Prawdziwe tylko gałęzie, reszta z jedwabiu. Cebule som z dwoma hiacyntami, jakbym je wyrwała z ogrodu i liście mają.
A dziś zrobiłam inny wianek, też już wisi w pogotowiu. Po tym wianku będę wieszać
Jeśli są kamyczki na linii rabata-trawnik to lepiej dać ogranicznik. Kamienie w trawniku mogą uszkodzić noże kosiarki. Ogranicznik pozwoli je utrzymać na miejscu i da wrażenie ładnej linii rabaty. Nie będzie bałaganu.
Dopiero teraz zauważyłam Danusiu, że odpisałaś.
Bardzo dziękuję za pomoc.
Wnioskuję, że berberys, żarnowiec i kosodrzewina na bardziej słoneczne stanowisko. Co możnaby do nich dosadzić, aby stworzyć ładną kompozycję? Czy wrzosy i żurawki w takim zestawieniu to dobry pomysł?
Ucinaj jedynie przewodniki na rozgałęzieniach. Posadź Tuje 'Golden Tuffet', pomarańczowe baryłki Najładniesze inspiracje w necie pochodzą z mojej realizacji nieskromnie powiem Sprawdziłam.
Hmm ogród tarasowy brzmi fajnie )
Pomierzę te uskoki i szerokości jak to wygląda i będę projektować płaszczyzny
Poza tym nawet projekt domu był wybierany pod względem uskoków itp.
Danusiu tak mi zareklamowałaś te choiny że mam 7 sztuk w pierwszej wersji miały być strzyżone na żywopłot ale jak zobaczyłam jak pięknie rosną to zrobiło mi się żal je tak mocno ciąć i będę je tylko zagęszczać. Teraz się tylko zastanawiam co pod nimi posadzić żeby podkreślić ich zwiewność.
Jeszcze powiem: Twój ogród nie może być nudny bo jesteś na Ogrodowisku Każdy, kto tutaj trafił i chce pracować i zmieniać osiąga cel
Podoba mi się co zrobiłaś z zakupionymi po 70 gr tujami. Jesteś zawzięta i pracowita i wróżę ci duży sukces ogrodowy Zobaczysz za dwa lata co będzie. Prześledź zalinkowany wcześniej ogród Any od początku
Tutaj zró murek oporowy albo nawet dwa murki o ogród tarasowy, jak amfiteatr. Zależy jak wysoki jest ten uskok. Ta niby-wada może być wielkim atutem i możesz sobie z domu zaserwować wspaniałe widoki
Tutaj każda rabatka woła: patrz na mnie, każda jest otoczona palisadką - jeszcze gorzej. Wyrzuć palisadki, kółeczka, kamyczki, zrób jasny podział tego miejsca. Jest małe, nie potrzeba mu aż trzy wysepki każda inna. Przy balustradzie..kolejna wysepka i znowu kolekcja roślin.
Na rabacie rośnie 10 roślin, każda inna Tak być nie może
Najbardziej wartościowym okazem jest niwaki (bonsai) i na tym moim zdaniem trzeba budować kompozycję tego przedogródka. Wierzbę (to chyba wierzba iwa?) Wyrzucić, to tani chwast niewart sadzenia. W dodatku rośnie nie wiadomo po co w tym miejscu, krzywo, trawa pod nim postrzępiona Murek zasłoń żywopłotem z bukszpanu, ostrokrzewu, niskiego cisa itp.
Rabatę wysyp kamyczkami (ale nie białymi), palisady wyrzuć, wytycz inną linię trawnika, zadbaj na tym małym kawałku o trawę, musi być doskonała (połóż ten kawałek z rolki), otocz rabatę niewidocznym obrzeżem, które zatrzyma kamyczki, ale nie będzie widoczne.
I to wszystko, co tu deliberować Toż to chusteczka do nosa