Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:25, 29 sty 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Danusia, popieram - diabeł tkwi w szczegółach, a często się o tym zapomina

Ja pamiętam, zawsze o to dbałam

Nie ma świąt, no to zdejmuję, padnie - wyrzucam, nie trzymam drapaka, nie lubię jak ktoś mówi:

"to jeszcze zostawmy, przecież żyje". No żyje, ale jak szpeci ogród. to jest najważniejsze, rosliny mają zdobić, nie szpecić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:01, 29 sty 2015

Do góry
Akcent "brytyjski"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:57, 29 sty 2015

Do góry
Klon Shirasawy budzi się do życia, nabrzmiewają pąki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:56, 29 sty 2015

Do góry
Raz jest śnieg, raz go nie ma.. Przeplata ta nasza zima jak w kwietniu-pletniu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:51, 29 sty 2015

Do góry
Bombki i wstążki wyjęte, pozostała naturalna czerwień owoców golterii i jaskrawe patyki mojego ulubionego derenia. Malownicze wzory i pogięte kształty ozdabiają zimę ile tylko mogą.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:50, 29 sty 2015

Do góry
Tego już nie ma, jest czysta karta do dekoracji walentynkowych

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:48, 29 sty 2015

Do góry
Ostatnie podrygi wianka świątecznego, wczorja pozdejmowałam wszystko, co czerwone i świąteczne

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:46, 29 sty 2015

Do góry
Temat odtrąbienia wiosny ogłoszę, teraz na razie namierzam jakie sprzęty gdzie stoją, rączka świerzbi do mycia mebli bo wtedy czuć mój ulubiony, chrakterystyczny zapach drewna tekowego, dobrze zapamiętuję zapachy i już bym chciała posiedzieć na czystych ławkach i robić dekoracje ciemiernikowe

A tymczasem jest dość śnieżnie i nawet teraz pada.

Jest dość ponuro, to z wczoraj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:39, 29 sty 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Dzięki Danusiu za poradę w sprawie cisów Moje doświadczenie w tej kwesti zerowe. Szkoda że nie wytrzymają, wymyślę coś innego Buziaki

Ja też w tym roku pod bukiem wymieniam cisy, ale jeszcze nie wiem na co. świecą golizną a tak być nie może.
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 00:16, 29 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie dadzą rady, u mnie pod bukiem wymierają, tzn są suche badyle. A jest wilgoć, tutaj o ciemno chodzi, a jak jeszcze sucho to całkiem klęska będzie, niestety.

A taki miałam świetny pomysł Dziękuję za odpowiedź, Danusiu Dobrze się poradzić bardziej doświadczonych
Laur 15:00, 28 sty 2015

Do góry
Pokaż jego zdjęcie, czy z kącików liściowych ma pączki? bo skoro usechł to nie wiem czy da się coś zrobić.
Powojnik - Clematis 14:58, 28 sty 2015

Do góry
Dadzą radę, to rośliny do naszego klimatu, najwyżej niżej przytniesz.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:51, 28 sty 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Danusiu mam pytanie..czy jest gdzieś tu na forum wątek o roślinach wyhodowanych z pestki ? bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę.

Pestka to w sumie nasiono, jest wątek o roślinach wyhodowanych z nasion.

(cyt, wikipedia: Pestka – wewnętrzna część owocu typu pestkowca, zbudowana z twardego endokarpu obrastającego prawdziwe nasiono).

Wątek o ogrodzie z nasion jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/169-ogrod-z-nasion
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 14:45, 28 sty 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
Ewuś, czy cis dałby radę w bardzo suchym cieniu z odrobiną systemu podlewającego. Pomyślałam o kulkach pod brzozami...?

Nie dadzą rady, u mnie pod bukiem wymierają, tzn są suche badyle. A jest wilgoć, tutaj o ciemno chodzi, a jak jeszcze sucho to całkiem klęska będzie, niestety.
Powojnik - Clematis 13:27, 28 sty 2015

Do góry
Nie wiadomo, zależy od temperatury jaka będzie do końca zimy.
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 13:25, 28 sty 2015

Do góry
Podlewanie najpierw. Przed nawożeniem no i po nawożeniu, ale nie nawozi się gdy jest sucha gleba, no i nawozu nie wystarczy tylko posypać i leży, należy go wymieszać z wierzchnią warstwą gleby i podlać aż się rozpuści i dotrze do korzeni, wtedy spełni swoje zadanie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:08, 28 sty 2015

Do góry
asiek napisał(a)
Jeszcze trochę o bluszczu.
Czy ten bluszcz strasznie się "panoszy"? Tzn trudno go utrzymać na swoim miejscu? Widziałam jak potrafi pokryć okoliczne drzewa, trawniki i wszystko co jest w pobliżu. Jeśli posadzę przed nim drzewa, krzewy, bukszpany itp, to czy powinnam zostawić sobie przestrzeń, aby dojść do ogrodzenia i czasem ten bluszcz "przywołać do porządku"?

Mnie to panoszenie się akurat pasuje, chyba go puszczę aż na balkon, bo widać że na zakręcie już wyłazi zza winkla i ma chęć Witek nie jest przeciwny, więc niech obrasta front, a co tam

Jeśli nie lubisz panoszenia, tnij, ciachaj jak przekracza dozwoloną granicę.
Ja będę go wiosną bardzo, ale to bardzo mocno ciąć, a jak wiśnie nie wypuszczą to zamotam na koronach wiśni.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:03, 28 sty 2015

Do góry
Nie mam mat, nawet pod żwirkiem, sadzę często sporo roślin w żwirku, ziemię wybieram więcej niż normalnie, roślinki staram się sadzić na "kopcach" z dodatkiem kompostu, próchnicy - potem dosypuję pod nie żwirku, żeby nie zasypać "serduszka".

Przygotowuję glebę, oczyszczam, przekopuję, grabię żeby wyrównać, sadzę rośliny, grabię na równo, drugą stroną grabi wygładzam powierzchnię, można leciutko poklepać i sypię żwirek, co kilka lat dosypuję, ale nie ma tego żeby jakoś mi go ubywało z powodu braku szmaty. Kluczem do sukcesu, jest czysta, wolna od śmieci i chwastów gleba.

Rośliny można nawozić w każdy sposób i płynnie i granulkami, płynnie to wiadomo - dolistnie i doglebowo, a granulek to ja nie używam, wierzę w kompost, natomiast można nasypać obok roślin na żwirek i po prostu podlać żeby się rozpuściło. Nawożenie na tym polega, jak podsypiesz, musisz rozpuścić nawóz, żeby dostał się do korzeni. Samo posypanie pod drzewkiem nic nie daje, bo nawóz wietrzeje i ulatnia się w powietrze. Samo wymieszanie też nic nie da jak wody nie będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:26, 28 sty 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Bluszcz pięknie wygląda i rośnie przy murze lub drzewie, ale z tego, co wiem, to na siatce może wymarzać (przynajmniej u mnie) - też masz takie obserwacje Danusiu?

Danusiu, mam pytanie, do ilu metrów szerokości (mniej/więcej) dorasta miłorząb "Mariken"? Można go przycinać z szerokości, formować?

Ps
Bluszcz u Ciebie jest bajkowy

Na siatce w młodym wieku bluszcz może wymarzać bardziej niż na drewnianym płocie czy murze, natomiast potem to już mu wszystko jedno bo ma grubo liści.

'Mariken' ja kupuję formę szczepioną, to płaska, nieregularna, ale kulka - jeśli tak mogę napisać Jej wysokość (wysokość całego drzewa z podkładką (pniem) zależy od wysokości pnia, może być metr, a może być półtora metra plus kulka na górze.

Ta to pytanie nie da się odpowiedzieć precyzyjnie

Dojrzałam, że pytasz o szerokość- na dole napisałam. Można przycinać wiosną, ale nie w mróz, karłowe miłorzęby wymagają słońca.

Odmiana Mariken dotarła do nas z Holandii, tam zapoczątkowano jej uprawę i szczepienie dla uzyskania ciekawych form. Gałęzie są dość krótkie, to karłowa odmiana więc kulka nie wyrasta jakoś ogromnie, pewnie 1,5 - 2 m to max średnicy, a przyrosty roczne to 10-15 cm.

Nie szczepionego miłorzębu Mariken bym nie polecała, bo to bardziej krzew niż drzewo. Pasuje do ogrodu skalnego a pod nim rośliny skalne i obok inne karłowe drzewka i krzewy

Zdjęcie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:18, 28 sty 2015

Do góry
Sebek, a co, w letarg zapadłeś? Chyba nieeee Dobrze idzie, śledzę z zapałem Ciicho siedzę, czytam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies