W ogrodzie wietrznie i mrozi, ale na parapetach powoli wiosna
Stipa
papryka ramiro, oleńka i ostra nn z Sycylii
pomidorki
W piątek wysiałam cukinię Astra Polka, jarmuż Nero di toscana, sałatę Regina dei ghiacci i ostróżkę letnią hiacyntową. Dzisiaj wypatrzyłam pierwsze wschody.
Hortensje pienne
tutaj Limelight, patyczek będzie na razie śmiesznie wystawał ale ma duże znaczenie później, bo przynajmniej środkowe pędy dla zachowania kulistego kształtu krzaka wymagają podwiązania
Zupełnie inaczej rozkrzewia się Phantom ( kąt bardzo ostry), rzadko się przewiesza, chyba że kilka dni ulewnych deszczy, patyczek ma raczej funkcję dodatkowo stabilizującą pień ale w razie potrzeby można do niego dowiązać wyższy i nieco poprawić koronę ( zdarza się to na szczęście rzadko, uważam ,że ta hortensja jest wręcz idealna na formę pienną)
Oczywiście cięcie już zaczęłam więc kilka uwag praktycznych
krzaki 5-7 letnie najczęściej wymagają już odmłodzenia, u mnie pod "topór" poszły Vanilki w grupach , w planie też takie cięcie w tym roku u Pinky Winky
Takie cięcie jest mało pracochłonne, po prostu obcinamy 10-15 cm nad ziemią, pędy są na tyle grube , że miejsca cięć wymagają zabezpieczenia maścią
Poradzi sobie na każdym stanowisku, u mnie obrasta garaż( ściany północną i zachodnią). Jeśli pozwolimy jej się wczepić korzonkami w mur rośnie jak szalona, zdecydowanie wolniej rośnie na kratkach i trzeba ją trochę korygować podwiązaniami. Generalnie zajmuje dużo miejsca
Nie wiem gdzie, miejsce znajdę, poszerzam rabaty,zmieniam na innych kompozycje.
Przetaczniki jedne z moich ulubionych, będę w jednym miejscu z przodu.
Muszę gdzieś jeszcze nabyć kilka czerwonych traw, może u nas na dołku.
Moja stipa po zimie, nieźle się trzyma, jest taka sztywna, a to chyba jednoroczna?
w tym roku azalie mają małe pączki bo zeszłego lata z powodu mojej nogi mało podlewane były, oby te niskie nie pomroziło teraz. Póki co to storczyk co mi zakwitł jesienia drugi raz cieszy i obfice kwitnie cały czas