Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku

bartek_luberda 21:51, 16 mar 2015

Piękne krokusiki
babka 22:17, 16 mar 2015

Dziękować, dziękować Do mojego szarego kamieniołomu wprowadzają trochę kolorku
babka 22:15, 17 mar 2015

Ku pamięci i przestrodze kradnę cenne dla mnie info bo niestety mądry Polak - po szkodzie. Własnie przycięłam / oszpeciłam/ moje turzyce

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką Dodany 13:36, 21 lut 2015
NAwigatorka wkeliła dziś u Marzenki a aja krade bo to bardzo ważne :

"Jak wielu z Was miałam wątpliwości co do terminu ciecia traw i juz mnie kusiło ale w biegłym roku wiele zmarnowałam przez pośpiech i postanowiłam poradzić sie pana Trawki w sprawie kilku gatunków i zacytuję co mi dziś odpisał:

Jeszcze jest za wczesnie na przycinanie bo jest dopiero 3 dekada lutego i napewno będa jeszcze spadki temperatur do kilku stopni ponizej zera a te stare badule daja osłone a ponadto sprawiaja , że słonce tak szybko nie wybudzi nowych pedów.
Wiekszość miscanthusów juz w ubieglym roku wypusciła pierwszy rzut pedów a te ozno kwitnace do których nalezy Gracilimus to nie zakończyły wegetacji i dlatego mają zielone liście. Jezeli koniecznie chce Pani przyciac to moze Pani ale nie do ziemi tylko tak na pólmetra od ziemi a Gigantheusa na metr.
Rozplenice tez mozna przyciac połamane przez snieg ale tez nie do ziemi ale ja bym sie jeszcze wstrzymał z conajmniej na miesiac.
Hakonechloa macra w odmianach to samo jak powyzej tzn nie przycinac bo te stare badyle na ziemi daja osłone nowym kielkom

Ze Stipami Pony Tailis tez poczekac do konca maja bo wtedy te stare badylki da si wyczesać tzn same wychodza i nie trzeba wyszarpywać. Mozna przyciać ale przycinajac górą pozostawia się brzydkie badyle na dole , które i tak potem trzeba wyskubać. Nie mozna trawki tej przyciać na króciutko bo się ją zabije

Carex morowii Ice dance recznie wyskubac uschłe badyle
Carex comans Frosted Curls tez byloby najlepiej wyskubać i lekko przyciąć końcówki uschłych liści .
Proszę pamietac ,że liśc turzyc przycięty przestaje rosnąć"

GorAna 22:20, 19 mar 2015

Ola, super informacja o cięciu traw....nauki nigdy nie za wiele
Pozdrawiam
jazzy 23:04, 19 mar 2015

O! Mus przepisać do ogrodowego kajeta
babka 23:12, 19 mar 2015

GorAna napisał(a)
Ola, super informacja o cięciu traw....nauki nigdy nie za wiele
Pozdrawiam

jazzy napisał(a)
O! Mus przepisać do ogrodowego kajeta

Ja już sobie to wbiłam w mózgownicę raz na nigdy
Szkoda mi moich trawek, ciekawe jak długo będą się odbudowywać ?
babka 23:18, 19 mar 2015

Na dodatek przesadziłam moje carexy bronze bo myślałam, ze widm przymrozków już nie grozi no i się zdziwiłam :/... Teraz przykrywam je co noc, mam nadzieję, ze dadzą radę ?
W ogóle to od kilku dni ostro działam ale to głównie prace porządkowe jednak jak oglądam wasze ogrody to stwierdzam, że u mnie nic się nie zmienia i stoję w miejscu
babka 23:18, 19 mar 2015

dubelek
kosolka 06:37, 20 mar 2015

babka napisał(a)

Na zachód 30km od Bydgoszczu A ty ??

Oj, ja w inną stronę- ok 60 km od Bydg w kier. Gdańska!
eda 15:56, 20 mar 2015

Olu pracowita kobietko macham serdecznie przyszłam Twoje kwiecia podziwiać
Śliczne krokusiki i irysek się wykluwa