Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Między brzozami 15:37, 07 wrz 2017

Do góry
Z racji tego ze u mnie cały czas pada i nie mam kiedy nawet odchwaszczać mojej gliny, bo co lekko przeschnie to znów pada wzięłam się za plany i wyszło coś takiego:
przepraszam za balagan w tle ale to bylo najepsze zdjecie jakie znalazlam

wymyślam żeby za brzozami posadzić coś zimozielonego, od brzóz do płotu jest 4 m wiec może coś większego się zmieści. dalej mam już posadzone 3 drzewka liściaste od lewej Jabłoń ozdobną 'Winter Gold', Jarzębinę 'Granatnaja' (ona jest wysunięta do przodu czego na moim planie nie widać) i Jarzębinę 'Joseph Rock' Między jarzębinami myślę wcisnąć sosnę fastigiata, pod płotem hortensje a przed nimi głównie trawy wymieszane z bylinami. Całkiem na prawo chciałam posadzić żywopłot z grabów a za nim odchwaszcza się warzywniak. W niebieskim kółku marzy mi się "stawek", ale na razie jest trawa i póki dzieci małe to będzie trawa albo trampolina.
Zrobię jeszcze rzut z góry to lepiej będzie widać wymiary.
No i teraz pytanie: nadaje się ten plan do czegoś?
Skarbonkowy ogródek 15:20, 07 wrz 2017

Do góry
Wrzucam jeszcze widok bezpośrednio z tarasu. Ten kawałek zywopłotu idzie tam gdzie ławka w tle.

Ogród w remoncie 15:17, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Bergenia Flirt

Jeszcze jeżówki i ożanka ale jeżówki mają pąki jeszcze,jak zdążą zakwitnąć to pokażę.

Ta bergenia jest jednoroczna? Fajnie sie przebarwia.
Ogród w remoncie 15:10, 07 wrz 2017

Do góry
Bergenia Flirt

Jeszcze jeżówki i ożanka ale jeżówki mają pąki jeszcze,jak zdążą zakwitnąć to pokażę.
Ogród w remoncie 15:08, 07 wrz 2017

Do góry
Rutewka Delavaya Splendide

Rozchodnik Thunderhead

Ogród w remoncie 15:03, 07 wrz 2017

Do góry
Rozplenica Black Beauty
Ogród w remoncie 15:00, 07 wrz 2017

Do góry
Zdjęcia moich zamówionych traw

Rozplenica wschodnia Karley Rose,niestety resztki kłosków tylko,nic nie widać

Rozplenica Magic
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:51, 07 wrz 2017

Do góry
Czy ma ktoś jakiś patent na obcinanie traw na wiosnę bo aż się boję ciąć swoje ML?????
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:49, 07 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Ten tytoń Ula jest wysoki metrowy, ale nie mam nasion, bo z jednego późno zdecydowanego nasionka jeden
kwiat kwitnie, takie Ci u mnie bogactwo kwiatów...głównie taras kwitnie z daleka widać petunie

Tzn.że masz ten leśny tytoń. Tarasowe teraz najważniejsze bo się człowiek nacieszy. W zeszłym roku stokrotka była najładniejsza u mnie właśnie we wrześniu.

Przenoszenie roślin to norma. Fajna jest ta seseleria skalna, nic o niej nie wiem? A jak jesienna u Ciebie?
Skarbonkowy ogródek 14:36, 07 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja pytałam o rozplenice,czy można pod dereniem wsadzić i wyszło,że dopiero metr półtora od pnia mogły by rosnąć. Jak zrozumiałam chodzi o system korzeniowy drzewa. Magnolia ma jeden z najdelikatniejszych . Każdą trawa po jakimś czasie wymaga wykopania i podzielenia bo brzydnie,robi się goły środek. Takie prace mogłyby uszkodzić system korzeniowy magnolii. Ja tak myślę ale ja laik,mogę się mylić.

A widzisz, czyli moja koncepcja podsadzenia magnolii trawami się sypie.

Cos mniej więcej w ten deseń.

Tak bardzo poglądowo namalowałam w puzzle w jakim kierunku bym chciała iść.

W coś takiego .

Moze z kwitnącymi na biało roślinami?
Skarbonkowy ogródek 14:36, 07 wrz 2017

Do góry
Widok od strony ogrodu, na dom

widok z tarasu

Wejscie do ogrodu od strony parkingu

i rabata od przodu. Po prawej stronie jest taras

Chciałabym aby ta magnolia była zatopiona w trawach. Jak widać po prawej stronie jest wielka kula bukszpanowa wiec chciałabym te kule pociągnąć pod magnolie.

Żywopłot bukszpanowy który jest z prawej strony, patrząc na ostatnie zdjęcie, idzie na lewa stronę. Za żywopłotem jest/będzie placyk na ognisko.

Jak to sensownie obsadzic?

Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:30, 07 wrz 2017

Do góry

To była kula jest jeszcze nierówny ale na wiosnę będzie dobry.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:29, 07 wrz 2017

Do góry

Ten jest korygowany ze 3 razy do roku .To ten pierwszy ze zdjęcia powyżej .Nie przycinam mu ścianki przy betonie bo chcę żeby zarósł górę betonu .Natomiast górę mocno przycięłam ok 10 cm w lipcu i już ładnie zarósł tak zostanie do wiosny a potem tylko wyrównanie i mam mniejszego wygodniejszego do cięcia.

Połowa działki - czyli mam powoli dość 14:21, 07 wrz 2017

Do góry

Te buksy powinny być już duże ,gdzieś 1,2 pierwszy a te drugie Kule tnę na kwadraty ,więc dobrze je obciapałam .Nie patrzeć na kanciki bo to stare zdjęcie.
Ogród i co dalej 13:37, 07 wrz 2017

Do góry
W takim razie wersja 3

Znowu: pergola z boku, pod pergolą placyk, od placyku ścieżka na tył działki.
Z tyłu, na tle żywopłotu, poszerzona rabata: graby, pod nimi krzewy, przed krzewami byliny. Miedzy bylinami malutki placyk, na którym można postawić coś dekoracyjnego, co będzie przyciągało wzrok w czasie burych, jesienno-wiosennych dni.
Może być poidło dla ptaków, rzeźba albo po prostu ławeczka lub kolorowe krzesło.

Rzecz jasna, to już by była wisienka na torcie.
Jak zrobisz po prostu rabatę - też będzie dobrze.

Ale, żeby się już nie rozgadywać, podrzucam ciekawy post blogerki, która po paru latach ogrodniczkowania przyznaje, że niektórych porach roku najważniejsze są: ładna kompozycja i architektura ogrodowa

Choroby klonów, klon - Acer 13:01, 07 wrz 2017

Do góry
Witam.
Coś nieciekawego dzieje się z moim klonem. Obsychają mu listki i dodatkowo pojawiły się jakieś takie małe rdzawe plamki.
Proszę o poradę jak mu pomóc.

Od nowa ... na przekór wszystkim 12:45, 07 wrz 2017

Do góry
zoja napisał(a)
tak zupełnie ad hoc - ostatni obrazek mi się podoba

dyskusję tylko śledzę, bo doradzić nie jestem w stanie
mi się podoba każdy który rysuję i myślę sobie o tak będzie dobrze, a za chwilę stwierdzam że do bani

tak gdyby ktoś miał wizję i chciał się uzewnętrznić wstawiam czysty plan
Ogród pod lasem 12:27, 07 wrz 2017

Do góry
Kasia, postaraj się, fajnie gdybyś dała radę.

Poza tym, dziewczyny, 10 minut i donice jesienne gotowe. Mniej pstrokato niż rok temu, ale jakoś tak łagodnieję z wiekiem

Ogród w Cichym Dworku 12:27, 07 wrz 2017

Do góry
ania1110d napisał(a

Cudne te obrazki i nareszcie widzę jak wygląda wierzba płacząca wkomponowana z zimozielonymi
Ogród w remoncie 12:17, 07 wrz 2017

Do góry
Dziewczyny magnolia wygląda tak

Może i dało by radę ją podkrzesać .
Druga sprawa ,wg mojego oka to na planie wypadnie tam gdzie białe kółko

Oczywiście to jest bardzo na oko. Nie mierzyłam bo pada. Poza tym więcej będzie widać jak wyznaczę już tę część.
Z ławeczki pewnie zrezygnuję bo i jabłonkę chyba trzeba będzie wyciąć niestety. Strasznie choruje. Stara jest już i prawie pusta w środku. Pewnie tak będzie,że przeniosę się do altany i nie ukrywam,że plan z pozbycie się jabłonki ma zmobilizować M do szybszego działania w kierunku budowy altany.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies