Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:30, 14 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
OO super bo mam tam sporo miejsca ,czyli generalnie pastelowe odcienie róż sobie poradzą ? juz się ciesze na ta wiadomość

Janko moja rabata jest dodana tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=741

będę musiała ja przerzedzić tak jak dziewczyny radzą ,ale z róż nie zrezygnuję.

adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Ado, ewidentnie masz tam za gęsto, ale juz wiesz o tym
Jaka jest szerokość tej rabaty? Obstawiam, ze coś około 100 cm? To jest bardzo mało jak na miskanty, tuje, róze i Evergoldy w jednej linii. Nawet jezeli wybierzesz róze rabatowe (a tylko takie mają szanse jakoś tu się wpasować), to one sięgają na szerokosć z 60 cm, tam jest o jeden rząd roślin za dużo.
Tak, pastelowe róze spokojnie dadzą radę w słońcu. Ale też głębszy różowy moze być ok, nic im tu nie będzie. Polecałabym się skoncentrować na 2 - max 3 odmianach, np Mariatheresia, Baronesse, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Pastella, Aspirin Rose, Pashmina, Kurfurstin Sophie i posadzić na przemian. Wszystkie są zdrowe i wytrzymałe.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:01, 14 sty 2018

Do góry
Zmroziło nieźle, 4 cm warstwa lodu na oczkach i nawet rów zamarzł choć woda wartko płynęła....teraz już -6, ciemiernik oczywiście zmroziło

przerębel ciężko było, ale jutro pewnie już trzeba będzie garnkiem wrzątku wytapiać...

Poidełko w lesie tez zmrożone

i rów

Moja bajka 20:56, 14 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Kasieńka to jest to lustro, o którym Ci mówiłam

Buziolek

Naklejkę można odkleić i w każdym masz inne odbicie jednocześnie

Sylwus no rewelacja, świietne jest .
Kwiaty we włosach 20:55, 14 sty 2018

Do góry
Dzisiaj przeglądałam szkółki z różami, nigdy ich dość.

Jednak takie widoki cieszą oko.

Ogród z koniczynką 20:55, 14 sty 2018

Do góry
Ogród i ja chcielibyśmy już wiosny, ale dzisiejsza mroźna aura nie wskazuje na to...wody gruntowe wylały poza teren ogrodzenia i wszystko zamarzło...brrr...

Moja bajka 20:49, 14 sty 2018

Do góry
Kasieńka to jest to lustro, o którym Ci mówiłam

Buziolek

Naklejkę można odkleić i w każdym masz inne odbicie jednocześnie
Mój 4 arowy azyl... 20:44, 14 sty 2018

Do góry
Wreszcie dzisiaj na działce. Krótki rekonesans i powrót do domu. Ziąb i wiatr. Ziemia zamarznieta, susza daje się we znaki rododendronom, nawiało mnóstwo liści.
Okryłam kępkę ciemiernika (tę z poprzedniego posta), bo miał już pączki. W ub.r. sporo ich przemarzło.
Szkoda, że biały wrzosiec pospieszył się z kwitnieniem. Na szczęście sporo pączków zamkniętych.

Wyjątkowy brak obiektów do focenia, no może z wyjątkiem Ciemiernika Cuchnącego i róży Charles Austin, której pączek w tym zimnie się rozwinął i teraz kończy żywot.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:43, 14 sty 2018

Do góry

Minimalizm,,,
Wśród brzóz i dębów 20:43, 14 sty 2018

Do góry
Żeby przybliżyć wiosnę poczyniłam już pierwsze nasienne zkupy na najbliższy sezon.
Moja bajka 20:20, 14 sty 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Super
Przedziwny Ogród 20:18, 14 sty 2018

Do góry
AniazZielonegoWzgorza napisał(a)
Witaj, ślicznie u Ciebie, a kolor jeżówek mnie zachwycił, tak jak i ważka.
Pozdrawiam

Rzeczywiście jeżówki przechodzą same siebie.Zmieniają odcienie koloru jak kameleon. Bardzo je lubię, bo nie ważne czy słońce czy deszcz sztywno się trzymają i mają ładny kwiat
Bardzo dziękuję, że mnie odwiedziłaś.

Moja bajka 20:14, 14 sty 2018

Do góry
Moja bajka 20:12, 14 sty 2018

Do góry
Dziewczynki może te zdjęcia będą jak wirtualny kop
To zdjątko z tegorocznych wakacji i wizyty u Ani ze Skandynawii po krzyżacku (9kg temu )

A to liche zdjęcie zrobione ze 2 tyg temu. Miałam radochę bo mi ciuchy do biegania przyszły i sobie takie liche selfie strzeliłam. A, że nieszczególnie lubię się focić, to innego nie mam
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:02, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta propozycja tez ma sens, ale zabieram znaczna część trawnika, wiem z przodu jest go wiecej ale dzieci nie pójda tam z piłką. Poza tym klon widze do przesadzenia, a chciałam tego uniknąć, i linia rabaty przechodzi przez głaz, może tak tylko machnełaś, bo oczywiscie mozna obok głazu poprowadzić te linie, ale to juz szczegół.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:52, 14 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak wcześniej pisałam. Rabata super wygląda tylko na rysunku, ale nie na to miejsce i za dużo roślin. Dużych roślin
Świerk w stożek, jeśli już tak na bogato.

Ale co w takim razie z dalszą częścią ogrodu, dalej plac zabaw we wnęce a dalej co?

Oczywiscie , że w stozek, jak najbardziej.Podoba mi sie to rozwiazanie, bo sa tu wszystkie 3 elementy, które miały pozostac na swoim miejscu, czyli białobok, głaz i klon.Poza tym wszystkie rosliny które sa na planie miałabym już u siebie - no tylko ambrowca musiałabym dokupic.
Ale przyznam sie, rysujac nie dopasowywałam wielkosci roslin - raczej na kształcie sie skupiłam. Kolory też sa przekłamane troche, ale przynajmniej można wyobraźnie uruchomić. Mi sie wydaje , że nie jest za dużo roślin , moze kolorystycznie lepiej to dobrac. Ale expertem tez nie jestem.
Ogrodowy song 19:43, 14 sty 2018

Do góry
Mało mnie tu, ale...amarylisem to muszę się pochwalić. Raz w roku taki pokaz daje .

Metamorfozy ogrodowe 19:16, 14 sty 2018

Do góry
Przed

Po

Raczkujący ogród Iwony 18:23, 14 sty 2018

Do góry

Bardzo dojrzały ten raczkujący
Wpadłam z rewizytą, spodziewając się planów, morza kory i tycich roślinek, a tu widzę wszystko dość już dorodne
Czy dobrze poznaję, że to śliwa na środku? Ile lat rośnie pamiętasz? Już się nie mogę doczekać kiedy moje takie będą.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:13, 14 sty 2018

Do góry
No taki mrozik i śnieżek mi nie przeszkadza. Jest miło.

A kwiatusze to na razie w domach hodujmy.
Ja wczoraj w JYSK nabyłam taki domek

A choinkę zaprosiliśmy na taras
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 18:07, 14 sty 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Kamil_360

Tło i wykonanie fotki uniemożliwia właściwe odczytanie. Można podejrzewać w dużym przybliżeniu, że to zamieranie wierzchołków pędów.
Najlepiej zrób foto rośliny i umiejscowienie objawów oraz podaj czas powstania choroby.

Pozdrawiam

wstawiam zdjęcia wykonane dzisiaj
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies