Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Droga do spełnienia 11:14, 12 wrz 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
robi się jesiennie
wena jakaś nie taka...
sobota pracowa więc zero ogarniania czegokolwiek

Piękny łan werbenowy

Buziaki Kami!
Skarbonkowy ogródek 11:11, 12 wrz 2017

Do góry
JoannaDe napisał(a)

A dziękuję bardzo

Nie wiem co to za roślina. Spodobała mi się w szkółce wiec wzięłam. Ma fajne mięsiste listki i taki srebrny meszek.

Nazwa z doniczki

to starzec popielny ( sprawdzilam), wygląda obłędnie z tym bordem.
Mirkowy ogród (początki) 11:09, 12 wrz 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Mam marcinki Białe i fioletowe.
Hehe to tak jak ja.Na czerwone bym się z kimś wymieniła.
Takie rano niebo miałam .Pogida do kitu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:09, 12 wrz 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Prawa rabata jest moim zdaniem za szeroka. Zbyt szeroka. Przytłacza.

Może tak? Albo jeszcze dalej w prawo. Ładnie wyprofiluj zaokrąglenia.

Danusiu, jakie drzewo ppsadzilas w dole od tej rabaty? Czy oprócz tego drzewa w dole nadal widzisz te dwa na górze? I jakie to drzewa? W ogrodzie mam juz śliwę wiśniową nigrę i wiśnię umbraculifera. Czy ewentualnie dwa ambrowce slender silhouette albo wiśnie amonogawy? Nie wiem jakie bordowe niewysokie można by posadzić. Chciałabym, aby murkowa rabata z różami i lawendą pozistała słoneczną, obecnie ma słonko od 11 do zachodu słońca.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:06, 12 wrz 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)

Nie mam pojęcia jak to się nazywa, nasiona na pewno zebrałam w jakimś ogrodzie w GB.
W pierwszym roku po siewie wyrasta rozeta, w drugim w maju pojawiają się wiechy drobnych kwiatów na długich łodygach, więc nadaje się na tył rabaty.

Jedna tęga głowa nazwę mi podpowiedziała: urzet bawierski.
Między brzozami 11:06, 12 wrz 2017

Do góry
ragsmom - może lepiej przesadzić szpaler jeszcze teraz póki małe? ja wcale nie chciałam zakrywać całkiem płotu, ale wiatry z łąki są duże więc chyba trzeba będzie.

Asia - podoba mi się Twój pomysł, ale przez to że skupiłam się tylko na rabacie pod płotem nie wspomniałam że po lewej stronie rośnie już troche roślin:

miedzy innymi magnolia której nie chciałabym już przesadzać oraz róża pnąca, którą muszę przesadzić. Rośliny te dostałam i nie chce ich wyrzucać, a wiele z nich jest przechowywana i czeka na swoje miejsce.

Ad rzecz pierwsza - Byłaś moim światełkiem z nieformowanym żywopłotem Nie śmiejcie się ale nie bardzo wiem dlaczego w warzywniku musi być żywopłot zimozielony? przecież na zimę nie ma warzyw? zamiast żywopłotu cisowego chciałam tam dosadzić drzewek owocowych i prowadzić w szpalerze, tak samo jak te po prawej stronie
Ad 2 Jestem za przeprowadzka grabów tylko jak już wspomniałam tam gdzie proponujesz przesadzenie są już roślinki i nie wiem czy się zmieszczą?
Ad. 3 Mam jedną jodłę mandżurską, sprzedawca twierdził że nie jest to duże drzewo troszkę większe niż jodła koreańska. A cięcia się nie boje, nawet lubię to zajęcie
Ad 4 - brzoza na froncie już jest
Szklarnia to temat na przyszłość, chciałabym za rok ale obawiam się że nie dam rady ziemi przygotować, za mało czasu
Mirkowy ogród (początki) 11:06, 12 wrz 2017

Do góry
marba napisał(a)

Takiego pomocnika tylko pozazdrościć. Mój nieczasowy, prawie wszystko muszę sama.

Basiu witaj w moim wątku Em.bardzo mi pomaga na działce.Lubi ogród a szczególnie część warzywną
Zobacz to mój Tunderhed ,molusiego kupiłam i jedna gałązka kwitnie ale już go kocham
Wśród brzóz i dębów 10:41, 12 wrz 2017

Do góry
Moja altanka. Ciągle nieskończona, ale jest.
Trzy sadzonki kobei pnącej pokryły szczelnie południową ścianę. Właśnie zaczyna kwitnąć.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:40, 12 wrz 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zdjęcia cudne głupstwa pleciesz, że nie ma sensownych ujęć
Łąki pokoszone bo już po przetargu na koszenie pewnie i w terminach się wykonawca chce zmieścić i kasę wziąć, a roślinami kto by się tam martwił, jak się pewnie nie zna na nich. Kazali trawę kosić to koszą
A miałam nadzieję, że pozwolą się nasionkom zawiązać

Ja też miałam taką nadzieję.
W weekend słońce zaświeciło i coś tam się znalazło do focenia
Aktualnie ulubiony mój widoczek (czyli jarmuż).

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:32, 12 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Można u Ciebie pobuszować ze smakiem
W swoich dwóch skrzynkach zrobiłam rozsadnik, szukam kogoś do kopanka pod moje pozostałe 2 skrzynki i chętnych nie ma...sama zaczęłam przygotowywać podłoże pod ostatnie drzewka

pozdrawiam Gosia

Agatko, jak przez trzy lata chętny na kopanie się nie znajdzie, to się sama zgłoszę
Wczoraj zawaliłam kuchnię nową dostawą cukinii. Zasłoikowałam garnek soku z pomidorów i nastawiłam kolejny.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:23, 12 wrz 2017

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji

Witajcie!
Macie może jakieś pomysły na zaaranżowanie przedogródka z poniższych zdjęć?
Jest wąski, skierowany na północ (jesion na północ, żywopłot na wschód), więc są średnie warunki świetlne (na pewno nie ma 'patelni').

Myślałem o tym, żeby thuje podkrzesać i zrobić z nich podwyższany szpaler, a w nim jakieś rośliny cieniolubne, buka 'Pendula' zamienić na ciemnoczerwoną, ładnego pokroju odmianę klona palmowego, podsadzić szarosrebrnymi hostami (hosty posadzone w kwadrat wokół klonu), a resztę wypełnić jakąś rośliną płożącą/zadarniającą (bluszcz, runianka lub podobne), natomiast na ogrodzenie za jesionem puścić czerwonolistną odmianę winobluszcza.

Kamil

Skarbonkowy ogródek 10:22, 12 wrz 2017

Do góry
Fama napisał(a)
Piękne te kompozycje z wrzosami, a to pod wrzosem to co to?

A dziękuję bardzo

Nie wiem co to za roślina. Spodobała mi się w szkółce wiec wzięłam. Ma fajne mięsiste listki i taki srebrny meszek.

Nazwa z doniczki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:17, 12 wrz 2017

Do góry
Fama napisał(a)
Ładnie to wygląda. Nawet intuicyjnie troszkę tę moją rabatę przesunęłam w kierunku płotu, ale jednak za mało. Wstawiam rysunek w skali. Skróciłam tę rabatę powiedzmy o 1,5 metra więc jej aktualne wymiary to 2 m x 5,5 m.
Na rysunku istniejące nasadzenia. Przy pergoli trzy róże pnące: dwie różowe i jedna biała, a przed nimi lawenda. Z drugiej strony domu przy tarasie , jak i pod płotem są rabatki owocowe. Nie chcę z nich rezygnować, bo dzieciaki bardzi je lubią, a ich nie widać, bo są oddzielone od ogrodu kratkami.

Dziękuję Danusiu, że mi pomagasz. Czy myślisz, że te kolumnowe drzewa, które narysowałaś można by zastąpić nie za wysokim niebieskim iglakiem ? ( tylko się zastanawiam którym). Nie chciałabym, aby te posadzone borówki całkiem mi zasłoniło.

Prawa rabata jest moim zdaniem za szeroka. Zbyt szeroka. Przytłacza.

Może tak? Albo jeszcze dalej w prawo. Ładnie wyprofiluj zaokrąglenia.

Do raju daleko - u Ewy 10:08, 12 wrz 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Poszalałaśz cebulkami. Będzie pięknie.
Ja tylko dokupiłam trochę czosnków i Exotic, ale mniej.

Iwonko, Ty masz pewnie cebulowe z ubiegłych lat, więc wtedy można tylko dokupić, gdzie były braki. U mnie powstała nowa rabata, to wiosennie byłoby smutno bez kolorów. Czosnków całe mnóstwo posadziłam w ubiegłym roku. Mam nadzieję, że przeżyją do następnego roku. Nie będę ich dokupować.

Powojnik Kiri Te Kanawa ciągle kwitnie

Na tej rabacie muszę zrobić rewolucję w przyszłym roku. Brakuje mi tu kwiatów.

Ogrodowa przygoda Łukasza II 10:07, 12 wrz 2017

Do góry
Luki napisał(a)

Jakie to hortensje? Vanille Fraise?
Do raju daleko - u Ewy 10:03, 12 wrz 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

u Joli Woodstoki z kostrzewa ładnie wygladały wiosna ...u mnie sie nie sprawdziły ...znaczy mialam 20 szt niby były ...ale zapach jakis kiepski i na gołej ziemi ten kolor znikał ..gubił sie ...posadz je na jaims jasniejszym tle najlepiej

To jestem ciekawa jak u mnie będą się prezentować. W pobliżu będą miały jasne trawki i lawendy. Nie wiem jak będą u mnie rosły, bo do tej pory hiacynty były tylko w donicach. Jak nie wypalą, to w przyszłym roku będę szukać czegoś innego. Kolor Woodstoków mnie zaintrygował

Szkodniki róż - problemy 09:59, 12 wrz 2017

Do góry
Irbis napisał(a)
Witam.
Nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu gdzie dodać ten post, więc z góry proszę w razie czego o przeniesienie tego postu, a teraz przechodzę do sedna sprawy.

Kilka dni temu, po raz pierwszy w życiu zauważyłem coś dziwnego na moich różach. W miejscu gdzie dokonywałem cięcia róż na wiosnę i po kwitnięciu był ucięty pęd, ale kilka dni temu zauważyłem w nim sporą dziurkę... Po przeglądnięciu kilku krzewów okazało się, że jest tego znacznie więcej, a po próbnym cięciu okazało się, że to są tunele... Natomiast w nich, coś na wzór podłużnych jaj lub poczwarek. "Jaja" mają około 1cm długości i brązowy kolor. Dokonałem drastycznego cięcia i usunąłem sporą część pędów, wraz z tym paskudztwem... Chciałbym się dowiedzieć co to za zwierz zadomowił się w pędach moich róż i jak z nim walczyć (najlepiej jakieś opryski) ? W przypadku mechanicznej walki z tym owadem muszę usuwać prawie całe pędy, ponieważ jak już mówiłem tunele znajdują się w miejscu cięcia róż, gdzie róża zdążyła ładnie się rozkrzewić i odbić w górę.
Dodaję zdjęcia chorych pędów i jaj.
Pozdrawiam Damian.

[/quote
Skarpa w ogrodzie 09:58, 12 wrz 2017

Do góry
TomaszKus napisał(a)
Witam,

Posiadam w ogrodzie skarpe obłożoną płytami ażurowymi. Proszę spojrzeć na zdjęcia. Co posadzić aby nie wymagało to koszenia i nie przerastało chwastami?

Koszenie na skarpie jest utrudnione. Najlepiej gdyby ta roślina była sdzona z nasion bo tych nazwijmy to doniczek jest 1820sztuk!

Wystawa północno zachodnia lub północna. przez zimę praktycznie brak jest tam światła
Ziemia kwaśna lekko piaszczysta.
Powyżej tych płyt nawet trawa kiepsko rośnie, trawnik stanowi w przeważającej większości mech.

Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc
Do raju daleko - u Ewy 09:58, 12 wrz 2017

Do góry
Anda napisał(a)
Jakie ilosci, wow U mnie skromniutko, 10 takich cebulek, 5 siakich, a 15 jeszcze innych

Ewciu, mam nową rabatę, na której nie mam ani jednego wiosennego kwiatka, to trzeba nadrobić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies