Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 14:20, 26 lut 2018

Do góry
Nallar napisał(a)

Genialny widoczek! Nadrabiam Ewuś! Cuda robisz. Jakby co, to ja cichaczem zamówię sobie kurki w kropy! Cichaczem .
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 14:03, 26 lut 2018

Do góry
Mam nadzieje bo chyba po nią pójdę hehe
Ogródek Ewy 14:02, 26 lut 2018

Do góry
Obiecane słoiczki.

Ptasi gaj 13:38, 26 lut 2018

Do góry
Tak było 25 lutego 2017 r. Było trochę śniegu ale nie było mrozu. Mrozy były wcześniej.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:22, 26 lut 2018

Do góry
Balea napisał(a)
Oto rysunek mojego ogrodu.

Najprostsze rozwiązanie

Ogródek Ewy 13:19, 26 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
No i jaki fajny masz busz na działce, a ta studnia zatopiona w tej zieleni bosko wygląda ja jak czytam o tych jukach to chyba też zacznę się ich troszku pozbywać, bo później nie dam sobie rady z nimi...

I pomyśleć że jeszcze nie tak dawno był tylko nazwijmy to trawnik.
Juki są ładne jak są młode, stare przestają zdobić. Całkowite wykopanie ich graniczy z cudem i im starsza tym trudniej się jej pozbyć.
Odrastają jak grzyby po deszczu.
Te w pojemniku na bio to te, które czas kwitnienia mają już za sobą.

Przycinanie - cięcie tui 12:18, 26 lut 2018

Do góry

Witam Państwa,
od jakiegoś czasu śledzę to forum i często korzystam z porad bardziej doświadczonych użytkowników. Pojawił się problem, któremu chce jakoś zaradzić.

W 2014r. w ogródku przy bloku posadziłem tuje (sprzedawca mówił, że to szmaragd). Moim zamysłem było stworzenie zielonej ściany w celu zyskania odrobiny intymności. Zasilam je dolistnie pinivitem oraz nawożę podłoże nawozem do tui florovit. Wszystkie przetrwały i wyglądają na zdrowe, choć miewały i gorszy okres. Niestety rosną wąskie i smukłe. Widząc zaistniałą sytuację w 2015, 2016, 2017 ciałem je z góry. Jednak tuje nadal się nie łączą, a mają już powyżej 180-190cm. Odległość sadzenia 60cm. Niestety nie znałem się na sadzonkach i te najcieńsze mają tylko jedną łodygę.

Jest to mój pierwszy ogród.
Czy coś zrobiłem źle?
Czy istnieje szansa na poprawę sytuacji i bardziej bujne przyrosty boczne tak by uzyskać efekt ściany?
proszę o wskazówki. Poniżej zdjęcia z datami.

2014r.- rok posadzenia

2017r.- ostatnie lato

2017r.- zbliżenie

Wymarzony sielankowy ogród..... 12:13, 26 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oprócz planowania rabat, do przodu idzie ładnie jedna z prac mojego eMusia
najpierw była sama pospawana rama...

później już przybyło desek...

i zaczęło nabierać kształtu...

robi się wędzarnia....

jeszcze mu troszku pracy zostało, alem zadowolona łokrutnie

Ale świetna wędzarnia. Mojemu emowi też się marzy. Może się zmobilizuje jak zobaczy Waszą .
Wymarzony sielankowy ogród..... 11:41, 26 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Oprócz planowania rabat, do przodu idzie ładnie jedna z prac mojego eMusia
najpierw była sama pospawana rama...

później już przybyło desek...

i zaczęło nabierać kształtu...

robi się wędzarnia....

jeszcze mu troszku pracy zostało, alem zadowolona łokrutnie

Pogratuluj eMusiowi, pięknie mu wychodzi
...uDany ogród 11:29, 26 lut 2018

Do góry
Milka napisał(a)
Zjawiskowe zdjęcia i niesamowite zmiany w ogrodzie, super Danusiu, serdecznie pozdrawiam

Witaj Irciu

Bardzo dziękuję za serdeczny komentarz, już zacieram ręce żeby skończyć to co zaczęliśmy w ogrodzie, a tu mróz -15 . Masakra i zero śniegu...
Jeszcze mnie rozłożyło i właśnie nadaję spod kołderki. Doprawiłam się w sobotę w Twoich okolicach, byliśmy we Wrocławiu po cudowne kaloryfery do mojego przyszłego domu. Nadal wierzę że on powstanie
Jak je odrestauruję to pokażę

Ogród z wilkiem zamkn. 11:23, 26 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

ten plan zostaje ,bo mi się on bardzo podoba

jak będziesz mieć chęć i czas i bedziesz się nudzić ,to proszę Cię ładnie o pomoc z tyłem ogrodu lecę rysować wymiary i pózniej wstawię ,a tu fotka dla przypomnienia jak tył jesienią wyglądał

oczywiście wszystkie chętne Dziewczyny proszę też o udzielanie się w dyskusji ....każde zdanie się dla mnie liczy

Postaram sie pomoc Teraz podgladam, na co sie zdecydujesz, czy na serby czy na cisy. Z brzozami moglabys wyjsc troche bardziej w strone srodka ogrodu, nie tylko przy brzegu
...uDany ogród 11:21, 26 lut 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Ale Danuś widzieliśmy je z daleka i dopiero jak podjechaliśmy bliżej zobaczyliśmy, że to łosie. To nie było aż tak ekstremalne spotkanie .

Niestety takie spotkania są bardzo niebezpieczne. Podziwiać z daleka to co innegoTeż mnie skręca jak jedziemy przez las, widoki cudne ale nigdy nie wiesz co Cię spotka...

...uDany ogród 11:17, 26 lut 2018

Do góry
vts napisał(a)
Pisaliśmy pisma do Sejmiku i jeszcze gdzieś, ale nic nie wskóraliśmy to jest ich ustawowy termin i nic nie mogę zrobić. Tylko czekać...co właśnie próbuję robić.
W marcowej Werandzie piszą:...on, wielki architekt, sześć lat starał się o pozwolenie na budowę..." mowa o światowej sławy Pier Lisonim, który pobudował dom w Toskanii. Wiem, żadne to pocieszenie dla Ciebie ale czytając artykuł pomyślałam ciepło o Tobie.
pozdrawiam Lila

Lilciu dziękuję za ciepłe myśli, mam nadzieję że ja nie będę czekać aż 6 lat. Oby w tym roku coś wreszcie postanowili, bo nie mam specjalnie chęci remontować u Mamy i dostosowywać piętro do naszych potrzeb.
Na dworze trzaskający mróz, ale w sercu wiosna

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:16, 26 lut 2018

Do góry
jona napisał(a)

Może takie klimaty są tym bardziej przyjemne im bardziej się za nimi tęskni i na nie czeka?
Najpierw jednak bardzo emocjonujący czas szukania każdego znaku wiosny. Teraz, mimo śniegu, dzień jest coraz dłuższy. To znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku

zawsze to wyczekiwane smakuje nam bardziej..pierwszy kwiatek choć niepozorny a cieszy jak mało co

U mnie śniegu nie ma i to mnie martwi Mroz dwucyfrowy i w dzień i w nocy...do tego jeszcze mocno wiało w sobotę... ale już to ostatni podmuch zimy

Ty juz posiałaś ,a ja mam lenia nadal i jeszcze nic nie działam wiosennie

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:10, 26 lut 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Wtuliłam się w Twoje hortensje i tak mi tu dobrze...

To super:!! zapraszam na dlużej

Dwa ogrody 11:07, 26 lut 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Kasya, o siódmej było -15. Śniegu zero. Wczoraj okrywałam rośliny, ziemi było mało, wykorzystałam piasek z popiołem i obsypałam jeszcze dwie róże. Włóknina mi się skończyła, wykorzystałam wzorem Tess nieużywane powłoki, zasłony itp. Przypieczętowałam decyzję rozstania się z nimi. Swetry, bluzy i kurtki również
królowa Queen of Sweden

Na pomysł, by kurteczki wykorzystać, nie wpadłam. Ale ten pomysł pewnie wykorzystam dzisiaj. Ta noc ma być najzimniejsza. A wszystkie powłoczki, ręczniki, koce już wykorzystałam.
Ubolewam, że nad Rozlewiskiem niczego nie okryłam. Nawet mini kopczyków roślinki nie dostały.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:59, 26 lut 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Może takie klimaty są tym bardziej przyjemne im bardziej się za nimi tęskni i na nie czeka?
Najpierw jednak bardzo emocjonujący czas szukania każdego znaku wiosny. Teraz, mimo śniegu, dzień jest coraz dłuższy. To znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku
Podwórkowa rehabilitacja 10:50, 26 lut 2018

Do góry
ryska napisał(a)
Kupiłam sobie na Gardenii:
3 dalie doniczkowe Melody Allegro,
20 frezji,
3 goryczki,
doniczkę z liściem laurowym,
gar na kiszonki,
i oczywiście malowaną rdzą jeżówkę, zdaje się, że to jeżówka blada
Fotek zakupów brak ale wstawię i tu pamiątkową ze spotkania z Anią i Renatką.

Podpisuję: pierwsza od lewej to ja-Ryska, obok mnie Ania-GorAna a kolejna piękna pani w kwiecistej bluzeczce to Renata-Kokesz

Nooo! dziewczynki
cudne jesteście
....Ani nigdy nie widziałam na oczy a taka wydaje mi się znajoma twarz...
Japoński ogród Reni i Matiego 10:41, 26 lut 2018

Do góry
Renii napisał(a)
Mój rododendron. W ubiegłym roku wiosenne przymrozki ścięły kwiaty. Mam nadzieję, że w tym roku będzie piękny.

Jak tam mieszkasz i nadają o przymrozkach to go odkryj na noc. U mnie w zeszłym roku też obdarzył rododendron bialy w jesieni trochę zakwitly w tym roku też ma dużo pakow kwiatowych.
A poza tym u nas śnieg pada i jest mroźno.

Róża piękna.
Pozdrawiam.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:13, 26 lut 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Swoją droga ciekawe czy się ptakom spodoba, wszystkie na wschód

Jako dekoracja wygląda wspaniale . Jeszcze cudniej byłoby, gdyby ktoś chciał w nich zamieszkać .
Oj, zawróciły Ci w głowie te ptaszyska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies