Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z plażą 09:27, 23 paź 2017

Do góry
Kasiu, hortensje z estetycznego punktu widzenia są super, ale żywopłot musi jeszcze spełniać rolę osłaniającą od wiatrów i późnowiosennych przymrozków, a tego już hortensje nie zapewnią.

Ajko, zaprojektowanie takiej dużej przestrzeni to z pewnością wyzwanie
Rada pierwsza: wykorzystuj możliwości, jakie Ci daje taka działka
Ognisko nie musi być wciśnięte przy samym domu, żaby dym leciał Wam do środka. Spokojnie można je zrobić w dalszej części ogrodu.

Jako osłonę warzywnika nie za bardzo wiem, co Ci zaproponować, żeby było zimozielone i dało się utrzymać na wysokości 1,5m.
Tuj tak nisko prowadzonych nie widziałam, cis nadawałby się oczywiście (jeśli masz wilgotną glebę) ale to może być zbyt droga inwestycja, bukszpany ostatnio atakuje ćma. Ewentualnie mógłby być żywopłot liściasty - bukowy lub grabowy, z tym że jako osłona wiosenna też trochę słabo spełniałyby swoją rolę. No ale zawsze....

Co do frontu: mogłabyś wrzucić linka do ogrodu, którym się inspirowałaś? Bo na razie jakoś nie widzę tych owali....

Z doświadczenia jeszcze Ci powiem, że takie ciasne ścieżki pod samą ścianą nie są zbyt wygodne (zwłaszcza jak się idzie z zakupami, albo jak zjadą się goście) i wszyscy będą skracali sobie drogę przez trawnik w rogu.
Dlatego zaproponowałabym Ci inne rozplanowanie frontu:

Z niskiego bukszpanu zrobiłabym żywopłot po łuku. Od strony podjazdu oddzielałby trawnik od żwirku, po którym można by było chodzić. Drzewo, które tam rośnie, może zostać, tylko trzeba je będzie przycinać od dołu.
Od strony południowej żywopłot oddzielałby trawnik od rabaty, w której może rosnąć ta śliwa, którą chcesz. Rabata mieszana, z krzewami. Liliowce mogą być, owszem, ale jako uzupełnienie nasadzeń a nie ich główny punkt - one w drugiej połowie roku naprawdę bardzo nieporządnie wyglądają.

Pod ogrodzeniem wtedy nie tuje, a berberysy wymieszane z sucholubnymi bylinami i/lub krzewami. Trawy byłyby super, ale trzeba być tutaj ostrożnym, bo berberysy przenoszą rdzę traw. Toszka mówiła o słońcu, ale na tyle daleko od domu nie powinno być z tym problemu.
Miałabyś wtedy ten front nie osłonięty od drogi, tylko "zapraszający", ale u Ciebie chyba nie ma z tym problemu
Zakręcony ogród 09:22, 23 paź 2017

Do góry
Tutaj mam źródło wody ( do którego wodnika ładnego szukam )

I tak jak pisałam wcześniej , w tym miejscu aż się prosi węższa rabata,żeby nie deptać każdorazowo jak po wodę idę.
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:13, 23 paź 2017

Do góry

takie wynalazki wyciągnięte z piwnicy ułatwiają życie

Skąpana w słońcu 09:10, 23 paź 2017

Do góry
asiak, bardzo lubię to miejsce. To nowe nasadzenia, liczę, że w przyszłym roku roślinki się rozrosną i bedzie jeszcze ładniej. Wiosną tam też króluje róż i biel

yolka tam w planach mam ławeczkę z pergolą, po której ma piąć się róża. Marzy mi się tam taki ala strumyk. To plany raczej nie na przyszły rok ( chodzi o strumień)

W przyszłym roku może uda mi się dokończyć trawnik w tym miejscu

Jola, marcinki to przeurocze rośliny, które o tej porze roku bardzo zdobią ogród

Ogród Ani :) 08:48, 23 paź 2017

Do góry
anbu napisał(a)
Wiśnie niezawodne gdy chodzi o kolor na jesień

[img size=360x480]

Aniu a co tu masz na obwódce, bo mi chyba umknęło, jak czytałam wątek ale Ty masz czyściutko na rabatach, jesień piękna buziol
Zakręcony ogród 08:46, 23 paź 2017

Do góry
DorKa napisał(a)

nie wiem jak bardzo Cię pocieszę, ale...
ja mam tak samo
Może tylko z tą różnicą, że Ty masz trawnik, a ja taki quasitrawnik, imitację. To znaczy kolor się zgadza, bo zielony, ale już skład gatunkowy pozostawia wiele do życzenia.
Zielonym do góry... 08:39, 23 paź 2017

Do góry

Zielonym do góry... 08:36, 23 paź 2017

Do góry
dzisiaj paskudnie ale ostatnio nas mgły nawiedzały i udało sie coś w niedzielę uchwycic

Ogród z łezką II 08:27, 23 paź 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)

Już wszystko wraca do normy.
Dzięki Ewcia, to rezultat Twojego priva Mam zapas na wiosnę

Kasiu a ja Tobie za priva dziękuję, ja też zapas zrobiłam 80 worków kupionych czeka na wiosnę buziol
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:26, 23 paź 2017

Do góry
malkul napisał(a)

Będzie tulipanowy szał na wiosnę

Gosiu pytanie techniczne - jak i czym ściągałaś trawę, że masz takie idealne rolki?
Zakręcony ogród 08:26, 23 paź 2017

Do góry
A oto heroicznie zrobione zdjęcia

Nie patrzcie na nierówności z prawej strony. One wyszły dopiero na zdjęciu a nie chciałam eMa na dachu dłużej trzymać

Teraz pytanie ( coś czuję ,że retoryczne ) czy zwężamy rabaty tak mocno jak trzeba ( po prawej stronie ) w celu uzyskania ładnego kształtu czy znacznie zmniejszamy średnicę koła ?

A może najpierw zrobię tak jak jest a później zdecydujemy co dalej ? Jak widzicie z lewej strony jest co zdzierać.

a teraz czekam na uwagi
Zakręcony ogród 08:08, 23 paź 2017

Do góry
Dobra, zacznijmy od kategorii znajdź różnicę

jesień na działce bez drzew:

jesień na działce z drzewami :

Zdjecia robione w tym samym czasie Jak przychodzi jesień mam ochotę wyciąć wszystkie te drzewa. Na szczęście złość szybko mija a wiosną młode listki wynagradzają wszystko
Sezon 2017 u Hanusi 07:32, 23 paź 2017

Do góry
Mapa pogodowa dla mnie dziś łaskawa. Tylko u mnie słoneczko! I dobrze, niech będzie po sprawiedliwości. Zawsze u innych je podziwiam i zazdroszczę. Szczególnie w tym sezonie tak było.

Mimo wszystko, życzę by i Was się wypogodziło. Miłego tygodnia.

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:33, 23 paź 2017

Do góry
Sprawdziłam wczoraj prognozę pogody - wyszło że deszcz przyjdzie dopiero koło 15
więc od 8.30 byłam już na ogrodzie mimo że rano było u mnie 5 stopni

skończyłam sadzić szachownice
zapomniałam że mam jeszcze 100 sztuk czosnków główkowatych
miały być na nową różankę, ale pana który miał mi zerwać trawnik jak nie było tak nie ma
martwi mnie to trochę bo chyba pogoda już nie pozwoli na takie roboty i chyba muszę te moje czekające na wsadzenie 40 cisów dołować w warzywniku

czosnki wsadziłam na rabatkę koło bramy wjazdowej

wyciągnęłam biednego rh kóry padł mi w lato
myślałam że będę z nim walczyć, ale wyszedł bez problemu - jakby w ogóle nie miał korzeni - czy możliwe że aż tak go coś zeżarło?
i teraz nie wiem czy dosadzać teraz?
bo tak sobie pomyślałam że może teraz jesienią kupię taki większy okaz taniej?
muszę się zorientować

potem zbierałam liście, zagoniłam chłopaków do zamiecenia boiska
i przyszedł deszcz
dziś ogarniam chałpę, bo po tygodniu z piękną pogodą mam w domu armagedon

życzę wszystkim spokojnego tygodnia
Kwiaty we włosach 06:02, 23 paź 2017

Do góry

Gosiu co to za roślinka? Czy ona jest zimozielona? Jaka wysoka?

Co zrobicie z taką ilością kotków?
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 05:46, 23 paź 2017

Do góry
Moja najdorodniejsza lawenda ale i najstarsza

czy ta lawenda jeszcze teraz tak kwitnie? Ścinasz ją po pierwszym kwitnieniu po całości czy tylko przekwitłe pędy?
Ogród od zera 02:47, 23 paź 2017

Do góry
PAŹDZIERNIK 2017

Ogród od 8 lat... 00:48, 23 paź 2017

Do góry
Kwiecień - wiosenna wertykulacja trawnika
Ogród od 8 lat... 00:45, 23 paź 2017

Do góry
Kwiecień
Ogród od 8 lat... 00:40, 23 paź 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies