Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:24, 21 mar 2015

Do góry
Dobiega godzina 16 - połowa roślin jeszcze nie wykopana... Za to wykopałem takie kamienie, że dom można by na nich zbudować... Ehhhh, chyba wolałbym glinę lub piach niż same kamienie zamiast ziemi...

Rośliny sukcesywnie trafiają w miejsca docelowe

Druga strona - właściwie nie tknięta...

W ciągu tych 2.5 godziny zdążyłem wykopać kilkanaście krzewów,
dziesiątki bylin i cebulowych,
zdjąć kostkę,
ułożyć ją na nowo (to będą najbardziej krzywe linie proste na świecie )
wkopać wydobyte z ziemi rośliny w nowe miejsca
wsadzić od nowa cebule
wywieźć kilkanaście taczek kamieni i zdjętej darni
wgrabić korę z trawnika na rabaty
posprzątać pozostawiane sprzęty

Czy to dużo? Jak na to patrzę to teraz sam nie wiem, a zasuwałem biegiem na pełnych obrotach...

Za tydzień muszę wykopać rh i przesunąć je gdzieś o całe pół metra - dziś nie miałem odpowiedniej ziemi i dlatego zostawiam to na przyszły tydzień. Jeśli się mi uda zakupić to wsadzę derenie Aurea i założę trawnik w powstałych dziurach wykorzystując wykopaną darń... I tak sobie głośno myślę, że chyba poczekam do maja aż cebulowe przekwitną i dopiero wtedy wyprostuję obwódki bukszpanowe i rozsadzę carexy Ice Dance(chyba zmieszczą się tylko dwa rzędy na szerokość - miały być 3). Wtedy również odkryję gdzie się schowały hosty, które może przetrwały dzisiejsze zabiegi Je też muszę przesadzić...

Na dziś tyle... Padam na twarz i pewnie zaraz zasnę Mam nadzieję, że i Wy dzisiaj ostro działaliście

Lawendowy zawrót głowy 16:54, 20 mar 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Marzeno jesli to carex który Cie interesuje to tak je podciełam

A co to za carex? Jaka odmiana? Ice dance? Bardzo mi się podoba i by pasowała na moją rabatę. ☺
Kosolkowa Pasja 18:50, 18 mar 2015

Do góry
Reniu - Rozark - to ta rabata pod domem.

tu zdjęcie całości (coś tam rysowałam, zapisało mi się na zdjęciu , ale)

tak jakoś ma wyglądać..

cisy, horstensje ogrodowe, miskanty, hosty, ice dance, zawilce, rh, tawułki. WIosną krokusy.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:15, 17 mar 2015

Do góry
Ku pamięci i przestrodze kradnę cenne dla mnie info bo niestety mądry Polak - po szkodzie. Własnie przycięłam / oszpeciłam/ moje turzyce

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką Dodany 13:36, 21 lut 2015
NAwigatorka wkeliła dziś u Marzenki a aja krade bo to bardzo ważne :

"Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:50, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

a moim zdaniem to na 100% Silver Sceptre. Mam (opócz tych w cieniu) także dwie posadzone na patelni, gdzie słońce jest od 11 aż do 17 i dokładnie tak samo obecnie wyglądają.
Przy czym przyczyny ich stanu upatruję nie tylko w bardzo słonecznym stanowisku (jednak to trawka do półcienistych i cienistych miejsc), ale także w tym, że są to już duże kępy. Myslę, że trzeba sukcesywnie usuwać te nowe trawki, zrośnięte odłogami. Albo przerywać ogłogi, żeby nie było połączenia z macierzystą kępą.
Inna kwestia, którą biorę pod uwagę, i kóra może mieć znaczenie, to fakt, zbyt głębokiego posadzenia. Posadziłam je zbyt głęboko, zanim Toszka poinstruowała mnie, jak się sadzi trawki. Kilka sztuk takiego posadzenia nie przeżyło. Te dwie dały radę, przeżyły, ale są takie klapnięte.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:47, 17 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Polinko, wrzucam zdjęcie trawki do identyfikacji. Ponieważ raczej nie jest to "silver sceptre", to może Ty będziesz wiedziała co to? Do cienia, rozchodzi się rozłogami dużo mocniej niż "Ice Dance" i na pewno nie jest to Ice D. - ma bardziej miękki, wąski i jaśniejszy liść.

Ptasie łapki to nie są Mam je teraz w doniczkach ze stokrotkami i wyglądają całkiem inaczej.

Z tą jest dziwna sprawa...Wygląda jak Silver ale Silver nie rozchodzi się.

Po zimie u Jagody jest taka sama- u niej rośnie na słonecznej rabacie. U Toszki i Tess, gdzie rośnie ta półcienistym miejscu jest ładna.

Poszukam zaraz u siebie zdjęcia tej trawy.
Mój nowy stary ogród 22:17, 16 mar 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)

Kasia przy moim areale wstyd by było mieć bałagan
Jeśli chodzi o trawy to turzyce Frosted i Bronzita wyczesałam, a potem obciełam suche końce. Stipę wyczesałam ile mogłam, nie ciełam. Ice Dance i Silver sceptre nie tnę, tylko obrywam suche końce. Resztę czyli miskanty i rozplenice obcięte przy ziemi.
Zobacz tutaj jest wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4172-ciecie-traw-i-turzyc

Kasia, na pewno doładujesz akumulatory, nie da sie inaczej buziaki wysyłam

Dorciu dziękuję za wszystkie podpowiedzi mam te same trawy co Ty i jeszcze kilka jakichś innych. Poczytam dokładnie, bo większość mam pierwszą zimę...trudno zgadnąć czy w ogóle przezimowały. Zobaczymy...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:14, 16 mar 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Wieloszko, czy to nie jest przypadkiem Snowline?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 09:47, 16 mar 2015

Do góry
Mam nowe sadzonki Ice Dance

a tu trawki tak się rozrosły, że na szerokość 1,50m spokojnie 3 sztuki wystarczą

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:35, 16 mar 2015

Do góry
Zielona odskocznia 20:55, 15 mar 2015

Do góry
trawy już prawię szystkie przycięłam, zostały jeszcze hortensje.
Ice Dance nie chciało mi się czyścić, nie dałam bym nawet rady więc je ściełam

Były

Mój nowy stary ogród 15:43, 15 mar 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)
Witaj Dorciu Pochodziłam po Twoim ogródku i napatrzeć się nie mogę! Ależ masz porządeczek wszędzie Prawdziwe przygotowania do wiosny....Trawy super przycięte.
Ja też powinnam u siebie przyciąć. Tylko nie pamiętam które się tnie...Możesz napisać w wolnej chwili co przycięłaś? Bardzo mi to pomoże....

Buziaki zostawiam cieszę się, że w końcu wróciłam...tyle u Was pozytywnej energii

Kasia przy moim areale wstyd by było mieć bałagan
Jeśli chodzi o trawy to turzyce Frosted i Bronzita wyczesałam, a potem obciełam suche końce. Stipę wyczesałam ile mogłam, nie ciełam. Ice Dance i Silver sceptre nie tnę, tylko obrywam suche końce. Resztę czyli miskanty i rozplenice obcięte przy ziemi.
Zobacz tutaj jest wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/4172-ciecie-traw-i-turzyc

Kasia, na pewno doładujesz akumulatory, nie da sie inaczej buziaki wysyłam
Moja "przyziemna" :) pasja 18:06, 14 mar 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ale elegancko u Ciebie. Ice Dance wygląda super, ale Twoje trawy już są znane z nieprzeciętnej urody i podejrzanie szybkiego wzrostu

No tak , różne były spekulacje na ten temat.
Moja "przyziemna" :) pasja 16:10, 14 mar 2015

Do góry
Ale elegancko u Ciebie. Ice Dance wygląda super, ale Twoje trawy już są znane z nieprzeciętnej urody i podejrzanie szybkiego wzrostu
Moja "przyziemna" :) pasja 16:07, 14 mar 2015

Do góry
Ice Dance mam posadzone co 40cm. Jest u mnie jeden sezon, rośnie w warunkach, które lubi - cień, słońce tylko z samego rana i wilgoć, bo płyta podmurówki była wzmacniana gliną.
Kępy już właściwie się stykają, wiec nawet 50cm odstęp nie będzie przesadą.
Moja "przyziemna" :) pasja 15:59, 14 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Ja tam wolę czyścić żurawki niż Ice Dance, ręce na nich poprzecinałam..
Z moich obserwacji to co było pod śniegiem jest idealne, to co wystawało mróz załatwił

Ja mam już wiosenne dłonie po akcji ogrodowej , podrapane i pocięte .
Moja "przyziemna" :) pasja 15:57, 14 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Z żurawkami to się napocisz!

A ta różnica w wyglądzie ice i silver to mi się wydaje, że ice dance rosnie u Ciebie pod tujami i śnieg tak ich nie ubił. I pewnie krócej leżał niż na silver...
Tak mi się wydaje

A mnie się wydaje, że ID ma mocniejsze liście i dlatego tak szybko nie przesychają i bardziej sztywno się trzymają pod śniegiem i po deszczach.
Moja "przyziemna" :) pasja 15:55, 14 mar 2015

Do góry
Ja tam wolę czyścić żurawki niż Ice Dance, ręce na nich poprzecinałam..
Z moich obserwacji to co było pod śniegiem jest idealne, to co wystawało mróz załatwił
Moja "przyziemna" :) pasja 15:52, 14 mar 2015

Do góry
Z żurawkami to się napocisz!

A ta różnica w wyglądzie ice i silver to mi się wydaje, że ice dance rosnie u Ciebie pod tujami i śnieg tak ich nie ubił. I pewnie krócej leżał niż na silver...
Tak mi się wydaje

Moja "przyziemna" :) pasja 15:40, 14 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Żurawki poczyścisz i odbiją, moje już młode listki wypuszczają a Ice Dance rzeczywiście pięknie wygląda co ile sadziłaś ? bo mam właśnie do posadzenia taki pas

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba między 50 a 40cm, bo ona się szybko rozrasta.

Moje żurawki też już mają malutkie listki, jak tylko zrobi się znów ciepło, będę miała mnóstwo roboty .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies