Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 13:23, 10 sty 2018

Do góry
olga80 napisał(a)
Iwona jak miło pooglądać tak pięknie kwitnące róże,aż by się chciało już takich widoków ogrodowych.Same piękności pokazujesz

Już w czerwcu zobaczymy nasze ukochane róże, ale do tego czasu inne kwiaty będą nas czarowały tulipany już wystawiają kiełki oby ładnie dotrwały.
Anna i Ogród 13:21, 10 sty 2018

Do góry
Kochani dziękuję za wpisy. Buziaki dla wszystkich.

Figa po zabiegu ładnie dochodzi do siebie ale po wyglądała strasznie.

Siedziałam przy niej i pilnowałam. Biedna była na tak silnych lekach że przez dobę powiek nie mogła zamknąć. Kilka godzin po zabiegu już próbowała chodzić oczywiście z marnym skutkiem. Zaliczała glebę a przy tym mocno skomlała. Bolało ją

Chodziłam za nią i pomagałam utrzymywać równowagę. Oczywiście dzwoniłam do weta bo się bałam o nią ale on uspakajał mnie że wszystko jest dobrze. Im więcej będzie chodziła tym lepiej dla niej bylebym nie zmuszała na siłę. Po dwóch tygodniach (dzień przed wigilią) zdjęli jej szwy. Lekarz był bardzo zadowolony z rezultatu.

Dziś Figa ma się świetnie. Skacze i dokazuje z Tolą.

O dziwo nawet daje się brać na ręce i nie jęczy tak jak przed zabiegiem. Wtedy nie dawała się dotykać a teraz sama przychodzi.

Tak więc uważam że zabieg to dobra decyzja.

Teraz tylko musimy słuchać jej skomlenia z tęsknoty za podwórkiem. Nie wolno jej wychodzić póki sierść nie urośnie bo mogłoby się to dla niej źle skończyć. Tak więc jak świeci słoneczko to siedzi przy drzwiach tarasowych i miauczy bo Tola na dworze a ona nie
Ogrodowe przygody 13:19, 10 sty 2018

Do góry
Ewik napisał(a)
Iwona , wydaje mi się ze to jasmina flower circus ☺

Ewa dziękuję bardzo ładnie kwitła, we wrześniu była prawie łysa od plamistości, ale mimo to kwitła
Ogrodowe przygody 13:14, 10 sty 2018

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Oczy nacieszyłam i zimą i różami u moich róż powoli oczka pękają

Asia dziękuję, marzy mi się zakup kilku nowych może na wiosnę zrealizuję marzenia Roślinki są mega zdezorientowane tą ciepłą zimą, mam nadzieje, że przez te anomalie wiosna się za bardzo nie opóźni.
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:13, 10 sty 2018

Do góry
2017 male zmiany...i roslinki troche urosly
Tu ma być ogród :) 12:33, 10 sty 2018

Do góry
Wiosenne zapędy zimą

Małymi krokami-Ogród Wioli 12:32, 10 sty 2018

Do góry
2016 nastapił przełom... zmiana z linii falowanych na proste, przesadzanie i kupowanie nowych roslin...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:27, 10 sty 2018

Do góry
Mille napisał(a)
Poproszę o poradę czym osłonić działkę o szer. 30 m od ruchliwej drogi.

Może ktoś miał podobne dylematy i może pochwalić się podjętymi decyzjami?

Ja sadziłam wiosną 2015 serby wzdłuż granicy z sąsiadem (31 m). Są oddalone 90 cm od siatki i 130 cm od siebie, gdybym dziś miała to robić ponownie to posadziłabym je minimum 120 cm od siatki i minimum 150 cm jeden od drugiego - czemu takie spostrzeżenia? - to są drzewa, które rosną bardzo szybko, my się starzejemy, a przycinanie takich kłujoków do przyjemności nie należy, za kilka lat na pewno trzeba to będzie komuś zlecać.

Tu chwile po posadzeniu wiosną 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=45

Tu jesień 2017

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1685

Rabata przed świerkami miała pierwotnie 3m szerokości, ale wystarczyło 1,5 roku, żeby się przekonać, że to stanowczo za mało, poszerzyłam do ponad 5 m.
Może moje doświadczenia coś Ci pomogą przy podejmowaniu decyzji.

A i jeszcze jedno, szłabym w jednolite nasadzenia - bo mieszanie żywopłotów fajnie wygląda po latach - zanim to nastąpi każda roślina rośnie w swoim tempie, są różnice w wysokościach, luki pomiędzy roślinami, które nierówno zarastają - a Tobie chodzi o przesłonienie tej ruchliwej drogi.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:17, 10 sty 2018

Do góry
2015 troche zmienilam sciezke,rosliny urosly....
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:12, 10 sty 2018

Do góry
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:11, 10 sty 2018

Do góry
2013
Faza "ogrod japonski"
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:07, 10 sty 2018

Do góry
2013
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:06, 10 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Jak patrzę na to zdjęcie to widzę siebie sprzed 2 lat i takie samo gęste sadzenie, a jedyne co można Ci mądrego doradzić to wiosną zrób luz na tej rabacie, bo wszystkiego jest napchane o 3 razy za dużo.

Dla potwierdzenia tych słów wrzucę Ci kilka linków do mojego ogrodu.

Miskanty Kleine Fontane - na zdjęciach mają niewiele ponad rok i są tak szerokie jak słupki ogrodzenia, czyli mają około 80 cm.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1618

Jak na tak małej powierzchni posadzisz coś na pniu, a tłem będą miskanty typu Zebrinus to wszystko się zleje w jedną całość.

Tu u mnie miłorzeby Marikeny a za nimi 2 letnie miskanty Variegatus dorastające do 2 m - w tym roku je stamtąd wysadzam i szukam czegoś niższego.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1674

Carex Evergold u mnie po 2 latach miał średnicę nawet 60 cm - niestety jednej zimy nie przetrzymał.
Danice i berberysy też za gęsto.
Przykro mi, że rysuję tu dla Ciebie przyszłość pełną przesadzania, ale to Cię czeka nieuchronnie.
Powodzenia!
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:31, 10 sty 2018

Do góry
Opcja trzecia:
maksymalne zmniejszenie rabaty z jednoczesnym zwiększeniem trawy:

Likwidujemy ten pasek żwirowy przy kostce, za to poszerzamy pas trawy.
Kształt rabaty jest ok, tylko w tej opcji białobok nadal zostaje na brzegu, co jak wiesz - nie za bardzo mi pasuje.

Halo, koleżanki odwiedzające - może któraś by się wypowiedziała? Wiem, że tam jesteście!
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:26, 10 sty 2018

Do góry

Linia a to najsensowniejsza opcja nowego poprowadzenia rabaty: zachowuje część obecnego żywopłotu i płynnie wychodzi z linii kostki. Jedyny problem - wcale nie zmniejsza tej rabaty, a jedynie likwiduje ten zawijas przy tui.

Linia b pokazuje maksymalne cofnięcie rabaty - więcej się nie da, bo drzewa i głaz się nie zmieszczą. Rabata tak czy inaczej niezbyt się zmniejsza, a przy kostce zostaje ten dziwaczny skrawek trawnika.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:13, 10 sty 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Ooo, takie zdjęcia mi rób!
Na tym zdjęciu faktycznie widać, że jak się cofnie rabatę do głazu, to ona tak naprawdę niewiele się zmniejszy.

Obawiam się, że dochodzimy do punktu, w którym dokładniejszy rysunek (z wymiarami) staje się niezbędny
Tu ma być ogród :) 11:11, 10 sty 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
U Ciebie chyba cieplej niż we WRO, masz większe ciemierniki już
Szybkiej wiosny życzę :0

Ciemierniki zawsze mi o tej porze roku już kwitły, gorzej, że inne rośliny nie śpią - jakoś nie wierzę, że zima już nie będzie miała kolejnego zrywu.

Wypatrzyłam wczoraj, że zawilce HJ już takie listki młode mają i to na pewno nie jest powód do radości

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 11:04, 10 sty 2018

Do góry
Może lepiej tutaj widać.

Blaski i cienie nowego życia 10:57, 10 sty 2018

Do góry
I na parapetach byle do wiosny

Chrupiąca kokolada 10:45, 10 sty 2018

Do góry

Czekolada złożona z samych superfoods o niskim wskaźniku glikemicznym, smaczna i zdrowa. jedyny minus - czekoladę trzeba trzymać w lodówce.

•3 czubate łyżki dobrego kakao – najlepiej BIO – może być surowe lub prażone – jakie lubimy
•2,5 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
•opcjonalnie – garść rodzynek lub daktyle
•opcjonalnie – garść orzechów, migdałowych płatków..
•płaską foremkę lub talerzyk wyłożony pergaminem
można dodać szczyptę soli lub chilli wg upodobania

Czekolada ta jest gorzka i osładzają ją tylko suszone owoce, ale jak ktoś lubi może dodać miodu lub cukru.

Kakao przekładam do miseczki, na to nakładam 2.5 łyżki oleju kokosowego
Mieszam delikatnie, a później jak przy koglu-moglu. Jeśli olej jest zbyt twardy (zimą) można lekko ogrzać.
Gdy masa jest gładka – a na to potrzeba dwóch minut i lekko lejąca dodaję garść suszonych owoców i orzechy.
Wykładam na pergamin i do lodówki.

Lubię pochrupać taka zdrową kokoladę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies