Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:19, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj wiało jak na 1 Sierpnia na Ochocie Sam wygwizdów, jak nie wiem co Włosy przewiało na drugą stronę. Dopiero wróciłam.

to wszystko wina Stefana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:38, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja cięłam swoje w marcu. Sama nie wiem, ale jeśli nie ma liści to tnij.

Dziekuję, pąki chyba pękają, ale obejrzę jutro, bo u mnie też strasznie wieje, kolejny dzień zresztą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:20, 14 kwi 2015

Do góry
Dzisiaj wiało jak na 1 Sierpnia na Ochocie Sam wygwizdów, jak nie wiem co Włosy przewiało na drugą stronę. Dopiero wróciłam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:19, 14 kwi 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Danusiu, czy można jeszcze ciąć jaśminowca, czy już za późno i zrobić to po kwitnieniu ?
Fajnie że umbrelki żyją, szkoda by ich było.
Ciekawa też jestem jakie odmiany sałat sadzisz ? Na pewno będzie to pięknie wyglądało

Ja cięłam swoje w marcu. Sama nie wiem, ale jeśli nie ma liści to tnij.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:15, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pełna radości oznajmiam, że moje wiśnie na ulicy żyją i mają pąki Pytanie brzmi do jakiego miesiąca utrzymają liście. A może nie będą opadać?
super wieści patrzę na swoje i widzę że lada moment eksplodują
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:52, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pełna radości oznajmiam, że moje wiśnie na ulicy żyją i mają pąki Pytanie brzmi do jakiego miesiąca utrzymają liście. A może nie będą opadać?

Bardzo czekałam na informację o tych wiśniach,tylko nie śmiałam pytaniem ..zawracać głowy
Super!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:20, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

One już dojrzałe, to powinny sobie poradzić kolorowe sałaty brzmią ciekawie, a ja też mam sałatę tylko czy dojrzeje, zanim ślimaki ją zjedzą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:11, 14 kwi 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na razie donicy nie będzie, bo nie mam donicy

Donica się robi ?

Danuś o wisienki się nie martw,listki napewno utrzymają się baarrdzo długo...już w tej sprawie odmówiłam specjalne modły i wykonałam taniec rytualny
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:48, 14 kwi 2015

Do góry
Martuś, tak właśnie myślę i mam nadzieję, że utrzymają listki długo A niebawem na dniach zakwitną, tylko zimnooo jest. A tymczasem jadę sadzić kolorowe sałaty do naszego pięknego warzywnika
Pelargonia bluszczolistna 08:04, 14 kwi 2015

Do góry
Co najmniej 5 myślę.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:03, 14 kwi 2015

Do góry
Nie, podejrzenie zasolenia gleby spowodowane sypaniem środków utrzymania dróg.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:03, 14 kwi 2015

Do góry
Zazdroszczę czasu na własny ogród, ja go nie mam Zawładnęła mną nicość.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:00, 14 kwi 2015

Do góry
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:58, 14 kwi 2015

Do góry
Nie można nasypać na istniejącą trawę warstwy ziemi, bez jej połączenia. Trzeba użyć sprzętu i wymieszać te warstwy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:55, 14 kwi 2015

Do góry
Jest tylu ekspertów i każdy ma swoje zdanie więc ja się nie wypowiadam.
Od zera do bohatera. 07:51, 14 kwi 2015

Do góry
Dział trawniki i tytułu jego wątków powinny dotyczyć problemów trawnika, tytułem nie może być zdanie "od zera do bohatera", to watki specjalistyczne. W takim razie nie zakładaj wątku a wklej pytanie odnośnie swojego trawnika, w odpowiedni wątek
Ściółkowanie - kora w ogrodzie 07:50, 14 kwi 2015

Do góry
Jeśli wiatr przywieje nasionka to wyrosną w ściółce, nic nie ochroni akurat przed tym. Pielenie jest wpisane w zajęcia ogrodnika i tego nie da się uniknąć.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:40, 14 kwi 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam ponizej przedstawiam rabate z brzozą narazie jest tam posadzona lawenda chryzantemy i rozplenica chcialabym zmienic nasadzenia poniewaz to sa zdjecia z jesieni a na wiosne juz rabata wyglada brzydko łyso i szro.Rabata jest widoczna z tarasu i słonce jest tam przez cały dzień.
\

Tutaj dominuje płot (wniosek - zasłonić płot).

Tło jest za niskie i za zielone, wszystko jest zielone, drzewko powinno być np. bordowe, żółte, ale nie zielone, bo monotonia wdziera się w każdym miejscu. Lawenda jest smutna, szara niajaka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:38, 14 kwi 2015

Do góry
EwaK1984 napisał(a)
Dziewczyny mam do was jeszcze jedno pytanie.

Czy jest jakas zasada na temat zakladania rabat? Chodzi mi o szerokość rabaty,zaokrąglenia,"jęzory". Czy poprostu robi się według gustu?
Przeglądałam forum i albo nie ma takiego tematu albo go przeoczyłam.

I jeszcze odnośnie oddzielenia trawnika od rabaty. Doczytałam ze zadnych folii sie nie stosuje, a czy ekobordy tez nie polecacie? Lepiej po prostu odciąć się od trawnika i niczym nie oddzielać?

Jest zasada: pierwsza to proporcje i styl, druga poczucie estetyki, trzecia - umiejętności artystyczne w zakresie komponowania kolorów, tekstury..tak w skrócie (napisano wiele książek o zasadach projektowania), jedni to mają od urodzenia, inni tego się uczą z różnym skutkiem, a niektórzy nie nabiorą tej umiejętności nigdy, nawet jeśli są.. o dziwo zawodowcami. Czasem amator jest lepszy od niejednego zawodowca. Dlatego niezorientowani powinni skorzystać z wiedzy specjalisty, który umie to doskonale Albo będą przerabiać w nieskończoność. Albo szkolić się, podpatrywać, szukać inspiracji.

Jak zaprojektować ogród marzeń - wyjdzie 20 kwietnia moja książka, będą tam pomocne wskazówki dla tworzących swój ogród.

Odnośnie oddzielania trawnika napisałam artykuł, przeczytaj i zdecyduj co wybierzesz.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies