Bogdzi musisz pukać o wiedzę. Ja podziwiam ale mam respekt .

Też mam respekt bo w koncu to duże ptaszysko i drapieżnik. No i w naszej stołowce codziennie tłok a jak się kłócą i gonią Wichura u nas niezła i taki mróz bez śniegu no milimetr miejscami jest....

Liliowo i kolorowo:) 12:51, 18 mar 2018

Do góry
marba napisał(a)
Ale piękny! Można nawet powiedzieć, że zabójczo piękny.

A teraz do stołowki przylatują nowe ptaki, szpaki
Podwórkowa rehabilitacja 12:40, 18 mar 2018

Do góry
ryska napisał(a)

Tak jest bardzo ładnie z tym niebieskim niebem i słoneczkiem dziś.
Ale wiatr też hula.

Ale mają bereciki
Podwórkowa rehabilitacja 12:36, 18 mar 2018

Do góry
Donia72 napisał(a)
O rany, ale śniegu Ci napadało u nas po śniegu ani śladu, tylko wiatr hula...

Tak jest bardzo ładnie z tym niebieskim niebem i słoneczkiem dziś.
Ale wiatr też hula.
Podwórkowa rehabilitacja 12:33, 18 mar 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Piękne zdjęcia . Obiecałam sobie,że jak tylko doprowadzę ogród do takiego stanu,że będzie co pokazać zainwestuję w jakiś fajny aparat. Zazdroszczę tych pięknych fotek

Dziękuję
Grunt to mieć priorytety i plan
Dla Ciebie
Ukojenie 12:29, 18 mar 2018

Do góry
U mnie zaczela sie faza na piegi zlote przez slonce za oknem
Ogród w budowie - nieustającej 12:24, 18 mar 2018

Do góry
I jeszcze smutna wiadomość, wczoraj na wątku u Pszczelarni napisałam o tym.

Przedwczoraj 16 marca, zmarł w wieku 84 lat John Brooks, słynny angielski projektant ogródów drugiej połowy XX wieku, autor wielu książek, którego podziwialiśmy i czytaliśmy.
Miał bardzo charakterystyczny styl, projektował ogrody dla ludzi, dostosowane do klimatu, środowiska, stylu i lokalizacji.

Jego prywatny ogród w Demans można oglądać, trzeba by więc się tam wybrać.

I wygląda że zaprojektował również ogród w naszym kraju: http://www.johnbrookes.com/portfolio-details.asp?p=10

Od prawie dwudziestu lat na mojej półce są te i nie tylko jego książki, na waszych pewnie też.

W oflisowym ogrodzie 12:23, 18 mar 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Nie usuwaj tego bluszczu, on robi Ci piękne tło i zasłania od sąsiadów. Miałam kiedyś na siatce bluszcz zimozielony, całkowity niewypał. Zimą przemarzały mu listki, później długo był z takimi brązowymi. Rósł bardzo nieregularnie, trzeba było go ciągle przeplatać przez oczka siatki. Nie polecam.
Lepszym wyjściem jest trzmielina zielonobiała, ładnie przyrasta, co prawda też trzeba co jakiś czas pomóc jej ukierunkować się ale tworzy ładną ścianę. Jak nie będzie ślisko wyjdę z domu i zrobię zdjęcie mojej trzmielinie na siatce. (rozsypał mi się kręgosłup, daje jakiś ucisk na nogę i dlatego na razie nie wychodzę z domu)

Dorotko współczuje
Nie musisz robić dla mnie fotki mam tę trzmielinę w ogrodzie. Ja wiem, że muszę go usunąć bo później sobie nie poradzę, trudno będzie mi zrezygnować z jesiennego czerwonego tła, dosadzę trójklapowy dla tego efektu.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:16, 18 mar 2018

Do góry
Piotr_ napisał(a)
4 listewki takie grubsze na kanty i 2 kwadraty z sklejki, do tego sznur, wkrety, farba, i wkretarka, i wiertarka
1) skręasz wszystkie elemęnty by ci wyszło tak jak na 1 foto
2) wiertarką robisz otwory by przeciągnąć sznur na uchwyt 2 foto
3) malujesz latarkę w moim przypadku szarość i farba nadająca się na zewnątrz 3foto
4) po wyschnięciu przeciagasz sznurek na uchwyt 4 foto
5) ja nie chcialem szkła wiec mam sznurkowe X mocowane wkrętami 5foto

Świetny pomysł
W oflisowym ogrodzie 12:15, 18 mar 2018

Do góry
kamila66 napisał(a)

Irenko zdjęcia z 2016 roku. Nie ma co tutaj fotografować
Ten winobluszcz chcę usunąć, zastąpić go zwykłym bluszczem zimozielonym.
Mam nadwyżki hortensji Bombshell - to niewysoka odmiana.
Róże które kupiłam to Eden rose, rosarium, giardinia

Nie usuwaj tego bluszczu, on robi Ci piękne tło i zasłania od sąsiadów. Miałam kiedyś na siatce bluszcz zimozielony, całkowity niewypał. Zimą przemarzały mu listki, później długo był z takimi brązowymi. Rósł bardzo nieregularnie, trzeba było go ciągle przeplatać przez oczka siatki. Nie polecam.
Lepszym wyjściem jest trzmielina zielonobiała, ładnie przyrasta, co prawda też trzeba co jakiś czas pomóc jej ukierunkować się ale tworzy ładną ścianę. Jak nie będzie ślisko wyjdę z domu i zrobię zdjęcie mojej trzmielinie na siatce. (rozsypał mi się kręgosłup, daje jakiś ucisk na nogę i dlatego na razie nie wychodzę z domu)
Bylinowa łąka 12:04, 18 mar 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
To miejsca przygotowane na nowe nasadzenia wiosną. Łubiny, jeżówki, liatry.

Witaj Wsadź najwięcej jeżówek bo one kwitną najdłużej. Łubiny i liatry kwitną miesiąc i po nich zostaną Ci puste place.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies