Słoneczny Ogród
12:42, 01 lut 2018
Dziewczynki kochane dużo szukałam , nic mi nigdzie nie przypadło do gustu, żadnych inspiracji trafnych i w sumie mało podpowiedzi, tym razem w dziale pomocy nie dostałam odpowiedzi. No ale trudno jest komus tak doradzić dobrze, rozplanować- na to potrzeba troche czasu poświęcic, żeby dobrać rośliny piętrowo (kilka rzędów) i trzeba sie dobrze orientować ,żeby ładnie wyszło.
Chciałam do tej rabaty podejść z przemysleniem, żeby co chwila nie przekopywać wszystkiego.
Myślałam długo, pomysły różne do głowy mi przychodziły. A najlepiej to bym usunęła problem główny czyli ciachu ciachu drzewo
Myśli nadal mam różne. A jak wyjdę w teren z łopatą to jeszcze coś sie wymyśli...
Ale tak:
-pod drzewem to może zostawie miejsce na jakiś placyk z ławeczką i problemu nie będzie , a mi bardzo podobaja sie ogrody gdzie jest kilka kącików do wypoczynku
- po bokach tego placyku zrobiłabym rabaty trawiaste, górne piętro miskanty z jasnymi piuropuszami ( no bo w ogóle, na przodzie ogrodu mam hortensje i drzewa, trawy w kolorze złocistym to tego chciałabym sie trzymac , czyli kolor biały i złocisty)
~~ przed miskantami inne trawy, może rozplenice a pomiędzy nimi w jednej lini zawilce japońskie białe na jednej części od strony drogi, a na drugiej części od "suchego środka" w stronę domu podobnie ale pomiędzy średnimi trawami dałabym jeżówkę jasną jakąś honeydew albo white double
~~ no a z przodu najniżej nie wiem co , bo mam kulki danica i już nawet myślałam , żeby je trochę rozsunąć szerzej i tak z pół metra wgłąb rabaty, żeby poszerzyć drogę wjazdową ( bo przecież drogę roboczą zlikwidowałam na rzecz hortensjowej) żeby ewentualnie ciężarówka miała lżej wjechać
Ale nie ukrywam, że myślałam o takich samych hortkach w szpalerze... może gdzieś je wcisnę jeszcze.
Na razie skłaniam się ku typowo trawiasto- trawiastej w równych rzedach, żaden misz-masz, tylko na dokładkę zawilce na średnim piętrze i jeżówki.
Wymyśliłam sobie jeszcze jedną rabatę, tym razem w miejscu pustym, czyli nic nie trzeba przekopywać. To jest miejsce pod ścianą domu od południowej strony. Nie pokazywałam tego miejsca bo nic tam nie ma.
Zdjęcie odpowiednie do opisu rzeczonej rabaty- lewa strona.