Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:34, 01 lut 2018

Do góry
Jude the Obscure

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:29, 01 lut 2018

Do góry
heja

zastanawiam się czy już. Czy tu. Czy nie szukać dalej. Czy nie znajdę fajniejszej. Czy nie poszukać i nie poczekać skoro i tak nie będę od razu budować.

Czy szkoła ok. Czy sąsiedzi nie jacyś nienormalni. Na mapce jest linia średniego napięcia w poprzek działki, a fizycznie poza nią - słupy po lewej stronie. Tu widać słup.

Zastanawiam się jak się to prostuje, jakaś inwentaryzacja? Geodeci? Wolałabym to mieć wyprostowane zanim kupię... i tak chyba będę rozmawiać z babką pośrednikiem nieruchomości. Umowa przedwstępna, określenie kwoty i jak wyprostuje właściciel to płacę... hmmm

W większości budowlana (2/3), reszta rolna. Ceny? 45-70 zł/m2 poza wsią, we wsi 60-100 zł/metr budowlanej. Cena spada jak blisko linia albo daleko droga, duża działka tańsza (ok 40 zł/metr) licząc z metra niż mała. Hm.

Teraz pola już nie kupisz, max 30 arów rolnej działki jeśli nie jesteś rolnikiem lub 50 jeśli działka rolna zabudowana... no też żałuję że nie kupowałam wcześniej...

pozdrawiam, Agatko!
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:26, 01 lut 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:23, 01 lut 2018

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:20, 01 lut 2018

Do góry
Czas na fotki - ciąg dalszy róż.

Summer Song

Ogrodowe kreacje 14:15, 01 lut 2018

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Znowu czeka mnie walka z mchem na zacienionym trawniku

Po wertykulacji, odpowiednim koszeniu i podlewaniu podczas suszy, nie najgorzej się prezentuje

Aurelia czym się przejmujesz. Kupujesz nawóz wiosenny przeciw mchowi i mech znika. Ja mam każdego roku pół działki na wiosnę że mchem. Robię wertykulacje potem nawóz i nie ma mchu aż do jesieni.
Wiewiórki są fajne jakbym miała takie zwierzątka to bym się cieszyła.

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 14:13, 01 lut 2018

Do góry

Tutaj w nieco innej tonacji.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:11, 01 lut 2018

Do góry
brzydula napisał(a)
Isia33

Pokaże Ci moja trzmielinę, myślę ze to dobry pomysł tak jak sugeruje Danusia. Ja mam prawdopodobnie odmianę Coloratus ( jeżeli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi ) i jest bardzo dekoracyjna w zimie przez owoce.
czerwiec

listopad

Nie wiem jeszcze jak mam ją przycinać czy radykalnie czy nie, przez pierwsze 5 lat w ogóle się nią nie zajmowałam po prostu była i rosła sobie dopiero w tym roku sama doznałam szoku że już cały płot obrośnięty.

Wow, takiej jeszcze nie widziałam. Fajna. Z jakiej części Polski jesteś, nie wymarza? I gdzie takie coś dostać? Danusia ma dla mnie zawsze trafione rady
Doświadczalnia bylinowo-różana 14:04, 01 lut 2018

Do góry
Tymczasem w szkółce kwitną sobie w najlepsze kamelie

Szkoda, że nie pachną.

Poza tym trwają przygotowania do karnawału. Dzisiaj malowałam wóz na pochód, konkretnie tą bramę

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:04, 01 lut 2018

Do góry
Mokry na forum jedziemy po imieniu nawet jak szron na głowie i nie to zdrowie..

faktycznie masz też gęsto

cudowne rozmnożenie świerka wężowego
Ranczo Edy 13:54, 01 lut 2018

Do góry
eda napisał(a)

Noooo sama się dziwię było parę dni tak ciepłych że wszystko oszalało nawet tulipany botaniczne już liście wysunęły ..teraz jest lekki mrozek i na szczęście wiatr wczorajszy ustał fajnie jest choć zimno

botaniczny

Jeszcze są W miarę ciepłe. Rośliny pójdą do góry.
A po niedzieli zima z mrozami.
Słoneczny Ogród 13:47, 01 lut 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Pomysł z ławeczką mi się podoba bardzo też lubię takich kilka zakątków do odpoczywania ..
..... a z tym planowaniem ,to bardzo trudne jest ...... każdy ma inne wizje i co innego mu się podoba .....sama mam problem jak połączyć Przedogródek z bokiem domu i jeszcze dopasować do skarpy z rodkami .....powoli coś mi się klaruje ,ale nawet nie piszę ,bo codziennie koncepcja inna .... wiem tylko ,że chcę ułagodzić misz masz i postarać się połączyć jakoś wszystko w całość ..... ale czy to sie uda ? ..... nie wiem
Daria ....taki mały pomysł wpadł mi na ten wjazd Twój ( od razu nie wiem ,czy dobry ) jakbyś po obu stronach wjazdu zrobiła rabaty jednakowe ? Nie umiem tego narysować ,ale tam gdzie stożki po prawej i kulki po lewej ,żeby było podobnie ?
Ta ławeczka przy drzewie - do niej ścieżka ..... hmm.....niby w głowie to widzę ,ale nie wiem jak opisać o czym myśle
Np. Po tej lewej w którymś kawałku mały szpaler hortensji ,żeby nawiązać do hortensjowej ?

No właśnie, Ty tak myślisz jak i ja - jakby tu wszystko ujednolicić, bo jak jest na bogato to jest pstrokato i naćpane wszystkiego a i tak nie ma efektu.
Nikt nie ma co tu sie obrażać, ale to jest fakt! Bo przeciez sama miałam jak miałam a teraz kombinuje żeby było spójnie i żeby był efekt.

No może i dobrze myslisz, żeby dać tam trochę hortek. Ale i co stożki też myślisz dać tam na lewej stronie?

Acha już wiem, Ty mówisz żeby od drogi były takie bliźniacze rabaty przy samej drodze, takie same wzdłuz drogi asfaltowej , tak?

Tutaj?

Mój mały ogródeczek :) 13:23, 01 lut 2018

Do góry
Rozchodnik

Czosnki

I tu szok lilie

Rodek
Sezon 2017 u Hanusi 13:21, 01 lut 2018

Do góry
Idzie luty, podkuj buty!
Lecz przysłowia są mylące:
U mnie na wskaźniku plusy
i przyświeca we dnie słońce.

Rzadko ono u mnie gości,
mgła nie ginie od miesiąca,
ale nawet z pół minutki
twarz wystawić trza do słońca.

Dziś oto, na psim spacerze,
między trawy zielonością,
Przebiśniegi zobaczyłam,
świecące w oczy białością!

Znaczy to, że już niedługo
czas wizytować ogrody,
czy tam znajdę co posiałam,
czy też skutki mysiej hordy?

Ale jeszcze się wstrzymuję,
na parapet rzucam okiem.
kondycję swoją szlifuję,
i pocieszam się pierwiosnkiem.

Mój mały ogródeczek :) 13:21, 01 lut 2018

Do góry
W poszukiwaniu wiosny

Krokusy

Hosty

Powojnik

Różyczki
Trawy, bambusy itp. 13:16, 01 lut 2018

Do góry
Oraz bananowiec zimujący w budynku Musa basjo niestety chyba nie znajde miejsca na niego a szkoda bo wielkie i piękne liście ma
oraz młodzież od niego
Trawy, bambusy itp. 13:12, 01 lut 2018

Do góry
Parę sadzonek bukszpanu

I jeszcze trochę
Dwa ogrody 12:58, 01 lut 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Fotka do ewentualnego rozpoznania
Laurowiśnio, to z niej zebrałam nasionka, pewnie to nie jest ta jednoroczna dziewanna austriacka, którą podziwiałam u Ciebie

To jest dziewanna. Ja mialam też taką, tylko z innymi kolorami kwiatuszkow. Niw wiem jak się nazywa, bo kupiłam na bazarku gotowe sadzonki.
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:55, 01 lut 2018

Do góry

Wstawiłam rame z cisa baciata,az do choinek z którymi sie połaczą. Murka nie rozwaliłam na rabacie a jedynie rozważam zakmaskowanie jego poprzez podsadzenie go w tym wypadku rozplenicą , ale moze byc jakis miskant lepciejszy Mozna nim murek podsadzić, albo posadzić go na murku wówczas liscie będą zwisały, ale moim zdaniem wówczas zwiększe tylko różnice wysokość poprzez wysokośc rosliny, wiec leiej pod murkiem.
Murek w dalszej części - czyli poza rabata jest do rozebrania i ewentualnego wykorzystania. Trawnik bedzie odpowiednio zniwelowany.
Posadziłam jakies kule, narazie nie wiem jakie gatunki, przytuliłam je troche,posadziłam azalie maruschka oraz hosty.
I mam wyraźne miejsca do obsadzenia.
Co proponujcie?
Na wyższym poziomie jest obecny żywopłot z bukszpanu oraz hortensje miedzy sosnami. Jezeli nie hortensje to może byc jakis miskant lub jakis wiekszy rododendron podsadzony miodunka.Na obu poziomach obecne klony palmowe.
Wymyślam, obmyślam, i chyba goopia jestem juz
Słoneczny Ogród 12:52, 01 lut 2018

Do góry

Witaj Dario Bardzo inspirujący ogród Ciekawe nasadzenia. Bardzo podoba mi się ta długa wąska rabatka z kulistymi nasadzeniami na żwirze Czy planujesz ją przedłużyć? Nadal chętnie będę Cię odwiedzać. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies