Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:50, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
mam oba kaczory, ale łatam im brzuchy, braki wynikają z cienia.
Teraz mi nie padają z powodu grzyba, ale pojawia się czasem. Wtedy osuszam krzewy i odkurzam te liście.
Mnie chodzi po głowie podanie dodatkowo Polyversum, ale teraz mam dylemat. Jak użyję środki na grzyba, to "zabiją" mi tego pożytecznego i jestem w kropce. Używał ktoś w ogóle przy bukszpanach Polyversum?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:46, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak mi wyrośnie to oddam, mnie on się nie podoba
Nie jadłam, liczyłam na chmurkę kwiatów, ale ślimaki go podżerały zanim cokolwiek wypuścił.

Slimaki? Dobrze ze u mnie nie ma Jakbys miala wyrzucac/oddawac, chetnie przygarne/odkupie! Nie wiedzialam ze go masz?? Wydawalo mi sie ze to bylo zdjecie z ktorejs z Twoich realizacji.
pozdrawiam!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:44, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
ŚLiwa wiśniowa albo śliwa dziecięca.
Perukowiec to krzew.

Ja też mam tak mały ogród a mam mnóstwo buków, miłorzęby, śliwę wiśniową i tulipanowca normalnego, grujecznika. Wszystko jest kwestią cięcia, a nie wymiarów ogrodu

Danusiu,
A jakie szlachetne drzewo poleciłabyś mi na rabacie z jałowcami zamiast śliwy wiśiowej, z uwzględnieniem, że przed tym drzewem będą hortensje:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=52
Przerabiałam tą rabatę na kilka sposobów a i tak stanęło na tym, co zaproponowałaś mi na wstępie mojego wątku. Ale Ty masz wyczucie
Pozdrawiam.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:39, 22 mar 2015

Do góry
mam oba kaczory, ale łatam im brzuchy, braki wynikają z cienia.
Teraz mi nie padają z powodu grzyba, ale pojawia się czasem. Wtedy osuszam krzewy i odkurzam te liście.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:35, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym przypadku bardziej prawdopodobny jest grzyb Cylindrocladium buxicola, bardzo trudny jeśli już zaatakuje.
Mazan podawał dopiero co jakiś obecnie dostępny środek, ale czy jest skuteczny? Mus wypróbować i wtedy będzie wiadomo.

Przyciąć mocno. Może odrośnie. Wybrać odkurzaczem ze środka martwe liście.
Dziękuję pięknie, sprobuję wygrać tę nierówną walkę. Danusiu, a Twoja kaczka przeżyła? Szukałam info i albo przeoczyłam, albo nie było informacji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:34, 22 mar 2015

Do góry
ŚLiwa wiśniowa albo śliwa dziecięca.
Perukowiec to krzew.

Ja też mam tak mały ogród a mam mnóstwo buków, miłorzęby, śliwę wiśniową i tulipanowca normalnego, grujecznika. Wszystko jest kwestią cięcia, a nie wymiarów ogrodu
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 10:31, 22 mar 2015

Do góry
W tym przypadku bardziej prawdopodobny jest grzyb Cylindrocladium buxicola, bardzo trudny jeśli już zaatakuje.
Mazan podawał dopiero co jakiś obecnie dostępny środek, ale czy jest skuteczny? Mus wypróbować i wtedy będzie wiadomo.

Przyciąć mocno. Może odrośnie. Wybrać odkurzaczem ze środka martwe liście.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 10:30, 22 mar 2015

Do góry
Nie chodzi o tę roślinkę, ale ogółem o sposób postępowania z siewkami. Nie mogą być w wiecznej wilgoci, trzeba wietrzyć, drenaż (dziurki) w dnie muszą być. Pewnie miały za mokro.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/370-wysiew-nasion-kwiatow-i-warzyw-oraz-pielegnacja-siewek
Mój ogród pod górkę... 10:23, 22 mar 2015

Do góry
Podlej to co w donicach lub workach wykopane ale to przecież wiesz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:22, 22 mar 2015

Do góry
U nas śnieg nadal leży.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:49, 22 mar 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
O rany , śnieg?Czy jest szansa na egzemplarz z dedykacją? Będzie jakaś oficjalna premiera?
Pozdrawiam

Pewnie, premierę organizuje wydawnictwo, nie wiem jeszcze co i jak. Dedykacja gwarantowana
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:48, 22 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
u nas tez tak przypudrowalo, ale tam gdzie slonko dotarlo juz po nim sladu nie ma
pozdrawiam!!

Danusiu, szukam wiesci dot crambe maritima - modraka morskiego. Widzialam gdzies fotki Twojego autorstwa. Da sie w Wawie gdzies kupic (nie internetowo?) Jadlas? Jadalne? dzieki

Jak mi wyrośnie to oddam, mnie on się nie podoba
Nie jadłam, liczyłam na chmurkę kwiatów, ale ślimaki go podżerały zanim cokolwiek wypuścił.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:29, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Było minus dwa przed szóstą. Chyba kwiatkom nic nie będzie.

Prymulka nie ma imienia, było 6, wzięłam 6 ma bardzo ciemne liście i prawie czarne kwiaty w pąku.

Szkoda, że była bez imienia. Wiedziałabym jakiej szukać na moją rabatę w tonacji burgundowo, bordowo, kremowej. Świetna ta prymulka.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:22, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U kogo jeszcze spadł śnieg?

U mnie nie spadł! przynajmniej na razie W bukszpanowym i śnieg jakiś ładniejszy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:44, 22 mar 2015

Do góry
Było minus dwa przed szóstą. Chyba kwiatkom nic nie będzie.

Prymulka nie ma imienia, było 6, wzięłam 6 ma bardzo ciemne liście i prawie czarne kwiaty w pąku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:36, 22 mar 2015

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:32, 22 mar 2015

Do góry
A dzisiaj niespodzianka

Zrobiło się całkiem biało U kogo jeszcze spadł śnieg?

Pomysł na ogród 05:40, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W wątku o szmacie dowiedziałam się że zmądrzałeś i wywalasz szmatę?

Przede wszystkim to witaj wiosennie Danusiu
Nie wiem czy to pisalem, ale matę kladę tam gdzie zrobiona rabata dlugo czeka na skończenie koncepcji , posadzenie roślin i wyściółkowanie
Potem to tylko hamuje on wzrost i rozrastanie się roślin, a przecież chodzi nam o to by pięknie i zdrowo rosły
Brązowienie iglaków 00:38, 22 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, nic się nie dzieje, tuje będą oddychać i wypuszczą nowe korzenie, a tak to by zgniły pod szmatą.

No i niech mi ktoś powie że szmata jest super i w ogóle o co mi chodzi. Ja odmawiam robienia ogrodu, jak jest takie coś, a klient jest zdziwiony, dlaczego. "przecież można naciąć krzyżyki w szmacie i sadzić" masakra jakaś .

Danusiu dziekuję Ci Kochana, że odpisałaś, od wczoraj ciągle zerkam na tujki i gadam do nich, żeby były dzielne za to co im porobiłam z korzonkami, kamień z serca jak mówisz, że nic im nie będzie
Porządnie je podlałam, a eM spryskał dolistnie pinivitem tylko teraz tak myślę czy to jeszcze nie za wcześnie ale trudno najwyżej za tydzień powtórzymy zabieg.
Teraz pada więc jest dobrze
Pozdrawiam i życzę słoneczka na jutro!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:57, 21 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witajcie, ja widzę wpisy. Ale tematyczne ważniejsze

Aktualnie jestem w niedoczasie, projekty i książka, Marta ma nosa
Okładkę wybieram, czy mam być na okładce, czy nie? Raczej tak, ot dylemat. Ale w jakiej scenerii??

Melduję że dzisiaj cały dzień do 16 pracowałam ciężko w ogrodzie i efekt jest, ale jeszcze nie taki, jaki by mnie satysfakcjonował.

Wieści dla Sebka z kuchni - jest, ale bez uchwytów, zamówione, ale żyrandol wisi Cokołów nie ma, gzymsów nie ma

Na okładce koniecznie musisz być

Wieści z kuchni cieszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies