Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 12 sty 2018

Do góry
Witam! Dziękując wszystkim, którzy właściwie nieświadomie przyczynili się do wielu zmian jakie zaszły w moim ogrodzie i nie tylko - postanowiłam, że i ja otworzę szerzej drzwi swojego ogródka szumnie nazywanego ogrodem. Ale w porównaniu do waszych metrów kwadratowych... to raczej ogródek.
Otwieram te drzwi prawie dosłownie, bo takowe "wytyrał" dla mnie mój zaślubiony REALIZATOR MARZEŃ (w skrócie RM)

Tak jak dla większości z Was i dla mnie internet jest wielką skarbnicą inspiracji. Ale internet to właściwie ludzie i to dzięki nim albo przez nich, tych moich marzeń jest coraz więcej. Ale spełnione dają tyle radości w tym "zagonionym"życiu! Widząc te wszystkie piękne obrazki z życia innych aż chce się działać i upiększać przestrzeń wokół siebie. Ale do tej pory to ja tylko oglądałam, czytałam, czerpałam i nawet komentarza zachwytu nie zostawiłam Na wytłumaczenie mam tylko brak czasu...

Dlatego czuję się zobowiązana do dania czegoś od siebie.Zapraszam więc do cząstki mojego świata, a raczej do naszego - bo rodzina ma też udział w tych dążeniach do piękna-piękna w moim pojęciu! Podkreślam - dążenia- bo mój ogród ciągle powstaje...
Choroby i szkodniki storczyków, storczyki 23:14, 11 sty 2018

Do góry
ja też proszę o pomoc mam ziemiórki czy jest jakiś ziołowy specyfik żeby zachamować wylęganie storczyk ma się świetnie tylko rozlatują mi się owady zastosowałam kleistą żółtą maź - wpadają ,
naklejkę z klejem - kleją się ,
i wybijam co chwila
ale to mało bo nadal są
co robić ? plisss ...

czytałam o aspirynie rozpuszczonej w wodzie i podlewać czy nie zaszkodzi to storczykowi? podobno po trzecim razie pomogło nie wiem czy to wiarygodne ...

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:09, 11 sty 2018

Do góry
Nikita napisał(a)
Małgoś na pamiątkę super spędzonego wieczoru. Jedziemy za tydzień ?

O matko jaka fota - a co ja robię tymi rękoma ? Pływam czy gram na fortepianie ? Albo macham žeby złapać równowagę ? Nie wiem.

Pewnie że jedziemy
Dzięki raz jeszcze.

p.s. już wiem ja "prowadzę" przed sobą wirtualnie tego Brada Pitta o którym mówiłaś że mógłby zastąpić te małe pingwinki jako wersja dla dorosłych

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 22:22, 11 sty 2018

Do góry
Danusiu, chyba jestes wrogo nastawiona do mojego ogrodu
Twój pomysł z trawnikiem jest super,, bo tak z Asia gdzies krążymy wokól tego, tylko ty tak bach i już.. I pewnie bedzie bardzo dobry!
Spójrzcie na to, jak to wyszło według Danusi pomysłu. Podoba mi sie to coraz bardziej.
Parki Warszawy 22:14, 11 sty 2018

Do góry
Warszawa ma mnóstwo parków jest bardzo zielonym miastem.
Nowe osiedla powstają z dobrą architektura zieleń wkomponowane w osiedla.
Np stary Ursynów to jeden park drzewa wysokie, ławki, płace zabaw w zieleni.
Żoliborz sady przepiękna okolica. Park na Szczęśliwicach powstał smieciowisku.
Mam dużo fot, ale muszę poszukać.

Skrawek parku w Wilanowie.

Centrum Wilanowa przy Świątyni

Krasiński wiosna

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:46, 11 sty 2018

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:45, 11 sty 2018

Do góry

Kopczyki/odchody na trawniku 21:42, 11 sty 2018

Do góry
Witajcie,

Może ten wątek był już poruszany na forum, niemniej te, które czytałem nieco się różnią od mojego przypadku.

Po remoncie i przeprowadzce do nowego domu, na wiosnę 2017 założyłem trawnik. W tym celu maszynowo wybrałem starą ziemię i nawiozłem świeżej, przesianej.

Po jakimś czasie w niektórych miejscach trawnika zaczęły pojawiać się mini kopczyki ziemi. Czytałem, że to dżdżownice, niemniej te kopczyki nie mają takiej tradycyjnej „lejącej” konsystencji jak po dżdżownict, ale bardziej przypominają grudy.

Po rozgrzebaniu pod kopcem jest otwór ok 5-8 mm, więc za mały na gryzonia i wydaje mi się, że za duży na dżdżownice.

Ktoś ma jakieś pomysły ?

Parki Warszawy 21:36, 11 sty 2018

Do góry
Drugi raz wybrałam się na spacer po Sadach we wrześniu. Niestety znów było pochmurnie.

W parku są "zatoczki" z ławkami i rabatami, ale we wrześniu byliny już przekwitły i nie było tego uroku. Są też stoliki szachowe, które są regularnie wykorzystywane, stół do ping ponga i plac zabaw dla dzieci. Park był wyremenotowany ok. 2005r. i wtedy naprawdę prezentował się ładnie, ale teraz miałam wrażenie, że znów jest zaniedbany.
Jeszcze kilka widoczków wrześniowych.

Przedziwny Ogród 21:35, 11 sty 2018

Do góry
cd.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:30, 11 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:12, 11 sty 2018

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:11, 11 sty 2018

Do góry

Przedziwny Ogród 21:10, 11 sty 2018

Do góry
"I pielęgnujem murawę,
Plewiąc z niej chwasty i osty,
By każdy, patrząc na trawę,
Duszą, jak trawa, był prosty.

"

Parki Warszawy 21:03, 11 sty 2018

Do góry
Pora na kolejny warszawski park czyli Sady Żoliborskie. O parku można przeczytać więcej tutaj: http://zielona.um.warszawa.pl/tereny-zielone/parki/park-sady-zoliborskie
Do zdjęć zbierałam się kilkakrotnie i za każdym razem byłą kiepska pogoda. Niestety wiosna 2017 była bardzo kapryśna, ze sporymi przymrozkami w maju i kwitnięcie drzew owocowych następowało stopniowo. W tym roku nie było więc efektu WOW, gdy wszystko kwitnie naraz.

Warto zwrócić uwagę również na osiedle zaprojektowane przez Halinę Skibniewską. Jest to dobry przykład polskiego powojennego modernizmu. Zresztą osiedle zostało wpisane do Gminnej Ewidencji Zabytków.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:54, 11 sty 2018

Do góry
Kupiłam dzisiaj pierwsze nasionka

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 20:31, 11 sty 2018

Do góry
Małgoś na pamiątkę super spędzonego wieczoru. Jedziemy za tydzień ?

Szmaragdowy Zakątek 20:27, 11 sty 2018

Do góry
Wczoraj byłyśmy z Margarete na lodowisku. Było super...ja już drugi raz, ale Małgosia pierwszy od 18 lat. Obyło się bez poważnych kontuzji i świetnie się bawiłyśmy. Na pewno to jeszcze powtórzymy.
Zdjęcie wykadrowane z filmu nagranego komórką, więc przepraszam za jakość. Małgosia niczym baletnica tańcząca "Jezioro łabędzie".
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:25, 11 sty 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Czerwiec

Pod koniec czerwca cis ponownie był "poczochrany" I w takiej formie lubię go najbardziej

Co to za odmiana cisa?
Blaski i cienie nowego życia 17:49, 11 sty 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Tak się zaczęło nazbierałam mech z chodnika przy ulicy bo jest ładny.

Nudę zapełniłam pomysłami i tak jest dzisiaj. Ale to nie koniec zmian.

Jak zrobi się ciepło przenoszę kamienie na północną stronę domu.

Witaj Ula ...noworoczne zmiany i dekoracje są przwpiękne...a gdzie takie wapienie znalazłaś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies