Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) 20:00, 26 sty 2018

Do góry
Prowadzę na żyłkach,wije się niesamowicie szybko.
Ogród pod drzewami, brzozami i ozdobnymi 19:57, 26 sty 2018

Do góry
Moniak napisał(a)
Ogród pełen złudzeń jest przepiękny, zwłaszcza te duże drzewa Niesamowicie podoba mi się taki ogród, ażurowy cień brzóz jest wspaniały!
Toszko, czy będzie to dalej słoneczna wystawa mimo tego, że duże brzozy rzucają tam cień? Nie podchodzę pesymistycznie, absolutnie, tylko trochę spanikowałam Oglądając Ogród pełen złudzeń przypomniałam sobie, że mamy jeszcze perukowca!

Jest taki ogród na Ogrodowisku już Ci szukam tytułu wątku....
" Tajemniczy ogród"
Coś czuję , że to to czego szukasz , on też dopiero powstaje, ale jest właśnie taki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:51, 26 sty 2018

Do góry
czapeczkę z liścia???
pomponik idealny....lub lody na liściu, czyli orzechowe

nocni goście
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:50, 26 sty 2018

Do góry
kołnierz z lisa, komu komu?

brzózka youngi zakwitnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:45, 26 sty 2018

Do góry
a listki nadal zielone

jeśli w lutym nie będzie silniejszych mrozów to budleje tej zimy będą zimozielone
rozchodniki

Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:41, 26 sty 2018

Do góry
stratyfikacja nasion budlei

a potem wiosną samosiew

W ubiegłym sezonie dwie takie mi w trawie wyrosły
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:39, 26 sty 2018

Do góry
tyle śniegu jeszcze

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:36, 26 sty 2018

Do góry
Przed zmianą rabaty

Po zmianie rabaty
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:35, 26 sty 2018

Do góry

jeżówki

Ogród pod drzewami, brzozami i ozdobnymi 19:34, 26 sty 2018

Do góry
Ogród pełen złudzeń jest przepiękny, zwłaszcza te duże drzewa Niesamowicie podoba mi się taki ogród, ażurowy cień brzóz jest wspaniały!
Toszko, czy będzie to dalej słoneczna wystawa mimo tego, że duże brzozy rzucają tam cień? Nie podchodzę pesymistycznie, absolutnie, tylko trochę spanikowałam Oglądając Ogród pełen złudzeń przypomniałam sobie, że mamy jeszcze perukowca!
Z ogródka na wsi 19:33, 26 sty 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
]

Piękna fotka Radziu. Na ścianę z nią
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:33, 26 sty 2018

Do góry
Wszędzie śniegu ubywa, a u nas ciągle jeszcze dużo leży, że ubywa widać tylko tam gdzie odśnieżone było

rudbekie w łące
Sezon 2017 u Hanusi 19:30, 26 sty 2018

Do góry
Widziałam! Razem z Tobą się cieszę!

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:25, 26 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Danusi propozycja daje więcej "oddechu", przez to, że rabata jest odsunięta od podjazdu. Ale, o ile dobrze czytam rysunek, zakłada całkowitą likwidację murka, zrobienie trawnika ze spadkiem i usunięcie białoboka. Głaz się mieści ledwo, ledwo.

Jeśli białoboka chcesz jednak zostawić, to wyjdzie wersja podobna do tego, co już omawiałyśmy:

Moim zdaniem - im szerszy trawnik, tym lepiej to wygląda, dlatego z tych dwóch, byłabym za wersją 1.

Trzecia wersja, zaproponowana przeze mnie, zakłada rabatę do samej kostki, i pozostawienie murku, choć w innym kształcie.

Przyznam się, że z tym murkiem mam niejaki problem. Nie przeszkadza mi różnica poziomów, nie przeszkadza mi murek w rabacie, natomiast zgrzyta mi trochę kamień przy kostce. Głównie ze względów funkcjonalnych (tam powinien być normalny stopień, na który można stanąć, a nie suchy murek z kamienia, który się chwieje pod stopą). Z tego punktu widzenia usunięcia murka ma sens. Problemem będzie za to ładne wyprofilowanie spadku, żeby wyszedł i ładnie i funkcjonalnie.
Obie (pierwsze dwie liczę jako jedną) wersje są pracochłonne; w mojej jest więcej elementów, które wydają się być Ci bliskie (murek, żwire, zawijaski bukszpanowe), w Danusi wersji funkcjonalnie to chyba lepiej wygląda.

Nie powiem Ci, którą wersję powinnaś wybrać. Dużo zależy od tego, jaki efekt chcesz osiągnąć (więcej "przestrzeni", czy więcej roślinności) i jakie będą nasadzenia w tej rabacie (Danusia się nie wypowiedziała, ale w jej wersji nie widzi mi się żaden żwir na rabacie).

Myślę, że powinnaś się przespacerować kilka razy wokół tej rabaty, pooglądać ją sobie z różnych kątów i spróbować ją sobie wyobrazić w różnych konfiguracjach. My tu na zdjęciach nie dostrzegamy "kontekstu miejsca". No i nie my będziemy się męczyły z realizacją decyzji
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:22, 26 sty 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Opcja trzecia:
maksymalne zmniejszenie rabaty z jednoczesnym zwiększeniem trawy:

Likwidujemy ten pasek żwirowy przy kostce, za to poszerzamy pas trawy.
Kształt rabaty jest ok, tylko w tej opcji białobok nadal zostaje na brzegu, co jak wiesz - nie za bardzo mi pasuje.

Halo, koleżanki odwiedzające - może któraś by się wypowiedziała? Wiem, że tam jesteście!

Taki jest przyszły kształt tej rabaty.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:16, 26 sty 2018

Do góry
Ogród wyłysiał. Największe szczerby są tam, gdzie wymieniałam leszczynę na buki i za brzozami. Za dużo tam cienia.

Dobrze, że są jakieś zimozieloności.

Najmocniej przycięłam pęcherznice rosnące pod śliwami wiśniowymi i derenia białego. Resztę dereni potraktowałam kosmetycznie.

Zakręcony ogród 19:15, 26 sty 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Zachęcona dobrymi opiniami nt brzózek narysowałam pewien plan. Nie mówię,że już ostatecznie zdecydowana jestem ale próbuję . Co ostatecznie zostanie wyjdzie w praniu

I tak naprzeciwko tarasu jest drewniany podest. On został w pełni zaakceptowany i jego realizacja nastąpi na pewno w tym sezonie.
Po prawej stronie od tarasu jest szpaler aureospicaty, którą zamierzam przycinać na równy żywopłot. Pod nią Limki i hakone (Jest to południowa strona i jak Asia Makadamia słusznie stwierdziła będzie tam cień od tujek )
W rogu będzie nigra pod którą nie wiem co dać.
Dalej jest dość wąsko więc może po prostu rząd morning light obsadzony kulkami.
Dalej podest drewniany , który dookoła chce obsadzić trawkami
Dalej ewentualny zagajnik brzozowy
i na konću rosna Limki / Gracimiliusy, które tam zostawię bo im tak dobrze

Macie jakieś pomysły,żeby ten plan nabrał ogrodowiskowego stylu ?

Dorka jak w tym sezonie zrobisz to czego już jesteś pewna to i tak będzie bardzo dużo. nie stresuj się rabatą z nigrą, zobaczysz samo Ci się w głowie ułozy. ja dopiero teraz w trzecim roku mieszkania wiem czego chcę
brzozy też planuję, te odmianowe Danusia pisala ze śmiecą mnie i nie pyla chyba tak. ja pod nimi planuję taki klimat czyli hostym brunery, hakone, ice dance, kostkiz cisa. do tego będą rodki,derenie i trzcinniki. kupiłam tez rodgersję ciekawe czy wytrwa
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 19:13, 26 sty 2018

Do góry
Bardzo prosze z kierunkami świata.

Ogród w budowie - nieustającej 19:05, 26 sty 2018

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Jak na oczary, to tylko do Ciebie Niemożliwe mają te frędzelki. Dobrze, że było trochę mrozu i śniegu, przyhamowało wegetację, bo cebulowe ruszyły hurtem. Ale i lutemu nie dowierzam. Choinkę rozbieram w sobotę, też w wodzie stoi.

Luty to luty, nie ma co się na wiosnę nastawiać, zbytni optymizm.
Widziałam przed chwilą że aminkujecie, itp. Więc żeby nie było tylko nudnego tekstu, to znajduję coś marchewko-aminko- baldaszko - podobne-coś. W Parcevall Hall sprzed pół roku rosło. Może nawet zebrałam z tego nasiona?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:57, 26 sty 2018

Do góry
AgataP napisał(a)

Ja irysy wywaliłam w 3/4 - kępy porosły duuże i więcej liści było niż kwiatów. Potem te liście się przewalały i wyglądała cała kępa jakby koty na niej spały. W ubiegłym roku jesienią zrobiłam porządek, wolne miejsce dostały świecznice i zawilce ... zobaczymy co z tego będzie, bo widziałam, że nornicom też się one podobały wrrrrrrrr...

U mnie irysy występują masowo. W miejscach strategicznych szpadlem redukuję ich gabaryty. Dobre są wewnątrz rabat.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies