Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Słoneczny Ogród 12:42, 01 lut 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
No popatrz, ja myślałam, że te zdjątka na przywołanie wiosny... piękne masz te rośliny pozdrowienia zostawiam
A zapomniałam zapytać a jak tam właśnie ta rabatka masz ją już zaplanowaną, wiesz co tam posadzisz??

quote=Magleska napisał(a)]Nagromadziłaś tego dobra szkoda ,że tak daleko mieszkasz , coś byśmy powymieniały
Masz już pomysł co na tej rabacie będzie ?

Dziewczynki kochane dużo szukałam , nic mi nigdzie nie przypadło do gustu, żadnych inspiracji trafnych i w sumie mało podpowiedzi, tym razem w dziale pomocy nie dostałam odpowiedzi. No ale trudno jest komus tak doradzić dobrze, rozplanować- na to potrzeba troche czasu poświęcic, żeby dobrać rośliny piętrowo (kilka rzędów) i trzeba sie dobrze orientować ,żeby ładnie wyszło.
Chciałam do tej rabaty podejść z przemysleniem, żeby co chwila nie przekopywać wszystkiego.
Myślałam długo, pomysły różne do głowy mi przychodziły. A najlepiej to bym usunęła problem główny czyli ciachu ciachu drzewo i by tam nie było tak osuszane.
Myśli nadal mam różne. A jak wyjdę w teren z łopatą to jeszcze coś sie wymyśli...

Ale tak:
-pod drzewem to może zostawie miejsce na jakiś placyk z ławeczką i problemu nie będzie , a mi bardzo podobaja sie ogrody gdzie jest kilka kącików do wypoczynku
- po bokach tego placyku zrobiłabym rabaty trawiaste, górne piętro miskanty z jasnymi piuropuszami ( no bo w ogóle, na przodzie ogrodu mam hortensje i drzewa, trawy w kolorze złocistym to tego chciałabym sie trzymac , czyli kolor biały i złocisty)
~~ przed miskantami inne trawy, może rozplenice a pomiędzy nimi w jednej lini zawilce japońskie białe na jednej części od strony drogi, a na drugiej części od "suchego środka" w stronę domu podobnie ale pomiędzy średnimi trawami dałabym jeżówkę jasną jakąś honeydew albo white double
~~ no a z przodu najniżej nie wiem co , bo mam kulki danica i już nawet myślałam , żeby je trochę rozsunąć szerzej i tak z pół metra wgłąb rabaty, żeby poszerzyć drogę wjazdową ( bo przecież drogę roboczą zlikwidowałam na rzecz hortensjowej) żeby ewentualnie ciężarówka miała lżej wjechać

Ale nie ukrywam, że myślałam o takich samych hortkach w szpalerze... może gdzieś je wcisnę jeszcze.

Na razie skłaniam się ku typowo trawiasto- trawiastej w równych rzedach, żaden misz-masz, tylko na dokładkę zawilce na średnim piętrze i jeżówki.

Wymyśliłam sobie jeszcze jedną rabatę, tym razem w miejscu pustym, czyli nic nie trzeba przekopywać. To jest miejsce pod ścianą domu od południowej strony. Nie pokazywałam tego miejsca bo nic tam nie ma.

Zdjęcie odpowiednie do opisu rzeczonej rabaty- lewa strona.

Migawki z ogródka 12:39, 01 lut 2018

Do góry
tulucy napisał(a)

Cudowna kompozycja.Pozdrawiam
Kocankowe pole rośnie wokół mnie... 12:38, 01 lut 2018

Do góry
Wiejskie klimaty po mojemu, czyli rośnie sobie co chce Mam nadzieję, że to nie jest zaprzeczenie ogrodu

Metamorfoza- nowy ze starego 12:15, 01 lut 2018

Do góry

Z boku mam olbrzymią choine kanadyjską.. pewno też się z ogrodem gryzie. Ale skoro jeden wielki iglak jest, to ten drugi nie będzie nigdzie pasować?
Kocankowe pole rośnie wokół mnie... 12:11, 01 lut 2018

Do góry
To chyba jakiś goździk, świetnie u mnie się czuje - samosiejka, przenoszę gdzie się da i szybko się rozrasta, ładna przeciwwaga kolorystyczna dla żółtego ogrodu.

W kompostowniku wyrosła dynia, była ogromna, już w sierpni skonsumowana.

Wkład męża Trochę błędów, bo drewno sosnowe i dziurki mają dużo drzazg, ale i tak od razu lokatorzy się zameldowali.
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:10, 01 lut 2018

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:06, 01 lut 2018

Do góry
Kalina

kolejni wędrowcy
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 11:34, 01 lut 2018

Do góry
Już niedługo

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:19, 01 lut 2018

Do góry
I jeszcze zdjęcia bo coś mi nie poszło pierwszym razem
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:46, 01 lut 2018

Do góry
O rana pada, pada, pada

życzę nam słoneczka

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:44, 01 lut 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjecia pokazujesz. Takie letnie widoczki teraz bardzo potrzebne. Róze masz cudne.
Dziękuję Bożenko właśnie teraz kolory są bardzo bardzo potrzebne

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:16, 01 lut 2018

Do góry
Witaj Aniu tak były emocje ogromne
Polscy kibice są najlepsi i polscy skoczkowie radzą sobie super co tu dużo mówić .
Proszę popatrzeć mam nadzieję że admin wybaczy

Trąbkę trzeba było przetestować bardzo wcześnie rano by udać się niezwłocznie na Wielką Krokiew w celu zajęcia miejsca.

26 stycznia trenig i kwalifikacje sporo tego w czasie zważając na fakt ,że miejsce zająć trzeba ok 2 godzin nawet wcześniej -stojące i już nie wychodzić do rozpoczecia trenigu a potem kwalifikacji

Pierwsi z licznych kibiców nawet organizatorzy byli w szoku na trening i kwalifikacje kibice zajęli całą Krokiew wszystkie miejsca ,a to dopiero był piątek zawody zaczęły się od soboty -drużynowe w niedzielę skoki indywidualne.
Sobota konkurs druzynowy zgromadził prawdziwe tłumy kibiców Krokiew pękała w szwach

Cudowne pezeżycia.

Nie było wolnego miejsca by się nawet poruszyć.
Kibica ha ha poczucie humor unie opuszczało ,a obrabiającemu fotkę raczej obrabiającej tez nie hi hi

WYGRALIŚMY KONKURS DRUŻYNOWY (ale filmiki też są )To był czad na trybunach
Niedzieli praktycznie nie dało się dobrze sfotografować ponieważ kibiców było parę tysięcy wiecej niż np w sobotę .Emocje były jeszcze większe ,choć troszkę było zawirowań ale cóż to skoczkowie pokażą w kolejnych konkursach swoją moc .Za nich trzymamy kciuki ,ale już przed monitorem TV.
Kolejne dni to spacery i odpoczynek mężuś dał radę jesteśmy z tego faktu dumni.
I było podziwianie cudownych potęznych budzących pokorę dzieł stworzenia .

Pozdrawiam i dziękuję administracji forum za przymrużenie okka z moim lekkim zejściem z tematu ogrodów .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:07, 01 lut 2018

Do góry
Isia33

Pokaże Ci moja trzmielinę, myślę ze to dobry pomysł tak jak sugeruje Danusia. Ja mam prawdopodobnie odmianę Coloratus ( jeżeli jestem w błędzie niech mnie ktoś poprawi ) i jest bardzo dekoracyjna w zimie przez owoce.
czerwiec

listopad

Nie wiem jeszcze jak mam ją przycinać czy radykalnie czy nie, przez pierwsze 5 lat w ogóle się nią nie zajmowałam po prostu była i rosła sobie dopiero w tym roku sama doznałam szoku że już cały płot obrośnięty.

Ogród z uśmiechem 09:35, 01 lut 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

A cóż to za jegomość z takim gustownym czubem?
Ależ u Ciebie ślicznie zielono-wiosennie
Migawki z ogródka 09:26, 01 lut 2018

Do góry

Trawy, bambusy itp. 09:20, 01 lut 2018

Do góry
A u mnie wiosna Szarobródek syberyjski
Może dlatego ,że okrywał ziemie busz liści i pędów (a mówi się trzcinniki są najwcześniejsze zaprzeczam!)
Migawki z ogródka 09:16, 01 lut 2018

Do góry
Jeszcze trochę i będzie tak...

A potem tak...
Trawy, bambusy itp. 09:15, 01 lut 2018

Do góry
Dobra udało mi się zrobić zdjęcia, generalnie teraz 1 miesiąc przed zcięciem miskanty wyglądają najsłabiej miesiąc temu wszystkie wyglądały o wiele lepiej

Ghana i Africa znane z tego ,że zmieniają kolor na Żółto-Pomarańczowo-Złoty-Czerwony
Migawki z ogródka 09:09, 01 lut 2018

Do góry
Pilgrim dla Iwony
Mało widać, zagłuszyło go wszystko, z kłosowcem na czele.
Zakręcony ogród 08:03, 01 lut 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
jak ja się dla Ciebie poświęcam...

wiesz co juz wyrzuty sumienia mam że Cię tak męczę i wychodzi na to ,że niezły tłumok ze mnie Bardziej obrazowo nie mogłaś tego przedstawić

Toszka pisała mi ostatnio jak osiągnąć ogrodowiskowy styl.I jedna z zasad to powtarzalność sekwencji. Analizując te zasady pomyślałam,że pod każdą z trzech wiśni chcaiłabym wprowadzić ten sam element ,żeby było spójnie. Na pewno nie hortensje, które pięknie pasują ale będą obok wiśni.
Jak wsadzę ostrokrzew w rogu to już raczej nie powtórzę sekwencji
Może faktycznie pojechać po całości szmaragdami, przed nimi nigrę a przed nią no właśnie nie wiem co
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies