Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 11:07, 24 lut 2015

Do góry
Ucinaj jedynie przewodniki na rozgałęzieniach. Posadź Tuje 'Golden Tuffet', pomarańczowe baryłki Najładniesze inspiracje w necie pochodzą z mojej realizacji nieskromnie powiem Sprawdziłam.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2548-ramy-tlo-ogrodu-z-iglakow
Ogrodowiskowe rewolucje 11:04, 24 lut 2015

Do góry
Nie odgapiaj żywcem bo wszystkie ogrody będą takie same...Masz okazję mieć ogród inny.
Ogrodowiskowe rewolucje 10:59, 24 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj zrób murek oporowy albo nawet dwa murki o ogród tarasowy, jak amfiteatr. Zależy jak wysoki jest ten uskok. Ta niby-wada może być wielkim atutem i możesz sobie z domu zaserwować wspaniałe widoki

Hmm ogród tarasowy brzmi fajnie )
Pomierzę te uskoki i szerokości jak to wygląda i będę projektować płaszczyzny
Poza tym nawet projekt domu był wybierany pod względem uskoków itp.
Zielone cztery kąty 10:55, 24 lut 2015

Do góry
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 10:53, 24 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Akurat z cięcia choiny nie mam. Nie przewidziałam takiego zamówienia.

Forumowiczek nie da się przewidzieć

Danusiu tak mi zareklamowałaś te choiny że mam 7 sztuk w pierwszej wersji miały być strzyżone na żywopłot ale jak zobaczyłam jak pięknie rosną to zrobiło mi się żal je tak mocno ciąć i będę je tylko zagęszczać. Teraz się tylko zastanawiam co pod nimi posadzić żeby podkreślić ich zwiewność.
Zielone cztery kąty 10:53, 24 lut 2015

Do góry
Co posadzić wokół działki 36 x 60 m 10:43, 24 lut 2015

Do góry
Nadia napisał(a)
Rozmawiałam z kilkoma właścicielami szkółek..wszyscy odradzają Serby :?

Odradzają serby??? Jestem niemile zaskoczona, wypychają towar który mają. Ja mam serby i je tnę, są śliczne.
Ogrodowiskowe rewolucje 10:37, 24 lut 2015

Do góry
Jeszcze powiem: Twój ogród nie może być nudny bo jesteś na Ogrodowisku Każdy, kto tutaj trafił i chce pracować i zmieniać osiąga cel

Podoba mi się co zrobiłaś z zakupionymi po 70 gr tujami. Jesteś zawzięta i pracowita i wróżę ci duży sukces ogrodowy Zobaczysz za dwa lata co będzie. Prześledź zalinkowany wcześniej ogród Any od początku
Ogrodowiskowe rewolucje 10:34, 24 lut 2015

Do góry
natkqa napisał(a)

Tutaj zró murek oporowy albo nawet dwa murki o ogród tarasowy, jak amfiteatr. Zależy jak wysoki jest ten uskok. Ta niby-wada może być wielkim atutem i możesz sobie z domu zaserwować wspaniałe widoki
Bukszpan (Buxus) - uprawa 10:32, 24 lut 2015

Do góry
Będą żyć, ale czy aby nie mają teraz za sucho? Może je podlej, czy nie były przenawożone, albo zasuszone?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:24, 24 lut 2015

Do góry
atena13 napisał(a)

Tutaj każda rabatka woła: patrz na mnie, każda jest otoczona palisadką - jeszcze gorzej. Wyrzuć palisadki, kółeczka, kamyczki, zrób jasny podział tego miejsca. Jest małe, nie potrzeba mu aż trzy wysepki każda inna. Przy balustradzie..kolejna wysepka i znowu kolekcja roślin.

Na rabacie rośnie 10 roślin, każda inna Tak być nie może

Najbardziej wartościowym okazem jest niwaki (bonsai) i na tym moim zdaniem trzeba budować kompozycję tego przedogródka. Wierzbę (to chyba wierzba iwa?) Wyrzucić, to tani chwast niewart sadzenia. W dodatku rośnie nie wiadomo po co w tym miejscu, krzywo, trawa pod nim postrzępiona Murek zasłoń żywopłotem z bukszpanu, ostrokrzewu, niskiego cisa itp.

Rabatę wysyp kamyczkami (ale nie białymi), palisady wyrzuć, wytycz inną linię trawnika, zadbaj na tym małym kawałku o trawę, musi być doskonała (połóż ten kawałek z rolki), otocz rabatę niewidocznym obrzeżem, które zatrzyma kamyczki, ale nie będzie widoczne.

I to wszystko, co tu deliberować Toż to chusteczka do nosa

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 09:32, 24 lut 2015

Do góry
Skoro jesteś to pokazuj ogród
Obwódki formowane inne niż z bukszpanu 22:15, 23 lut 2015

Do góry
Ilex 'Blue Angel

Sadzić żeby wyglądał na żywopłocik a nie na luźne krzaczki
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 22:13, 23 lut 2015

Do góry
Albo na rozgałęzieniach pędów, albo nożycami do cięcia żywopłotów. Pierwsza wersja bardziej swobodna, do zagęszczania a druga wersja zywopłot formalny strzyżony, lita ściana zielona.

Akurat z cięcia choiny nie mam. Nie przewidziałam takiego zamówienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:08, 23 lut 2015

Do góry
Ciemno było, a ja długo na spacerze Jutro zrobię. Za dnia. Dobranoc.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:45, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na lewo pod płotem cd, rabaty i pas hortensji. Tutaj trzeba nadać wysokości, dodać koloru a nie niskie bukszpany.

Wróciłam do tej Twojej ściany...
A nie chcesz zrobic tak, jak Ci podpowiedziała Danusia? Myslę, że ten pomysł jest super. Wcale nie musisz dosadzać jałowców, by zasłonić ścianę. Zresztą takich dużych nigdzie nie dostaniesz, więc ciągle będziesz miala nierówno. A im większe będziesz kupować, tym większe prawdopodovieństwo, że się nie przyjmą. Te zaproponowane roślinki na tle białej ściany będą naprawdę dobrze wyglądały...
Tak myślę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:17, 23 lut 2015

Do góry
Poszłam się rozerwać do garażu i zrobiłam własnoręcznie, w ciągu godziny-dwóch - wianek wiosenny, podkład z derenia 'Flaviramea' (od Hani dostałam), dekoracja z ciemierników, hiacyntów i tulipanów plus listki. Pasuje do przedwiośnia

Jutro zobaczę jak wyszło i czy potrzebne są poprawki. Można zobaczyć na drzwiach, bo już wisi. Następny będzie z jaskrów. Już mam pomysł, a następny chyba z peonii
Verbena bonariensis - werbena patagońska 17:26, 23 lut 2015

Do góry
Suche kwiatostany mają nasiona, możesz je wysiać.
Grab - Carpinus 16:51, 23 lut 2015

Do góry
Tutaj żywopłotem strzyżonym jest chyba akurat grab, ale zwykły, a przed nim drzewka, wyglądają na jesiony, ale pewności nie mam. Każde kuliste drzewko będzie dobre. Tylko, czy aby nie mają za dużo cienia?

Jesiony
Oczko wodne, jak wykonać i pielęgnować? 16:25, 23 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli nie ma ryb to nic nie jest potrzebne. A pewnikiem nie ma, bo skoro staw ma być płyciutki to ryby nie przeżyją. Na same rośliny nie potrzeba fontanny, zwłaszcza do grzybieni, które nie lubią zbytniego ruchu wody.

Juzia napisał(a)
No to jeszcze lepiej

Pompka faktycznie niepotrzebna, ale napowietrzacz by nie zaszkodził, to niewielkie koszty, a woda jest dobrze dotleniona szczególnie pod koniec zimy, nie ma przyduchy, żyją tam tez żaby, ale i inne organizmy i mikroorganizmy potrzebujące do rozwoju tlenu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies