Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:14, 07 mar 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W sprawie terminów wysiewu i sposobu panuje informacyjny bezład. Takie informacje znajduję na opakowaniach nasion polskich producentów.

Np. tytoń oskrzydlony lub tytoń leśny: "wysiew nasion w marcu kwietniu pod osłonami, wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju (...)" - firma Rekwiat. To do gleby in situ nie można siać?

Np. arcydzięgiel litwor - "siew nasion na rozsadniku w kwietniu - maju. Na miejsce stałe wysadzać rośliny w fazie 2-3 liści." - f-a Legutko. A gdzie informacja o siewie ze stratyfikacją już pod koniec stycznia? Przecież tak też można.

O jeżówce bladej (fa. Florexpol) - siew nasion w V-VI na rozsadniku lub pod osłonami. W temp. 20 st. kiełkuje po 3-4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w VIII-IX w rozstawie (...)." Na to bym nigdy nie wpadła, siałam w marcu do doniczek i też były.

Wnioski:
Producentowi powinno zależeć na szerokim i dokładnym opisaniu sposobu postępowania.

Można siać tak i tak - i okazuje się, że nie ma to znaczenia.

A dzisiaj odkryłam jeszcze jeden sposób siania u Gobasi, jesienią w rządkach w warzywniku, potem rozsadzanie na wiosnę - nie wiem tylko, czy rośliny dadzą radę w zimie u nas.

Znalazłam "stare" nasiona jeżówki żółtej i sprawdzam jak się zachowują na ligninie. I co jest nasionkiem a co nie jest nim? I czy spuchną pod wpływem wody? Kto wie?

Za tacki do wysiewów od lat służą mi min. płaskie blaszki do ciast - kupione specjalnie w tym celu. Rewelacja.

Właśnie się zastanawiałam czy mogę teraz końcem marca wysiać stokrotki w trawnik, bo na opakowaniu jest czerwiec Na ostróżkach i naparstnicach też podają czerwiec lipiec, a ja moje w kwietniu siałam i są
Nigdy w jeżówkach nie wiem które to nasionka
Pszczelarnia 20:50, 07 mar 2018

Do góry
Posiałam również głowaczka olbrzymiego (piszę ku pamięci) od Vity. Pszczoły go lubią:

Dwa ogrody 20:44, 07 mar 2018

Do góry
Ando, odmianowe orliki u mnie też wolno przyrastają, za to zwykłe wysokie fioletowe są nie do zdarcia, robale ich nie jedzą, nie wymarzają, a sieją się u mnie dobre dwadzieścia lat, są wysokie, ok. 50/70 cm.
Basieńko, wiosna już prawie, jak się spełnią prognozy, to wszystkie wczesnowiosenne cebulki będą kwitły razem
Bożenko, wszystkie kępki będę wysadzać, to nie zapomnę
Paulinko, krokusy cudne są, na dodatek mnożą się i to cieszy
Pszczółko, żółta baja powstała tak mimochodem Rudbekie wcześniej zakwitną. Te zwykłe rozsiałam przy okazji przesadzania do przedogródka. Jakoś tylko tam mi pasowały. Nie mam Cherry Brandy, tę posiałabym wcześniej, tak jak Ty, aby nacieszyć się kolorem Na pewno mam doświadczenie ze zwykłymi jeżówkami, które wysiałam z końcem stycznia i zakwitły pod koniec sierpnia.

Miro, to karpki tego zestawu. Widać, że jedne to kartofelki i mogą nie być kaktusowymi, miałaś chyba rację

Pszczelarnia 20:34, 07 mar 2018

Do góry
W sprawie terminów wysiewu i sposobu panuje informacyjny bezład. Takie informacje znajduję na opakowaniach nasion polskich producentów.

Np. tytoń oskrzydlony lub tytoń leśny: "wysiew nasion w marcu kwietniu pod osłonami, wymaga pikowania. Na miejsce stałe wysadzać w maju (...)" - firma Rekwiat. To do gleby in situ nie można siać?

Np. arcydzięgiel litwor - "siew nasion na rozsadniku w kwietniu - maju. Na miejsce stałe wysadzać rośliny w fazie 2-3 liści." - f-a Legutko. A gdzie informacja o siewie ze stratyfikacją już pod koniec stycznia? Przecież tak też można.

O jeżówce bladej (fa. Florexpol) - siew nasion w V-VI na rozsadniku lub pod osłonami. W temp. 20 st. kiełkuje po 3-4 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w VIII-IX w rozstawie (...)." Na to bym nigdy nie wpadła, siałam w marcu do doniczek i też były.

Wnioski:
Producentowi powinno zależeć na szerokim i dokładnym opisaniu sposobu postępowania.

Można siać tak i tak - i okazuje się, że nie ma to znaczenia.

A dzisiaj odkryłam jeszcze jeden sposób siania u Gobasi, jesienią w rządkach w warzywniku, potem rozsadzanie na wiosnę - nie wiem tylko, czy rośliny dadzą radę w zimie u nas.

Znalazłam "stare" nasiona jeżówki żółtej i sprawdzam jak się zachowują na ligninie. I co jest nasionkiem a co nie jest nim? I czy spuchną pod wpływem wody? Kto wie?

Za tacki do wysiewów od lat służą mi min. płaskie blaszki do ciast - kupione specjalnie w tym celu. Rewelacja.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:26, 07 mar 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pierwsze szkody wyszły spod śniegu
bordowe ciemierniki i te co w zeszłym sezonie sadzone, wcześnie wystartowały i je siekło

a ten sadzony w styczniu taki

Nie martw się o nie. Moje tak co roku wyglądają. Za kilka dni zetnę te brzydkie liście i puszczą nowe, piękne, soczyste listeczki i kwiaty też będą, spoko .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:21, 07 mar 2018

Do góry
Pączki na pigwowcu szlag trafił, a w podwórku nie sprawdziłam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:20, 07 mar 2018

Do góry

a te się werandują

Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:15, 07 mar 2018

Do góry
Pierwsze szkody wyszły spod śniegu
bordowe ciemierniki i te co w zeszłym sezonie sadzone, wcześnie wystartowały i je siekło

a ten sadzony w styczniu taki

Bawarka 20:11, 07 mar 2018

Do góry
Z -23 stopni do...+ 20.. Taki skok temperatury w ciagu krotkiego czasu. U mnie zapowiadaja cieplo pomiedzy +16 do +20.

No to za to cieplo Oby sie nam

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:06, 07 mar 2018

Do góry
Bawarka 20:01, 07 mar 2018

Do góry

W kaciku ziolowym, mozliwosc sprobowania wody z dodatkami

Pycha

Podsumowujac: duzo ozdob, fajnych dodatkow ogrodowych, malo, jak dla mnie za malo roslin. Jedno stoisko z drzewkami, kilka, moze 3, 4 z cebulami i klaczami. Rowniez 3, 4 z doniczkowymi. Zadnych nowosci ogrodowych.
Wejscie 7 euro, kawy, ciasta, posilki w dostepnych cenach. Fajna atmosfera, zapachy i kolory

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 20:00, 07 mar 2018

Do góry
W oczekiwaniu na wiosnę odgrzewane kotlety
Rododendronowy ogród II. 19:55, 07 mar 2018

Do góry
Na tym zdjeciu przed hortenją są azalie wielkokwiatowe, one kwitna wiosną a hotrnsja pod koniec lata , pod hortensją są ciemierniki.

Bardzo ładny jest Twój rododendron.
Bawarka 19:54, 07 mar 2018

Do góry

Rododendronowy ogród II. 19:52, 07 mar 2018

Do góry
To jeszcze zdjęcia dla Wacława.

Bawarka 19:49, 07 mar 2018

Do góry
Ciag dalszy

drzewo tekowe

stare butle gazowe, teraz- grill, palenisko, pojemnik na ogien...

I ciekawie ukryty smietnik

i kolejne takie cos tam

Bawarka 19:38, 07 mar 2018

Do góry
eda napisał(a)
prześliczne to wszystko miodzio a figurki z druta to już niebo w gembie !!!
powiało wiosenką

U Ciebie to sniegiem sypnelo I dobrze, przynajmniej ogrod sie porzadnie napije
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 19:36, 07 mar 2018

Do góry

Tak z przodu się prezentuje. Mam jeszcze jednego rodka. Ten drugi ma mnóstwo gałęzi i nie miałam tyle oporów żeby go pociąć. Bardzo wolno ale wypuszcza nowe listki. Jednak ten jest taki duży i ma mało przyrostu, stąd te obawy. Nie chce go jeszcze bardziej zeszpecić
Pszczelarnia 19:18, 07 mar 2018

Do góry
mira napisał(a)
Uwielbiam lwie paszczki i zwykle sieję 3 jakieś kolory bo zbieram nasiona jak znaczki. Najbardziej lubię właśnie takie klasyki wysokie.
Tak więc zaciekawiona co to za odmiana Antirrhinum majus 'Appleblossom'- trafiłam nieopacznie na stronę S.R. - można się tam rozmarzyć.
Ta Twoja jest wysoka i pewnie będzie się pokładać warto więc dać jej wsparcie jakiś patyczek. U mnie wysiane w marcu /jeszcze nie siałam/ kwitną tego samego roku i potem w roku następnym a kiedyś trafiło się że i w kolejnym.
W bukiecie jedna gałązka zwraca uwagę - będziesz mieć wielką radość.

pozdrawiam

Ona pójdzie do skrzyń z kwiatami do cięcia - wszystko trzeba w nich prowadzić "na prosto", mieczyki też dostaną sznurek i patyki.

A przy okazji nagietki pomidorowe z 2013 od SR - nie ma różnicy oprócz koloru. Też kupiłam te nowe nowości i będę obsiewać truskawki (jak zawsze)

I jeszcze pokażę tace z matą podsiąkową - fajne, leję wodę tylko na tacę - moje kubeczki wszystkie mają dziurki.

Zaczęło się na parapetach. W ogrodzie jeszcze zima i śnieg.

...uDany ogród 19:10, 07 mar 2018

Do góry
No i doczekałam się kanap, właśnie dzisiaj przywieźliśmy je od tapicera
tadam

Ja jestem zakochana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies