Chciałam jeszcze pokazać specjalne miejsce w ogrodzie - skrzynie na kwiaty cięte w Wyken Hall. To jest również znana restauracja i pewnie mają duże zapotrzebowanie na kwiaty do dekoracji. Skrzynie umiejscowione były z boku szklarni za jagodnikiem.
Oczywiście w samym warzywniku też były poletka z kwiatami ciętymi.
Jeśli nie szpaler to tak bym sadziła trzy zimozielone "słupy", aby idealnie zasłoniły okna tamtego budynku, czyli prawy róg zasłaniając okna, potem w odstępie tak by idealnie wpasować się na podwójny rząd tych wąskich okien i jeśli tam będą balkony to po linii balkonów a tuż za rogiem domku ogrodnika (mniej więcej jak ta roslina z kulkami)
Bardzo fajny, o ile nie zjedzą go mszyce jak u mnie w zeszłym roku, mimo że był z samosiewu.
Daleko mi do zamawiania nasion i w ogóle do wiosny, choinkę dzisiaj rozebrałam, ale wianek bombkowy dalej na stoliku.
Czemuś nie powiedziała że nie masz aminka, dałabym a tak to muszę Ci wysłać
Z rozsady dużo wcześniej kwitnie, u mnie się też rozsiewa, jest spora różnica w kwitnieniu.
Edzia, te żółte to też derenie?
Szczypiorek idealny na wiosenne kanapki...takie ze szczypiorkiem pewnie będą już nieco wcześniej, ale mi one kojarzą się jakoś z wiosną
Tak, na murku są brony, piął się po nich wilec...
Teraz będzie róża, którą tam posadziłam,myślę że w tym roku zrobię jej więcej zdjęć, bo znalazłam tylko jedno gdy nie sięgała jeszcze do bron. Może ktoś zna jej nazwę?
Nowy teren to wielkie pole do popisu, ale i widać że ogrom pracy.
Życzę zdrowia synowi, ale i wam wszystkim (potrzebna przy obrobieniu takiego areału jak nic).
Parapetowe wymuskane Jak zima okropna to to fantastyczna domowa odskocznia od szarości na zewnątrz Do ogródka nie jest aż tak tęskno, bo co nie co zieleni ma się przy sobie, a przy okazji ciepło i przytulnie- nigdzie nie trzeba wychodzić
Haniu te irysy to chyba jedne z najlepiej wyglądających roślin w ogrodach. Bo wczesną wiosną wypuszczają lekko sinawe listki, następnie pięknie kwitną, potem cały sezon elegancko wyglądają na rabacie ( w przeciwieństwie do liliowców które schną). Dodatkowo jesienią też dosyć ładnie się przebarwiają i zasychają
Nie leniuchujesz...praca u ciebie cały czas Super!!!
Zima, zima i po zimie...a raczej po śniegu...wczoraj wszystko stopniało ( nie było tego dużo ale coś było - w sumie to mam mieszane uczucia, z jednej strony się cieszę, a z drugiej takiej porządnej zimy to już dawno nie było).
Wczoraj i dzisiaj byłem w Karpaczu...nawet w górach śniegu nie ma ( oczywiście nie biorąc pod uwagę sztucznie zaśnieżonych stoków)
Ośnieżona palma
Stwierdziłem że w przyszłym roku nie będę za dużo roślin ścinał na rabatach jesienią...jeżeli już się zdarzy że będzie śnieg to wszystko ładnie będzie wyglądało